• Etusivu
  • Hoitotyöt

Laita syksyn kukkasipulit multaan

Tiina Painokallio
Päivitetty 17.03.2025
20232_80909.jpg

Tulppaanit muodostavat helposti symbioosin kasvua parantavan sienijuuren eli mykorritsan kanssa. (Kuva: Adobe Stock)

Istuttamalla kukkasipuleita syksyllä varmistetaan seuraavan kevään ja alkukesän kukkaloisto. Tulppaanit, narsissit, sinililjat ja krookukset ovat kotipihojen rakastetuimpia sipulikukkia. Ehkä tänä vuonna voisi kokeilla jotain vähän erikoisempaakin! Joulukukkana yleinen hyasintti viihtyy myös puutarhassa ja huumaa keväällä tuoksullaan. Balkaninvuokko, koiranhammas ja kevättähti kukkivat aikaisin ja muodostavat kasvaessaan näyttäviä kukkamättäitä.

– Kukkasipuleiden oikea istutusaika on sitten, kun maa on viilentynyt alle 10 asteen. Yleensä syys-lokakuussa. Kukkasipuleiden olisi kuitenkin hyvä ehtiä juurtua ennen pakkasia, joten Pohjois-Suomessa oikea istutusaika voi olla jo aikaisemminkin, muistuttaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Kukkasipuleiden istutuspaikan mullan tulisi olla kuohkeaa ja vettä hyvin läpäisevää. Tiiviin savimaan ja karun hiekkapitoisen maan humuspitoisuutta on helppo lisätä kompostimullalla. Humus varastoi maahan vettä ja ravinteita.

Kukkasipulien istutuspaikan valinta ja istutus

Ennen sipuleiden istutusta mullan pinnalle levitetään muutaman sentin kerros kompostimultaa ja istutuksen yhteydessä se käännetään mullan joukkoon. Jos sipuleille kaivetaan yhtenäinen istutuskuoppa, uusi multa voidaan laittaa myös kuopan pohjalle sipuleiden alle. Myös biohiilen lisäys multaan parantaa savisten ja hiekkapitoisten kasvupaikkojen maata. Huokoinen biohiili säilyttää maan ilmavuuden, mutta pystyy varastoimaan itseensä vettä 3–5 kertaa painonsa verran ja luovuttaa sitä vähitellen kasvien käyttöön.

– Tulppaaneiden yleisin vitsaus on, että kukinta taantuu vuosien myötä. Tätä voidaan ehkäistä mykorritsojen avulla. Tulppaanit muodostavat helposti symbioosin kasvua parantavan sienijuuren eli mykorritsan kanssa. Mykorritsan lisäys tulppaanien kasvupaikalle saa tulppaanit kasvamaan voimakkaammin ja kukkimaan aurinkoisella kasvupaikalla vuodesta toiseen. Esimerkiksi Biolan Istutusmullassa on sekä biohiiltä, kompostia että kasvutarmoa parantavaa mykorritsaa, vinkkaa Kerttula.

Istutuspaikka kuohkeutetaan vähintään 30 cm:n syvyydeltä ja tarvittaessa sitä parannetaan siis hiekansekaisella mullalla. Tähän tarkoitukseen soveltuu Istutusmullanlisäksi muun muassa kompostilannoitettu Puutarhan Musta Multa. Jos tehdään aivan uusi istutusalue, niin silloin perusmaa kalkitaan kuohkeutusvaiheessa.

<p data-block-key="n5n08">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)

Vältä yleisin istutusmoka

Sipulit istutetaan kärjet ylöspäin. Sopiva istutussyvyys on kolme kertaa sipulin oma korkeus.

– Yleisin virhe on jättää sipulit liian pintaan. Pienet sipulit istutetaan 4–5 sentin syvyyteen ja isot vähintään 10–12 sentin syvyyteen. Harvoin sipuleita istutetaan liian syvään, mutta liian pinnassa olevat sipulit kukkivat heikosti, kertoo Kerttula.

Jos sipuleiden istutus jää myöhäiseen syksyyn, voi mullan pinnalle levittää vielä kunnon suojakerroksen vaikka Biolan puutarhan talvisuojalla. Vettä hylkivä turvekerros toimii eristeenä ja sipulit saavat lisää juurtumisaikaa.

– Koska kukkasipulit ovat myyrien herkkua, kannattaa sinne tänne istutettujen sipulien väliin tehdä reikiä, joihin laitetaan kanankakkarakeita. Kanankakkarakeilla on myyriä karkottava vaikutus, vinkkaa Kerttula lopuksi.

Kukkasipulit viihtyvät ruukussakin!

Mullaksi valitaan ilmava hiekkapitoinen multa, kuten Biolan Kaktusmulta. Ruukkuja kastellaan säännöllisesti koko juurtumisen ajan. Kukkiakseen kukkasipulit vaativat kylmäkauden, joten istutetut ruukut viedään kellariin. Talvehtimispaikan tulee olla pimeä ja lämpötilan alle kymmenen astetta. Jos ei ole kellaria, ruukut voidaan haudata puutarhamaahan ja peitetään paksulla kerroksella lehtiä. Päällimmäiseksi laitetaan peite, jonka alta ruukut on mahdollista nostaa keväällä hyödettäväksi.

<p data-block-key="wqt6m">Kukkasipuleita voi istuttaa myös ruukkuun. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Kukkasipuleita voi istuttaa myös ruukkuun. (Kuva: Adobe Stock)
Ohje

Ohje

Kukkasipulien istutus pähkinänkuoressa:

Useimmille syyskukkasipuleille sopivin istutusaika on syys-lokakuu, kun maa on viilentynyt alle 10 asteeseen. Pienikokoiset kukkasipulit, kuten helmililjat ja lumikellot, istutetaan ensin, mutta tulppaaneja ehtii istuttaa aina roudan tuloon asti.

Sipulit istutetaan kärjet ylöspäin ja sopiva istutussyvyys on kolme kertaa sipulin oma korkeus. Pienet sipulimäärät voidaan laittaa maahan istutuslapiolla, mutta suuria määriä istutettaessa työ käy nopeimmin puutarhalapiolla. Tasakärkisellä lapiolla tehdään yhtenäinen istutuskuoppa, jonka pohja kuohkeutetaan ja tasataan. Sipulit asetellaan kuopan pohjalle kärjet ylöspäin ja peitetään lopuksi mullalla. Kompostilla, mykorritsoilla ja biohiilellä saadaan lisää potkua sipulikukkien kasvuun.

Hoitotyöt
kasvit
syksy
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Lämmin syksy voi vaikuttaa sadonkorjuuseen
Miten lämmin syksy vaikuttaa kasveihin ja eläimiin?
Vaikka kuluva syksy olisi poikkeuksellisen lämmin, niin pitkään jatkunut lämmin sää tuskin vaikuttaa haitallisesti puihin tai muuhun kasvillisuuteen – saati eläimiin ja hyönteisiin. Kasvien ja eläinten talveen valmistumiseen lämmöllä on nimittäin vain vähän vaikutusta; kasvit asettautuvat talvilepoon ja linnut lähtevät muutolle pitkälti päivän pituuden mukaan. Vain katulamppujen voimakkaassa valossa lepoon asettuminen voi viivästyä.
202312_83343.jpg
Amppeli säästää tilaa
Amppeliin istuttaminen ei poikkea tavalliseen, lattialla seisovaan ruukkuun istuttamisesta. Laita amppelin pohjalle ruukun palasia tai kevytsoraa salaojitukseksi. Lisää multa ja istuta siihen haluamasi kasvit. Kun istutat amppeliin useampia lajeja varmista, että niillä on samat ympäristö- ja kasteluvaatimukset.
Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Ohjeita omenapuun valintaan ja hoitamiseen
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton