Luonnonkasvit osana puutarhaa

Kotimaiset luonnonkasvit kehittyvät puutarhassa monivartisiksi, runsaskukkaisiksi mättäiksi - ja niiden kasvuvoima saattaa yllättää kokeneemmankin puutarhurin! Luonnonkasveja on vain muistettava myös hoitaa luonnonmukaisesti; antaa kasvurauha eikä häiritä haravoinnilla. (Kuva: Pixabay)
Kasveja rakastava retkeilijä saattaa löytää pieniä alkuja tienvarsilta, metsäpoluilta ja jopa matkoilta. Mutta onko niiden kerääminen sallittua? Entä kuinka hyvin luonnonkasvit viihtyvät puutarhassa?
Aina ei tarvitse mennä merta edemmäs kalaan, vaan erilaisia luonnonkukkia voi ihailla kotipuutarhassaankin. Moni viherpeukalo tuo usein mukanaan pieniä löytöjä matkan varrelta ja istuttaa ne pihalleen. Kauniita luonnonkasveja leviää puutarhaan myös itsestään.
Menestymisen eväät puutarhan hoitoon
Kotimaista alkuperää olevat luonnonkasvimme ovat kestäviä, ilmastoomme ja paikan maaperään sopeutuneita. Ne tarjoavat mainiosti kestävän perustan myös kotipuutarhalle. Luonnonkasvien lisäksi voi istuttaa harvinaisuuksia ja erikoisuuksia. Ne menestyvätkin parhaiten istutettuna muiden kasvien suojaan; joko kestävämpien pensaiden joukkoon tai maanpeittokasvien ja muiden perennojen vierelle.
Monet luonnonkasvit ovat näyttäviä myös puutarhan kukkapenkissä, mutta niiden istutuspaikka kannattaa valita alkuperäisen kasvupaikan olosuhteiden mukaisesti. Esimerkiksi hiekkaiselle tai moreenimaalle sopivat kasvit, jotka viihtyvät luonnostaan tällaisessa ympäristössä, luoden samalla kauniin ja helppohoitoisen kokonaisuuden. Jos puutarhassa on varjoisia ja lehtomaisia alueita, niihin voi perustaa metsäpuutarhan istuttamalla lehdossa viihtyviä luonnonkasveja. Niiden joukkoon voi lisätä myös varjossa viihtyviä koristeperennoja eri puolilta maailmaa.
Jos puutarhassa on puolestaan varjoista, lehtomaista metsää, niin sinne perustetaan metsäpuutarha ja istutetaan lehdossa viihtyviä luonnonkasveja. Niiden joukkoon sopii istuttaa muualtakin kotoisin olevia lehtometsän varjoperennoja. Samalla tavalla käydään läpi kaikki puutarhan kasvupaikat ja muutetaan ne luonnollisiksi, vain ihmisen ohjaavaa kättä tarvitseviksi puutarhakasviyhdyskunniksi.
Luonnonlajit ja perinnekasvit sopivat vanhan rakennuksen pihapiiriin
Vanhan rakennuksen puutarhassa kasvaa usein jo ennestään luonnosta peräisin olevia ja terveitä peruslajeja. Kasvivalikoimaa lisättäessä kannattaa suosia nimenomaan luonnonlajeja ja vanhoja perinnekasveja. Näitä löytyy niin pensaiden, puiden, köynnösten kuin perennojenkin joukosta. Esimerkiksi humala on sopiva köynnös vanhan rakennuksen pihapiiriin (kunhan paikka ei ole liian kuiva ja paahteinen).
Omassa pihapiirissä saattaa kasvaa esimerkiksi:
Lisäksi puutarhasta löytyy varmasti luonnonlajistoomme kuuluvia puita. Sinne itsestään kulkeutuneita tai taimena muualta tuotuina. Löytyykö pihastasi sekä raudus- että hieskoivu (erotatko ne toisistaan)? Entä kukkiiko tuomi, haviseeko haapa tai löytyykö vaahteran "neniä" pihastasi?
Kasvikortistossa tietoa myös muista puista!

Jokaisenoikeudet ja luonnon kunnioittaminen
Muistattehan retkillänne, että jokaisenoikeudet eivät salli kasvien ottamista juurineen ilman maanomistajan lupaa. Erityisen tärkeää on, ettei rauhoitettuja tai alueella harvinaisia kasveja vahingoiteta lainkaan.
Luonnosta voi kuitenkin nauttia sitä kunnioittaen. Esimerkiksi ojanpientareilla ja muilla ihmistoiminnan muokkaamilla alueilla kasvaa monenlaisia kauniita kukkia, joiden siirtäminen pienissä määrin voi olla mahdollista, kunhan se ei vaikuta alueen kasvillisuuteen. On tärkeää huolehtia siitä, että kasvimättäästä jää riittävästi kasvua jatkamaan, eikä ympäristöön jää näkyviä jälkiä.
Puuntaimia, kuten kuusia ja mäntyjä, voi harkiten siirtää vain sellaisista paikoista, joissa ne eivät voi kasvaa täysikasvuisiksi. Jokaisenoikeuksiin kuuluu myös vastuu luonnon hyvinvoinnista – kasvien ystävä huolehtii aina ympäristön säilymisestä elinvoimaisena.
Lue lisää jokaisenoikeuksista:
Sinua voisi kiinnostaa myös:

Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa

Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa

Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua

Ohjeita omenapuun valintaan ja hoitamiseen

Vuoriarho sekä siperianunikko siemenestä? Asiantuntija vastaa
