• Etusivu
  • Hoitotyöt

Mansikkamaan syksy – valmistele sato ensi kesäksi

Tiina Painokallio
Päivitetty 17.03.2025
food-2024-12-19-14-38-59-utc

Mitä pitäisi nyt syksyllä tehdä runsaana rehottavalle mansikkamaalle? (Kuva: Envato)

Kun syksy saapuu, sato on kerätty ja kasvimaa valmistellaan talvea varten, mutta mansikkapenkin hoito ei suinkaan pääty tähän. Rehottavat rönsyt, homeiset lehdet ja mahdolliset syyskukat vaativat huomiota, jotta seuraavan vuoden sato olisi runsas ja terve.

Lannoita mansikkamaa oikein

Mansikkamaan lannoitus syksyllä on tärkeää, sillä se auttaa kasvia valmistautumaan seuraavan kasvukauden kukintaan ja vahvistaa sen talvenkestoa. Sadonkorjuun jälkeen mansikoille kannattaa antaa erityisesti syyslannoitetta, joka sisältää kaliumia ja fosforia. Nämä ravinteet tukevat juuriston ja kukkasilmujen kehitystä, toisin kuin typpipitoinen lannoitus, joka voi johtaa hallanarkaan uuteen kasvuun.

Poista rönsyt ja anna tilaa kasvaa

Satokauden päätyttyä on hyvä poistaa ylimääräiset rönsyt, jotta ne eivät vie voimia emokasvilta. Lisäksi liian tiheä kasvusto altistaa mansikat harmaahomeelle ja muille taudeille. Rönsyistä voi halutessaan kasvattaa uusia taimia, joita voi käyttää joko vanhan penkin täydennykseen tai uuden mansikkamaan perustamiseen.

Siisti, mutta varovasti

Syksyllä mansikkapenkin voi kevyesti siistiä poistamalla kuivia ja tautisia lehtiä. Täysin perusteellista puhdistusta ei kuitenkaan kannata tehdä, sillä lehtimassa suojaa mansikan kukkasilmuja talven kylmyydeltä. Voimakas leikkaaminen voi myös vahingoittaa seuraavan kesän kukka-aiheita, jotka kasvusto on jo muodostanut.

Tarvitaanko lisäsuojaa?

Joidenkin mansikkalajikkeiden kohdalla lisäsuojaus voi olla tarpeen erityisesti, jos talvella on vähäluminen jakso. Esimerkiksi havut, olki tai hallaharso voivat suojata mansikoita pakkaselta ja estää kasvuston paleltumista. Suojauksen tarpeeseen vaikuttavat niin paikallinen ilmasto kuin viljeltävän lajikkeen kylmänsietokyky.

Keväällä mansikkamaan puhdistus on tärkeää

Kun kevät saapuu ja lumi sulaa, mansikkamaan perusteellinen puhdistus on välttämätöntä. Käytä joustavapiikkistä haravaa, jolla voit poistaa kuolleet lehdet ja kasvinosat sekä mahdollisesti talvehtineet tuholaiset.

<p data-block-key="pu3jh">Mansikkasadosta kannattaa nauttia niin pitkään kuin mahdollista. (Kuva: Envato)</p>
Mansikkasadosta kannattaa nauttia niin pitkään kuin mahdollista. (Kuva: Envato)

Samalla on hyvä tarkistaa rikkakasvit, sillä ne voivat kilpailla mansikoiden kanssa ravinteista ja vedestä. Kitkeminen ja kevyesti haravoiminen edistävät mansikoiden kasvua, mutta varo vahingoittamasta pinnanmyötäistä juuristoa.

Mansikkamaan hoito syksyllä takaa runsaan ja terveellisen sadon seuraavalle kesälle. Huolellisilla toimenpiteillä voit varmistaa, että mansikkasi talvehtivat hyvin ja tuottavat herkullisia marjoja myös tulevina vuosina!

Hoitotyöt
hyötykasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20235_59081.jpg
Ohjeita omenapuun valintaan ja hoitamiseen
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
Omenapuun kukka
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuista
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.
20235_81687.jpg
Vadelma (Rubus idaeus) on luonnonvarainen herkku
Vadelma kasvaa maassamme luonnonvaraisena kaikkialla ja vadelmaa voidaan viljellä vielä VI-vyöhykkeelläkin. Vadelma on kaksivuotinen puolipensas ja kasvin maanalaisista osista tulee vuosittain uusia versoja, jotka talvehtivat. Seuraavana vuonna niihin kasvaa sivuversoja, jotka kukkivat ja muodostavat marjoja.
chian siemeniä purkissa ja leikkuulaudalla
Tutustu chia-siemeniin: kuitua, proteiinia ja terveyttä yhdellä lusikallisella
Chian siemenet ovat nousseet suureen suosioon terveystietoisten ruokailijoiden keskuudessa ja syitä on monia. Nämä pienet siemenet sisältävät huomattavan määrän ravintoaineita, jotka tukevat muun muassa sydämen, suoliston ja luuston terveyttä. Lisäksi ne sopivat hyvin monipuoliseen käyttöön niin vanukkaissa kuin leivonnassakin.
20179_50236.jpg
Älä tapa syksyllä nurmikkoa!
Kun nurmikko jää talvehtimaan elinvoimaisena ja vihreänä, se kestää parhaiten tulevan talven koettelemukset. Oikea leikkauskorkeus ratkaisee missä kunnossa nurmikko paljastuu keväällä lumen alta. Nurmikon syyshuoltoon kuuluu säännöllinen leikkaus ja maltillinen haravointi.Monia kyllästyttää nurmikon leikkaaminen jo tässä vaiheessa syksyä ja siksi ruohon leikkuuväli saattaa pidentyä tai leikkaaminen unohtua kokonaan. Silti oikea leikkauskorkeus on syksyllä paljon oleellisempi seikka kuin kesäleikkauksissa.
Hyötypuutarhan antimet
Näin onnistuu säilöntä elokuun sadolle – pakastaminen ja kuivaaminen
Elokuu on monen kotipuutarhurin sadonkorjuun huippuaikaa. Kun marjat, omenat ja vihannekset kypsyvät, on aika tarttua säilöntään. Pakastamalla ja kuivaamalla kesän herkkuja voi hyödyntää talvellakin – ilman turhia säilöntäaineita tai lisättyä sokeria.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton