• Etusivu
  • Hoitotyöt

Mansikkamaan syksy – valmistele sato ensi kesäksi

Tiina Painokallio
Päivitetty 17.03.2025
food-2024-12-19-14-38-59-utc

Mitä pitäisi nyt syksyllä tehdä runsaana rehottavalle mansikkamaalle? (Kuva: Envato)

Kun syksy saapuu, sato on kerätty ja kasvimaa valmistellaan talvea varten, mutta mansikkapenkin hoito ei suinkaan pääty tähän. Rehottavat rönsyt, homeiset lehdet ja mahdolliset syyskukat vaativat huomiota, jotta seuraavan vuoden sato olisi runsas ja terve.

Lannoita mansikkamaa oikein

Mansikkamaan lannoitus syksyllä on tärkeää, sillä se auttaa kasvia valmistautumaan seuraavan kasvukauden kukintaan ja vahvistaa sen talvenkestoa. Sadonkorjuun jälkeen mansikoille kannattaa antaa erityisesti syyslannoitetta, joka sisältää kaliumia ja fosforia. Nämä ravinteet tukevat juuriston ja kukkasilmujen kehitystä, toisin kuin typpipitoinen lannoitus, joka voi johtaa hallanarkaan uuteen kasvuun.

Poista rönsyt ja anna tilaa kasvaa

Satokauden päätyttyä on hyvä poistaa ylimääräiset rönsyt, jotta ne eivät vie voimia emokasvilta. Lisäksi liian tiheä kasvusto altistaa mansikat harmaahomeelle ja muille taudeille. Rönsyistä voi halutessaan kasvattaa uusia taimia, joita voi käyttää joko vanhan penkin täydennykseen tai uuden mansikkamaan perustamiseen.

Siisti, mutta varovasti

Syksyllä mansikkapenkin voi kevyesti siistiä poistamalla kuivia ja tautisia lehtiä. Täysin perusteellista puhdistusta ei kuitenkaan kannata tehdä, sillä lehtimassa suojaa mansikan kukkasilmuja talven kylmyydeltä. Voimakas leikkaaminen voi myös vahingoittaa seuraavan kesän kukka-aiheita, jotka kasvusto on jo muodostanut.

Tarvitaanko lisäsuojaa?

Joidenkin mansikkalajikkeiden kohdalla lisäsuojaus voi olla tarpeen erityisesti, jos talvella on vähäluminen jakso. Esimerkiksi havut, olki tai hallaharso voivat suojata mansikoita pakkaselta ja estää kasvuston paleltumista. Suojauksen tarpeeseen vaikuttavat niin paikallinen ilmasto kuin viljeltävän lajikkeen kylmänsietokyky.

Keväällä mansikkamaan puhdistus on tärkeää

Kun kevät saapuu ja lumi sulaa, mansikkamaan perusteellinen puhdistus on välttämätöntä. Käytä joustavapiikkistä haravaa, jolla voit poistaa kuolleet lehdet ja kasvinosat sekä mahdollisesti talvehtineet tuholaiset.

<p data-block-key="pu3jh">Mansikkasadosta kannattaa nauttia niin pitkään kuin mahdollista. (Kuva: Envato)</p>
Mansikkasadosta kannattaa nauttia niin pitkään kuin mahdollista. (Kuva: Envato)

Samalla on hyvä tarkistaa rikkakasvit, sillä ne voivat kilpailla mansikoiden kanssa ravinteista ja vedestä. Kitkeminen ja kevyesti haravoiminen edistävät mansikoiden kasvua, mutta varo vahingoittamasta pinnanmyötäistä juuristoa.

Mansikkamaan hoito syksyllä takaa runsaan ja terveellisen sadon seuraavalle kesälle. Huolellisilla toimenpiteillä voit varmistaa, että mansikkasi talvehtivat hyvin ja tuottavat herkullisia marjoja myös tulevina vuosina!

Hoitotyöt
hyötykasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Ämpäri täynnä mustaherukoita
Nyt on oikea aika säilöä musta- ja punaherukoita joko pakastimeen tai hilloiksi ja mehuiksi
Mehun keittäminen on yllättävän helppoa ja sitä voi valmistaa myös pakastetuista marjoista pitkin vuotta. Lisäksi smoothiet, marjasalaatit ja muut jälkiruoat ovat oivia käyttötapoja herukoille.
20235_59081.jpg
Ohjeita omenapuun valintaan ja hoitamiseen
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20227_78632.jpg
Yksivuotisten kesäkukkien hoitoniksejä
Kesäkukat ovat kestäviä ja pitkään kukkivia yksivuotisia kasveja.Niillä voidaan tehdä kukkiva puutarha myös pieneen tilaan. Lisäksi kesäkukat ovat edullisia ja useimmiten helppohoitoisia. Istutusaika alkaa varhain keväällä ja jatkuu aina pitkälle syksyyn; kesäkukilla saadaan siis kukkaloistoa moneksi kuukaudeksi.
Omenapuun kukka
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuista
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.
20218_72211.jpg
Nauti oman pihan sadosta ja valmista herkullista omenapannukakkua
Pannari on varmasti jokaisessa perheessä yksi suurimmista herkuista. Mutta kyllästyttääkö perussetti; pannari ja hillo? Mitäpä jos maustaisimme pannarin esimerkiksi kauden hedelmillä? Omenapannukakku on hauska tapa tuunata tavallista pannarireseptiä. Pannari sopii nälästä riippuen korvaamaan ruokaa illalla, tai nälkäiselle nuorisolle välipalaksi sekä tietysti kaikille jälkiruoaksi.
Chilin kasvatus siemenistä
Siemenestä se chilikin lähtee kasvuun
Chilikasveja on paljon erilaisia, pelkästään päälajeja tunnetaan jo ainakin 30, ja näiden alla on kymmeniä tuhansia alalajikkeita. Niinpä chilipaprikoista ei voi antaa tarkkaa yleiskuvausta: "näin kasvatat chiliä". Mikä toimii kaupan paprikan siemenistä kasvatetuille taimille, ei välttämättä toimi kunnolla esimerkiksi Etelä-Amerikassa käytetyille toisten lajien chilipaprikoille - saati sitten kymmenille villeille lajeille.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton