• Etusivu
  • Hoitotyöt

Mansikkamaan syksy

Rakentajan toimitus
Päivitetty 03.09.2024
1920 strawberry-7416286_1920

Mitä pitäisi nyt syksyllä tehdä runsaana rehottavalle mansikkamaalle?

Syksyn sato alkaa puutarhassa jo olemaan keräilty ja kasvimaakin samalla kunnostettu talvea - ja tulevaa kasvukautta - odottelemaan. Mansikkapenkissä kuitenkin riittää rönsyjä ja rehottavaa lehdistöä, hieman hometta, kuivaa lehteä ja jopa muutama kukkakin. Mitäs sille nyt sitten pitäisi tehdä?

Lannoitus:

Sadonkorjuun jälkeen mansikkamaata kannattaa aina lannoittaa syyslannoitteella, jotta kukkasilmuja muodostuisi runsaasti seuraavan vuoden kukintaa varten ja kasvin talvenkesto paranisi entisestään.

Poista rönsyt:

Satokauden päätyttyä poistetaan myös rönsyt, etteivät ne vie voimia taimelta ja toisaalta tee kasvustoa liian tiiviiksi. Tiiviissä kasvustossa ovat vaarana muun muassa marjojen harmaahomevauriot. Rönsyistä saa mainiosti uusia taimia paikkaukseen tai muualle istutettavaksi.

Puhdista ja siisti penkki, mutta varoen:

Nyt syksyllä voi kuivia ja tautisia kasvinosia varoen poistaa ja penkkiä hieman siistiä- suurin puhdistustyö jätetään kuitenkin kevääseen. Mansikka on nimittäin jo kasvattanut lehtiruusukkeensa keskelle ensi kesän kukkasilmut, joita voimakkaampi siistiminen ja rönsyjen repiminen saattaisi vahingoittaa. Lehtimassa suojaa mansikan kukkasilmuja ja kasvupisteitä paleltumiselta - annetaan sen siis hoitaa tärkeä tehtävänsä.

Lisäsuojaa tarvittaessa:

Mansikkalajikkeesta riippuen saattaa joskus myös lisäsuojauskin olla tarpeen. Aremmat lajikkeet saattavat etenkin vähälumisena, kylmänä helmikuun aikana pahasti paleltua ilman peittelyä.

Muista keväällä mansikkamaan puhdistus

Keväällä lumien sulettua mansikkakasvusto puhdistetaan kunnolla esimerkiksi joustavapiikkisellä haravalla. Puhdistuksessa kasvustosta lähtevät kuolleet kasvinosat ja niissä mahdollisesti talvehtineet tuholaiset. Mansikka ei siedä rikkakasvien kilpailua, joten ensimmäisinä vuosina mansikkamaalta on kitkettävä kaikki pienimmätkin rikat. Harattaessa on muistettava varoa, ettei vahingoita mansikan pinnanmyötäistä juuristoa.

Hoitotyöt
hyötykasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Ämpäri täynnä mustaherukoita
Nyt on oikea aika säilöä musta- ja punaherukoita joko pakastimeen tai hilloiksi ja mehuiksi
Mehun keittäminen on yllättävän helppoa ja sitä voi valmistaa myös pakastetuista marjoista pitkin vuotta. Lisäksi smoothiet, marjasalaatit ja muut jälkiruoat ovat oivia käyttötapoja herukoille.
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20227_78632.jpg
Yksivuotisten kesäkukkien hoitoniksejä
Kesäkukat ovat kestäviä ja pitkään kukkivia yksivuotisia kasveja.Niillä voidaan tehdä kukkiva puutarha myös pieneen tilaan. Lisäksi kesäkukat ovat edullisia ja useimmiten helppohoitoisia. Istutusaika alkaa varhain keväällä ja jatkuu aina pitkälle syksyyn; kesäkukilla saadaan siis kukkaloistoa moneksi kuukaudeksi.
Omenapuun kukka
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuista
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.
20218_72211.jpg
Nauti oman pihan sadosta ja valmista herkullista omenapannukakkua
Pannari on varmasti jokaisessa perheessä yksi suurimmista herkuista. Mutta kyllästyttääkö perussetti; pannari ja hillo? Mitäpä jos maustaisimme pannarin esimerkiksi kauden hedelmillä? Omenapannukakku on hauska tapa tuunata tavallista pannarireseptiä. Pannari sopii nälästä riippuen korvaamaan ruokaa illalla, tai nälkäiselle nuorisolle välipalaksi sekä tietysti kaikille jälkiruoaksi.
20223_77353.jpg
Kellokukat tuovat mieleen aurinkoiset niityt
Kellokasvien heimoon (Campanulaceae) kuuluvia kellokukkia kasvaa Suomessa luonnonvaraisina kymmenkunta ja ruukuissa tai puutarhoissa kasvatettuina noin 50 eri lajia. Tähän heimoon kuuluu eri puolilla maailmaa kasvavina 300 eri lajia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton