Mansikkamaan syksy
Mitä pitäisi nyt syksyllä tehdä runsaana rehottavalle mansikkamaalle?
Syksyn sato alkaa puutarhassa jo olemaan keräilty ja kasvimaakin samalla kunnostettu talvea - ja tulevaa kasvukautta - odottelemaan. Mansikkapenkissä kuitenkin riittää rönsyjä ja rehottavaa lehdistöä, hieman hometta, kuivaa lehteä ja jopa muutama kukkakin. Mitäs sille nyt sitten pitäisi tehdä?
Lannoitus:
Sadonkorjuun jälkeen mansikkamaata kannattaa aina lannoittaa syyslannoitteella, jotta kukkasilmuja muodostuisi runsaasti seuraavan vuoden kukintaa varten ja kasvin talvenkesto paranisi entisestään.
Poista rönsyt:
Satokauden päätyttyä poistetaan myös rönsyt, etteivät ne vie voimia taimelta ja toisaalta tee kasvustoa liian tiiviiksi. Tiiviissä kasvustossa ovat vaarana muun muassa marjojen harmaahomevauriot. Rönsyistä saa mainiosti uusia taimia paikkaukseen tai muualle istutettavaksi.
Puhdista ja siisti penkki, mutta varoen:
Nyt syksyllä voi kuivia ja tautisia kasvinosia varoen poistaa ja penkkiä hieman siistiä- suurin puhdistustyö jätetään kuitenkin kevääseen. Mansikka on nimittäin jo kasvattanut lehtiruusukkeensa keskelle ensi kesän kukkasilmut, joita voimakkaampi siistiminen ja rönsyjen repiminen saattaisi vahingoittaa. Lehtimassa suojaa mansikan kukkasilmuja ja kasvupisteitä paleltumiselta - annetaan sen siis hoitaa tärkeä tehtävänsä.
Lisäsuojaa tarvittaessa:
Mansikkalajikkeesta riippuen saattaa joskus myös lisäsuojauskin olla tarpeen. Aremmat lajikkeet saattavat etenkin vähälumisena, kylmänä helmikuun aikana pahasti paleltua ilman peittelyä.
Muista keväällä mansikkamaan puhdistus
Keväällä lumien sulettua mansikkakasvusto puhdistetaan kunnolla esimerkiksi joustavapiikkisellä haravalla. Puhdistuksessa kasvustosta lähtevät kuolleet kasvinosat ja niissä mahdollisesti talvehtineet tuholaiset. Mansikka ei siedä rikkakasvien kilpailua, joten ensimmäisinä vuosina mansikkamaalta on kitkettävä kaikki pienimmätkin rikat. Harattaessa on muistettava varoa, ettei vahingoita mansikan pinnanmyötäistä juuristoa.