• Etusivu
  • Hoitotyöt

Näin kompostoit puutarhajätteet oikein

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.07.2023
20237_23127.jpg

Puutarhakompostori odottaa kitkettyjä rikkaruohoja. (Kuva: Biolan)

Suurin osa syksyllä kertyvästä piha- ja puutarhajätteestä kelpaa kompostoitavaksi. Pihan ruohonleikkuujätteet ja kasvimaalta sadonkorjuun yhteydessä tulevat vihannesnaatit soveltuvat hyvin tavalliseen puutarhakompostiin. Rikkaruohojen kitkentäjätteet tuhoutuvat varmimmin lämpökompostorissa talousjätteen seassa.

Monivuotisten rikkakasvien, kuten juolavehnän, juuria tai siemeniä ei kompostiin kannata laittaa lainkaan, jotta ne eivät jatka leviämistään puutarhassa kompostimullan mukana. Oksat ja risut hajoavat erittäin hitaasti eikä niitä voi sellaisenaan kompostiin laittaa. Oksasilppurilla haketettuna ne voidaan käyttää kompostin seosaineena puutarhajätekerrosten välissä lisäämään kompostin ilmavuutta.

Puutarhajäte hajoaa kompostissa talousjätettä hitaammin. Vähitellen puutarhajätteestä kuitenkin muodostuu hyvää maanparannusainetta puutarhaan.

Puutarhakompostin voi perustaa joko kasakompostina tai erilliseen puutarhakompostoriin. Kompostori vähentää kompostin kastelun ja sekoittamisen tarvetta ja vähentää näin sen hoidon tarvetta. Lisäksi kompostori nopeuttaa jätteen kompostoitumista ja kompostorissa puutarhajätteet ovat siististi suojassa.

Puutarhakompostin perustaminen

Periaate puutarhakompostin kasaamisella on sama riippumatta siitä, kompostoidaanko jäte kasakompostina vai puutarhakompostorissa. Huolella kasatun kompostin hoidoksi riittää kastelu tarvittaessa ja kompostikasan kääntäminen kerran kesässä.

Kompostin ilmansaannin turvaamiseksi sen pohjalle laitetaan noin 10 sentin kerros karkeampaa ainesta, kuten pienempiä risuja tai oksahaketta. Tämän jälkeen kompostiin kasataan kerroksittain kompostoitavaa puutarhajätettä sekä karkeampaa oksahaketta tai kuiviketta noin 5 –10 sentin kerroksissa. Karkeampien välikerrosten tehtävänä on pitää komposti ilmavana, jotta kompostin happea tarvitsevat pieneliöt pystyvät toimimaan.

Maisemakompostori Kivi sulautuu osaksi maisemaa. (Kuva: Biolan)
Maisemakompostori Kivi sulautuu osaksi maisemaa. (Kuva: Biolan)

Hoidetussa kompostissa puutarhajätteen kompostoituminen kestää yleensä noin 2 vuotta. Kompostin toiminnan tehostamiseksi voi kompostin kerrosten väliin lisätä kasausvaiheessa muutamia lapiollisia multaa tai vanhaa kompostia tuomaan kompostiin tarpeellista jätettä hajottavaa pieneliökantaa. Lisäksi kompostin toimintaa voi tehostaa ripottelemalla kuivaan puutarhakompostiin typpeä sisältävää luonnonlannoiteraetta. Kalkki ja tuhka eivät sovi kompostiin, sillä ne tekevät kompostin liian emäksiseksi lahottajabakteereille ja lisäävät typpikaasujen karkaamista. Kompostia kannattaa kastella kasausvaiheessa tarpeen mukaan, sillä liian kuiva puutarhajäte ei kompostoidu.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20232_69034.jpg
Ruusut viihtyvät aurinkoisessa paikassa
Menestyäkseen ruusut tarvitsevat aurinkoisen kasvupaikan ja runsasmultaisen kasvualustan. Kasvualustan paksuuden tulisi olla 40–60 cm. Hyvin ravinteita pidättävä multamaa sopii ruusuille sellaisenaan, mutta usein kasvupaikan maahan lisätään maanparannusaineita. Maan multavuutta lisätään sekoittamalla siihen eloperäisiä maanparannusaineita. Koska ruusu viihtyy pH-alueella 6–6.5, maa kalkitaan kasvuston perustamisvaiheessa.
20157_43976.jpg
Sekaisin pionista
Istuta puutarhaan pioneja, jos haaveilet hurmaavasta kukinnasta ja valloittavasta tuoksustaTeksti Johanna Vireaho - Kuvat Sari TammikariArtikkeli julkaistu aiemmin Kodin kuvalehti 1 puutarhassa -erikoisnumerossa 13.3.2014.
20226_78597.jpg
Kukkamullissa on eroja
Kevätauringon ensi säteet herättelevät huonekasvit uuteen kasvukauteen. Kasvaakseen ja viihtyäkseen kasvit tarvitsevat valon lisäksi kasvualustan, joka vastaa niiden tarpeita. Ei siis ole yhdentekevää, mitä multaa kasveilleen valitsee. Yleiskukkamultien lisäksi multavalikoimissa on erikoismultiaesimerkiksi kylvöksille, kaktuksille ja altakasteluruukkuihin. Eri käyttötarkoituksiin kehitetty ja valmistettu multa myös näyttää ja tuntuu erilaiselta. Tutustu vaihtoehtoihin ja valitse kasveillesi parasta.
Haravointijätteet.jpg
Lokakuun vinkit
Suomen sää on ollut tänä vuonna vaihteleva ja monilta osin yllättävä. Hellepäivien osalta rikottiin tänä vuonna ennätys toisensa perään. Sää ei ole vielä ollut perinteisen syksyinen. Nähtäväksi jää, onko lokakuu perinteikäs runsaiden syyssateiden, syysmyrskyjen, viileiden säiden ja pimenevien iltapäivien täyttämä kuukausi.
20235_81960.jpg
Ruoste tarhasalkoruusussa? Asiantuntija vastaa
Istutin viikko sitten tarhasalkoruusuja puutarhaan ja tänään löysin muutamasta ruostetta. Otin pois kaikki lehdet, joissa oli näkyvää ruostetta. Ovatko taimet nyt mennyttä vai onko jotain vielä tehtävissä?
20176_49412.jpg
Esikasvata uudet perunat juhannuspöytään
Perunan esikasvattaminen aikaistaa ensimmäistä sadonkorjuuta parilla viikolla. Laita huhtikuun alussa kiinteämaltoista perunalajiketta Grobiootti Taimimultaan ja saat nautiskella juhannuksena itse kasvatetuista varhaisperunoista. Lajikkeista Siikli ja Ariel ovat herkullisia ja sopivat hyvin esikasvatettavaksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton