• Etusivu
  • Hoitotyöt

Nokkonen on aliarvostettu hyötykasvi

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.07.2024
20237_82474.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Nokkonen on yrteistä parhaimpia, mutta melko aliarvostettu hyötykasvi. Monille se on maanvaiva ja kiusallinen rikkakasvi, jonka polttavat maanpäälliset osat joutavat kompostiin. Kompostin sijasta ravinteikas nokkonen kannattaa kuitenkin hyödyntää keittiössä. Arktiset Aromit ry valitsi vuoden 2018 luonnonyrtiksi nokkosen.

Ravinteikas nokkonen

Nokkonen (Urtica dioica) on poltinkarvallinen, 30–100 cm korkea monivuotinen ruohokasvi, joka leviää juurakolla. Tummanvihreät, puikeat ja sahalaitaiset lehdet kasvavat nelisärmäisellä varrella vastakkakkain. Vihertävät kukat ovat norkkomaisissa kukinnoissa, kukkii kesä-syyskuu.

Nokkonen sisältää erittäin runsaasti kivennäisaineita, vitamiineja ja polyfenoleja. Esimerkiksi pinaattiin verrattuna nokkosessa on kivennäisaineista enemmän muun muassa kalsiumia, magnesiumia, kaliumia, rautaa ja fosforia. Vitamiineista nokkonen sisältää runsaasti A-, C-, E-, K-vitamiineja sekä folaattia.

Nokkosen kerääminen

<p data-block-key="h41bj">Nokkonen sisältää jopa 5 kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiini ja 7 kertaa enemmän rautaa kuin pinaatti. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Nokkonen sisältää jopa 5 kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiini ja 7 kertaa enemmän rautaa kuin pinaatti. (Kuva: Adobe Stock)

Nokkosen lehtiä voi kerätä huhtikuusta syyskuuhun, siemeniä elo-syyskuussa ja juuria huhti-toukokuussa sekä lokakuussa. Parhaimmillaan nokkonen on keväällä ja ennen kukintaa sekä syksyllä. Aurinkoisena aikana sen ravintoaineet ovat enimmillään ja nitraatit vähimmillään. Kerää nokkoset mieluummin tuoreina ja pieninä varhain keväällä. Jos keräät satoa myöhemmin, käytä varren ylimpiä lehtiä.

Älä kerää kompostissa, karjasuojan lähistöllä tai muuten runsasravinteisessa maassa kasvanutta nokkosta, koska se kerää itseensä runsaasti nitraatteja. Pitkä poutajakso vähentää nitraatteja.

Nokkosen monipuolinen käyttö

Nokkosten käyttökohteita ovat erilaiset vihannespaistokset, kasvislisukkeet, kastikkeet, muhennokset, keitot, piiraat, ohukaiset, pannukakut, leivät ja sämpylät. Se sopii käytettäväksi pinaatin tavoin myös yrttijuomissa ja smoothieissa. Oletko kokeillut nokkosta siirapissa tai hunajauutteessa? Kuivattuna nokkonen on hyvä perusaines viherjauheeksi ja yrttijuoma-ainekseksi. Myös nokkosen siemenet sopivat lisukkeeksi lähes minkä ruuan kanssa vain.

Nokkonen on hyvä lisä myös kasvisruokavalioon, sillä se sisältää runsaasti kalsiumia; myös urheilijoille kalsiumlisästä on apua. Nokkosta käytetään nesteenpoistajana ja ruuansulatuksen edistäjänä. Nokkosen matala natriumpitoisuus on lisäksi eduksi.

Rohtokäytössä nokkonen sopii ensisijassa yleiskunnon ylläpitoon ja sairauksien ennaltaehkäisyyn. Sen käyttö lisää vastustuskykyä ja talvella otettu nokkoskuuri voi auttaa heinänuhaan ja allergioihin. Nokkonen voi lievittää myös muun muassa anemiaa, kihtiä, maksa- ja sappivaivoja, peräpukamia, päänsärkyä, tulehduksia ja jopa stressiä. Lisäksi se on diureetti eli lisää virtsan eritystä. Vahva nokkostee sopii hiusten sekä kasvojen ja ihon hoitoon.

Nokkonen suositellaan ryöpättävän ennen käyttöä, jotta mahdolliset nitraatit tuhoutuvat. Ryöppääminen kuitenkin tuhoaa osan ravintoaineista, joten kuivattaminen tai pakastaminen on parempi vaihtoehto jatkokäyttöä ajatellen.

<p data-block-key="mkwmd">Nokkoskeitto (Kuva: Adobe Stock)</p>
Nokkoskeitto (Kuva: Adobe Stock)
<p data-block-key="hepvh">Nokkoslevite (Kuva: Adobe Stock)</p>
Nokkoslevite (Kuva: Adobe Stock)

Nokkonen kuuluu kauppayrtteihin ja eri puolilla Suomea monet yritykset valmistavatkin monenlaisia nokkostuotteita.

Ohje

Ohje

Tiesitkö, että nokkosta voi käyttää myös ulkoisesti? Kansanperinne on tuntenut parantavan nokkossaunan, jossa iho voideltiin ja vihdottiin kuivalla nokkoskimpulla. Kasvia voi sekoittaa shampooseen tai valmistaa kääreeksi. Sillä voi suorittaa nokkospiiskauksen reumaattisille jäsenille (urtikaatio). Nokkonen on myös suomalaisten vanhin tekstiilikasvi, joka tunnetaan jo myöhäisemmältä rauta-ajalta.

Nokkonen hyödyksi myös puutarhanhoidossa

Puutarhaihmiset tietävät myös, että nokkosvettä ja -käytettä voi käyttää myös puutarhassa niin lisäravinteena kuin tuholaistorjuntaankin (tehoaa kirvoihin ja muihin ohutihoisiin tuholaisiin).

  • Nokkosvettä varten nokkosia liotetaan kylmässä vedessä (kilo nokkosia ja 10 l vettä). 12–24 tunnin jälkeen nokkosvesi on valmista käytettäväksi torjunta-aineena.
  • Nokkoskäytettä saadaan aikaan, kun veden annetaan seisoa aurinkoisessa paikassa 1–3 viikkoa. Käyte on valmista, kun kuohuminen on loppunut. Käyte siivilöidään ja laimennetaan 1:10 lannoitustarkoituksiin ja ainakin 1:50 tuholaisten torjuntaan.

Muista, että käyneen nokkosveden haju on hyvin epämiellyttävä.

<p data-block-key="mel35">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)
Hoitotyöt
hyötykasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Ämpäri täynnä mustaherukoita
Nyt on oikea aika säilöä musta- ja punaherukoita joko pakastimeen tai hilloiksi ja mehuiksi
Mehun keittäminen on yllättävän helppoa ja sitä voi valmistaa myös pakastetuista marjoista pitkin vuotta. Lisäksi smoothiet, marjasalaatit ja muut jälkiruoat ovat oivia käyttötapoja herukoille.
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20227_78632.jpg
Yksivuotisten kesäkukkien hoitoniksejä
Kesäkukat ovat kestäviä ja pitkään kukkivia yksivuotisia kasveja.Niillä voidaan tehdä kukkiva puutarha myös pieneen tilaan. Lisäksi kesäkukat ovat edullisia ja useimmiten helppohoitoisia. Istutusaika alkaa varhain keväällä ja jatkuu aina pitkälle syksyyn; kesäkukilla saadaan siis kukkaloistoa moneksi kuukaudeksi.
Omenapuun kukka
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuista
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.
20218_72211.jpg
Nauti oman pihan sadosta ja valmista herkullista omenapannukakkua
Pannari on varmasti jokaisessa perheessä yksi suurimmista herkuista. Mutta kyllästyttääkö perussetti; pannari ja hillo? Mitäpä jos maustaisimme pannarin esimerkiksi kauden hedelmillä? Omenapannukakku on hauska tapa tuunata tavallista pannarireseptiä. Pannari sopii nälästä riippuen korvaamaan ruokaa illalla, tai nälkäiselle nuorisolle välipalaksi sekä tietysti kaikille jälkiruoaksi.
202111_73592.jpg
Mikä tämä kaunis kirppislöytö on nimeltään?
Lukija kysyy: "Mikähän mahtaa olla tämä huonekasvi, jonka pikkuisen taimen löysin kirpputorilta? Kasvin myyjä ei ollut maininnut sille nimeä. Ajattelin löytää nimen vehkojen luettelosta, vaan ei tuottanut tulosta. Lehdet ovat kärjistään tylpemmän muotoiset kuin esim. viirivehkalla, sekä paksuhkommat ja tukevammat, myös varsiltaan."

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton