• Etusivu
  • Kasvillisuus

Ongelmapaikoille paljakkapajua ja maksaruohoja

Rakentajan toimitus
Päivitetty 29.08.2018
20088_12357.jpg

paljakkapaju (Salic glauca var. gallicarpea 'Haltia')

Paljakkapaju valittiin aikoinaan elokuun nimikkopensaaksi vuonna 2008. Saman kuun perennaksi eli monivuotiseksi kukkakasviksi puolestaan valittiin maksaruohot. Kuukauden kasvit nimeää Taimistoviljelijät ry, joka on valtakunnallinen taimitarhojen neuvonta- ja edunvalvontajärjestö.

Hopeisena välkehtivä peittopensas

Paljakkapaju

Haltia

n’ nimi viittaa sen pohjoiseen alkuperään. Emokasvi on kotoisin Grönlannista, joten paljakkapaju (

Salix glauca var. callicarpaea

) menestyy Oulun tienoilla saakka. Se viihtyy parhaiten aurinkoisilla paikoilla, missä lehdistöstä tulee tiheä ja kauniisti hopealle hohtava. Enintään puoli metriä korkea pensas sopii maanpeittäjäksi hankaliinkin paikkoihin, kuten helposti kuivuviin rinteisiin ja liikenteenjakajiin. Kunnon peittopensaan tavoin se kattaa paljaan maanpinnan nopeasti ja estää juuririkkakasvien kasvun istutusalueella.


Ansioidensa vuoksi paljakkapaju on saanut FinE-kasvin arvon, jonka myöntää Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus ja Taimistoviljelijät ry. FinE-lajikkeiden tulee menestyä hyvin eri puolilla Suomea järjestetyissä kenttäkokeissa.

Kuivan maan maksaruohot

Veden puutteen kanssa tuskailevien tontinomistajien kannattaa muistaa jopa ennätyskuivista kesistä selviytyvät kasvit. Maksaruohot (Sedum -kasvisuku) ovat tällaisia kuivien ja auringon paahteisten alueiden lajeja. Ne luetaan perennoihin, jotka ovat monivuotisia ruohovartisia kukkia. Kaikki maksaruohot ovat hyviä perhos- ja kimalaiskasveja.

Monet puutarhojen sitkeimmistä maksaruohoista kasvavat myös luonnossamme, joten sopeutuminen karuihin oloihin on varmaa. Maanmyötäiset, vain muutaman sentin korkuiset lajit menestyvät kallioiden päällä jopa 1-2 sentin multakerroksessa. Puutarhassa niille suositellaan 10-20 sentin syvyistä multakerrosta. Alkuperäisistä luonnonlajeistamme kelta- ja särmämaksaruoho ovat keltaisia, alkukesällä kukkivia perennoja. Valkomaksaruoho avaa pikkuruiset valkoiset kukkansa heinäkuussa. Vakiintuneisiin uustulokkaisiin kuuluu myös puna- ja valkokukkaisia lajeja, kuten keski- ja loppukesällä kukoistavat turkestanin- ja kaukasianmaksaruoho. Osalla lajikkeista on lisäksi viininpunaiset lehdet.

kamtsatkanmaksaruoho
kamtsatkanmaksaruoho
komeamaksaruoho (Sedum 'Herbstfreude')
komeamaksaruoho (Sedum 'Herbstfreude')

Vielä myöhään syksyllä kivikkokasviryhmissä kukkivat komea- ja syysmaksaruohot. Näillä pystykasvuisilla, 20-40 senttiä korkeilla lajikkeilla on suuret leveät kukinnot. Ne punertuvat jo heinä-elokuun vaihteessa ja muuttuvat sitä syvemmän purppuranpunaisiksi mitä pidemmälle syksy ennättää. Isohkoille maksaruohoille varataan multaa 20-30 sentin verran.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20203_63225.jpg
Kevään herkät hetket ja nopea edistyminen
Aluksi kevät hidastelee tuloaan. Mutta kun nestevirtaukset käynnistyvät, juuret saavat ravinteita ja kosteutta, kasvusilmut herättelevät itseään ja valmistautuvat kasvukauteen. Yhtäkkiä muutos on silminnähtävissä.
20234_70953.jpg
Saako nämä puut kaataa pois pihasta?
Pihassa kasvavat puut herättävät tunteita. Yhdelle pihapuut ovat tärkeä viihtyvyystekijä ja yhteys luontoon, kun taas toista ärsyttävät isot oksat ja syksyllä varisevat lehdet. Rakennusjärjestys velvoittaa kiinteistön haltijaa valvomaan puiden kuntoa. Missä tapauksessa puunkaatoa pihasta pitäisi harkita?
20224_77957.jpg
Miten pääsee helpoiten rikkaruohoista eroon? Asiantuntija vastaa
Meillä on mökillä n. 30 m² alue, joka on täysin erilaisten rikkakasvien peitossa. Enimmäkseen siinä kasvaa nokkosta ja vuohenputkea, mutta myös muita, kuten haavan vesoja. Maa on savipohjainen. Haluaisin päästä eroon kaikista näistä ja tilalle voisi jossakin vaiheessa suunnitella vaikkapa kunttaa. Alue on liian suuri kitkettäväksi. Voiko aluetta myrkyttää vai miten näistä pääsisi eroon? Meillä on koira, joka liikkuu mökillä vapaana, joten se pitäisi rikkaruohoja myrkyttäessä huomioida.
20215_70779.jpg
Luonnollista tuholaistorjuntaa
Yleensä tuholaiset käyvät aina jollakin tavalla jo ennestään heikon kimppuun. Luonnonmukaisessa tuholaistorjunnassa pyritään lisäämään kasvien vastustuskykyä. Tuholaishaitat rajoitetaan siedettävälle tasolle, yrittämättäkään tappaa kaikkea mikä liikkuu.
Maljaköynnös on köynnöskasvi.jpg
Maljaköynnös (Mandevilla) kukkii taukoamatta pitkään
Maljaköynnös on oleanterikasvien heimoon kuuluva, kauniin kiiltävälehtinen köynnöskasvi, joka kukkii taukoamatta alkukeväästä syksyyn näyttävillä, trumpettimaisilla kukilla. Kukat voivat olla valkoisia, vaalean- tai tummanpunaisia ja niissä on yleensä keltainen nielu. Maljaköynnöstä pidetään usein kesäkukkana, mutta sen voi mainiosti talvettaa viileässä.Näyttävä maljaköynnös on monivuotinen ja runsaasti kukkiva – ja viihtyy kasvukaudella niin sisä- kuin ulkotiloissakin. Hoidon suhteen kasvi on melko vaativa, mutta menestyessään se kyllä palkitsee upealla ulkonäöllään.
20207_65869.jpg
Risuaita on hyvä näköeste
Risuja ei kannata aina viedä suoraan jätehuollon toimipisteeseen. Mitäpä jos niistä rakentaisi vaikka aidan tai yksinkertaisen näköesteen omalle tontille? Risuaita toimii niin suojana, näköesteenä kuin risujen loppusijoituspaikkana, lahottajahyönteisten kotina tai jopa siilin asuinsijana. Jos risuja on paljon ja käytettävissä on myös puun rankoja, voi isolle pihalle rakentaa pitkänkin pätkän vaikka metrin leveää aitaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton