Palmun katveessa
(Kuva: Puutarha.net)
Viime vuosisadan vaihteessa palmut olivat suurta muotia ruukku- ja sammiokasveina, ja porvarikodin aulassa piti olla ainakin yksi palmu. Vaikka 1930- ja 40-luvulla palmut olivat täysin pois muodista, moni silti säilytti palmunsa. Sopivasti vettä ja valoa saava palmu pysyy kauniina ja voikin elää 50, jopa 80 vuotta.
Palmut sopivat monenlaisiin sisustuksiin. Tyylikkäimpiä palmut ovat pelkistetyssä tai kartanotyylisessä sisustuksessa. Suurten lehtien kaunis muoto pääsee parhaiten oikeuksiinsa, kun palmu on sijoitettu yksittäiskasviksi. Yleensä palmut ovat hidaskasvuisia, joten ne mahtuvat pitkän aikaa ikkunalle tai kukkapylvään päälle. Ennen pitkää palmu kuitenkin tarvitsee enemmän tilaa ja se täytyy siirtää lattialle. Suureen ruukkuun palmun juurelle voi istuttaa matalan kasvin multatilaa peittämään.
Palmu kasvina
Pääasiassa palmut ovat kotoisin trooppisilta seuduilta. Niillä on usein suora, haaraton runko. Palmujen versot ovat puutuneita ja niissä on vain yksi kasvupiste (paria poikkeusta lukuun ottamatta). Lehdet kasvavat verson latvaan. Jos kärkisilmu vaurioituu, tilalle ei kasva uutta. Tällöin latva ei haaraudu, vaan koko verso kuolee. Huonepalmut kukkivat harvoin eikä kukilla ole juurikaan koristearvoa.
Lehtien muodon perusteella palmut jaetaan joko sulka- tai viuhkapalmuihin. Sulkapalmun vankoissa lehtiruodeissa lehdykät ovat kahdessa rivissä lehtilavan keskirangan molemmin puolin. Viuhkapalmuilla lehtimuotoja on miltei ehytlapaisista aina sormijakoisiin asti.
Hoito
Palmulle sopivin paikka on hajavalossa tavallisessa huoneenlämmössä. Moni palmulaji elää joten kuten hämärässäkin paikassa, mutta kasvun sijaan kuihtuu verkalleen. Älä sijoita palmua lämpöpatterin lähelle, lämpimässä ja kuivassa ilmassa se ei viihdy ja kuiva lämpö saa lehdyköiden kärjet ruskettumaan. Ilmankosteutta palmun ympärillä voi nostaa siten, että alusvadilla on vettä, mutta ruukku on nostettu vedestä irti esimerkiksi pienten kivien päälle. Palmua kannattaa myös sumuttaa usein.
Palmulajien vedentarve on erilainen, mutta yhdenkään ruukku ei saa jäädä seisomaan veteen. Kesäkaudella palmua lannoitetaan miedolla lannoitteella parin viikon välein. Palmu saa kasvaa samassa ruukussa vuosikausia, mutta pintamullan kuohkeutus voi olla tarpeen joka kevät. Palmu istutetaan uudelleen vasta sitten, kun multapaakku on täynnä juuria.
- Eväpalmu (Caryota)
- Vuoripalmu (Chamaedorea)
- Kääpiöpalmu (Chamaerops)
- Kultapalmu (Chrysalidocarpus)
- Kentianpalmu (Howea)
- Sädepalmu (Livistona)
- Kääpiökookospalmu (Lytocaryum, aiemmin Microcoelum)
- Taateli (Phoenix)
- Pensaspalmu (Rhapsis)
- Kuitupalmu (Trachycarpus)
- Presidentinpalmu (Washingtonia)
Ohje
Tavallisimmat huonepalmut
- Eväpalmu (Caryota)
- Vuoripalmu (Chamaedorea)
- Kääpiöpalmu (Chamaerops)
- Kultapalmu (Chrysalidocarpus)
- Kentianpalmu (Howea)
- Sädepalmu (Livistona)
- Kääpiökookospalmu (Lytocaryum, aiemmin Microcoelum)
- Taateli (Phoenix)
- Pensaspalmu (Rhapsis)
- Kuitupalmu (Trachycarpus)
- Presidentinpalmu (Washingtonia)
Tiesitkös, että nimestään huolimatta käpypalmu (Cycas revoluta) ei kuulu palmuihin?
Ihastu palmuun
Ostaessasi palmun, tarkista, että lehdet ovat terveen vihreitä eikä niissä ole ruskeita kärkiä ja että kärkisilmu on vahingoittumaton. Kokeile vaikka näitä, melko helppohoitoisia palmuja:
- Sirovuoripalmu (Chamaedorea elegans): Elegantti ja pienikasvuinen palmu, jolla on koristeellinen lehdistö. Samassa ruukussa useampi taimi tuo rehevyyttä.
- Kääpiöpalmu (Chamaerops humilis): Viuhkamaiset lehdet ja pensasmainen kasvutapa. Lyhyt runko muistuttaa käpyä.
- Pikkukentianpalmu (Howea forsteriana): Veistoksellinen ja kestävä viherkasvi, jonka lehdet kaartuvat pehmeästi.
- Kanariantaateli (Phoenix canariensis): Tupsulatvaisella sulkapalmulla on pitkät ja jäykät lehdet.
- Kuitupalmu (Trachycarpus fortunei): Suuri lehvistö ja karvainen runko ihastuttavat eksoottisella vaikutuksellaan.