• Etusivu
  • Kasvillisuus

Parveke syksyn väreissä ‒ Mitkä kasvit viihtyvät parvekkeella?

Tiina Painokallio
Päivitetty 19.09.2024
202011_67474.jpg

Kesäkukat alkavat näyttää rupsahtaneilta ja pian varmasti yöpakkasetkin alkavat niitä nipistellä. Mitä voisi laittaa niiden tilalle parvekkeen kaunistukseksi?

Puutarhamyymälöistä löytyy runsaasti kasvivalikoimaa parvekkeen ehostukseksi. Kasveiksi kannattaa valita isohkoja näyttäviä ja kukkansa avanneita kasveja, sillä syksyn viileydessä kasvit kehittyvät ja kukat aukeavat hitaasti. Parvekelaatikoissa ja ruukuissa multaa ei tarvitse välttämättä vaihtaa, vaan kesäkukkien mullan voi hyödyntää.

Värikkyyttä parvekkeelle saa pallo- ja ruukkukrysanteemeista sekä syysastereista. Syysastereita löytyy valkokukkaisena sekä monissa sinisen ja violetin vivahteissa. Parvekkeelle tarkoitettu syysasteri kannattaa ostaa jo kukat avanneena, sillä se aukaisee nuppujaan viileässä hitaasti.

Syklaami on viileässä viihtyvä syksyn kukka. Minisyklaamin pakkasen kesto on hieman parempi kuin isokukkaisen syklaamin. Syklaami pitää altakastelusta, mutta istutusryhmässä tätä voi olla hankala toteuttaa, jolloin syklaami kastellaan tyvelle, välttäen veden kaatamista suoraan kasvin päälle.

Rauhallisen taustan värikkäille kukille saa pientä havukasvia muistuttavasta valesypressistä (ks. esim. hernesypressi). Myös pieniä havukasveja voi istuttaa syysistutuksiin ja talvettaa parvekkeella.

202011_67476.jpg

Koristekaalista löytyy värikästä violettia ja rauhallisen valkoista. Hopealanka yhdistettyinä koristekaaliin on kaunis harmoninen yhdistelmä ja nostaa koristekaalin astetta näyttävämmäksi.

Marjakanerva on uusimpia syyskasveja. Sitä on saatavissa vaaleanpunaisena, aniliininpunaisena ja valkoisena. Marjakanerva sopii erityisesti sekaistutuksiin tuomaan niihin metsän tunnelmaa. Marjakanervan marjat eivät varsinaisesti ole myrkyllisiä, mutta ei niitä suositella syötävänkään. Tämä on hyvä huomioida lapsiperheissä.

Perinteiset callunat ja ericat ovat takuuvarmoja parvekkeen kaunistuksia koko talven, kunhan niitä muistaa alkutalvella tarvittaessa kastella varsinkin lasitetulla parvekkeella lämpötilan pysyessä plussan puolella. Lämpötilan laskiessa pakkaselle ne pärjäävät omillaan.

Luonnonläheisiä asetelmia saa luonnonkasveista, havupuiden oksista ja kävyistä, pihlajan marjaisista oksista sekä mustikan ja puolukan varvuista. Maahan pudonneita oksia ja käpyjä lukuun ottamatta näiden keräämiseen pitää olla maanomistajan lupa.

Mitä kasveja voi jättää parvekkeelle talveksi?

Parvekkeesta tekee mieli saada runsas ja rehevä heti keväällä. Istuttamalla myös parvekkeelle monivuotisia kasveja ei tarvitse aloittaa joka kevät alusta. Haasteeksi tulee kasvien hengissä pitäminen talven yli, mutta lasitettu parveke tarjoaa mahdollisuuksia talvettamiseen.

Parvekkeella voi kasvattaa ja talvettaa kylmää kestäviä kasveja, joita oman paikkakunnan menestymisvyöhykkeellä voisi kasvattaa avomaallakin. Kasvit kannattaa jo keväällä istuttaa syviin ruukkuihin, joissa runsas multatila mukailee olosuhteita avomaalla. Talvehtiville kasveille ei kannata valita saviruukkuja, sillä ne eivät kestä halkeamatta talven olosuhteita.

Lasitetulla parvekkeella onnistuu monien pienien havukasvien ja muiden ikivihreiden talvehtiminen. Pienet kuuset, katajat ja pallotuijat ovat hyviä havukasvivaihtoehtoja. Kesäkukkaistutuksissa yleistynyt muratti talvehtii suojattuna ainakin Etelä-Suomessa, samoin kuin ikivihreä puksipuu. Keijuangervon menestyksekkäästä talvehtimisesta, jopa lasittamattomalla parvekkeella, on II-vyöhykkeellä hyviä kokemuksia.

202011_67477.jpg

Köynnöksillä saa rehevyyttä ja kerroksellisuutta parvekkeelle. Syksyllä alas leikattujen ja pakkaspeitteellä suojattujen kärhöjen talvehtiminen onnistuu lasitetulla parvekkeella, jos lämpötila pysyy plussan puolella ja kastelusta huolehditaan muutaman kerran talven aikana.

Pelargoniat talvehtivat parvekkeella, jos lämpötila pysyy plussan puolella. Pelargonioita ei kannata peittää, koska ne tarvitsevat vähäisissä määrin valoa talvellakin. Kastelu on tarpeen noin kerran kahdessa kuukaudessa läpi talven riippuen parvekkeen lämpötilasta.

Yrttien kasvatuslaatikossa varmoja talvehtijoita ovat ruohosipuli ja persilja sekä viime vuosien suosikki viinisuolaheinä. Ensi kevään ensimmäisiksi ilahduttajiksi voi syksyllä istuttaa kukkasipuleita parvekelaatikoihin ja ruukkuihin.

Valmistele kasvit talveen ja seuraa talvella kastelun tarvetta

Kasvit valmistellaan syksyyn syyslannoituksella ja jatkamalla niukkaa kastelua niin kauan kuin lämpötila parvekkeella on nollan yläpuolella. Mikäli parvekkeella lämpötila pysyy plussan puolella läpi talven, kastelusta on huolehdittava talven aikana. Kastelun ja valon tarve on sidoksissa lämpötilaan: mitä lämpimämpää talvehtimisolosuhteissa on, sitä enemmän tarvitaan myös kastelua ja valoa.

Kasveja voi suojata verhoilemalla ruukut styrox-levyillä ja peittämällä kasvit pakkaspeitteellä. Arat kasvit kannattaa siirtää talveksi lähelle lämpimän tilan vastaista seinää tai mahdollisuuksien mukaan sisätiloihin.

Kevätauringon alkaessa paistamaan on hyvä tarkkailla parvekkeen lämpötilaa ja tarkistaa, onko kasvien multa jäässä. Ikivihreät kasvit alkavat lämpötilan noustessa haihduttaa, joten kuivumisen ehkäisemiseksi kasveja voi peittää varjostuskankaalla tai harsolla ja sulatella multaa haalealla vedellä, pienellä kastelulannoitemäärällä terästettynä.

Lasitettu parveke tarjoaa mahdollisuuksia kasvien talvettamiseen. Seuraa kastelutarvetta talven aikana.

Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20213_68967.jpg
Toiveista totta ja pihasta puutarha
Onko sinulla uusi piha rakenteilla vai päivittäisitkö vanhaa? Mietitkö, miten täsmentäisit tavoitteet ja toiveet, mistä lähtisit pihan suunnittelussa liikkeelle?
Kynäkatajan oksa
Viikon kysymys: Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen?
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
202312_83343.jpg
Amppeli säästää tilaa
Amppeliin istuttaminen ei poikkea tavalliseen, lattialla seisovaan ruukkuun istuttamisesta. Laita amppelin pohjalle ruukun palasia tai kevytsoraa salaojitukseksi. Lisää multa ja istuta siihen haluamasi kasvit. Kun istutat amppeliin useampia lajeja varmista, että niillä on samat ympäristö- ja kasteluvaatimukset.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton