• Etusivu
  • Hoitotyöt

Peikonlehti (Monstera) on suosittu viherkasvi

Tiina Painokallio
Päivitetty 08.10.2024
20232_76862.jpg

Peikonlehti (Kuva: Adobe Stock)

Peikonlehti on helppohoitoinen ja vähään tyytyväinen, suosituksi tullut viherkasvi, joka tunnetaan suurista ja liuskoittuneista lehdistään. Sopivissa olosuhteissa peikonlehti voi kasvattaa jopa puolen metrin levyisiä lehtiä ja kasvaa pituutta kymmenenkin metriä.

Yleisin peikonlehti on jättipeikonlehti (Monstera deliciosa). Samaan sukuun kuuluu myös edellistä sirompi pikkupeikonlehti (Monstera deliciosa 'Borsigiana') sekä suhteellisen pienikokoinen menninkäisenlehti (Monstera obliqua). Harrastajat ovat hullaantuneet myös niiden kirjavalehtisestä sisarlajista, Monstera variegatasta.

Nuorella peikonlehdellä lehdet ovat usein täysin ehjiä, soikeita ja kämmenenkokoisia. Vanhemmiten lehdet suurenevat ja liuskoittuvat.

Vehkakasveihin kuuluvan peikonlehden kasvutapa on köynnöstävän liaanimainen. Jos et tue sitä tukikepeillä, niin se kasvaa rönsyillen ja tekee oksia ja lehtiä joka suuntaan. Se kasvattaa myös ilmajuuria, joilla se luonnossa kiinnittyy puiden oksiin. Ilmajuuria ei saa poistaa, vaan ne tulee ohjata multaan. Kannattaa myös ottaa huomioon, että ilmajuuret ottavat helposti kiinni myös seinäpintaan.

<p data-block-key="e5upj">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)

Kasvuolosuhteet

Peikonlehti nauttii valosta, mutta ei viihdy suorassa iltapäivän auringossa saati paahteessa. Periaatteessa 2–3 metriä ikkunasta on sopiva etäisyys peikonlehdelle. Valoisassa paikassa lehdet voivat hyvin ja kasvu on nopeampaa kuin varjoisassa paikassa. Aivan varjossa ei peikonlehtikään viihdy.

Normaali huonelämpötila ja jopa lattialämmitys on sille sopiva. Viidakkokasvina se on tottunut varjoon, lämpöön ja kosteaan huoneilmaan. Kastele säännöllisesti, mutta tarpeen mukaan, kasvualustan hieman kuivahdettua. Älä kuitenkaan päästä kasvia kuivumaan (veden puute voi aiheuttaa laikkuja lehtiin).

<p data-block-key="dd2h9">Peikonlehdestä kannattaa huolehtia hyvin, niin siitä riittää iloa pitkään. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Peikonlehdestä kannattaa huolehtia hyvin, niin siitä riittää iloa pitkään. (Kuva: Adobe Stock)

Sumuttele ahkerasti ja käytä vaikka suihkussa kerran kuukaudessa (liian kuivassa lehtien kärjet ruskettuvat). Kasvukaudella voidaan antaa veteen sekoitettavaa ravinnetta parin viikon välein. Suojaa kasvi myös vedolta ja paahteelta sekä pyyhi lehdet säännöllisin väliajoin.

Peikonlehti viihtyy suhteellisen pienessä ruukussa ja tavallisessa, kenties hieman hiekalla kevennetyssä kasvualustassa. Myös altakasteluruukku sopii. Suurelle kasville riittää uuden mullan lisäys kasvualustan pinnalle.

Voit lisätä peikonlehteä jakamalla ja ottamalla pistokkaita. Varsi- ja latvapistokkaat juurtuvat helposti keväällä ja kesällä suoraan kosteaan multaan pistettyinä, jos mullan alle osuu yksikin ilmajuuri. Peikonlehti kasvattaa juuret myös maljakossa.

Kasvi on myrkyllinen, joten lapsi- ja lemmikkiperheeseen sen ottamista kannattaa harkita. Peikonlehden syöminen voi aiheuttaa paikallista ärsytystä suussa, silmissä ja iholla. Kasvin pienten määrien nauttiminen ei ole hengenvaarallista.
<p data-block-key="1mbn9">Peikonlehti viihtyy parhaiten aamuauringon säteissä ja iltapäivän varjossa. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Peikonlehti viihtyy parhaiten aamuauringon säteissä ja iltapäivän varjossa. (Kuva: Adobe Stock)
Ohje

Ohje

Tiesitkö, että peikonlehti voi vanhempana ja sopivissa olosuhteissa jopa kukkia ja tuottaa syötäviä, käpyä muistuttavia hedelmiä? Kukkiessaan se muodostaa suojuslehden sisään tähkämäisen, kellertävän kukinnon. Kukasta kehittyy vuoden ajan kypsyttyään syötäväksi kelpaava hedelmä. Raakoina hedelmät ne voivat olla myrkyllisiä, mutta täysin kypsä hedelmä on maultaan miellyttävä; maku muistuttaa banaania ja ananasta.

Lue, mitä Puutarha.netin Keskustelupalstalla puhutaan peikonlehdistä.

Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202312_83343.jpg
Amppeli säästää tilaa
Amppeliin istuttaminen ei poikkea tavalliseen, lattialla seisovaan ruukkuun istuttamisesta. Laita amppelin pohjalle ruukun palasia tai kevytsoraa salaojitukseksi. Lisää multa ja istuta siihen haluamasi kasvit. Kun istutat amppeliin useampia lajeja varmista, että niillä on samat ympäristö- ja kasteluvaatimukset.
20213_68967.jpg
Toiveista totta ja pihasta puutarha
Onko sinulla uusi piha rakenteilla vai päivittäisitkö vanhaa? Mietitkö, miten täsmentäisit tavoitteet ja toiveet, mistä lähtisit pihan suunnittelussa liikkeelle?
Kynäkatajan oksa
Viikon kysymys: Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen?
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton