• Etusivu
  • Kasvillisuus

Pelargonit pistokkaista?

Tiina Painokallio
Päivitetty 12.06.2025
20227_78197.jpg

Sijoita pistokkaat valoisaan, mutta paahteelta suojattuun paikkaan. (Kuva: Shutterstock)

Talven aikana harvoiksi ja pitkiksi venähtäneet pelargonit suorastaan huutavat typistämistä, joten pistokkaita syntyy ihan itsestään. Typistetyt pelargonit haarautuvat ja tuuheutuvat kevään edetessä ja versoista lisätyt pistokkaat juurtuvat nopeasti uusiksi yksilöiksi.

Maaliskuussa pistokkaat juurtumaan

Leikkaa talven aikana venähtäneistä pelargoneista versoja lyhyemmiksi. Lyhennä versoja terävällä veitsellä lehtihangan yläpuolelta, jotta emokasviin ei jää tappeja.

Tiesitkö? Jos kasvatat pelargonejasi kasvilampun valossa, niin voit juurruttaa pistokkaita ympäri vuoden. Ilman lisävaloa juurruttaminen onnistuu maaliskuulta syyskuulle.

Hyvä pistokas on noin 5–10 cm pituinen ja siinä on 2–4 lehteä sekä pari senttiä lehdetöntä vartta (multaan upotettavaksi). Lyhennä pistokas sopivaksi katsomastasi kohdasta nivelkohdan alapuolelta (tähän kohtaan juuret muodostuvat) ja alin lehti taivuttamalla varresta poispäin (tämä haavapinta paranee veitsellä leikattua nopeammin). Poista tarvittaessa myös lehtihangasta lähtevät pikkuiset lehdet eli korvakkeet veitsen terän avulla. Vältä korvakkeiden leikkaamista veitsellä.

Vinkki: Yleensä kukkimattomat versot lähtevät paremmin kasvuun kuin kukkivat. Mikäli siis mahdollista, niin ota pistokas nuputtomasta kasviyksilöstä – tai poista ainakin pistokkaasta nuput nyhtäisemällä irti.

<p data-block-key="ptpkz">Pelargonipistokas. (Kuva: Shutterstock)</p>
Pelargonipistokas. (Kuva: Shutterstock)

Käytä juurruttamiseen hyvälaatuista, ilmavaa kasvualustaa. Esimerkiksi Biolan Kasvusammal, Kaktusmultaja myös Kesäkukkamultakäyvät hyvin. Myös turvepotit sopivat juurruttamiseen. Sopiva ruukkukoko juurruttamiseen on halkaisijaltaan 8–10 cm.

Huom.!Juurtuva taimi pystyy ottamaan vettä vain pieneltä alalta. Isossa ruukussa pistokas saattaa kärsiä kuivuudesta, vaikka multa tuntuisikin painavalta ja kostealta.

Vinkki: Lisää multaan kastelukiteitä.

Työnnä pistokas 1–3 cm syvyyteen pistokkaan varren ja kasvualustan syvyyden mukaan. Tiivistä multaa kevyesti pistokkaan ympäriltä.

Periaatteessa pelargonin nukkapintainen lehti sitoo kosteutta, joten pistokas pärjää ilman muovihuppua ja sumuttelua. Hautova kosteus voi jopa lisätä homehtumisen riskiä. Jos pistokas kuitenkin näyttää nuutuvan, niin voit peittää sen hetkeksi rei´tetyllä muovipussilla tai lasikuvulla ilmankosteuden nostamiseksi. Mutta muista huolehtia ilmanvaihdosta päivittäin

<p data-block-key="8qk5t">Pidä kasvualusta tasaisen kosteana, mutta varo märkyyttä ja ja kylmää multaa. Jopa liian kuiva multa on märkää parempi. (Kuva: Shutterstock)</p>
Pidä kasvualusta tasaisen kosteana, mutta varo märkyyttä ja ja kylmää multaa. Jopa liian kuiva multa on märkää parempi. (Kuva: Shutterstock)

Tavallisen pelargonin pistokas juurtuu yleensä 2–3 viikossa. Kun pistokas on selkeästi täyttänyt ruukkunsa, voit koulia sen isompaan ruukkuun ja latvoa halutessasi (saat haaroittumaan paremmin). Pikku hiljaa kastelua voit myös lisätä ja aloittaa lannoittamisen.

Vinkki: Jos haluat pelargonin haaroittuvan jo nuoruusvaiheessa, niin katkaise latva 2–3 ylimmän lehden alta taimen ollessa noin 15 senttinen. Mikäli taimi on ehtinyt pidemmäksi, niin voit katkaista sen alempaakin. Katkaistusta latvasta saa taas uuden pistokkaan.

Ohje

Ohje

Kiinnostavatko pelargonit?

Pelargoneja voi lisätä helposti pistokkaista tai hieman hitaammin, mutta runsaslukuisammin siemenistä. Siemenlisäykselläsaa myös uusia lajikkeita. Lue artikkeli: Pelargonit siemenistä?

Pelargoneihin voit tutustua myös Puutarha.netin Kasvikortistossa.

Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Ohjeita omenapuun valintaan ja hoitamiseen
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
käsin piirretty pihasuunnitelma
Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
202111_73689.jpg
Ilmastonmuutos luo suotuisat olosuhteet vieraslajien nopealle leviämiselle
Haitalliset vieraslajit ovat merkittävä uhka luonnon monimuotoisuudelle. Kun ilmasto lämpenee, vieraslajit saavat yhä paremmat mahdollisuudet levitä Suomen luontoon. WWF:n viikonloppuna päättyneellä talkookaudella vapaaehtoiset poistivat vieraslajeja luontoarvoiltaan rikkailta luonnonsuojelualueilta ja niiden liepeiltä.
20227_79061.jpg
Ryhmäruusut palkitsevat hoitajansa – näin onnistut istutuksessa ja hoidossa
Ryhmäruusut ovat arvokkaiden paikkojen katseenvangitsijoita, jotka kukkivat heinäkuusta pitkälle syksyyn. Ne ovat melko vaativia kasvupaikan ja hoidon suhteen, mutta palkitsevat huolellisen hoidon. Ryhmäruusut muistuttavat kaupassa myytäviä leikkoruusuja ja ovatkin näyttävimmillään ryhmään istutettuina.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton