• Etusivu
  • Piha

Syksyn sesonkiherkku: Kotimaiset pensaspavut hurmaavat maullaan

Tiina Painokallio
Päivitetty 18.09.2024
kotimaiset-pavut-1920x1080

Ravintoarvoltaan pavut ovat todellista voimaruokaa ja erinomainen lisä loppukesän aterioihin. (Kuva Adobe Stock)

Suomessa kotimaisia pensaspapuja on saatavilla vain lyhyen aikaa elokuun lopusta syyskuun alkuun, jolloin ne ovat parhaimmillaan. Vaikka pensaspavun viljelyala on melko pieni, niiden maku ja laatu erottuvat edukseen. Nämä lähes käsityönä tuotetut pavut kerätään huolellisesti käsin oikean kokoisina ja tasalaatuisina.

Koska pensaspavut eivät säily pitkään, täytyy ne nauttia tuoreina. Niitä on tarjolla useita lajikkeita, kuten taitepapuja, leikkopapuja ja vahapapuja, jotka tuovat ruokapöytään väriä ja makua.

<p data-block-key="jainl">Vaikka pensaspavut muistuttavat herneitä, ne ovat täysin eri kasviksia. (Kuva Adobe Stock)</p>
Vaikka pensaspavut muistuttavat herneitä, ne ovat täysin eri kasviksia. (Kuva Adobe Stock)

On kuitenkin tärkeää muistaa, että pavut tulee aina kypsentää ennen syömistä, sillä raakana ne sisältävät myrkyllistä lektiiniä. Pensaspavut tarjoavat ravinteita ja ovat helppoja valmistaa; ne voi nopeasti höyryttää tai keittää. Ripaus suolaa, nokare voita ja tuoreet yrtit, kuten lehtipersilja tai basilika, tekevät annoksesta entistä herkullisemman.

Pavut ovat parhaimmillaan satokauden huipussa

Asiantuntija Mika Virtanen MTK:sta muistuttaa, että kotimaiset pensaspavut ovat parhaimmillaan juuri nyt, kun satokausi on huipussaan. Pensaspavuista löytyy useita erilaisia lajikkeita, kuten taitepapuja, leikkopapuja ja vahapapuja, jotka tuovat eloa ja väriä loppukesän aterioihin. Kannattaa kokeilla eri värejä – vihreitä, violetteja ja vaaleita – sillä kaikki lajikkeet kaipaavat samanlaisia kypsennysmenetelmiä.

Vaikka pensaspavut muistuttavat herneitä, ne ovat täysin eri kasviksia, ja ne tulee aina kypsentää ennen käyttöä. Raakoina pavut sisältävät myrkyllistä lektiiniä, joka voi aiheuttaa vatsavaivoja, joten huolellinen kypsennys on välttämätöntä.

Info

Info

Papujen ravontoarvo

Kaikissa pavuissa on runsaasti proteiinia ja ravintokuitua. Proteiinipitoisuus vaihtelee papulajeittain. Esimerkiksi keitettyjä vihreissä pavuissa on proteiinia noin 2,2 g/100 g ja keitetyissä härkäpavuissa 7,6 g/100g.

Pavuista saa runsaasti kuitua, mutta ne saattavat vaatia muutaman viikon totuttelun ennen kuin vatsa tottuu niihin.

Pavut ovat hyviä B-vitamiinien, raudan, kaliumin, magnesiumin, sinkin ja fosforin lähteitä.

(Lähde: Martat)

Papujen valmistaminen

Ravintoarvoltaan pavut ovat erinomainen lisä ruokavalioon. Valitse kaupasta kauniita papuja, poista kannat ja kypsennä nopeasti höyryttämällä tai keittämällä.

– Muista, ettei papuja tule keittää liian pitkään, jotta ne eivät muutu vetiseksi, neuvoo ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen.

Mausteeksi riittää vain ripaus suolaa ja nokare voita, ja tuoreet yrtit, kuten lehtipersilja tai basilika, tekevät annoksesta vieläkin herkullisemman. Voit myös kokeilla keitettyjä papuja majoneesin kera eurooppalaisittain.

Säilytä tuoreet pavut jääkaapissa muovipussissa, mutta vältä pitämästä niitä etyleeniä tuottavien hedelmien kanssa, jotta ne säilyvät pidempään.

Makoisat pensaspavut

noin 1 l erivärisiä, kotimaisia pensaspapuja

1 l vettä

1 tl suolaa

2 rkl voita tai laadukasta rypsiöljyä

  • Mittaa vesi kattilaan, lisää suola, kuumenna kiehuvaksi.
  • Huuhtele pavut, poista kovat kannat.
  • Lisää pavut kiehuvaan veteen, ja anna porista 5 -7 minuuttia. Kypsä papu on kauniin värinen ja napakka, ei lötkö tai vetinen.
  • Valuta vesi pois pavuista heti, höyrytä kuivaksi, ja lisää sekaan voi tai öljy.
  • Nauti salaatissa, lihan tai kalan lisukkeena, grilliherkkujen kanssa tai sellaisenaan.
<p data-block-key="pl7o4">Makealla chilikastikkeella saat potkua papuihin. (Kuva Adobe Stock)</p>
Makealla chilikastikkeella saat potkua papuihin. (Kuva Adobe Stock)

Lähde: Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry:n tiedote 2024

Lisätiedot:

Mika Virtanen, asiantuntija, MTK, 040 054 4728
Heidi Siivonen, ruokamarkkina-asiantuntija, MTK, 040 568 8802

Piha
hyötykasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20227_78632.jpg
Yksivuotisten kesäkukkien hoitoniksejä
Kesäkukat ovat kestäviä ja pitkään kukkivia yksivuotisia kasveja.Niillä voidaan tehdä kukkiva puutarha myös pieneen tilaan. Lisäksi kesäkukat ovat edullisia ja useimmiten helppohoitoisia. Istutusaika alkaa varhain keväällä ja jatkuu aina pitkälle syksyyn; kesäkukilla saadaan siis kukkaloistoa moneksi kuukaudeksi.
Omenapuun kukka
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuista
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.
20218_72211.jpg
Nauti oman pihan sadosta ja valmista herkullista omenapannukakkua
Pannari on varmasti jokaisessa perheessä yksi suurimmista herkuista. Mutta kyllästyttääkö perussetti; pannari ja hillo? Mitäpä jos maustaisimme pannarin esimerkiksi kauden hedelmillä? Omenapannukakku on hauska tapa tuunata tavallista pannarireseptiä. Pannari sopii nälästä riippuen korvaamaan ruokaa illalla, tai nälkäiselle nuorisolle välipalaksi sekä tietysti kaikille jälkiruoaksi.
Ämpäri täynnä mustaherukoita
Nyt on oikea aika säilöä musta- ja punaherukoita joko pakastimeen tai hilloiksi ja mehuiksi
Mehun keittäminen on yllättävän helppoa ja sitä voi valmistaa myös pakastetuista marjoista pitkin vuotta. Lisäksi smoothiet, marjasalaatit ja muut jälkiruoat ovat oivia käyttötapoja herukoille.
20237_65910.jpg
Jätelaki kieltää biojätteen rahtaamisen mökiltä kodin roskikseen
Biolan selvitti kyselyllä, miten tunnollisesti mökillä lajitellaan jätteitä. Mökillä näytetään ottavan myös jätteiden lajittelulomaa. Vastaajista 60 prosenttia tunnustaa, että hommassa ollaan selkeästi leväperäisempiä mökillä kuin kotona. Moni heittää mökillä keittiön biojätteet sekajätteeseen. Äärimmäisen kehno vaihtoehto on tunkio, joka houkuttelee rottia. Tunkiolle ei myöskään jätelain mukaan saa heittää ruokajätteitä. Jätelain mukaan sallittua ei ole sekään toimintamalli, että biojäte napataan mukaan ja viedään kotiin kompostiin tai biojätekeräykseen. Jo vuonna 2011 säädetty jätelaki edellyttää kaikkia asuin- ja vapaa-ajan kiinteistöjä liittymään kunnan järjestämään jätehuoltoon. Mökin biojäteongelmista pääsee eroon kompostorilla tai kompostoivalla kuivakäymälällä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton