• Etusivu
  • Kasvillisuus

Piha kuntoon OSA 5/6: Kukkapenkit kauniiksi

Tiina Painokallio
Päivitetty 06.02.2025
muokwoman-caring-for-a-climbing-rose-bush-tying-branc

Kukista ja hyötypuutarhasta kannattaa pitää hyvä huoli, jotta niistä voi nauttia yhä pidempään. (Kuva: Envato)

Uudet kiinteistön omistajat ‒ ja jotkut jo pidempäänkin sillä asuneet ‒ kaipaavat helposti konkreettisia neuvoja pihapiirinsä kunnostamiseen. Tähän tarpeeseen vastaa Piha kuntoon -artikkelisarja, jonka viidennessä osassa laitetaan kukkapenkit ja istutusryhmät kuntoon.

Rehottaako? Laitetaanpa kukkapenkit kuntoon

Kukkapenkkien kuohkea ja ravinteikas kasvualusta houkuttelee helposti rikkaruohoja, jotka nopeasti valtaavat alaa. Jotkut istutetuista perennoistakin saattavat muiden kustannuksella levitä. Istutusryhmä on elävä ja hoidon tasosta riippuen saattaa ajan kanssa tulla hyvinkin reheväksi - ja rehottavaksi. Miltä sinun kukkapenkkisi näyttävät?

Vanhan kukkaistutuksen kunnostus

Vanha kukkaryhmä kunnostetaan niin, että kasvillisuus nostetaan ylös ja istutus perustetaan uudelleen. Moni laji kaipaakin uudelleenjakamista 5-7 vuoden välein pysyäkseen kauniina. Jos perennaistutuksen haluaa kunnostaa kerralla, niin kaikkien kasvien kukinta-aikoja ei valitettavasti pysty kunnolla huomioimaan. Periaatteessa ne lajit, jotka kukkivat keväällä pitäisi jakaa ja istuttaa uudelleen vasta kukinnan jälkeen loppukesällä tai syksyllä. Nyt keväällä, heti roudan sulamisen jälkeen on puolestaan syksyllä kukkivien lajien nosto ja uudelleenistutusaika.

Otetaanpa siis talikko ja puutarhalapio käyttöön ja nostetaan varovasti säästettävät juurakot sivuun. Poista niistä rikkakasvien juuret ja jaa tarpeen mukaan terävälllä lapiolla sopivan kokoisiksi paloiksi. Paakut kannattaa sijoittaa varjoiseen paikkaan tai suojata muuten auringolta, mikäli et ehdi tekemään koko kunnostustyötä kerralla loppuun saakka. Tämän jälkeen on aika kunnostaa kasvualusta.

Käännä kasvualusta möyheäksi ja puhdista se kaikista ylimääräisistä juurista. Siisti samalla kukkapenkin reunat. Istutusryhmä kannattaa erottaa selkeästi muusta alueesta, jotta esimerkiksi nurmikasvit eivät pääsisi niin helposti leviämään kukkapenkkiin. Istutusryhmän voit rajata vaikka reunakivillä, jolloin sen siistinä pitäminen on helpompaa.

<p data-block-key="85aml">Kauniissa puutarhassa on mukava viettää vaikka kahvihetkeä. (Kuva: Envato)</p>
Kauniissa puutarhassa on mukava viettää vaikka kahvihetkeä. (Kuva: Envato)

Kasvualustan parannus kannattaa

Kasvualustaa parannetaan lisäämällä uutta multaa tai turvetta sekä lannoittamalla ja kalkitsemalla tarpeen mukaan. Eloperäiset maanparannusaineet, tuore multa ja maatunut kompostiaines herättelevät maaperän pieneliöt kuohkeuttamaan ja ilmastoimaan maata. Hyvä kasvualusta on koostumukseltaan pehmeää ja muruista, sen multa-aines on tummaa ja tuoksuvaa. Tavallisimmat perennat, eli monivuotiset kukkakasvit viihtyvät kuohkeassa ja ravinteikkaassa kasvualustassa.

Maaperän rakenne vaikuttaa siihen, millaisia hoitotoimenpiteitä tarvitaan. Jos maa on savista, sen rakennetta parannetaan lisäämällä kasvualustaan turvetta, hiekkaa ja tuoretta multaa. Hiekkapitoisen kasvualustan koostumus paranee, kun siihen sekoitetaan turvetta ja multaa.

Kasvualustaa parannetaan myös peruslannoittamalla ja -kalkitsemalla sitä lajeille sopivalla lannoitteella. Yleislannoitteet ja erityiset perennaravinteet sopivat tavallisimmille kukkakasveille. Valmis maatunut kompostimulta on myös erittäin hyvää maanparannusainetta ja se sisältää myös kasveille välttämättömiä ravinteita. Vaikka parantaisit kasvualustaa valmiiksi lannoitetulla ja kalkitulla mullalla/turpeella, niin lisälannoitus ja -kalkitus on kuitenkin tarpeen. Ota kuitenkin aina kasvien toiveet huomioon.

Kasvualustan kunnostamisen jälkeen sivuun siirretyt juurakot ja jakotaimet istutetaan uudelleen entiseen syvyyteensä, lajikohtaiset taimivälit huomioiden. Valmis ryhmä kastellaan huolellisesti. Tyhjiin väleihin voi istuttaa vaikka kesäkukkia tai vaihtoehtoisesti kattaa maan pinta vaikkapa kuorikatteella. Pinnan peittäminen auttaa estämään rikkakasvien leviämistä.

PS. Perennaryhmää kunnostettaessa kannattaa muistaa, että kaikki perennat eivät pidä siirtämisestä. Esimerkiksi pioni, ukonhattu ja särkynytsydän ovat herkkiä muutoksille. Kukkapenkkiä kunnostettaessa on siis sen herkimpiä kasvia kohdeltava varoen. Taimia ei aina välttämättä tarvitse siirtää, jos niiden juuristoalueelle tuodaan uutta multaa.

Ohje

Ohje

Lue koko Piha kuntoon -sarja!

Artikkelisarjan toisessa osassa katselemme siis suoraan eteenpäin ja käännämme päätämme vaakasuoraan ympäri; miltä pensaat näyttävät?

Artikkelisarjan muut osat:

OSA 1/6: Katse puihin
OSA 2/6: Pensaat siisteiksi
OSA 3/6: Nurmimatto reheväksi
OSA 4/6: Hyötypuutarhan parannus
OSA 5/6: Kukkapenkit kauniiksi (Tämä artikkeli)
OSA 6/6: Katse kokonaisuuteen

Kasvillisuus
kasvit
pihatyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20203_63152.jpg
Värien merkitys elämässä
Yleinen esimerkki värien väärinkäytöstä näkyy kodeissa, joissa sisustus on toteutettu kopioimalla trendejä tai suunnittelija on sivuuttanut asukkaan tarpeet. Lopputuloksena on visuaalisesti upea, mutta epämukava tila, jossa puuttuu kodin harmonia ja asukkaalle sopiva tunnelma.
20226_71449.jpg
Päihitä pihan tuholaiset - kätevät kotikonstit käyttöön!
Puutarhassa on ötököitä, jos minkälaisia. Kaikki eivät kuitenkaan ole vihollisia, vaan osa kotipuutarhurin oivia pikkuapulaisia, jotka mielellään hoitavat likaisen työn puolestasi. Näille hyville tyypeille kannattaa luoda sopiva toimintaympäristö, jotta ne taistelevat kanssasi pahiksia vastaan, parantavat maan laatua ja pölyttävät kukkia.
Puutarha.net Kasvikortistosta löytyy yli 1 400 kasvikorttia
Niksit kauniiseen ja helppoon puutarhaan
Vaikka omaisimmekin viherpeukalon ja nauttisimme puutarhanhoidosta, niin usein pihan hoitoon käytettävissä oleva aika on rajallinen. Olisi siis mukavaa, jos puutarhamme pysyisi suhteellisen vähällä vaivalla aina hyvinvoivana ja rehevän runsaana.Miten se onnistuu?
20237_82484.jpg
Huolehdi kastelusta
Kesä ja aurinko, kuivuus ja helle sekä tuivertava tuuli nopeuttavat aineenvaihduntaa ja saavat niin ihmiset, eläimet kuin kasvitkin janoisiksi. Kotipuutarhurin tulee kiinnittää erityishuomiota kesän kasteluun etenkin lämpimänä ja tuulisena aikana – sekä loma-aikoina. Kasvit tulevat toimeen ilman lisälannoitustakin, mutta ilman vettä ne kuolevat nopeasti janoon. Kaikille meille parasta janojuomaa on huoneenlämpöinen vesi.
Pikkukrookukset
Näin valmistat puutarhan jo syksyllä ensi kevääseen
Syksyyn valmistautuvan puutarhan tuoksussa on jotain maagista. Ilman kosteus ja kesän kypsyttämät kasvit luovat ympärilleen uudenlaiset tuoksut, jotka viestivät sään viilenemisestä ja kasvukauden hiipumisesta. Aavistus syksyä on ilmassa, vaikka lämpöäkin vielä riittää.
20226_78651.jpg
Vaivaako vadelmaa?
Vadelma on parhaimmillaan muhkea ja herkullinen marja. Yleensä ne ovat terveitä, mutta joskus saattaa jokin tauti tai tuholainenkin iskeä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton