• Etusivu
  • Kasvillisuus

Poimi pöytään syötäviä kukkia

Rakentajan toimitus
Päivitetty 29.08.2018
20148_40606.jpg

Kehäkukka

Moni tuttu kesäkukka sopii kahvi- ja ruokapöytään. Joissakin on erityisen hienostunut maku, toisissa miedompi, mutta kaikki kukat koristavat ruokia kauniisti!

Kauniita ja syötäviä kukkia

C-vitamiinipitoisen kehäkukan maku vaihtelee pippurisesta ja pähkinäisestä sitruunaiseen. Sen terälehdet sopivat salaatteihin, risottoon, jogurttiin ja marmeladeihin. Kokeile terälehtiä sahramin korvikkeena: maku ei ole yhtä hienostunut, mutta esimerkiksi taikinoihin tulee kaunis väri. Vältä estrogeenipitoisen kehäkukan syömistä raskauden ja imetyksen aikana. Kylvä kehäkukkaa avomaalle touko-kesäkuussa. Se kukkii noin kuukauden kuluttua.

Vinkki: Korea, keltainen kehäkukka viimeistelee kääretortun juhlakuntoon!

Koristekrassissa

on herkullinen pippurinen maku, joka vaihtelee kukan värin mukaan. Oranssit ja punaiset ovat voimakkaimpia ja sisältävät paljon C-vitamiinia. Kukat sopivat salaatteihin, koristeluun sekä lammas-, kana- ja kasvisruokiin. Kokeile säilöä krassinsiemeniä etikkaliemessä ja käytä niitä kapristen tavoin. Kuivattuja siemeniä voi käyttää pippurin asemasta.

Vinkki: Krassinkukkia kesäkukkasalaattiin tai lohivoileipäkakun koristeeksi?

Krassin kukkia
Krassin kukkia

Jo muinaiset roomalaiset käyttivät laventelia mausteena ja kylpyvesissä. Laventelissa on hienostunut tuoksu ja parfyyminen maku. Se sopii hienosti jälkiruokien koristeluun ja leivontaan. Erityisen hyvin laventeli maistuu mustikoiden ja vadelmien kanssa. Kokeile kuivattua laventelia myös lammasruokien maustamiseen. Monivuotisen laventelin siemenet kylvetään ruukkuihin maalis–huhtikuussa

Vinkki: Korvaa osa tavallisesta sokerista laventelisokerilla!

Laventeli
Laventeli

Italiasta kotoisin olevaa mäkimeiramia eli oreganoa käytettiin mausteyrttinä jo antiikin aikoina. Orega­non kukka sopii kaikkeen mihin sen lehdetkin: pizzojen, pastojen, tomaatti- ja liharuokien maustamiseen ja koristamiseen. Kokeile maustaa kukinnoilla viinietikkaa tai olutta.

Vinkki: Oreganon kukkia kesäkukkasalaattiin!

Mäkimeirami eli oregano
Mäkimeirami eli oregano
Orvokki
Orvokki

Koristeellisten ja kauniiden orvokkien maku vaihtelee ja voi olla melko kirpeä. Kokeile orvokkien sokerointia: sivele kukka ohuelti munanvalkuaisella, ripottele varovasti hienoa sokeria päälle ja anna kuivahtaa. Käytä kukkia leivonnaisten koristeluun. Kylvä orvokin siemenet huhtikuussa ja vie taimet ulos, kun ne ovat vahvoja. Monivuotinen sarviorvokki leviää helposti kukkapenkissä.

Vinkki: Orvokit sopivat niin salaatteihin kuin makean tai suolaisen kakun koristeeksi!

Kaikkien luonnossa tai puutarhassa kasvavien ruusujen lajikkeet ovat syötäviä. Kukkakaupasta hankittuja ruusuja ei kannata maistaa, sillä ne on useimmiten käsitelty tuholaismyrkyillä. Ruusun terälehdet sopivat hyvin kakkujen ja jälkiruokien koristeluun. Terälehdistä voi myös tehdä ruusuvettä, joka sopii hienosti kakkuihin, leivonnaisiin ja jälkiruokiin.

Vinkki: Maistuisiko raparperi-ruusumehu ruusuisten lusikkaleipien kera?

Ruusu
Ruusu

Ruiskukka eli ruiskaunokki on yksivuotinen ja kukkii heinäkuusta syyskuuhun. Ruiskaunokki on kotoisin Välimeren seudulta. Kukka on maultaan mieto, joten sitä voi käyttää tuoreena salaateissa, kakuissa ja jälkiruoissa. Myös kuivatut kukat sopivat upeasti koristeluun.

Samettikukat

ovat yksivuotisia kesäkukkia. Siemenet kylvetään ruukkuihin maalis-huhtikuussa. Kääpiösamettikukan voi kylvää suoraan kasvupaikalle. Samettikukat maistuvat voimakkaasti sitruunalta ja kestävät hyvin myös lämpimien ruokien koristeina. Parhaimmillaan kukka on juomissa sekä kakkujen ja jälkiruokien koristelussa.

Sametikukkia
Sametikukkia
Huomio

Huomio

Lisää vinkkejä ja reseptejä

Puutarha.netin Keskustelupalstalta löytyy asiaa miltei aiheesta kuin aiheesta. Ei siis liene yllätys, että aktiivista keskustelua käydään myös Keittiössä; asiaa mm. syötävistä kukista!
Kotipuutarhureista kuoriutuu melkoisia kokkeja, etenkin kun puutarhan satoa päästään käsittelemään! Lue, kommentoi ja jaa omat kokemuksesi - ja reseptisi!

Teksti: Kaisa Nieminen Kuvat: Reetta Pasanen ja Arto Vuohelainen
Julkaistu Kodin Kuvalehti puutarhassa –lehdessä 1/2014
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20203_63387.jpg
Luo kestävät polut omaan upeaan unelmiesi puutarhaan
Vielä väriloistossaan kylpevä puutarha saa monet käynnistämään pihan ja puutarhan uudistustöiden suunnittelun. Mikä ilahduttaisi puutarhassa ensi kesänä? Keraamiset pihatiilet soveltuvat piha-alueiden moniin eri rakenteisiin ja käyttötarkoituksiin.
202211_80189.jpg
Millä perennalla on harmaat lehdet? Asiantuntija vastaa
Mikä perenna tämä on? Hopeanharmaat, karvaiset lehdet ruusukkeena. Punaiset kukat, kuvassa on kukkinut jo. Kukkavarret noin 40 senttiä.
20227_63088.jpg
Narsissi on helppohoitoinen sipulikukka
Tarun mukaan kaunis kreikkalaisnuorukainen Narkissos joi vettä vuoristolähteesta ja rakastui niin palavasti kuvajaiseensa, että edes nälkä ja väsymys eivät saaneet häntä poistumaan kuvansa äärestä. Narkissos riutui kuoliaaksi ja hänen ruumiinsa muuttui valkeaksi kukaksi, narsissiksi.
200610_496.jpg
Keltamajavankaalia ei saa päästää leviämään luontoon
Uudeltamaalta on löydetty ensimmäistä kertaa maassamme keltamajavankaalia (Lysichiton americanus) luontoon levinneenä. Vesipuutarhoista tuttu keltamajavankaali on vehkakasveihin kuuluva, näyttävä ja suurikokoinen vesikasvi. Se on peräisin Pohjois-Amerikasta ja on Keski-Euroopassa luokiteltu alkuperäiselle lajistolle haitalliseksi vieraslajiksi. Kasvi leviää nopeasti ja sopeutuu hyvin myös Suomen olosuhteisiin. Alkujaan yksityisen maanomistajan maalta löydetty keltamajavankaaliesiintymä on osittain luonnonsuojelualueella, jolta se on pyritty hävittämään. Suomen luonnonsuojelulaki kieltää levittämästä luontoon tällaista kasvilajia. Suomen ympäristökeskus vetoaakin puutarhaharrastajiin, että keltamajavankaalia tai muita luontoomme kuulumattomia lajeja ei päästettäisi leviämään.
202211_80058.jpg
Luumupuun taudit? Asiantuntija vastaa
Kuokkalan luumupuuhun on ilmestynyt luumujen raakileiden tilalle pitkulaisia, kellertäviä ulokkeita. Mitähän nuo mahtavat olla ja pitäisikö noille tehdä jotain? Seassa on myös normaalin näköisiä raakileita. Onko kyseessä jokin tauti ja ovatko mahdollisesti normaalisti kasvavat luumut syöntikelpoisia?
20205_64469.jpg
Kaikkea oppii tekemällä itse
Olen 62 v. isoäiti. Kun olin 18 v. nuori rouva, minun puutarhani kasvoi nokkosta ja heinää. Asuimme vanhassa ok-talossa. Mieheni sisko, oli armoitettu alan harrastaja. Hän laittoi minulle viilipurkkiin mullan päälle kukansiemeniä, antoi ohjeet kuinka hoitaa ja milloin istuttaa maahan. Minun taimet olivat vihreitä karvoja, eikä koskaan kasvaneet!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton