• Etusivu
  • Hoitotyöt

Puutarhamatkailua

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.08.2018
20067_296.jpg

Marketanpuisto


Espoon Marketan-puistossa on pysyvästi esillä yli 110 näytteilleasettajan tuotteita ja osaamista.


Marketanpuisto sijaitsee Kehä III:n varrella, ajo Röylän liittymästä.

Lumoavat historialliset puutarhat löytyvät Saimaalta


Kesä on parasta aikaa tutustua vahojen puutarhojen salaisuuksiin. Saimaan Charmanttien matkailukohdeverkoston kautta avautuu useammankin historiallisen puutarhamiljöön portti. Tarjolla on myös erityisesti puutarhaan suunnattuja teemaretkiä.

Mikkelissä Tertin kartanon ensimmäisten puutarhaistutusten juuret juontavat aina 1500-luvulle, jolloin tila toimi rusthollina ja ratsutilana. Tänään Tertissä viljellään viljaa ja kasvatetaan yrttejä ja vihanneksia pitopöytään. Kivinavetan muurien suojassa kukkii salainen puutarha ja keväällä kauneimmillaan on kartanon kirsikkapuistikko. Vierailija voi tutustua vanhaan kasvillisuuteen erityisillä teemaretkillä, joita ovat Puutarhurin päivä, Historiallinen Kartanon puutarhakävely sekä Kesäilta kartanon ruusutarhassa.

Toinen suosittu mikkeliläinen matkailukohde Kenkävero edustaa kaunista pappilamiljöötä perinnepuutarhoineen. Kenkäveron puutarha on läpi historian toiminut kasviviljelyn suunnannäyttäjänä, jossa on kokeiltu Suomen oloissa puutarhanhoidon uusimpia tuulia maailmalta. Kenkäveron luonnonmukaisesti viljellyssä näytepuutarhassa kasvaa yli 500 kasvia, joiden joukossa on noin 200 erilaista yrtti- ja rohdoskasvia. Puutarhaan järjestetään opastettuja teemakierroksia, joissa voi perehtyä esimerkiksi luonnonmukaiseen viljelyyn, rohdoskasvien käyttöön tai perennoihin ja ruusuihin. Kesäaikaan puutarhassa on myös puutarhamyymälä.

Mikkelin Kenkävero
Mikkelin Kenkävero

Mikkelin lähellä sijaitseva Anttolan Hovin kartano henkii menneen ajan tunnelmaa, joka ulottuu myös puutarhaan. Vanha villiintynyt puutarha ruhtinaspari Demidoffin ajoilta on säilytetty ja myös hoidettu puutarha on venäläishenkinen. Anttolan Hovin mailla kasvaa yli 200 viinimarjapensasta ja vanhoista luumu- ja omenapuista pidetään hyvää huolta.

Lisätietoja: Saimaan Charmantit, projektipäällikkö Maisa Häkkinen, 0400 442 554 tai maisa.hakkinen@anttolanhovi.fi

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20238_82915.jpg
Viikon kysymys: Mitä pensaita kurtturuusun tilalle?
Olemme repineet rivitaloyhtiön keskipihalta kurtturuusuja pois ja nyt olisi tarkoitus istuttaa eri paikkaan pensaita niin, että ne vähän suojaisivat näkyvyydeltä pöytää ja penkkejä. Pensas saisi olla noin 1,5 m korkea, kukkiva, koko päivän auringossa oleva, ei tarvitsisi leikata, tulee aitamaisena tai ihan pelkkinä erillisinä pensaina kahdelle sivulle taloihin päin (2). Sijainti on Oulussa ja vyöhyke 5, erittäin suojaisa paikka. Ylimääräinen yhtiökokous olisi tarkoitus pitää syyskuussa.Kuvassa oikealla olevat 2 pientä pensasta poistetaan.Onkohan tuollaisia pensaita olemassakaan?
20236_82298.jpg
Viikon kysymys: Kuinka paikattua nurmea tulisi hoitaa?
Olemme yrittäneet korjata nurmikomme vaurioita yhdestä kohdasta talven jäljiltä. Paikkauskohtiin tehtiin ilmaus ja altakastelu, mutta kahden viikon jälkeen kasvua ei näkynyt yhtään. Teimme ehkä sen virheen, että siemeniä ei sekoitettu multaan ja multa tiivistettiin vain kengillä? Ylimääräistä kasteluakaan ei juuri tehty, Oulussa sateli jonkin verran tuona aikana, mutta ei läheskään joka päiväEilen loput nurmikosta on paikattu. Siemenet on tällä kertaa sekoitettu kevyesti multaan rautaharavalla ja multa on hakattu hieman tiiviimmäksi lapiolla.Kuinka paljon/usein kohtia pitäisi kastella ilman, että menee ylikastelun puolelle (sillä oletuksella ettei sada)? Tuhkaa ei ilmeisesti suositella lannoitteeksi, olisiko joku muu lannoite, mistä on lähes varmasti hyötyä?Toinen haaste on, että siemet kiinnostavat kovasti rastaita. Kumikäärmeitä ja tuulihyrriä ne eivät näytä pelkäävän. Joillakin palstoilla kehotetaan laittamaan pulloon hirvensarvisuolaliuosta. Jos ripottelemme paikkauskohtien ympärille pippuria, caynnepippuria tai kanelia, onkohan siitä apua ja voiko se vaurioittaa nurmea?
piirretty hahmo pitää sanomalehteä kädessä
Turku alkaa virittäytyä joulukauteen: joulunäyttelyitä ja markkinamenoa
Turku alkaa virittäytyä joulukauteen marraskuun viimeisenä viikonloppuna, kun suuri joulunavauspäivä sytyttää valot joka puolelle kaupunkia ja käynnistää joulun monet tapahtumat. Suurimpana ja kauneimpana loistaa jälleen Turun tuomiokirkon joulukuusi.
Oksasakset.jpg
Oksasakset ovat jokaisen puutarhurin perusväline
Puutarhurin käytetyimpiä työkaluja ovat pienet oksasakset eli sekatöörit. Niillä on käyttöä läpi vuoden: kesällä ne ovat ahkerassa käytössä niin pensaiden kuin ruusujen leikkaamisessa, kun taas syksyllä niiden avulla siistitään esimerkiksi perennamaat ja talvella taas tehdään kuusenhavuista taidetta ja tunnelmaa. Keväällä oksasaksilla otetaan huonekasveista pistokkaita ja leikataan muun muassa omenapuun vesiversot.Terän koko sanelee leikattavan materiaalin paksuuden. Tyypillisesti sekatööreillä leikataan maksimissaan noin 1 cm paksuisia oksia. Jos oksalla on paksuutta yli 1,5 cm, saattaa olla järkevämpää tarttua järeämpiin välineisiin.
20227_78949.jpg
Hyötykasvien kylväminen
Taimien esikasvatus hallituissa olosuhteissa (ikkunalaudalla, kasvihuoneessa, kasvilavassa) on usein varmin menetelmä, kun kyseessä ovat pitkän kasvukauden vaativat yksivuotiset kasvit. Itäminen on tasaisempaa ja varmempaa, eikä siemeniä mene hukkaan.Kasvualustaksi käytetään erityistä kylvömultaa tai kaktusmultaa. Ne ovat puhtaita, tarpeeksi läpäiseviä, ravinneköyhiä ja sopivia pH-arvoltaan. Multapussin kyljestä löytyvät helposti mm. nämä tiedot. Kylvöastiaksi käy vaikka kukkaruukku, laatikko tai pienoiskasvihuone. Astian pohjassa on hyvä olla reikä, josta liika vesi pääsee valumaan pois.Kylvä riittävän harvaan ja peitä tarvittaessa. Multa kastellaan hyvin, ja pinta tasoitetaan. Siemenet voidaan kylvää ripotellen riveihin, hajakylvönä tai yksitellen (isommat siemenet). Kylvä harvaan, jotta juuret eivät kietoudu heti toisiinsa.
20237_82634.jpg
Mikä ruusu? Asiantuntija vastaa
Ruusussa on punaiset oksat. Vanhoissa varsissa on piikkejä, mutta uusissa versoissa ei ole piikkejä. Olen nähnyt yhden vaaleanpunaisen kukan, noin 5 cm halkasijaltaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton