• Etusivu
  • Kasvillisuus

Saniainen on huonekasvina suosittu ja kaunis

Tiina Painokallio
Päivitetty 11.11.2024
20231_80729.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Tropiikista ja subtropiikista peräisin olevat saniaiset herättävät huomiota monimuotoisilla ja -värisillä lehdillään. Ne ovat suosittuja ja kauniita, mutta melko vaateliaita huonekasveja. Saniaisissa on useita eri lajeja: herkän siroja ja höytyväisiä sekä leveälehtisiä ja vahvarakenteisia.

Missä saniainen viihtyy?

Saniainen viihtyy yleensä puolivarjossa, omassa rauhassaan. Sitä ei esimerkiksi pidä sijoittaa kulkuväylälle, jossa sitä hipaistaan jatkuvasti.

Saniaiset viihtyvät hyvin myös valoisasammassa paikassa, mutta niitä on suojattava suoralta auringonpaisteelta. Kesällä saniaiset menestyvät pohjoisikkunallakin, mutta talven vähävaloiseen aikaan ne kannattaa siirtää eteläikkunalle. Saniainen menestyy siis varmimmin valoisalla varjopaikalla.

Saniainen tarvitsee myös viihtyäkseen kohtuullisen lämpimän, tasaisen huoneilman, mutta menestyy talvisin melko viileässäkin tilassa. Tärkeintä on kuitenkin suojata kasvi vedolta sekä lämpötilanvaihteluilta.

<p data-block-key="yx5w3">Pesäraunioinen &#x27;Crispy Wave&#x27; )Kuva: Adobe Stock)</p>
Pesäraunioinen 'Crispy Wave' )Kuva: Adobe Stock)

Kuinka saniaista kastellaan?

Kasteluun on kiinnitettävä erityistä huomiota, sillä mullan tulee olla tasaisen kosteaa, muttei kuitenkaan litimärkää. Saniaista onkin hyvä kastella kunnolla tasaisin väliajoin; esimerkiksi kerran viikossa. Kastelussa tulee käyttää vain vähäkalkkista, huoneenlämpöistä vettä.

Jos lehdet pääsevät kuivumaan, niin ne kannattaa leikata pois mullan rajasta, jolloin kasvi versoo uusia lehtiä. Etenkin uusia saniaisia kannattaa sumutella usein, jotta ne tottuvat asuinhuoneen kuivaan ilmaan. Liian niukka kastelu ruskistaa kasvin. Hyvä konsti on laittaa lautaselle vettä sekä kiviä ja asettaa ruukku kivien päälle. Talven kuivassa huoneilmassa vanhempikin saniainen hyötyy sumutuksesta.

Kuinka saniaista lannoitetaan?

Saniaista lannoitetaan laimealla lannoiteliuoksella joka kastelukerta tai parin viikon välein keväästä syksyyn. Hidaskasvuisia lajeja tulee lannoittaa vain 4 viikon välein.

Hyvä pitkäaikainen lannoitusmenetelmä ovat viherkasveille tarkoitetut kasviravinnepuikot, joita annetaan puolet tavallisesta annoksesta kahden kuukauden välein.

Talvikuukausina lannoitus ei ole tarpeen.

Vinkit saniaisen hoitoon:

Saniainen haluaa kasvaa pienessä ruukussa. Se vaihdetaan isompaan vasta, kun ruukussa on melkein pelkkiä juuria. Liian isossa ruukussa saniainen voi kuivua.

Kilpikirvat vaivaavat huonosti hoidettuja saniaisia, joten tarkista kasvit huolellisesti ostaessasi niitä.

<p data-block-key="sq689">Hirvensarvisaniainen (Kuva: Puutarha.net)</p>
Hirvensarvisaniainen (Kuva: Puutarha.net)
<p data-block-key="1p0uz">Sulkasaniainen Teddy (Kuva: Puutarha.net)</p>
Sulkasaniainen Teddy (Kuva: Puutarha.net)
Ohje

Ohje

Lyhyesti eri saniaisista

Pesäraunioinen (Asplenium nidus)
Hyvin suosittu saniainen. Sillä on kielimäiset, isot lehdet. Lehdet ovat ehytreunaiset, kiiltävät ja vaaleanvihreät. Lehdet tulevat esille suppilosta, pesästä. Uudet lehdet ovat herkkiä kaikille vioituksille. Viihtyy yli 18 asteen lämmössä vuoden ympäri. Kannattaa silloin tällöin uppokastella eli upottaa kokonaan veteen.

Hirvensarvisaniainen (Platycerium alcicorne)
Lehdet näyttävät hirvensarvilta. Kasvi kasvattaa oikeastaan kahdenlaisia lehtiä: kasvualustaa vasten painautuneita leveitä, levymäisiä vaippalehtiä ja latvaosistaan liuskoittuneita lehtiä, joiden alapinoille muodostuu myös itiöitä. Vaippalehdet ruskettuvat, mutta uusia tulee tilalle vuosittain. Lehtiä ei tulisi suihkuttaa. Kasvi kastellaan upottamalla veteen kerran viikossa noin 20 minuutiksi.

Sulkasaniainen (Nephrolepis cordifolia)
Raikkanvihreä, sirosti kasvava, monilehtinen saniainen. Paljon käytetty mm. julkisissa tiloissa. Lehtien pituus vaihtelee 30 sentistä jopa 150 senttiin. Riippuva kasvutapa soveltaa sen amppelikasviksi, näin lehdet saavat roikkua vapaasti. Lehtien kärjet ruskettuvat ja lehdet varisevat, jos kasvi kärsii liian kuivasta mullasta ja ilmasta.

Viheradiatumi (Adiatum raddianum)
Hyvin herkkä saniainen. Se vaatii lämpimän paikan ja korkean ilmankosteuden (muttei pidä suihkuttelusta). Se kasvaa korkeintaa 30 sentin korkuiseksi. Käytetään paljon leikkokukkien viherosana.

Nappipellea (Pellaea rotundifolia)
Pieni ja siro, pyöreälehtinen saniainen. Viihtyy valoisassa paikassa poiketen muista saniaisista. Ei siedä märkyyttä, mutta multa saa olla tasaisen kostea. Sietää kuivaakin huoneilmaa.

Lisää huonekasveista

Puutarha.netin Kasvikortistosta löydät tietoa myös yli 260 muusta huonekasvista.

Puutarha.netin Keskustelupalstalla on useita, huonekasveja käsittelevää viestiketjua ‒ lue, kysy ja kommentoi!

Kasvillisuus
huonekasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20238_82825.jpg
Narsissit ovat kevään airueita
Isokukkaiset keltanarsissit koristavat pääsiäispöytiä ja monia pienikukkaisia narsisseja kasvatetaan kevättalven iloksi. Ne voi istuttaa keväämmällä avomaalle tai kukittaa uudelleen seuraavana vuonna, sillä esikäsiteltyjen sipuleiden hyötäminen kukkaan onnistuu helposti kotioloissakin. Muut sipulit ovat tarkoitettu ulos. Tarjolla on sekä luonnonlajeja että jalostettuja lajikkeita. Varhaisimmat narsissilajit puhkeavat kukkaan pari viikkoa lumien sulamisen jälkeen, myöhäisimmät vasta kesäkuun alussa.
20238_82796.jpg
Hilkka ja mustanmerenruusu eli torpankukka (Achimenes)
Hilkat ovat tyypillisiä kesäkasveja, joiden kauniskukkaiset lajikkeet vaihtelevat kooltaan, kasvutavaltaan ja kukiltaan. Se viihtyy huoneenlämmössä ja kasvatetaan joka kevät uudelleen.
20238_82784.jpg
Juorut (Tradescantia)
Juorut ovat alkujaan Amerikasta lähtöisin olevia luonnonkasveja. Nimensä suku on saanut vuonna 1638 kuolleen englantilaiselta John Tradescantilta, joka toimi Kaarle I:n ja Kaarle II:n hovipuutarhurina ja toimitti ensimmäiset suvun kasvit sekä joukon muita kasveja Eurooppaan. Suomessa useita juorulajeja kasvatetaan huonekasveina. Ne ovat nopeasti kasvavia ja helposti viihtyviä, kauniisti rönsyäviä ja runsaslehtisiä.
20238_82769.jpg
Muorinkukat (Peperomia)
Huonekasveina kasvatetaan lukuisia, toisistaan hyvinkin poikkeavia muorinkukkalajeja. Usemmiten ne ovat pieniä, ruusukkeellisia ja ruohovartisia mehikasveja, joiden puikelokukinnoissa on hyvin pienet kukat. Muorinkukat ovat kukin omalla tavallaan koristeellisia; joillakin väritys on mielenkiintoinen, toisilla lehden muoto on erikoinen tai se on uurteinen. Kaikki muorinkukat ovat kuitenkin helppohoitoisia.
20229_79585.jpg
Palmuvehka viihtyy missä vain
Moni kasviharrastaja on hankkinut tämän kauniin ja sopeutuvaisen huonekasvin jo ennen kuin se oli saanut suomenkielisen nimensä. Palmuvehka tunnettiin pitkään tieteellisen nimensä mukaisesti Zamioculcas-nimisenä. Huonekasvina vehkakasveihin kuuluva palmuvehka on tuttavuus, joka on kasvattanut tasaisesti suosiotaan 1990-luvulta lähtien.Tämä Itä-Afrikasta lähtöisin oleva, kiiltävälehtinen, helppohoitoinen, kestävä, näyttävä ja joka paikkaan sopeutuva huonekasvi on vakiinnuttanut paikkansa monenlaisissa sisustuksissa; niin kodeissa kuin julkisissa tiloissakin.
202212_7186.jpg
Terveet huonekasvit myös talvella
Huonekasvien valontarpeessa on eroja, mutta lähes kaikki kasvit kärsivät talvella valon puutteesta. Pimeimpään vuodenaikaan kasvit voi siirtää valoisimmalle ikkunalle. Kaiken luonnonvalon pyydystämiseksi siirretään verhot ja kaihtimet ikkunan edestä päiväksi kokonaan sivuun. Kasvien turhaa kääntelyä vältetään, koska kasvi kallistuu kohti valoa saadakseen kaiken mahdollisen valon lehdilleen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton