• Etusivu
  • Hoitotyöt

Syklaami (Cyclamen persicum) viihtyy viileässä

Tiina Painokallio
Päivitetty 11.09.2024
20238_78627.jpg

Valoisa kasvupaikka on syklaamille paras, mutta ei viihdy suorassa auringon paisteessa. (Kuva: Shutterstock)

Syklaami on ennen kaikkea loppusyksyn kukka, joka on säilyttänyt suosionsa monta vuotta. Ostettaessa se on yleensä täydessä kukassa ja eri-ikäisiä nuppuja on runsaasti. Syklaami kukkii pitkään silloin, kun se saa olla riittävän viileässä. Jos syklaamin saa kukkimaan uudelleen, se kukkii uskollisesti vuodesta toiseen samoin edellytyksin.

Syklaamin kasvutapa on mätäsmäinen. Kukat kohoavat vahvojen vanojen kärjissä vihreiden, tanakoiden lehtien keskeltä. Terälehdet ovat kääntyneet ylös- ja taaksepäin. Kukkien väri vaihtelee valkoisesta erilaisiin punaisiin ja joskus kukat myös tuoksuvat.

Lajikkeet eroavat toisistaan muun muassa lehtien kirjavuuden ja kukan värin mukaan. Myös koko ja kasvunopeus vaihtelevat. Syklaameja on isokukallisia lajikkeita ja sinnikkäämpiä minilajikkeita. Erikoismuotoja, kuten ripsureunaisia, kaksivärisiä ja kerrannaiskukkaisia lajikkeita on myös saatavilla.

Syklaamin hoito-ohjeet

Syklaami vaatii menestyäkseen melko viileän kasvupaikan, ihannelämpötila on 10–16 astetta. Syklaami pitää valosta, mutta ei suorasta auringonpaisteesta.

Multa saa kuivahtaa aivan kevyesti kasteluiden välillä. Huoneenlämpöinen vesi annetaan aluslautaselle, koska nuoret lehti- ja nuppuaiheet mätänevät helposti. Reilun tunnin kuluttua ylimääräinen vesi kaadetaan pois. Jos kasvi nuupahtaa, ruukun voi upottaa veteen muutamiksi minuuteiksi. Kasvia voi myös sumuttaa.

Syklaamia lannoitetaan säännöllisesti (jopa kerran viikossa, kastelun yhteydessä) koko kukintakauden (syys-helmikuu) ajan.

<p data-block-key="95a2c">Syklaamia kannattaa kastella hieman joka päivä. (Kuva: Shutterstock)</p>
Syklaamia kannattaa kastella hieman joka päivä. (Kuva: Shutterstock)

Miksi syklaami nuupahtaa?

Kasvin kellastuminen ja ennenaikainen kukinnan loppuminen kertovat yleensä liian lämpimistä oloista ja/tai kastelun ja lannoituksen puutteesta. Syklaamin kastelu säännöllisesti on tärkeää, jotta multa pysyy tasaisen kosteana, säännöllistä lannoitusta unohtamatta. Huoneilman ollessa liian lämmin, syklaami ei viihdy ja nuupahtaa. Kuihtuneet lehdet ja kukat poistetaan ruotien tyvestä hieman kiertämällä ja nappaamalla irti.

Kukinnan jälkeen kasvi lepää muutaman kuukauden ajan, jolloin sitä kastellaan hieman niukemmin. Lehdet eivät saisi kuihtua kokonaan. Maaliskuussa mukula istutetaan uudelleen vanhaan ruukkuunsa ja siirretään puolivarjoisaan paikkaan. Normaali kastelu ja lannoitus aloitetaan uudelleen. Kesällä se viihtyy ulkona, suojassa auringolta, ja tuodaan sisälle ennen pakkasia.

Ohje

Ohje

Puutarha.netin Kasvikortistosta löydät lisää tietoa yli 1400 kasvilajista ja -lajikkeesta – myös sisäkasveista.

Puutarha.netin Keskustelupalstalta löydät juttuseuraa ympäri vuoden ja aiheita laidasta laitaan.

Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202312_83343.jpg
Amppeli säästää tilaa
Amppeliin istuttaminen ei poikkea tavalliseen, lattialla seisovaan ruukkuun istuttamisesta. Laita amppelin pohjalle ruukun palasia tai kevytsoraa salaojitukseksi. Lisää multa ja istuta siihen haluamasi kasvit. Kun istutat amppeliin useampia lajeja varmista, että niillä on samat ympäristö- ja kasteluvaatimukset.
20213_68967.jpg
Toiveista totta ja pihasta puutarha
Onko sinulla uusi piha rakenteilla vai päivittäisitkö vanhaa? Mietitkö, miten täsmentäisit tavoitteet ja toiveet, mistä lähtisit pihan suunnittelussa liikkeelle?
Kynäkatajan oksa
Viikon kysymys: Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen?
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton