Syklaami (Cyclamen persicum) viihtyy viileässä
Valoisa kasvupaikka on syklaamille paras, mutta ei viihdy suorassa auringon paisteessa. (Kuva: Shutterstock)
Syklaami on ennen kaikkea loppusyksyn kukka, joka on säilyttänyt suosionsa monta vuotta. Ostettaessa se on yleensä täydessä kukassa ja eri-ikäisiä nuppuja on runsaasti. Syklaami kukkii pitkään silloin, kun se saa olla riittävän viileässä. Jos syklaamin saa kukkimaan uudelleen, se kukkii uskollisesti vuodesta toiseen samoin edellytyksin.
Syklaamin kasvutapa on mätäsmäinen. Kukat kohoavat vahvojen vanojen kärjissä vihreiden, tanakoiden lehtien keskeltä. Terälehdet ovat kääntyneet ylös- ja taaksepäin. Kukkien väri vaihtelee valkoisesta erilaisiin punaisiin ja joskus kukat myös tuoksuvat.
Lajikkeet eroavat toisistaan muun muassa lehtien kirjavuuden ja kukan värin mukaan. Myös koko ja kasvunopeus vaihtelevat. Syklaameja on isokukallisia lajikkeita ja sinnikkäämpiä minilajikkeita. Erikoismuotoja, kuten ripsureunaisia, kaksivärisiä ja kerrannaiskukkaisia lajikkeita on myös saatavilla.
Syklaamin hoito-ohjeet
Syklaami vaatii menestyäkseen melko viileän kasvupaikan, ihannelämpötila on 10–16 astetta. Syklaami pitää valosta, mutta ei suorasta auringonpaisteesta.
Multa saa kuivahtaa aivan kevyesti kasteluiden välillä. Huoneenlämpöinen vesi annetaan aluslautaselle, koska nuoret lehti- ja nuppuaiheet mätänevät helposti. Reilun tunnin kuluttua ylimääräinen vesi kaadetaan pois. Jos kasvi nuupahtaa, ruukun voi upottaa veteen muutamiksi minuuteiksi. Kasvia voi myös sumuttaa.
Syklaamia lannoitetaan säännöllisesti (jopa kerran viikossa, kastelun yhteydessä) koko kukintakauden (syys-helmikuu) ajan.
Miksi syklaami nuupahtaa?
Kasvin kellastuminen ja ennenaikainen kukinnan loppuminen kertovat yleensä liian lämpimistä oloista ja/tai kastelun ja lannoituksen puutteesta. Syklaamin kastelu säännöllisesti on tärkeää, jotta multa pysyy tasaisen kosteana, säännöllistä lannoitusta unohtamatta. Huoneilman ollessa liian lämmin, syklaami ei viihdy ja nuupahtaa. Kuihtuneet lehdet ja kukat poistetaan ruotien tyvestä hieman kiertämällä ja nappaamalla irti.
Kukinnan jälkeen kasvi lepää muutaman kuukauden ajan, jolloin sitä kastellaan hieman niukemmin. Lehdet eivät saisi kuihtua kokonaan. Maaliskuussa mukula istutetaan uudelleen vanhaan ruukkuunsa ja siirretään puolivarjoisaan paikkaan. Normaali kastelu ja lannoitus aloitetaan uudelleen. Kesällä se viihtyy ulkona, suojassa auringolta, ja tuodaan sisälle ennen pakkasia.
Ohje
Puutarha.netin Kasvikortistosta löydät lisää tietoa yli 1400 kasvilajista ja -lajikkeesta – myös sisäkasveista.
Puutarha.netin Keskustelupalstalta löydät juttuseuraa ympäri vuoden ja aiheita laidasta laitaan.