• Etusivu
  • Hoitotyöt

Syysistutus kestää viileneviä ilmoja

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.10.2024
20232_69113.jpg

Harmaan ja punaisen sävyt lehdissä tuovat koristeellisuutta eikä istutuksessa aina tarvitse välttämättä käyttää kukkivia kasveja lainkaan. (Kuva: Shutterstock)

Syyskesällä ilmat viilenevät nopeasti ja kesän kukkaset alkavat pian olemaan aika ikävän näköisiä. Niiden tilalle voikin jo mainiosti vaihtaa kylmyyttä kestäviä, yksivuotisia syyskukkijoita. Esimerkiksi värikkäät ruukkukrysanteemit, syysasterit, hauskat koristekaalit ja pensastädykkeet kestävät pikkupakkasia ja siten ilahduttavat pitkälle syksyyn. Talveen asti kauniina säilyvät hyvin pakkasta kestävät kanervat ja callunat.

Syyskukkijoita kastellaan säännöllisesti ja niiden lannoitusta jatketaan koko kukinnan ajan. Lannoitukseen soveltuu kasteluveden mukana annettava Kesäkukkalannoite.

Syysistutuksiin voi yhdistellä makunsa mukaan myös erilaisia monivuotisia perennoja, kestäviä huonekasveja, yrttejä, syklaameja jne. Erilaisilla lehtimuodoilla ja väreillä koreilevat kasvit eivät välttämättä vaadi edes kukkia seurakseen! Katso alla olevia kuvia ja ihaile kauniita yhdistelmiä.

<p data-block-key="w67uf">Pallokrysanteemi (Chrysanthemum) viihtyy parhaiten aurinkoisella paikalla. Värivalikoima on laaja: valkoisia, keltaisia, oransseja, vaaleanpunaisia ja violetteja kukkia. Pallokrysanteemi kukkii pitkälle syksyyn, kunhan huolehditaan tasaisesta kosteudesta, muistetaan lannoitus ja nypitään kukkineet kukat pois. Kukat ränsistyvät helposti kastuessaan, joten krysanteemi kukkii parhaiten sateelta suojassa, esim. parvekkeella tai terassilla. (Kuva: Shutterstock)</p>
Pallokrysanteemi (Chrysanthemum) viihtyy parhaiten aurinkoisella paikalla. Värivalikoima on laaja: valkoisia, keltaisia, oransseja, vaaleanpunaisia ja violetteja kukkia. Pallokrysanteemi kukkii pitkälle syksyyn, kunhan huolehditaan tasaisesta kosteudesta, muistetaan lannoitus ja nypitään kukkineet kukat pois. Kukat ränsistyvät helposti kastuessaan, joten krysanteemi kukkii parhaiten sateelta suojassa, esim. parvekkeella tai terassilla. (Kuva: Shutterstock)

Sekä koristekaali että hopealanka (Leucophyta brownii) viihtyvät auringosta varjoon. Molemmat ovat yksivuotisia, mutta hopealanka säilyy jäädyttyään kauniina koko talven. Monivuotinen syysasteri säilyy pakkasten tuloon saakka kauniina, kun kuihtuneet kukat nypitään säännöllisesti pois. Kirjava- ja tummalehtiset keijunkukat ovat monivuotisia koristekasveja, mutta niitä käytetään kauniin lehdistönsä vuoksi myös syysistutuksissa yksivuotisten kasvien tapaan.

<p data-block-key="pv7kq">Koristekaali (Kuva: Shutterstock)</p>
Koristekaali (Kuva: Shutterstock)
<p data-block-key="tuunp">Hopealanka (Leucophyta brownii), kanerva (Calluna vulgaris) ja keijukukka (Heuchera) (Kuva: Shutterstock)</p>
Hopealanka (Leucophyta brownii), kanerva (Calluna vulgaris) ja keijukukka (Heuchera) (Kuva: Shutterstock)
<p data-block-key="qq90i">Syklaamit sietävät hyvin syksyn viileyttä ja kukkivat pakkasten tuloon saakka. Syklaami on parhaimmillaan ruukkuistutuksissa sateelta suojassa. (Kuva: Shutterstock)</p>
Syklaamit sietävät hyvin syksyn viileyttä ja kukkivat pakkasten tuloon saakka. Syklaami on parhaimmillaan ruukkuistutuksissa sateelta suojassa. (Kuva: Shutterstock)
<p data-block-key="2zk3y">Syysistutuksiin voidaan tuoda värikkyyttä erilaisilla kurpitsoilla. (Kuva: Shutterstock)</p>
Syysistutuksiin voidaan tuoda värikkyyttä erilaisilla kurpitsoilla. (Kuva: Shutterstock)

Kesäkukkia, jotka kestävät syksyn viileyttä

Värien hehkua, syyskesän aurinkoa

Puutarha.netin Keskustelupalstalla puhetta myös kesäkukista

Lisää tietoa kasveista löydät Puutarha.netin Kasvikortistosta.

Ohje

Ohje

Lue lisää:

Kesäkukkia, jotka kestävät syksyn viileyttä

Värien hehkua, syyskesän aurinkoa

Puutarha.netin Keskustelupalstalla puhetta myös kesäkukista

Lisää tietoa kasveista löydät Puutarha.netin Kasvikortistosta.

Hoitotyöt
istutus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20232_47211.jpg
Syksyllä on hyvä aika istuttaa lisää kasveja puutarhaan
Syksy on hyvää istutusaikaa, koska syksyllä ilmankosteus on suuri eikä helle enää rasita kasveja. Syksyllä myös sataa luontaisesti enemmän kuin kesällä. Näin istutuksia tarvitsee kastella vähemmän kuin kuivaan aikaan. Astia- ja paakkutaimia voi istuttaa koko kasvukauden ajan. Kärhöjen, jaloruusujen, atsaleojen ja muiden talvenarkojen kasvien istutus siirretään mielellään kevääseen, jotta ne ehtivät juurtua kunnolla ennen maan jäätymistä.
Muhevainen oma sato
Omaa satoa parvekepuutarhasta helposti ja vaivattomasti
Parvekkeilla ja patioilla kasvattaminen kiinnostaa, sillä niillä halutaan viettää aikaa ja kasvit tuovat sinne viihtyisyyttä. Ruokaa voi mainiosti tuottaa ruukuissa eikä erillistä kasvimaata tarvita. Parveke- tai patioviljelyssä ei tarvitse tinkiä istutusten kauneudesta, sillä monet satoa tuottavat lajit ovat jo itsessään kauniita. Asukkaat kaipaavat tietoa siitä, mitä voi kasvattaa ja miten se tapahtuu. Tässä vinkkejä jaettavaksi asukkaille vaikkapa asukastiedotteeseen tai yhtiökokoukseen.
20205_64821.jpg
Istutusallas muurikivistä - suunnittele ja toteuta itse
Muurikiviä käytetään erityisesti rinnepihoilla, näyttävinä ja pihaa ryhdittävinä kokonaisuuksina. Muurikivillä voi vastaavasti saada tasaiseen pihaan elävyyttä rakentamalla vaikkapa istutusaltaita. Istutusaltaat voi upottaa osaksi terassirakennelmaa tai muuten vaan toteuttaa tyylikkäitä istutuskokonaisuuksia.
20238_82878.jpg
Tee syksyinen kukkaryhmä katso suunnitelma!
Kesä on täynnä kukintaa ja kasvirunsautta, mutta riittääkö puutarhassasi kukintaa vielä syksyllä? Via Garden Oy:n pihasuunnittelija Päivi Rahikkaantoi meille ohjeet monivuotisen, syksyllä täyteen loistoon pääsevästä istutusryhmästä. Tutustu, ihastu ja toteuta omassa puutarhassasi.
20236_82268.jpg
Kesä - kotipuutarhurin parasta aikaa...
Ainakin sitä mieltä ovat kaikki ne koululaiset, jotka kesäkuun alkupäivinä kirmaavat kesälaitumille! No, samaa toki kertoo kalenteri – ja Suomen rehevä, kesäkuinen luonto ja kukkivat kukat: pihlajan valkoinen kukkahuntu, metsämarjojen kukinnot ja kauniit orvokit. Viis räntäsateesta ja kylmästä viimasta!
20065_128.jpg
Sipulikukkien istutussyvyys ja -etäisyydet
Istutussyvyyden perusohje on, että sipuli istutetaan kolme kertaa sipulin korkeutta syvempään. Sipulin päälle tulee siis kaksi kertaa sipulin korkeuden verran multaa. Syvyys riippuu kuitenkin myös maan laadusta: kuohkeassa maassa sipuli istutetaan hieman syvempään, raskaassa taas hieman matalammalle.Istutusetäisyys on yleensä ilmoitettu sipulipussissa. Pikkusipulit istutetaan yleensä5–10 cm välein ja isot 15–25 cm välein.Kevätkukkijoiden istutusaika on syksyllä: tarpeeksi ajoissa, että sipulit ehtivät juurtua, ja tarpeeksi myöhään, etteivät versot kuitenkaan nouse maan pinnalle. Vastaavasti syyskukkijat istutetaan keväällä.Istutus ja maanparannusLue lisää kukkasipuleista

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton