• Etusivu
  • Kasvillisuus

Tähtianis tuo ruokaan lakritsan makua

Tiina Painokallio
Päivitetty 28.10.2024
202311_79767.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Rusotähtianis (Illicium verum), tunnetummin tähtianis, on monelle tuttu jouluinen mauste. Tähtianiksen maku on pippurinen ja lakritsainen. Se on tavallista anista voimakkaampi. Se on lähtöisin Kiinasta ja Pohjois-Vietnamista. Se kuuluu kiinalaisen keittiön perusmausteisiin ja sitä käytetään myös lääkeaineena.

Tähtianis on puu, joka kuuluu mangoliansukuun. Puu kasvaa noin 8–15 metrin korkuiseksi ja sen kukat ovat väriltään vaalean kellertävistä keltaisiin. Kukat tuottavat hedelmiä, jotka aukeavat tähden muotoisiksi. Hedelmät kerätään puista ennen kuin ne ovat täysin kypsiä ja kuivataan auringossa. Siemeniä ei irroteta hedelmän kodasta, mutta niiden maku on kuitenkin toisarvoinen. Voimakkain maku on itse kodassa.

<p data-block-key="6at24">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)

Maistuva mauste monenlaiseen ruokaan

Tähtianis on tummanruskea tähden muotoinen mauste ja siinä on yleensä 8 sakaraa. Ruuan maustamiseen riittää yleensä vain muutama kappale. Hyvänä muistisääntönä voi pitää, että yleensä yksi tähtianis riittää 4 hengen aterian mausteeksi. Tähtianista käytetään paljon Aasiassa ruuan maustamiseen ja se onkin kiinalaisen viisimausteen tärkein ainesosa. Se sopii liha- ja linturuokien maustamiseen, mutta myös hillojen, jälkiruokien ja kuumien juomien mausteena tuttu. Tähtianiksesta saadaan kauniita koristeita, vaikkapa jälkiruokiin. Tähtianista voidaan käyttää kokonaisena, jolloin se poistetaan ruuasta valmistuksen jälkeen, tai jauhettuna.

<p data-block-key="wd3ls">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)

Tähtianiksen ja aniksen maut ovat samantyylisiä, mutta ne eivät ole sukua keskenään. Maku tulee anetoli-nimisestä yhdisteestä, joka antaa molemmille niiden tyypillisen lakritsamaisen maun. Myös fenkolissa on anetolia ja sitä usein käytetäänkin aniksen korvaajana varsinkin juomateollisuudessa.

Tähtianiksella on myös terveydellisiä vaikutuksia. Sen sanotaan esimerkiksi raikastavan hengitystä ja edistävän ruuansulatusta. Sitä käytetäänkin myös lääketeollisuudessa. Tähtianiksesta saadaan myös öljyä, jota käytetään aromaattisissa öljyissä, hajuvesissä, saippuoissa, hammastahnassa, suuvesissä ja vartalovoiteissa.

Tähtianista ei kannata sekoittaa sen myrkylliseen sukulaiseen japanintähtianikseen (Illicium anisatum), mikä on myös syömäkelvoton.

Kasvillisuus
hyötykasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20227_78632.jpg
Yksivuotisten kesäkukkien hoitoniksejä
Kesäkukat ovat kestäviä ja pitkään kukkivia yksivuotisia kasveja.Niillä voidaan tehdä kukkiva puutarha myös pieneen tilaan. Lisäksi kesäkukat ovat edullisia ja useimmiten helppohoitoisia. Istutusaika alkaa varhain keväällä ja jatkuu aina pitkälle syksyyn; kesäkukilla saadaan siis kukkaloistoa moneksi kuukaudeksi.
Omenapuun kukka
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuista
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.
20218_72211.jpg
Nauti oman pihan sadosta ja valmista herkullista omenapannukakkua
Pannari on varmasti jokaisessa perheessä yksi suurimmista herkuista. Mutta kyllästyttääkö perussetti; pannari ja hillo? Mitäpä jos maustaisimme pannarin esimerkiksi kauden hedelmillä? Omenapannukakku on hauska tapa tuunata tavallista pannarireseptiä. Pannari sopii nälästä riippuen korvaamaan ruokaa illalla, tai nälkäiselle nuorisolle välipalaksi sekä tietysti kaikille jälkiruoaksi.
Ämpäri täynnä mustaherukoita
Nyt on oikea aika säilöä musta- ja punaherukoita joko pakastimeen tai hilloiksi ja mehuiksi
Mehun keittäminen on yllättävän helppoa ja sitä voi valmistaa myös pakastetuista marjoista pitkin vuotta. Lisäksi smoothiet, marjasalaatit ja muut jälkiruoat ovat oivia käyttötapoja herukoille.
mies kaataa ruuan leikkuujätteitä sisäkompostiin
Mitä on bokashointi?
Japanin kielestä lainattu sana "bokashi" tarkoittaa fermentoitunutta orgaanista jätettä. Fermentointi taas tarkoittaa puolestaan hapettomassa tilassa tapahtuvaa maitohappokäymistä. Maitohappokäymisessä hyödynnetään maitohappobakteereita, hiivoja, entsyymisieniä ja muita pieneliöitä.Ilmatiiviissä bokashiastiassa biojäte fermentoidaan sekoittamalla biojätteen joukkoon bokashirouhetta. Bokashirouhe sisältää juuri edellä mainitut ja maaperälle hyväksi havaitut bakteerit, hiivat ja pieneliöt. Rouhe kehitettiin Japanissa 1970-luvulla kehitetty seos.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton