• Etusivu
  • Hoitotyöt

Tee helppohoitoinen, näyttävä ja kestävä ryhmä vuorimännyistä ja angervoista!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.09.2024
20217_27599.jpg

Syksy on erinomaista istutusaikaa!

Koristepensaiden, puiden, havujen ja marjakasvien taimivalikoima on nyt todella monipuolinen - ja alkusyksy on astiataimille myös parasta istutusaikaa! Maa on vielä lämmin ja kasvit ehtivät juurtua ennen talvea. Kuuma ja aurinkoinen keli ei rasita kasveja eikä istuttajaa ja kastelun suhteenkin on helpompaa! Syksyllä laitetut taimet ovat keväällä valmiit lähtemään nopeaan kasvuun.

Vuorimännystä vehreyttä

Vuorimännyt antavat istutukselle kokoa ja näköä sekä kauniin vihreän taustan kukkiville kasveille, perennoille tai pensaille. Ne ovat myös ilo talvisessa puutarhassa. Vuorimännyt viihtyvät hyvin kuivemmassa ja paahteisemmassakin paikassa ja menestyvät VII-vyöhykkeellä saakka.
VINKKI! Tiiviimpää kasvua kaipaava voi typistää juhannuksen tienoilla vuosikasvut lyhyemmiksi!

Kookkaampaa kasvua haluavalle on tarjolla 1-3 metriä korkeaksi kasvava vuorimänty Mughus (Pinus mugo 'Mughus'). Se on monirunkoiseksi kasvava, leveä havupensas, jolla saa aikaan näyttäviä ryhmiä tai peitettyä laajempia alueita. Alle metrin korkuiseksi jäävä kääpiövuorimänty (Pinus mugo 'Pumilio') on puolestaan mainio valinta rinteisiin tai osaksi hieman rajatumpaa perenna- tai pensasryhmää. Kääpiövuorimänty on matala, tuuhea ja pyöreä havupensas.

Kukintaa angervoilla

Vuosimäntyjen kanssa sopii mainiosti yhdistettäväksi Spiraea -suvun edustajat eli kestävät ja näyttävät pensasangervot. Esimerkiksi pyöreähkö ja tiheä, noin metrin korkuiseksi kasvava koivuangervo (Spiraea betulifolia) kukkii kesä-heinäkuussa valkoisin kukin. Se kestää lumen painoa ja viihtyy vaatimattomammissakin oloissa. Valoisalla paikalla sen lehdet saavat syksyllä viehättävän oranssin syysvärin!

Matala ja tiheä rinneangervo (Spiraea densiflora) viihtyy jopa koivun alla. Se kestää lumikuormia ja leikkausta. Roosa kukinta juhannuksen tienoilla. Sopii maanpeitekasviksi, tekee juuriversoja.

<p data-block-key="vghcf">Koivuangervo</p>
Koivuangervo
<p data-block-key="11xo3">Rinneangervo</p>
Rinneangervo

Ruusuangervo (Spiraea japonica 'Froebelii') kukkii purppuranpunaisin kukin heinä-elokuussa. Kasvutapa on rehevän pyöreä ja syysväri punaruskea. Korkeutta pensaalle tulee 50-100 cm ja leveyttä saman verran.

Keijuangervo (Spiraea japonica 'Little Princess') kasvaa tiheäksi ja säännöllisen pallomaiseksi pensaaksi. Korkeutta kertyy vain 50-70 cm ja leveyttä 70-100 cm. Pensas on sekä koristeellinen että peittävä. Vaaleanpunainen kukinta alkaa heinäkuussa. Kukkien väri vaalenee aurinkoisella paikalla.

Tummakeijuangervo (Spiraea japonica 'Manon')
kukkii heinä-elokuussa tumman rosan sävyssä, sen lehdet ovat punertavan tummanvihreät ja syksyllä pensas saa oranssinpunaisen syysvärin. Tummakeijuangervo kasvaa 60-80 cm korkeaksi, hieman korkeuttaan leveämmäksi pensaaksi.

<p data-block-key="0cobg">Tummakeijuangervo</p>
Tummakeijuangervo

Viimeistele ryhmä perennoilla!

Näyttävän lopputuloksen saat, kun täydennät istutusryhmän monivuotisilla perennoilla. Valitse kukinta-ajaltaan tai korkeudeltaan hieman poikkeavia lajeja, jotta ryhmään tulee ihailtavaa koko kesän ajaksi. Istuta aina useamman kappaleen ryhmä kutakin lajia.

Vuorimännyn ja angervojen juurelle voit istuttaa paahteiselle paikalle vaikkapa ketoneilikkaa (Dianthus deltoides). Se kasvaa aurinkoisilla paikoilla ja kuivahkoilla mailla. Lievässä varjossa puolestaan menestyy herkän kaunis kesäpikkusydän (Dicentra formosa). Hieman korkeutta saat vaikkapa hehkuvalla kaunopunahatulla (Echinacea purpurea) tai kaunismuotoisella kultatyräkillä (Euporbia polychroma)! Myös monet muut perennat sopivat havujen ja angervojen seuraan.

<p data-block-key="z63ky">Kuvaan koottu ryhmä kaunopunahatusta ja vuorimännystä, koivuangervosta, kesäpikkusydämestä sekä ketoneilikasta.</p>
http://puutarha.net/otsikkosivut/TM_712_rengontaimitarha.htm
Kuvaan koottu ryhmä kaunopunahatusta ja vuorimännystä, koivuangervosta, kesäpikkusydämestä sekä ketoneilikasta.

Lokakuusta lähtien saatavilla myös avojuurisia taimia

Syyskuun lopulta alkaen on puutarholta saatavilla ammattilaistenkin suosimia, edullisia ja helposti käsiteltäviä avojuurisia taimia. Pensaat nostetaan pellosta, kun niiden lehdet ovat kellastuneet ja tippuneet pois eli taimet ovat siirtyneet lepotilaan odottamaan uutta kevättä.

Hoitotyöt
kasvit
pihatyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20226_71449.jpg
Päihitä pihan tuholaiset - kätevät kotikonstit käyttöön!
Puutarhassa on ötököitä, jos minkälaisia. Kaikki eivät kuitenkaan ole vihollisia, vaan osa kotipuutarhurin oivia pikkuapulaisia, jotka mielellään hoitavat likaisen työn puolestasi. Näille hyville tyypeille kannattaa luoda sopiva toimintaympäristö, jotta ne taistelevat kanssasi pahiksia vastaan, parantavat maan laatua ja pölyttävät kukkia.
20203_63152.jpg
Värien merkitys elämässä
Yleinen esimerkki värien väärinkäytöstä näkyy kodeissa, joissa sisustus on toteutettu kopioimalla trendejä tai suunnittelija on sivuuttanut asukkaan tarpeet. Lopputuloksena on visuaalisesti upea, mutta epämukava tila, jossa puuttuu kodin harmonia ja asukkaalle sopiva tunnelma.
Pikkukrookukset
Näin valmistat puutarhan jo syksyllä ensi kevääseen
Syksyyn valmistautuvan puutarhan tuoksussa on jotain maagista. Ilman kosteus ja kesän kypsyttämät kasvit luovat ympärilleen uudenlaiset tuoksut, jotka viestivät sään viilenemisestä ja kasvukauden hiipumisesta. Aavistus syksyä on ilmassa, vaikka lämpöäkin vielä riittää.
20236_82268.jpg
Kesä - kotipuutarhurin parasta aikaa...
Ainakin sitä mieltä ovat kaikki ne koululaiset, jotka kesäkuun alkupäivinä kirmaavat kesälaitumille! No, samaa toki kertoo kalenteri – ja Suomen rehevä, kesäkuinen luonto ja kukkivat kukat: pihlajan valkoinen kukkahuntu, metsämarjojen kukinnot ja kauniit orvokit. Viis räntäsateesta ja kylmästä viimasta!
Pihlajanmarjaterttu oksassa
Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Erikoiskutsu sinulle, joka haluat pysyä ajan tasalla.
20239_77095.jpg
Milloin pionin voi jakaa?
Haluaisitko siirtää pionista osan toisaalle, ottaa mukaan muutossa tai antaa alun kaverille? Miten toimia pionia liikaa rasittamatta?Pionit ovat puutarhan näyttäviä kaunottaria, jotka arvostavat kasvurauhaa eivätkä pidä siirtelystä. Ne viihtyvät samalla kasvupaikalla jopa vuosikymmeniä. Joskus on kuitenkin tarvetta pionin siirtämiselle tai jakamiselle. Myös vanhan kasvuston jakaminen voi piristää iäkästä pionia ja lisätä sen kukintaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton