• Etusivu
  • Hoitotyöt

Tiesitkö, että kliivia eli punasarja ei pidä siirtelystä?

Tiina Painokallio
Päivitetty 31.10.2024
202211_80238.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Narsissikasvien heimoon kuuluva kliivia on kaunis huonekasvi. Lyhyeen maavarteen muodostuu paksuja juuria. Lyhyessä, sipulin muotoisessa varressa on lehtiruusuke, josta pitkät, tummanvihreät lehdet kasvavat vastakkaisiin suuntiin. Lajikkeesta riippuen lehdet voivat olla pitkät ja teräväkärkiset tai hieman lyhyemmät, leveämmät ja pyöreäpäiset. Suppilomaiset tai torvimaiset kukat ovat tavallisesti oransseja, mutta lajikkeissa on myös punaisia, keltaisia ja valkoisia kukkia. Kliiviasta kasvaa noin 50–70 cm korkea.

Kliivian hoito

Kliivia viihtyy parhaiten länsi- tai itäikkunalla runsaassa valossa (ei paahteessa) ympäri vuoden, mutta menestyy varjoisammassakin. Varjoisassa paikassa ja tasaisessa lämmössä se ei kuitenkaan välttämättä kuki, mutta on näyttävä myös viherkasvinakin.

Kesällä kasvin voi sijoittaa myös ulos suojaisaan paikkaan. Huonelämpötila on kesällä välttävä (ihanteellisin olisi 17-20 astetta) ja talvella levon aikana viileä, noin 10-15 asteinen, valoisa paikka olisi paras.

Kasvukauden aikana kliiviaa kastellaan säännöllisesti ja kerralla runsaasti antaen kasvualustan vain hieman kuivahtaa kasteluiden välillä. Kastelu voidaan suorittaa myös upottamalla ruukku hetkeksi veteen. Liikakastelua on kuitenkin vältettävä, sillä kliivian juuret mätänevät herkästi. Vettä ei siis saa jättää seisomaan vadille. Talvella kastellaan huomattavasti niukemmin; etenkin viileässä saa kasvualusta olla lähes kuivana.

Ohje

Ohje

Tiesitkö, ettäkliivia ei pidä siirtelystä? Jos siis kaipailet kukkia, niin vältä kasvin kääntelyä ja paikan vaihtamista. Mikäli kastelet upottamalla tai käytät kliiviaasi suihkussa, laita ruukkuun merkki ja sijoita ruukku aina samaan asentoon, missä se oli aiemminkin.

Kliivian kukinta

Kukintansa suhteen kliivia on melko tarkka optimaalisista olosuhteista; jos hoitoa on laiminlyöty, kasvi on vaihdettu isompaan ruukkuun, ruukun paikkaa on vaihdettu tai kyseessä on nuori kasvi, niin kukinta jää helposti väliin. Kliivia kukkii varmimmin vanhempana, kun juuripaakku on riittävän tiivis ja täyttää koko ruukun. Myös muutaman kuukauden lepokausi viileässä ja valoisassa paikassa on alkutalvella tarpeen, jotta kukkavarsi muodostuisi.

Kliivia kasvattaa lehtien vierestä tai välistä yleensä tukevan ja korkean kukkavarren, minkä päähän kehittyy puolipallon muotoinen kukkarypäs. Yhdessä kukinnossa voi olla 10–15 kpl kellomaista kukkaa. Kukat ovat oranssit, keltaiset, punaiset tai kaksiväriset ja kukkien keskellä on keltaiset heteet. Nuoret yksilöt kasvattavat yleensä vain yhden kukkavarren, mutta vanhemmassa niitä voi olla useampiakin.

Kukintaa edistää elokuusta lokakuulle kestävä kylmäkäsittely, jolloin kasvi pidetään noin 10 °C:n lämpötilassa. Kylmäkäsittely lienee jäänyt liian lyhyeksi tai paikka on ollut liian lämmin, jos nuppuja ei kehity. Kukkavanan ilmestyttyä kastelua lisätään, jotta se saa kasvaa rauhassa 10–15 cm pitkäksi ennen kukkien aukeamista.

<p data-block-key="96nv7">Säännöllinen kastelu aloitetaan, kun kukannuput tulevat esiin. Samalla aloitetaan myös lannoitus viikon tai kahden välein koko kasvukauden ajan. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Säännöllinen kastelu aloitetaan, kun kukannuput tulevat esiin. Samalla aloitetaan myös lannoitus viikon tai kahden välein koko kasvukauden ajan. (Kuva: Adobe Stock)

Kukinnan jälkeen kuihtuneet varret leikataan pois.

Lisäys ja mullanvaihto

Kliiviaa voidaan lisätä jakamalla emokasvista sivutaimia sekä siemenistä. Sivuversojet tulee olla vähintään vuoden vanhoja ja niillä täytyy olla omat juuret ennen kuin niitä voi irrottaa emokasvista. Ole varovainen jakaessasi, sillä kliivian juurakko on melko herkkä. Siksi terveestä ja kauniisti kukkineesta kasvista ei kannattaisikaan ottaa jakotaimia. Kukkavarret voi jättää muodostamaan myös siementaimia. Siemenien itäminen tosin kestää noin 90 päivää.

Multa vaihdetaan joka toinen vuosi. Vanhemmille kasveille riittää pelkkä pintamullan vaihto keväisin. Kohottamalla juurakon mullasta kliivia "ilmoittaa", että se tarvitsee uuden ruukun. Huonokuntoiset, ruskeat juuret voi poistaa.

Punasarjat (Clivia)

Suvun nimi oli aikoinaan Himatophyllum, mutta kasvitieteellistä järjestelmää uusittaessa lady Charlotta Clivesta, Northumberlandin herttuattaresta, tuli suvun kummi. Etelä-Afrikasta kotoisin olevien punasarjojen sukuun kuuluu neljä lajia.

Isopunasarja (Clivia miniata) on sukunsa yleisin koristekasvi. Se muodostaa monta vyömäistä, leveää lehteä. Kukkavanassa on noin 20 kukkaa ja kukinnan jälkeen voi toisinaan muodostua oranssinkeltaisia siemenkotia. Sivuversoja ilmaantuu ajan myötä.

Pikkupunasarja (Clivia nobilis) on isopunasarjaa pienempi. Lehdet ovat ohuemmat ja lehtilaidat karheat. Kukinnot nuokkuvat.

Punasarja (Clivia gardenii) lajilla on pidemmät ja kapeammat lehdet kuin isopunasarjalla. Nuokkuvia, monivärisiä kukkia on yhdessä kukkavarressa 10–20 kpl.

Punasarjalla (Clivia caulescens) on suuret, tummanvihreät lehdet ja nuokkuvat kukat, joiden terälehtien vihreät kärjet kääntyvät ulospäin.

Kliivia on lievästi myrkyllinen kasvi; kliivian lehtien ja kukkavarren maitiaisneste sekä juuret ovat myrkyllisiä.

<p data-block-key="08g9l">Clivia nobilis (Kuva: Adobe Stock)</p>
Clivia nobilis (Kuva: Adobe Stock)

Puutarha.netin Keskustelupalstalla on puhetta myös kliiviasta.

Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202312_83343.jpg
Amppeli säästää tilaa
Amppeliin istuttaminen ei poikkea tavalliseen, lattialla seisovaan ruukkuun istuttamisesta. Laita amppelin pohjalle ruukun palasia tai kevytsoraa salaojitukseksi. Lisää multa ja istuta siihen haluamasi kasvit. Kun istutat amppeliin useampia lajeja varmista, että niillä on samat ympäristö- ja kasteluvaatimukset.
20213_68967.jpg
Toiveista totta ja pihasta puutarha
Onko sinulla uusi piha rakenteilla vai päivittäisitkö vanhaa? Mietitkö, miten täsmentäisit tavoitteet ja toiveet, mistä lähtisit pihan suunnittelussa liikkeelle?
Kynäkatajan oksa
Viikon kysymys: Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen?
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton