• Etusivu
  • Kasvillisuus

Valamonruusu ja koristeheinät

Rakentajan toimitus
Päivitetty 05.05.2022
20067_280.jpg

Valamonruusu (Rosa 'Splendens')


Valamonruusun

uhkein kukinta ajoittuu heinäkuuhun. Eteläisimmässä Suomessa ensimmäiset kukat tosin avautuvat jo kesäkuun puolella. Valamonruusu on yksi kestävimmistä ja kauneimmista pensasruusuistamme. Se menestyy VI-vyöhykkeellä suojaisimmilla paikoilla Etelä-Lapissa. Lajike viihtyy tavallisessa keskiravinteisessa mullassa, joka kuivahtaa ajoittain. Pensas ei ole yhtä yleinen muualla Euroopassa.

Harvalla kasvilla on yhtä loistavan punaiset kukat kuin valamonruusulla. Kirkkaankeltaiset heteet erottuvat hyvin teriön keskellä. Kukat ovat yleensä 6–7 cm leveitä ja lähes yksinkertaisia. Ne kehittyvät edellisenä kesänä kasvaneisiin versoihin. Päärynänmuotoisia, vihreitä kiulukoita muodostuu paljon, mutta harvoin ne ehtivät kypsyä punaisiksi.

Pystyhaaraisesta pensaasta tulee 150–200 cm korkea. Edellisen kesän versot ovat vihreitä tai ruskehtavia. Kukkivissa haaroissa on vähän piikkejä, mikä tekee valamonruususta miellyttävän hoitaa. Heleänvihreät lehdet eivät ole erityisen alttiita härmälle. Pensas leviää hyvin, sillä juurivesoja muodostuu runsaasti.

Monivuotiset koristeheinät


Heinät ovat tulossa suomalaisiin puutarhoihin. Useimpia tässä mainittuja lajeja viljellään vielä vähän verrattuna jo perinteisiin

viiruhelpiin

sekä

sini

- ja karhunnataan. Kultatesma,

siniheinä

, rantavehnä ja mammuttiheinä ovat seuraavaksi yleisimpiä.

Heinien kapeat tai miekkamaiset, ehytlaitaiset lehdet erottuvat muiden kasvilajien soikeista, pyöreistä ja liuskoittuneista lehdistä. Tuulipölytteisten heinien ei tarvitse houkutella hyönteisiä voimakasvärisillä, suurilla kukilla. Kukintojen keveys sekä kellertävät ja hopeiset sävyt tulevat parhaiten esiin sivu- ja vastavalossa.

20067_281.jpg

Erityisesti suurikokoiset helpit, ruo’ot ja mammuttiheinä tuovat maisemaan ääntä ja liikettä. Korret kahisevat tuulessa huojuessaan. Lisäksi heinät ovat komeita talventörröttäjiä.

Kasvualustan syvyydeksi sopii useimmille koristeheinille sama kuin kukkiville perennoille eli 20–40 cm. Isokokoisille lajeille, kuten mammuttiheinä, varataan 40–60 cm paksu multakerros.

Kelta- ja valkoviiruiset koristeheinät ovat haluttuja kotipihoissa. Ne eivät yleensä leviä niin helposti ja tarvitsevat enemmän valoa kuin vihreälehtiset nimilajit. Tällaisia ovat keltaviiruinen kirjopuntarpää sekä valkoviiruiset kirjoheinäkaura ja talvenkestävä kirjosiniheinä.

mammuttiheinä
mammuttiheinä

Kokonaan keltalehtinen kultatesma on pieni, kestäväksi osoittautunut lajike varjoon. Yleisin koriste-heinämme viiruhelpileviää edellisistä poiketen niin voimakkaasti, että sen juuristo kannattaa rajata.

viiruhelpi
viiruhelpi
sininata
sininata

Maanpeittäjiksi tarvitaan matalahkoja, nopeasti leviäviä lajeja, kuten nuokkuhelmikkä, lehtotesma, mäkilehtoluste sekä ainavihannat, varjossa viihtyvät puistonurmikka ja isopiippo. Myös talvehtivalehtiset mättäitä muodostavat nurmi- ja metsälauha soveltuvat maanpeittäjiksi, sillä ne siementävät voimakkaasti.

Pienet heinät ovat tavallisesti mätästäviä. Nadat ja siniheinä muodostavat puolipallomaisia lehtituppaita ja leviävät hillitysti. Paahteessa viihtyvä sininata talvehtii lumen suojassa hyvin läpäisevässä maassa. Natojen vanhat mättää jaetaan noin viiden vuoden välein, kun ne ruskistuvat keskeltä. Vihreälehtinen karhunnata voi paremmin kevyessä varjossa. Luonnonvarainen, himmeänvihreä lampaannata on kestävä vaihtoehto edellä mainituille nadoille. Siniheinällä on korkea, suppilomainen mätäs ja lehdistön ylle kohoava kapea röyhykukinto. Laji on yksi upeimmista luonnonvaraisista heinistämme.

Suuria koristeheiniä kaipaava voi istuttaa koristekastikkaa, mammuttiheinää ja rantavehnää. Koristekastikka leviää hillitysti, ja tunnetuin lajike ’Karl Foerster’ näyttää talvehtivan hyvin Suomessa. Lajikkeella on pysty mätäs, josta sulkamaiset kukinnot kohoavat. Mammuttiheinä on komeimmillaan syksyllä suihkulähdettä muistuttavien kukintojen tultua hopeisiksi. Mammuttiheinän tiedetään talvehtivan ainakin Etelä-Suomessa. Se leviää voimakkaasti juurirönsyillä, kuten myös meillä luonnonvarainen rantavehnä, jonka upean siniset, leveähköt lehdet kehittyvät kauneimmiksi paahteessa.

20067_286.jpg
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Maljaköynnös on köynnöskasvi.jpg
Maljaköynnös (Mandevilla) kukkii taukoamatta pitkään
Maljaköynnös on oleanterikasvien heimoon kuuluva, kauniin kiiltävälehtinen köynnöskasvi, joka kukkii taukoamatta alkukeväästä syksyyn näyttävillä, trumpettimaisilla kukilla. Kukat voivat olla valkoisia, vaalean- tai tummanpunaisia ja niissä on yleensä keltainen nielu. Maljaköynnöstä pidetään usein kesäkukkana, mutta sen voi mainiosti talvettaa viileässä.Näyttävä maljaköynnös on monivuotinen ja runsaasti kukkiva – ja viihtyy kasvukaudella niin sisä- kuin ulkotiloissakin. Hoidon suhteen kasvi on melko vaativa, mutta menestyessään se kyllä palkitsee upealla ulkonäöllään.
20187_53878.jpg
Vältä nämä 7 virhettä puutarhasi hoidossa!
Puutarhan ja sen kasvien hoitaminen vaatii tietoa ja osaamista - sekä aimo annoksen kärsivällisyyttä! Kasvit tarvitsevat kukoistaakseen sopivasti aurinkoa ja vettä, oikean kasvupaikan, oikeanlaisen kasvualustan sekä lajikohtaisia hoitotoimenpiteitä. Jos kasvien hoidossa laiminlyö perusasiat, niin istutukset eivät kukoista parhaimmillaan ja mahdollinen sato sekä kukinta jää pieneksi.Alle on listattuna muutama keskeinen virhe, joihin moni meistä joskus puutarhanhoidossaan syyllistyy.
20238_52209.jpg
Laikkuvehka (Aglaonema)
Laikkuvehkat (Aglaonema) ovat helppohoitoisia, suurilehtisiä ja reheviä kasveja, joiden väreissä on upeita kontrasteja. Kaiken tämän lisäksi se on vielä tehokas huoneilman puhdistaja. Sitkeistä laikkuvehkoista on tullut markkinoille hyvin monenlaisia lajikkeita; löytyy laikukkaita, juovikkaita ja eri värein täplikkäitä lajikkeita. Eri lajikkeiden hoidossa on hieman erojakin.
202010_67175.jpg
Minä olen poppeli - Mikä puu sinä olet?
Monet suomalaiset ovat tänä vuonna menneet kirjaimellisesti metsään ja nauttineet luonnon antimista eri intensiteetillä kuin viime vuosina. Luonto on aina ollut lähellä sydäntä ja jo muinaisista ajoista lähtien moni on ansainnut elantonsa metsistä. Metsät ovat täynnä mystiikkaa ja jos ajattelemme astrologisesta näkökulmasta, puut kuvastavat meitä. Puilla on oma luonteensa, kuten ihmisilläkin.
20219_72747.jpg
Asiantuntija vastaa: Mikä tämä ruukkumullassa kasvava sieni on?
Onko tämä ruukkumullassa kasvanut sieni kenties ansariukonsieni? Kuinka myrkyllisiä ansariukonsieni ja keltaukonsieni ovat (jos esimerkiksi lapsi pääsisi vahingossa syömään niitä)?
20227_79001.jpg
Puuta kaatamassa?
Liian lähellä taloa kasvava puu on vaaraksi rakenteille. Se nostaa pienilmaston kosteutta ja kerryttää maatuvaa ainesta – puhumattakaan syysmyrskyn ja vanhan, heikkokuntoisen puun luomasta uhkasta. Puun poistaminen hankalasta paikasta vaatii kuitenkin ammattilaisen apua ja asemakaava-alueilla myös toimenpideluvan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton