• Etusivu
  • Kasvillisuus

Valkopajuangervo ja mirrinminttu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 09.05.2022
20067_337.jpg

Valkopajuangervo 'Allikko'

(

Spiraea alba 'Allikko'

) kukkii heinä-elokuussa. FinE-kasviksi valittu pensas soveltuu parhaiten suuriin istutuksiin, joissa se saa levitä vapaasti juurivesoilla. Lajikenimi viittaa pensaan kosteaan, jopa märkään kasvupaikkaan. Näiden FinE-pensaiden lisäyslähteenä käytetään Keskas-kantaa 761 Helsingin yliopiston kasvitieteellisestä puutarhasta Kaisaniemestä. Valkopajuangervo on vaatimaton kasvupaikan suhteen ja menestyy jopa paikoissa, joissa on seisovaa vettä. Pensas sietää erinomaisesti alasleikkausta ja menestyy vyöhykkeillä I-VII.

Heinäkuun puolivälissä alkava kukinta kestää useita viikkoja. Saman vuoden verson latvaan kehittyvä puhtaan valkoinen kukinto on 5–6,5 cm pitkä ja 1,5–2,5 cm leveä. Kuihtuneet terälehdet eivät jää ruskistuneina versoon, vaan varisevat maahan.

Hyvin pystyhaarainen, tuuhea valkopaljuangervo on viisivuotiaana noin 150 cm korkea ja leveä. Versot ovat ruskeita, nuorena särmäisiä. Kapeat lehdet tuovat mieleen pajut.

Mirrinminttu (Nepeta x faassenii) viihtyy päinvastaisissa oloissa kuin valkopajuangervo. Laji ei siedä märkyyttä etenkään talvella. Kasvista tulee melko kestävä, kun se sijoitetaan kevyeen, läpäisevään, 20–40 cm syvään kasvualustaan. Lisäksi se kannattaa suojata talveksi vähälumisilla alueilla.

Lämpimillä ja aurinkoisilla paikoilla mirrinmintusta saa hienon, 30–50 cm korkean reunus- ja ryhmäperennan. Violetinsinikukkainen kasvi kukkii pari kuukautta heinäkuun alusta syyskuun alkupuolelle. Ilmavat kukinnot houkuttelevat runsaasti mehiläisiä ja perhosia. Laji leviää hillitysti ja voi siementää. Harmahtavat lehdet tuoksuvat. Mirrinmintusta viljellään eniten lajiketta 'Six Hills Giant'.

20067_336.jpg
Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20213_68967.jpg
Toiveista totta ja pihasta puutarha
Onko sinulla uusi piha rakenteilla vai päivittäisitkö vanhaa? Mietitkö, miten täsmentäisit tavoitteet ja toiveet, mistä lähtisit pihan suunnittelussa liikkeelle?
Kynäkatajan oksa
Viikon kysymys: Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen?
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
202312_83343.jpg
Amppeli säästää tilaa
Amppeliin istuttaminen ei poikkea tavalliseen, lattialla seisovaan ruukkuun istuttamisesta. Laita amppelin pohjalle ruukun palasia tai kevytsoraa salaojitukseksi. Lisää multa ja istuta siihen haluamasi kasvit. Kun istutat amppeliin useampia lajeja varmista, että niillä on samat ympäristö- ja kasteluvaatimukset.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton