• Etusivu
  • Piha

Varmat valinnat haudalle – kylmää kestävät kukat keväästä syksyyn

Tiina Painokallio
Päivitetty 22.05.2025
Orvokit haudalle

Orvokki on klassinen ja luotettava valinta haudalle – se kukkii pitkään ja sietää hyvin kylmää säätä.

Hautapaikan istutuksissa yhdistyy kauneuden, kunnioituksen ja käytännöllisyyden tarve. Sään vaihtelut erityisesti keväällä ja syksyllä haastavat valitsemaan kukkia, jotka kestävät viileyttä ja pakkasöitä. Tässä artikkelissa esittelemme luotettavat, kylmää sietävät hautakukat ja annamme vinkkejä niiden istutukseen ja hoitoon.

Tunnolliset kevätkukkijat haudalle – sipulikukat avaavat kauden

Kun maa on vielä viileä ja yöpakkaset yleisiä, ensimmäisinä ilahduttavat kestävät sipulikukat. Erityisesti tetenarsissi, helmililja, hyasintti ja varhaiset tulppaanit ovat suosikkeja, jotka jaksavat puskea kukkaan heti kevään ensi valossa. Ne voi istuttaa ruukkuihin tai suoraan maahan, kunhan maa ei ole jäässä.

Sipulikukat ovat paitsi kestäviä, myös helppohoitoisia – ne eivät vaadi jatkuvaa kastelua ja sietävät kylmiä öitä jopa -10 asteeseen asti, kunhan ne on karaistu ennen ulosvientiä.

Orvokki on ykkössuosikki haudalle – klassikko, joka ei petä

Orvokki on hautakukkien ykkönen syystä. Se kukkii usein jo huhtikuussa ja jatkaa pitkälle syksyyn. Sen vahvuus on monipuolisuus: värivalikoima on laaja, ja se sietää kylmää erinomaisesti. Orvokki onkin varma valinta haudoille silloin, kun säät eivät vielä suosi herkkiä kesäkukkia.

Lisäplussana orvokki kukkii runsaammin, kun kuihtuneet kukat poistetaan säännöllisesti. Keväällä istutetut orvokit voi tarvittaessa korvata kesäkukilla tai syksyn kasveilla myöhemmin kaudella.

Syksyinen rauha haudalle – sitä tuovat kanervat ja havut

Kun lämpötila kääntyy laskuun, kanervat ja havukasvit tuovat haudalle eloisuutta vielä pitkään. Calluna vulgaris eli aitokanerva loistaa väriloistollaan syksyllä ja säilyttää ryhtinsä hyvin myös talven ajan. Kellokanerva kukkii jo loppukesällä ja kestää varhaispakkaset.

Kanervien seuraksi voi istuttaa pieniä havuja, kuten kääpiösypressiä tai katajaa, jotka tuovat rakennetta ja pysyvyyttä haudan istutuksiin.

Koristeellisuutta haudalle lehtikasveilla

Kukkien lisäksi lehtikasvit antavat haudalle hienostunutta ilmettä. Hopealehti (Senecio cineraria) on kestosuosikki harmaanhohtavien lehtiensä ansiosta, ja se kestää hyvin vaihtelevia sääolosuhteita. Muita harkinnan arvoisia vaihtoehtoja ovat hopeavillakko ja hopeaputous, jotka tuovat mielenkiintoista kontrastia kukkivien kasvien rinnalle.

<p data-block-key="mkshv">Muun muassa kanervat ja havut säilyvät kauniina vielä talvellakin ja tuovat arvokkuutta syksyisiin hautaistutuksiin. (Kuva: Pixabay)</p>
Muun muassa kanervat ja havut säilyvät kauniina vielä talvellakin ja tuovat arvokkuutta syksyisiin hautaistutuksiin. (Kuva: Pixabay)
Ohje

Ohje

Hoito ja käytännön vinkit

Valitse oikea kasvualusta

Käytä haudan kukille multaa, joka on ilmavaa ja läpäisevää, mutta pidättää kosteutta. Esimerkiksi luonnonmukaiset mullat, joissa on mukana biohiiltä, auttavat vettä pysymään tasaisesti juuristolla ilman ylikastelun riskiä.

Kastele säästeliäästi
Viileillä keleillä kasvit tarvitsevat vähemmän vettä. Kastelun tarve korostuu kuitenkin istutuksen yhteydessä ja lämpiminä kevätpäivinä.

Suojaa tarvittaessa
Jos yölämpötila uhkaa laskea –5 °C tai alemmas, hallaharso tai istutusten siirtäminen suojaisaan paikkaan yön ajaksi auttaa estämään paleltumista, etenkin keväällä. Haudalta tuskin kukaan haluaa kuljettaa edestakaisin viemiään kasveja ilmojen viiletessä, joten suojaus on hyvä vaihtoehto. Paras on tietenkin varautua siihen, että ilmojen viiletessä, vie haudalle jotakin säänkestävää.

Lannoita kohtuudella

Pitkävaikutteiset lannoitteet antavat kasveille voimaa ilman tarvetta jatkuvalle lisäravinteelle. Valitse lannoite, joka soveltuu hautausmaaympäristöön ja hajoaa luonnossa turvallisesti.

Hautapaikan kaunis ja arvokas ilme on mahdollista ylläpitää myös kylminä vuodenaikoina, kun kasvivalinnat tehdään huolella. Sipulikukat, orvokit, kanervat ja koristeelliset lehtikasvit tarjoavat vaihtoehtoja, jotka sietävät säiden vaihtelut ja kukkivat muistoja kunnioittaen. Kun istutus tehdään oikealla mullalla ja kevyellä huolenpidolla, kukat loistavat kauneudellaan vielä silloinkin, kun muu luonto vetäytyy lepoon.

Lue myös:

Piha
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

käsin piirretty pihasuunnitelma
Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Ohjeita omenapuun valintaan ja hoitamiseen
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
20236_82340.jpg
Heinäkuun vinkit
Kesäkuukausista keskimmäinen, heinäkuu, on yleisesti vuoden lämpimin kuukausi pohjoisella pallonpuoliskollamme. Heinäkuussa Suomen luonto saavuttaa kesän kasvunsa huipun ja alkaa pian tämän jälkeen valmistautumaan syksyyn. Heinäkuussa on usein lämmintä ja kosteaa; kuurosateet ja ukkosmyrskyt ovat tavallisia Etelä- ja Keski-Suomessa – iltapäivisin lämpötilat kohoavat ainakin jossain päin Suomea hellelukemille. Lapin yöttömät yöt jatkuvat kuun lopulle saakka, mutta eteläisemmässä Suomessa huomaa jo öiden pimenemisen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton