• Etusivu
  • Piha

Magnoliat – muinaisten aikojen kaunottaret hurmaavat keväisin

Tuuli Järvinen
Kaupallinen yhteistyö
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy logoPuutarhamyymälä Muhevainen OyLue lisää
Julkaistu 19.05.2025
magnolia-loebneri-leonard-messel-artikkelikuva-tj

Magnolia loebneri ’Leonard Messel’ henkii muinaista kauneutta – ei ole vaikea kuvitella, että sen kaltaiset kukat koristivat maisemia jo dinosaurusten aikaan.

Magnoliat olivat vuosimiljoonia sitten maapallomme varhaisimpien kukkakasvien joukossa. Niiden olemuksesta sen voikin hyvin uskoa, mutta tämä on päätelty kukkien rakenteellisista ominaisuuksista, jotka ovat samankaltaisia kuin ensimmäisillä koppisiemenisillä kukkakasveilla.

Magnoliametsät hallitsivat yhdessä dinosaurusten kanssa. Mahtoivatkohan kasvinsyöjädinot lumoutua magnoliankukkien tuoksusta, joka lienee jo tuolloin ollut niille ominaista. Kukkien ulkomuodossa onkin jotain dinosauriaalista eksotiikkaa, jos tällaista ilmaisua sopii käyttää.

Magnolian kukinta on kevään herkin juhla

Magnoliat sykähdyttävät pitkän talven jälkeen erityisesti suomalaisia. Kun suuret kukat puhkeavat vielä lehdettömiin magnolioihin, soittelevat ne todella sielun kannelta kuin merkiksi siitä, että kesä on lopultakin lähellä. Enempää perusteluja ei varmaan tarvita syyksi keväällä näyttävästi kukkivien magnolioiden lisääntyvälle suosiolle. Niistä kestävimmät talvehtivat ainakin eteläisimmän Suomen oloissa jo varsin mallikkaasti, kunhan kasvupaikka on niille suotuisa.

Suuret, usein pehmeän karvanukan peitteiset nuput suojaavat kukka-aiheita kylmältä. Karvapeitteen alta puhkeavat lajista riippuen kuppimaiset, tulppaania muistuttavat tai tähtimäiset kukat. Jotkut näyttävät hieman vahapintaisilta mattamaista valoa hehkuen.

Toiset järjestävät terälehtensä kauniisti kerroksittain, toiset ojentelevat ne vallattomasti eri suuntiin. Kukkien värityksenä on useimmiten valkea tai vaaleanpunainen, joillakin lajikkeilla jopa hyvin tumma purppura ja joskus harvoin keltainen.

<p data-block-key="0nbji">Magnolia loebneri ’Leonard Messel’ valmistautuu kevään kukintaan – pehmeän nukan suojassa uinuvat nuput lupaavat pian puhkeavaa loistoa.</p>
Magnolia loebneri ’Leonard Messel’ valmistautuu kevään kukintaan – pehmeän nukan suojassa uinuvat nuput lupaavat pian puhkeavaa loistoa.
<p data-block-key="6wp2p">Tarhamagnolia, Magnolia loebneri. Hentoihin oksiin puhkeavat suuret kukat tuovat kevääseen ainutlaatuista eleganssia.</p>
Tarhamagnolia, Magnolia loebneri. Hentoihin oksiin puhkeavat suuret kukat tuovat kevääseen ainutlaatuista eleganssia.
<p data-block-key="35kof">Tarhamagnolia, Magnolia x loebneri ’Merrill’. ’Merrill’-lajikkeen valkoiset, tähtimäiset kukat loistavat varhain keväällä kuin luonnon omat ilotulitukset.</p>
Tarhamagnolia, Magnolia x loebneri ’Merrill’. ’Merrill’-lajikkeen valkoiset, tähtimäiset kukat loistavat varhain keväällä kuin luonnon omat ilotulitukset.
<p data-block-key="6wp2p">Rusotarhamagnolia, Magnolia ’Leonard Messel’ . Kevätauringossa kylpevä ’Leonard Messel’ hurmaa runsaalla kukinnallaan ja romanttisella värityksellään.</p>
Rusotarhamagnolia, Magnolia ’Leonard Messel’ . Kevätauringossa kylpevä ’Leonard Messel’ hurmaa runsaalla kukinnallaan ja romanttisella värityksellään.
<p data-block-key="35kof">Tähtimagnolia, Magnolia stellata ’Royal Star’. ’Royal Star’ avaa kukkansa varovasti – jokainen terälehti kuin lupaus lähestyvästä kesästä.</p>
Tähtimagnolia, Magnolia stellata ’Royal Star’. ’Royal Star’ avaa kukkansa varovasti – jokainen terälehti kuin lupaus lähestyvästä kesästä.

Magnolian kukat hurmaavat ennen lehtiä – ja joskus myös tuoksullaan

Magnolioiden suuret kukat sävähdyttävät auetessaan talvenpaljaisiin oksiin. Jo ennen lehtien puhkeamista kukkivat lajit ovat juuri niitä, jotka suomalaisia sykähdyttävät. Bonuksena on vielä hienostunut tuoksu, joka useiden lajien kukkien ympärillä leijailee.

Myös itse puuaines on tuoksuvaa. Metsäinen tai myskimäinen tuoksu tulee esiin oksia käsiteltäessä esim. leikkaamisen yhteydessä. Magnoliat kuitenkin harvoin tarvitsevat leikkaamista.

Osa lajeista kukkii vasta myöhemmin kesällä. Sellaisia ovat mm. poppelimagnolia (Magnolia acuminata) ja sateenvarjomagnolia (M. tripetala). Niiden kukat ovat toki myös hienoja, mutta saattavat jäädä huomaamatta niiden piilotellessa lehdistössä. Molemmilla lajeilla on suuret ja vehmaat lehdet, jotka jo sinällään tekevät niiden olemuksista eksoottisia.

<p data-block-key="z7yxz">Loistomagnolia, Magnolia soulangeana. Loistomagnolia lumoaa suurilla, näyttävillä kukillaan – keväinen katseenvangitsija parhaimmillaan.</p>
Loistomagnolia, Magnolia soulangeana. Loistomagnolia lumoaa suurilla, näyttävillä kukillaan – keväinen katseenvangitsija parhaimmillaan.

Magnoliat ovat vaateliaita kasvatettavia

Magnoliat ovat vaateliaita kasvupaikan ja kasvuolojen suhteen. Siksi niiden istutukseen kannattaa hieman paneutua.

Huolellisuus palkitaan hyvinvoivana pensaana tai pikku puuna, joka kukkii uskollisesti vuodesta toiseen.

Tutustu lajeihin ja lajikkeisiin

Näin onnistut

Mieti paikka tarkkaan, sillä magnoliat eivät pidä siirtelystä. Ne viihtyvät valoisalla kasvupaikalla, mutta hyötyvät muiden kasvien antamasta suojasta. Niitä ei silti pidä istuttaa aivan muiden kasvien kainaloon, sillä juuristokilpailun ne häviävät. Avoin, tuulinen paikka ei ole niille kuitenkaan mieleinen.

Magnolian istuttamisohje

Istutus:

  • Valitse kasvupaikaksi lämminpohjainen, esim. hiekansekainen perusmaa. Paikan pitää olla syvämultainen, kosteutta pidättävä mutta silti läpäisevä. Magnoliat eivät siedä seisovaa vettä.
  • Kaiva laaja ja syvä istutuskuoppa, joka voi olla ylöspäin laajeneva. Koko 50-75 cm x 1-1,5 m.
  • Kastele kuoppa hyvin ja tarkista, että vesi ei jää siihen seisomaan.
  • Täytä kuoppa havurodomullan ja kaivamasi perusmaan ja/tai lehtikompostin seoksella.
  • Kastele multa läpikotaisin ja tiivistä erityisesti paakun alle tuleva maa, jotta se ei ala myöhemmin painua.
  • Kastele taimi hyvin ennen istuttamista.
  • Istuta taimi niin, että juurenniska (varren ja juuren yhtymäkohta) jää maan pinnalle. Jos istutat kohopenkkiin, tee siitä laaja. Juuripaakun pinta ei saa jäädä ympäröivää maata korkeammalle (katso piirrokset).
  • Lisää juuriston suojaksi 5-7 cm paksuinen katekerros, joka ei saa ulottua kiinni versoihin tai runkoon.
Magnolian istuttaminen näin
Magnolian istutus

Hoito:

  • Kastele tarpeen mukaan. Saat tarpeen selville tunnustelemalla maata juuriston vierestä pintaa syvemmältä. Kun kastelet, varmista, että maa kastuu koko juuriston syvyydeltä. Pidä sitten taukoa ja kastele uudelleen, kun maa alkaa kuivahtaa. Magnoliat eivät pidä jatkuvasta märkyydestä, mutta ne eivät saa kuivahtaakaan.
  • Lannoita maltillisesti. Varsinkin nuoret yksilöt kestävät lannoitusta rajallisesti. Liikalannoitus heikentää talvenkestävyyttä. Anna typetön syyslannos viimeistään elokuun puolivälissä.
  • Suojaa kasvi ainakin ensimmäisinä talvina. Niiden talvenkestävyys paranee iän myötä.

Lue tarkemmat ohjeet istutukseen, hoitoon ja talvisuojaukseen

Teksti ja kuvat Muhevainen Oy, Tuuli Järvinen

Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Piha
kasvit
istutus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Muhevainen kasvien kerroksellisuus
Tietoa kasvilajeista ja niiden kasvupaikkavaatimuksista
Kasvit kehittyvät upeimmilleen, kun ne kasvavat oloissa, joissa ne viihtyvät. Puutarhan suunnittelussa kukkii luovuus, mutta myös tieto, kärsivällisyys ja oikein mitoitettu hoito ovat arvossaan. Kun ymmärrät, millaiset eri olosuhteet tukevat eri kasvien kasvua, onnistut kasvivalinnoissasi. Kasvisi kehittyvät vähemmällä ponnistelulla ja hoidolla kuin kasvit, joiden olot eivät vastaa niiden tarpeita.
Muhevainen pihasuunnittelu
Pihasta puutarhaksi hyvällä suunnittelulla
Pihasuunnitelmaa pidetään kalliina ylellisyystuotteena, vaikka kyseessä on tärkeä pihan rakentamista ohjaava ja helpottava työkalu. Suunnittelussa asiakkaan hajanaiset ajatukset ja toiveet jalostetaan toimivaksi kokonaisuudeksi.
Puutarha suunnittelijan silmin
Puutarhassa ovat oikeat kasvit paikoillaan
Ollakseen viihtyisä piha tarvitsee lattian, seinät ja katon, aivan kuten sisätilatkin. Mittakaava ulkotiloissa vain on huomattavasti suurempi. Puut tuovat puutarhaan kaivattua korkeusvaihtelua ja katosmaista tunnelmaa.
20227_69156.jpg
Katso vinkit kevään istutuspuuhiin
Tärkein edellytys kasvien viihtymiselle on valita omalla kasvuvyöhykkeellä menestyvä ja istutuspaikan olosuhteissa viihtyvä kasvilaji. Paahteiseen paikkaan istutetaan auringossa viihtyviä lajeja ja tontin varjoisiin istutusryhmiin valitaan varjon kasveja. Kun valoisuus on huomioitu, kasvualustaa parantamalla voidaan jokaiselle lajille luoda hyvä kasvupaikka.
Nainen hoitaa puutarhaistutuksia
Syksyllä on hyvä aika istuttaa lisää kasveja puutarhaan
Syksy on hyvää istutusaikaa, koska syksyllä ilmankosteus on suuri eikä helle enää rasita kasveja. Syksyllä myös sataa luontaisesti enemmän kuin kesällä. Näin istutuksia tarvitsee kastella vähemmän kuin kuivaan aikaan. Astia- ja paakkutaimia voi istuttaa koko kasvukauden ajan. Kärhöjen, jaloruusujen, atsaleojen ja muiden talvenarkojen kasvien istutus siirretään mielellään kevääseen, jotta ne ehtivät juurtua kunnolla ennen maan jäätymistä.
20173_48650.jpg
Parveke vihreäksi - aloittelijan opas kaupunkiviljelyyn
Tämä urbaani puutarhaopas antaa ohjeet vihannesten, yrttien ja kukkien kasvatukseen omalla parvekkeella tai terassilla. Opas on tarkoitettu aloittelijoille ja kaikille niille, joilla viherpeukalo on yleensä keskellä kämmentä. Inspiroidu myös oppaan tee se itse -ohjeista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton