Vihreät trendit vuonna 2020
Vihersisustaminen näyttävästi on todella trendikästä vuonna 2020.
Monenlaisia trendejä ennustetaan vaateteollisuuteen, sisustamiseen, autoiluun ja vaikka mihin. Myös puutarhaan ja vihersisustamiseen löytyvät omat trendinsä. Puutarha.net otti selvää mikä tänä vuonna on trendikästä multasormille, niin sisällä kuin pihalla, ja listasimme viisi tärkeintä trendiä vuodelle 2020.
1. Suurilehtiset ja isot kasvit sisällä
Suurilehtiset sisällä kasvatettavat kasvit ovat RHS:n mukaan (Royal Horticultural Society) yksi suurimmista trendeistä tänä vuonna. Ostetaan mieluimmin yksi tai kaksi isoa ja näyttävää kasvia, kuin monta pientä. Suurilehtisten kasvien trendi on näkynyt ja näkyy edelleen myös tapettien kuoseissa. Kuoseissa nähdään paljon palmunlehviä, peikonlehtiä ja saniaisia.
Super trendikkäitä sisäkasveja ovat muun muassa:
2. Takaisin 80-luvulle
Suositut 80-luvun kukat palaavat pihoille ja suosioon. Nemesiat (kirjokohtalonkukka) ja amppelidianat kukkivat trendikkäissä puutarhoissa vuonna 2020. Molemmat lajikkeet tuottavat kukkia pitkälle kesään ja ilahduttavat pihoilla, aina syyshalloihin asti. Nemesialle on Englannissa jalostettu uusia värejä, kuten tumma ja mystinen "berries and cream" ja hienostuneempi "Wisley vanilla".
3. Huomioi puutarhan eläimet
Monet haluavat auttaa hyönteisiä ja pieniä puutarhan eläimiä selviytymään paremmin muuttuvassa ilmastossa. Mehiläisien hyvinvoinnista on ollut jo kauan puhe ja nyt tänä talvena tapetille ovat nousseet siilien hyvinvointi ja talvehtimispaikat.
Puutarhaan on hyvä rakentaa erilaisia hyönteishotelleja, lepakon päiväpesiä tai siilien talvehtimismajoja. Myös kompostista moni eliö löytää itselleen sopivan ympäristön.
Voit auttaa luonnon eläimiä nikkaroimalla itse näitä piilopaikkoja:
Puutarhaan voi myös istuttaa pölyttäviä hyönteisiä ja perhosia houkuttelevia kasveja:
- tähkälaventeli
- mirrinminttu
- erilaiset Asterit esimerkiksi Balkaninkohokki
- muodikkaat kedot houkuttelevat puutarhan pölyttäjiä puoleensa.
- auringonkukat ja kehäkukat houkuttelevat leppäkerttuja
Luonnonmukaisuuteen kuuluu myös lannoitteiden ja kasvinsuojelumyrkkyjen luonnonmukaisuus ja turvallisuus.
4. Kestävän kehityksen multaa
Nyt oma multa tehdään kompostoimalla. Puutarhassa käytetään myös kaikki puutarhajätteet ja haketetaan oksat. Mikä tahansa maatuva aines käy. Toinen multaan liittyvä trendi on vaihtaa multa kasvualustana kokonaan esimerkiksi puukuituun. Yksi lähestymistapa istuttamiseen on, ettei istutettaessa maata suuremmin kaiveta ollenkaan. Näin vältytään häiritsemästä mullan eliöstöä.
Suomessa on huomattu mullan allergioita estävä ja siedättävä vaikutus. Nykyisin päiväkodeissakin istutetaan kasveja ja tongitaan mullassa yhä useammalla paikkakunnalla. Näitä hyviä mikrobeja maasta kannatta ottaa omaan käyttöön tänä keväänä.
5. Kasvata omat vihannekset
Monet ikäluokat muistavat miten melkeinpä kaikki ruoka tuli omasta puutarhasta ja maatilkusta. Nyt oman ruoan kasvattaminen on taas tekemässä näyttävän paluun, varsinkin urbaanissa ympäristössä. Moni on huolestunut eteenkin tuontivihannesten ja -juuresten puhtaudesta. Itse kasvattamalla voi olla varma, mitä syötävässä tuotteessa on käytetty.
Pihalla voi kasvattaa monenlaista syötävää. Kestävien lajikkeitten kylvämisen ulkona voi aloittaa jo syksyllä tai talvella. Talviseen istuttamiseen on kaksi metodia: talvikylvöksi ja kylmäkylvöksi. Talviviljely aikaistaa sadonkorjuuta huomattavasti.