• Etusivu
  • Hoitotyöt

Ympärivuotista vehreyttä ikivihreillä kasveilla

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.05.2022
20225_78138.jpg

Ikivihreiden kasvien erikoismuodot tuovat tervetullutta vaihtelua puutarhaan. Erikoinen väritys tai kasvutapa tekevät näkymästä mielenkiintoisemman. Hyvin ryhmitellyillä ikivihreillä voi myös kätevästi kätkeä esim. rakennusten seinässä olevia vesihanoja, tuuletusluukkuja ja pehmentää rakennuksen kulmaa tai tyhjää seinää.

Värien monotonisuutta ja yksitoikkoisuutta torjutaan yhdistelemällä eri vihreän värisiä, kokoisia ja muotoisia kasveja samaan ryhmään. Yhdistämisessä piilee kuitenkin aina vaaransa: jollei tunne kasvin luontaista kasvutapaa, saattaa käydä niin, että joku kasvi jättää vierustoverinsa täysin varjoonsa ja jopa tukahduttaa tämän kasvun. Kannattaa myös muistaa, että kasvien erikoismuodot ovat yleensä arempia kuin alkuperäinen laji tai lajike.

Matalakasvuiset ikivihreät kasvit

Matalakasvuiset ikivihreät kasvit sopivat ryhmiin ja rajaavaksi kasvillisuudeksi, kun korkeaa näkösuojaa ei tarvita. Niitä voidaan käyttää myös maanpeittokasveina. Tähän sopivat mm. vuorenkilpi (Bergenia) ja suikerotuhkapensas (Cotoneaster dammeri). Ikkunoiden alle kannattaa valita matalakasvuisia kasveja, jotta ne eivät varjosta sisätiloja. Älä kuitenkaan istuta liian lähelle sokkelia.

Korkeat ja leveät havukasvit toimivat hyvin taustakasveina ja näkösuojana. Pysty- ja kapeakasvuisilla kasveilla voidaan korostaa tiettyä aluetta tai kohdetta.

Ikivihreät kasvit ovat erityisen tärkeitä japanilaisissa puutarhoissa. Siellä värimaailma koostuu lähinnä vihreän eri sävyistä. Värien korostamiseen käytetään valkoista tai vaaleanharmaata soraa ja vihertävänharmaita kiviä. Ikivihreitä suositaan etenkin vesiaiheiden reunoilla.

Huomioi erilaiset kasvupaikkavaatimukset

Havukasvien kasvupaikkavaatimukset ovat hyvin erilaisia. Kaikki havut eivät siis suinkaan pidä happamasta maasta tai menesty puolivarjossa. Kuivassa maassa kestävät katajat ja männyt. Kosteampaa kasvualustaa kaipaavat marjakuuset, lehtikuuset, kuuset, pihdat, hemlokit, sembramännyt, valesypressit ja tuijat.

Kalkitusta maasta pitää mm. siperianpihta (Abies sibirica), valkokuusi (Picea glauca) ja douglaskuusi (Pseudotsuga menziesii), happamasta taas mm. purppurapihta (Abies amabilis) ja mustakuusi (Picea mariana).

Valoa kaipaavat mm. katajat (Juniperus), lehtikuuset (Larix), palsamipihta (Abies balsamea), harmaapihta (Abies concolor), serbiankuusi (Picea omorika), okakuusi (Picea pungens) ja männyt (Pinus). Varjossa menestyvät muun muassa valesypressit (Chamaecyparis), marjakuuset (Taxus), tuijat (Thuja) ja hemlokit (Tsuga).

Suojaa ikivihreät kasvit

Alppiruusut

(

Rhododendron

) eivät kestä paahteessa, joten niiden paikka on rakennuksen pohjoispuolella tai havukasvien katveessa. Alppiruusujen ja nuorten havukasvien juuret ovat lähellä maan pintaa. Routa siis jäädyttää niiden juuristoalueen helposti. Havukasvit ja alppiruusut haihduttavat myös talvella, joten lehdet ja neulaset voivat kuivua ja ruskettua, kun juuristo ei pysty imemään vettä.

Lumi on erittäin hyvä suoja maan routaantumista vastaan. Myös havut ja pakkaspeitteet ovat avuksi.

Muista suojata ikivihreät kasvit kevätauringolta viimeistään helmikuun lopulla. Haihduttaminen on suurinta aurinkoisella kasvupaikalla ja tuulisella säällä.

Ikivihreitä kasveja, esimerkiksi puksipuita (Buxus), voi istuttaa myös ruukkuihin. Tällöin niiden talvehtiminen on epävarmaa. Juuriston jäätymisen aiheuttamat vauriot tulevat yleensä näkyviin vasta keväällä. Juuristo kannattaa suojata esimerkiksi kietaisemalla ruukun ympärille pakkaspeitto tai istuttamalla eristettyyn kukkapurkkiin. Suuremman ruukun voi eristää myös itse sisäpuolelta esimerkiksi styroksilla.

Arat kasvit kannattaa istuttaa jo keväällä, jotta kasvit ehtivät varmasti juurtua ennen talven tuloa.

Ohje

Ohje

Lisää havupuista ja pensaista täältä

Lisää tietoa kasveista löydät Puutarha.netin Kasvikortistosta!

Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202312_83343.jpg
Amppeli säästää tilaa
Amppeliin istuttaminen ei poikkea tavalliseen, lattialla seisovaan ruukkuun istuttamisesta. Laita amppelin pohjalle ruukun palasia tai kevytsoraa salaojitukseksi. Lisää multa ja istuta siihen haluamasi kasvit. Kun istutat amppeliin useampia lajeja varmista, että niillä on samat ympäristö- ja kasteluvaatimukset.
20213_68967.jpg
Toiveista totta ja pihasta puutarha
Onko sinulla uusi piha rakenteilla vai päivittäisitkö vanhaa? Mietitkö, miten täsmentäisit tavoitteet ja toiveet, mistä lähtisit pihan suunnittelussa liikkeelle?
Kynäkatajan oksa
Viikon kysymys: Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen?
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton