• Etusivu
  • Kasvillisuus

Lampaankääpä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.12.2018
20179_50277.jpg

Helposti löydettävä ja tunnistettava sieni

Tämä sieni on helppo löytää metsästä, eikä tunnistamisessakaan liene vaikeutta. Kääpiin kuuluvat myös vuohen- ja typäskääpä.

Lampaankääpä viihtyy etenkin rinteisissä kuusimetsissä. Elo-syyskuu on löytämisen kannalta parasta aikaa, mutta jo heinäkuulla saattaa bongata ensimmäisiä lampaankääpiä. Viimeisimmät käävät löytyvät lokakuun lopulla.

Kääpiä on totuttu näkemään enemmän puiden oksissa ja rungoilla, mutta lampaankääpä kasvaa maassa. Sienten määrä on toisinaan valtava; joskus taas pieni. Käävät kasvavat yleensä ryhminä. Keski-Suomesta näitä löytyy parhaiten, mutta paikoitellen esiintymiä on myös Etelä- ja Pohjois-Suomessa.

Lampaankääpiä
Lampaankääpiä

Lampaankääpä on helppo tunnistaa

Lampaankäävällä on hassu lakki. Se voi olla minkä muotoinen vain. Maasta se erottuu hyvin, ellei sitten ole sopivasti sammaleen peitossa. Lampaankäävän jalka on nimittäin niin lyhyt, ettei se nosta lakkia sammalen yläpuolelle.

Orakkaasta lampaankäävän erottaa lakin alapuolen perusteella. Orakkaassa on lakin alapinnalla pillistö, joka irtoaa helposti koskettaessa. Käävän pillistö on lyhyempi, eikä irtoa niin helposti. Typäskäävästä lampaankäävän erottaa siitä, että typäskäävän leikkauspinta värjäytyy oranssinpunervaksi - lampaankäävän keltaiseksi.

Väritykseltään nuori lampaankääpä on vaalea; sienen vanhetessa ruskeahko. Sienen jalka on joko sienen kanssa saman värinen tai ruskeahko. Koko sienessä saattaa olla halkeilukuviota. Käävän pinta on kuiva, ei ollenkaan limainen.

Ps. Vanhoja lampaankääpiä ei kannata kerätä, sillä niiden maku on kitkerä ja yleensä myös toukat viihtyvät niissä.

Miten kuvailisit lampaankäävän?
Miten kuvailisit lampaankäävän?

Lampaankäävän valmistaminen

Sieni on valmis syötäväksi vaikka heti, esikäsittelyä ei tarvita! Lampaankääpä on ihanan kiinteä ja helppo leikata. Kun sientä paloittelee, niin sen leikkauspinta värjäytyy keltaiseksi - ja kun sitä paistetaan, niin leikkauspinta tummuu lähes mustaksi.

Sientä voi pakastaa, kunhan käyttää pakastettavan määrän ensin rasvattomalla pannulla ylimääräisen nesteen haihduttamiseksi. Kuivatus onnistuu myös. Lampaankääpää voi nauttia pihvinä, voin kanssa paistettuna, muhennettuna sekä keitoissa. Myös näin lampaankääpää voi käyttää:

Lampaankäävät tehtynä kuten suutarinlohi

- 1 l lampaankääpää
- sipulin renkaita
- tilliä silputtuna

Mausteliemi:

- 3 dl vettä
- 1 dl etikkaa
- 1½ dl sokeria
- 1 tl suolaa
- pippuria

Tuoreet ja mielellään nuoret sienet paloitellaan suikaleiksi. Suikaloidut lampaankäävät keitetään vedessä, joka on maustettu suolalla. Noin kymmenisen minuutin kuluttua sienelle ominainen kellanvihertävä väri tulee näkyviin. Mausteliemiaineet hämmennetään, kumotaan purkkiin ja jäähdytetään kylmäksi.

Valutetut lampaankäävät, tillit ja sipulin renkaat laitetaan kerroksittain purnukkaan, lorotetaan mausteliemi kerroksien päälle ja pistetään kansi tiukasti kiinni. Tätä pikkelssiä voi syödä jo heti seuraavana päivänä ja säilyvyys jääkaapissa säilytettynä on viikon luokkaa.
VINKKI: Parasta tämä on aidon ruisleivän levitteenä...

Lampaankääpä
Lampaankääpä
on hassunnäköinen sieni
on hassunnäköinen sieni
Huomio

Huomio

Lue lisää sienistä!

Puutarha.netin valikosta löytyy lisää tietoa luonnon antimista - ja lisätietoa erilaisista sienistä. Tunnistatko rouskut, haperot... muistatko jokamiehenoikeudet? Tästä pääset tiedon pariin!

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20144_38952.jpg
Sadevedet hyötykäyttöön Vesitaskun avulla
Sadeveden talteenotto on fiksu ja ekologinen tapa tuottaa kasteluvesi puutarhallesi. VESITASKU® on pohjoismaisiin olosuhteisiin tehty toimintavarma kotimainen sadevesisäiliö."Pihatöiden viimeistelyssä huomasimme, että sadevettä tulisi kerätä puutarhanhoitoa varten. Uusi piha istutuksineen tarvitsi runsaasti vettä ja olisihan kasteluvedelle paljon käyttöä jatkossakin. Tynnyri talon nurkalla ei perustuksiin valuvan ylivuotoveden, eikä ulkonäkönsä vuoksi tullut kuitenkaan kyseeseen."Näin syntyi idea Vesitaskusta, josta on iloa Sinulle, talollesi ja puutarhallesi.Tyylikäs ja moderni sadevesisäiliö, Vesitasku (3 eri väriä), verhoilulevyt ja kannakesarja ovat myynnissä Rakentaja.fi verkkokaupassa.
20118_27344.jpg
Aurinkoa syksyyn
Kaipaisin syksyn iloksi jotain keltaisena kukkivaa perennaa - mitä suosittelisitte?Loppukesällä monien perennojen väriloisto alkaa hiipua ja syksyn harmaus valtaa pihan - ja mielen. Kotipuutarhaansa voi kuitenkin istuttaa kasveja, jotka jatkavat iloisen keltaista kukintaansa vielä myöhään syksyllä ja jopa pakkasiin saakka!Katso Kasvikortiston keltaiset, syksyllä kukkivat perennat
20118_27444.jpg
Tee itse kivinen pihapolku
Kivi kestää aikaa ja kulutusta - ja on kaunis katsella!Kivi on kaunis ja iätön materiaali, joka sopii niin perinnepihaan kuin modernimpaankin ympäristöön. Liuskekivillä voit siis rakentaa tasaista pintaa, kulkuväyliä ja oleskelualueita, mitä erilaisimpiin ympäristöihin. Niistä voi tehdä tasalevyisen käytävän - tai asentaa askelmitan välein poluksi. Kivipolku voi johtaa vaikkapa mökiltä rantasaunalle - tai kotiovelta pihaportille. Kiviä voi asentaa myös askelmiksi isompiin istutusryhmiin sekä kasvimaalle hoitotöitä helpottamaan.Kivipolku sopii paikkoihin, joissa nurmi kärsii liiasta kulkemisesta. Oikein asennettuna liuskekivipolku ei tarvitse juurikaan hoitoa ja nurmikon leikkuukin onnistuu ajamalla suoraan kivien ylitse. Kivi on kaunis ja näyttävä pintamateriaali niin lattioissa, seinissä kuin muurien ja sokkeleiden verhouksessakin. Liuskekivi kestää kulutusta, kosteutta ja lämpötilojen vaihteluita, joten se sopii mainiosti kaikkeen piharakentamiseen. Käsistään kätevä pihanrakentaja tekee kiviset käytävät ja pihapolut myös itse!
20234_70953.jpg
Saanko kaataa puut pois pihasta?
Pihassa kasvavat puut herättävät tunteita. Yhdelle pihapuut ovat tärkeä viihtyyvyystekijä ja yhteys luontoon, toista ärsyttää isot oksat ja syksyllä varisevat lehdet. Rakennusjärjestys velvoittaa kiinteistön haltijaa valvomaan puiden kuntoa. Missä tapauksessa puunkaatoa pihasta pitäisi harkita?
20221_74399.jpg
Haahkakanta vähenee - haahka ei enää hyödy ilmaston lämpenemisestä
Helsingin yliopiston tutkimusten mukaan haahka ei enää hyödy ilmaston lämpenemisestä, sillä lisääntyneet petomäärät vaikuttavat lajin pesintään entistä voimakkaammin. Tämä selittää haahkakannan viimeaikaista dramaattista vähenemistä.
20241_83387.jpg
Avoimet Puutarhat
Avointen puutarhojen teemapäivän ideana on, että puutarhaharrastajat ympäri Suomea avaavat ovet omiin puutarhoihinsa. Teemapäivänä kuka tahansa pääsee kurkistamaan näihin puutarhoihin ja ihailemaan niitä maksuttomassa tapahtumassa. Suuria ja pieniä puutarhakohteita löytyy ihasteltavaksi niin maaseudulta kuin kaupungistakin.Valtakunnallista Avoimet Puutarhat -teemapäivää vietetään tänä vuonna 16.6.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton