• Etusivu
  • Kasvillisuus

Nyt siistitään pihan pensaat

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.08.2018
20163_45898.jpg

Paakku- ja astiataimia voit istuttaa koko kasvukauden ajan.

Piha kuntoon (osa 2/6)

Puiden jälkeen laskemme katsetta hieman alemmas ja keskitymme tontilla kasvavien pensaiden ulkoasuun, hyvinvointiin ja sijaintiin. Pihassa voi kasvaa lukuisia eri kokoisia ja näköisiä koristepensaita, marjapensaita sekä alueelle itsestään kasvaneita puskia (mm. paju).

Aloitetaanpa taas siitä kasvupaikasta. Mikäli pensaita kasvaa alueella, jossa tiedät salaojaputkistoa kulkevan, niin harkitse niiden poistamista. Juuret tukkivat ja rikkovatkin salaojaputkia. Kannattaa myös muistaa, että aivan rakennuksessa kiinni kasvaneet pensaat heikentävät ilmankiertoa ja saattavat myös liata seinää.

Ovatko kaikki pensaat sopivissa paikoissa? Täyttääkö paikka pensaan kasvupaikkatoiveet valon määrän ja kosteuden suhteen? Jos voit esimerkiksi kasvustoa harventamalla tai liian lähellä kasvavan yksilön siirtämisellä/poistamisella parantaa kasvuoloja, niin pensaasi kiittävät. Mikäli ruohonleikkurisi ei mahdu kulkemaan pensaan ympäri, niin tee sille tilaa - tai täytä välitila matalammalla kasvilla.

Siisti pensaat; poista kaikki kuolleet, huonokuntoiset, tautiset ja vahingoittuneet osat. Paranna kasvuston ilmankiertoa ja ulkoasua poistamalla vanhimpia oksia maata myöten. Voit myös poistaa juurialueelta liian kauas kasvaneet versot ja siistiä kasvualustaa myös muullakin tavoin. Esimerkiksi hake pensaiden juurilla pitää pintaa pidempään siistinä. Kevätleikkauksen ja kasvualustan kunnostuksen yhteydessä voit myös samalla hoitaa lannoituksen ja kalkituksen tarpeen vaatiessa. Kaikki pensaat hyötyvät lannoituksesta. Kalkituksen suhteen kannattaa muistaa, etteivät happaman maan suosijat sitä kaipaa - jätä siis alppiruusut suosilla väliin.

Lehtipensaiden kevätleikkaus

Lehtipensaita leikataan kahdella tavalla: säännöllisesti harventamalla tai tarpeen vaatiessa alasleikkaamalla. Harvennus nuorentaa kasvustoa jaksottain, mutta alasleikkaus uudistaa koko kasvuston kerralla. Alasleikkaus sopii kuitenkin vain sellaisille pensaille, jotka tekevät runsaasti juuri- ja tyviversoja (mm. angervot ja kurtturuusut). Harvennusleikkaus sopii puolestaan lähes kaikille pensaille. Mikäli pensas voi hyvin, niin välttämätöntä leikkaustarvetta ei ole.

Lehtipensaita leikataan keväällä ennen lehtien puhkeamista - tai myöhemmin kukinnan jälkeen. Alasleikkaus tehdään heti lumen sulamisen jälkeen keväällä. Pensasaidat leikataan kuitenkin keskikesän jälkeen. Aidasta poistetaan kevään uutta kasvua niin, että jäljelle jää 5 senttiä (kasvatettavaan pensasaitaan jätetään 15 cm). Pensasaita leikataan ylöspäin kapenevasti.

Marjapensaita aletaan harventamaan noin 5-8 vuotiaana, jolloin vanhimpien oksien satomäärä alkaa vähenemään. Sopiva määrä versoja on noin 25 kpl. Mustaherukkaa kannattaa harventaa varovasti, sillä se saattaa innostua kasvattamaan versoja sadon kustannuksella (ja etenkin Öjebyn´n versot saattavat laota). Hitaasti kasvavia karviaisia leikataan niukasti ja vadelman vanhat versot poistetaan keväällä (tai syksyllä).

Muista kuitenkin, että leikkaaminen vie aina energiaa kasvilta. Mikäli kasvi vaikuttaa huonokuntoiselta, niin leikkaa varovasti. Sama varovaisuus koskee oikeastaan myös havukasveja (mm. pallotuija) sekä alppiruusuja; poista vain kuolleet ja vahingoittuneet osat.

Näin leikkaat puutarhassa

Lisätietoa leikkaamisesta:
Näin leikkaat omenapuun
Kuusiaidan leikkaus

Lisää pensaita?

Kaipaatko tontillesi lisää näkösuojaa? Haluaisitko saada perennaryhmääsi lisää korkeutta tai monimuotoisuutta? Vai kaipasitko jotain suussa sulavaa ja makoisaa... ? Pensaista löytyy varmasti valinnanvaraa miltei mihin paikkaan tahansa; matalista korkeisiin, paahteeseen tai varjoon. Apua suunnittelun tueksi saat Puutarha.netin Kasvikortistosta.

Piha kuntoon -artikkelisarja

Uudet kiinteistön omistajat - ja jotkut jo pidempäänkin sillä asuneet - kaipaavat helposti konkreettisia neuvoja pihapiirinsä kunnostamiseen. Tähän tarpeeseen vastaa tämä Piha kuntoon -artikkelisarja, jonka ensimmäisessä osassa pidimme nenännipukan ylpeästi ylöspäin ja kiinnitimme katseemme puihin. Sarjan toisessa osassa katsottiin nyt siis pensaita ja kolmannessa tarkastellaan lähemmin pihan nurmipintaa...

Artikkelisarjan seuraavat osat:
OSA 3/6: Nurmimatto reheväksi
OSA 4/6: Hyötypuutarhan parannus
OSA 5/6: Kukkapenkit kauniiksi
OSA 6/6: Katse kokonaisuuteen

Huomio

Huomio

Onko kysyttävää?

Mikäli kaipaat tarkempia tietoja, niin Puutarha.netin Kysy, Vastaamme -palstalle voi käydä esittämässä kysymyksen vaikkapa kuvan kera. Asiantuntijamme vastaavat muutaman päivän sisällä ja siitä saat ilmoituksen sähköpostiisi.

Kysy, Vastaamme -palstalle...

Apua voit saada myös kanssasisarilta ja -veljiltä. Asiaa aiheesta ja aiheen viereltäkin löydät tuolta Keskustelupalstalta...

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20185_52987.jpg
Pidetään huolta maasta
Pidetään hyvää huolta maasta - sieltä kasvit saavat voimansaPuutarhuri ihailee usein maanpäällistä kasvua ja nauttii sen kauneudesta ja sadosta. Kuitenkin kaikki se, mitä tapahtuu pinnan alla, on yhtä tärkeää kuin maanpäällinen kasvu. Jopa puolet kasvin biomassasta tekee työtä maan alla. Maan kasvukunnon ylläpitäminen ja sen parantaminen ovat myös kotipuutarhurin tärkeimpiä tehtäviä. Tehoviljelyssä maan kunto saatetaan unohtaa, mutta puutarhurin tärkein tehtävä on siirtää maa hyväkuntoisena sukupolvelta toiselle.Puutarhaa kannattaa rakentaa aina luonnon ehdoilla. Hyvän puutarhan rakentaminen aloitetaan maan kasvukunnon huolehtimisesta. Kun maa on elinvoimaista, kasvit viihtyvät siinä hyvin. Ne saavat helposti tarvitsemansa veden, ravinteet ja muut hyötyaineet. Lisäksi hyvässä maassa juurten on helppo kasvaa ja kasvi ankkuroituu vahvasti kasvupaikalleen.Luonnollisen maan tärkein ominaisuus on kyky pidättää riittävästi vettä ja ravinteita. Se luovuttaa niitä kasvien tarpeisiin, jolloin ravinteiden osalta puhutaan kationien vaihtokapasiteetista. Hyvä maa sisältää riittävästi ilmatilaa ja huokosia, jotta juuristo saa tarvitsemaansa happea käyttöönsä. Ilmavassa maassa myös kasvien hiusjuurien on helppo kasvaa ja edetä syvemmälle kasvualustaan, jolloin kasvi pysyy tukevasti paikallaan ja saa laajalta alalta käyttöönsä sekä vettä että ravinteita.
20226_78648.jpg
Sipulin tuholaiset ja taudit
Monet sipulia kasvattaneet kotipuutarhurit haluavat runsaan ja terveen sipulisadon, mutta sipulia pitää osata hoitaa oikein. Sipulien kasvua tulee seurata ja tunnistaa ajoissa alkavat sipulitaudit sekä huomata tuholaiset.
20093_15374.jpg
Pihakivillä helppohoitoiset terassit, polut, kulku- ja oleskelualueet
Monipuolinen tuotevalikoimaKartano, Linna, Klassikko, Uni, Apila, Uni-Decor, Luostari, Patina, Roomalaiset sekä hienopestyt kivet… Rudus-pihakivien ja niitä täydentävien pihanrakennustuotteiden valikoima on monipuolinen, ja siinä on huomioitu asiakkaiden toiveet ja muuttuneet tarpeet. Reunamuotoiltujen kivien ilme on monipuolinen, niiden kuormituksen kestäminen on ylivoimaisen varmaa. Reunamuotoillut kivet kuten Apila-kivi, H-kivi, Unidecor-kivi ja Uni-kivi ovat parhaimmillaan yksilöllisessä pihassa. Kivien monimuotoisuus edistää niiden pysymistä paikallaan, silti ladontatyö on yhtä helppoa kuin suorareunaisilla kivillä. Kivien kaunis muotoilu tulee yleensä parhaiten esiin vasta paikoilleen ladottuna ja runsas värivalikoima auttaa löytämään ympäristöön sopivat värikokonaisuudet.Suosituin Kartano-sarjatuote on edelleenkin Kartano-kivi. Sitä täydentävät erinomaisesti Linna-kivi ja Kartano-laatta. Yhdistelemällä em. kolmea kiveä saadaan lukematon määrä ladontakuvioita.Omakotipihojen kestosuosikki on Luostari-kivi. Kapea kivi toimii hyvin erityisesti käytävillä, pitkittäin kulkusuuntaan asennettuna. Samaan sarjaan ja ladontoihin edellisten kanssa sopivat Ruohokivi ja Nurmikivi. Ruohokivessä on kahdella sivulla 15 mm avosauma, ja Nurmikivessä avosaumat kaikilla puolilla ja keskellä kiveä. Tällaisten kivien käyttö on vaivatonta ja edellyttää ainoastaan normaalia nurmikon hoitoa, kuten lannoitusta ja kastelua kuivana kautena.Lisätietoa Rudus-pihakivistä...
20081_7861.jpg
Hyötypuutarhasta ruokapöytään
Hyötykasvitarhan toteuttaminen edellyttää hieman suunnittelua. Ensin kannattaa arvioida realistisesti, onko harrasteelle riittävästi aikaa. Puuhaa riittää koko kesäksi, mutta työhuiput sijoittuvat kevääseen ja loppusyksyyn. Lisäksi kasvuolot ja kasvukauden sää vaikuttavat paljon siihen, miten helppoa kunkin kasvin hoito on. Lajivalinnalla ja esikasvatusta hyödyntämällä voidaan perustaa kasvimaa, josta saadaan satoa keväästä talven alkuun.
20238_82839.jpg
Kätevä akkulehtipuhallin syksyn pihatöihin
Puista putoavat lehdet ovat osa syksyn tunnelmaa, mutta niiden puhdistaminen pihasta on varsin työläs urakka. Perinteisellä haravalla lehtikerroksen siivoaminen vie paljon aikaa ja energiaa, etenkin jos kyseessä on hieman isompi alue. Uudet akkukäyttöiset lehtipuhaltimet ovat tehokkaita ja hiljaisia. Helppokäyttöisinä ja ergonomisina niillä saa piha-alueet nopeasti siistittyä kaikista lehdistä.
20084_10506.jpg
Uutta ilmettä pihaan puutuotteilla
Olet varmaan silloin tällöin pysähtynyt katselemaan pihaasi. Olisiko tänä kesänä aika toteuttaa suunnitelmia ja haaveita? Rakennatpa sitten uutta tai korjaat vanhaa, Finnforestin laajasta piharakentamisen tuoteperheestä löytyy monenlaisia ratkaisuja omatoimirakentajalle.Suunnittele uusi, viihtyisä pihasi huolella ja käytä rohkeasti mielikuvitusta piharakenteiden suunnittelussa! Hauskinta puutarhasuunnitelmassa on se, että saa ideoita yksilöllisiä ratkaisuja – muotoja, materiaaleja, eri korkuisia rakennelmia – juuri sopivaa omaan puutarhaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton