TAKAISIN

Pensaiden syyshoito on tärkeää – muista myös lannoitus

Päivitetty: 15.9.2022

Kasvukauden pituus meillä Suomessa on 100-180 vuorokautta. Syksy alkaa ja kasvien kasvukausi päättyy, kun ilman lämpötila laskee pysyvästi alle + 5ºC:en. Kasvit alkavat valmistautua tulevaan talveen jo ilmojen viiletessä ja päivän pituuden lyhentyessä. Tuleentuessaan kasvi ottaa ravinteet talteen tulevaa kasvukautta varten.

rhododendron-3396230_1920 muok

Koristepensaat

Pensaiden kannattaa rauhassa antaa kerätä talvehtimiseensa tarvittavat ravinteet ja tuleentua talveen ennen leikkaamiseen ryhtymistä. Ylipitkiksi kasvaneet versot saattavat syksyn tullessa jopa kuivettua päästään, koska eivät ole enää ehtineet valmistautua talven tuloon. Leikkaamiseen on ryhdyttävä ajoissa, jotta kasvi ehtii korjaamaan leikkauspinnan ennen talven tuloa tai voi leikata vasta kasvin siirryttyä lepotilaan (lehdet pääosin pudonneet). Leikkaamisen voi myös huoletta jättää alkukevääseen.

Lannoituksen tarve arvioidaan uusien versojen pituuskasvusta. Jos keväällä on lannoitettu kunnolla, niin lannoitustarvetta ei syksyllä ole. Lisälannoitteeksi käy syksyllä PK-lannoitteet tai lannoitteet, joissa ei ole typpeä. Lannoitusohje selviää säkin kyljestä.

Syksyllä on hyvä aika istuttaa uusia pensaita. Ilmankosteus on korkea ja kuivumisvaara pieni ja aurinkoa sekä lämpöä riittää vielä pitkään. Hyvää kasvua edistää tarpeeksi iso istutuskuoppa ja oikea istutussyvyys. Parhaiten kasvuun lähtevät astiataimet. Niillä on yleensä hyvä juuristo. Taimet istutetaan joko samaan syvyyteen kuin ne ovat kasvaneet tai pari senttiä syvempään. Syksyllä voi kastelun jättää vähempään, sillä yöllinen kosteus kastelee lehdet ja päivisin haihdunta on vähentynyt. Tarpeen vaatiessa tietenkin kastellaan.

Syystalvella pensaista voidaan ottaa pistokkaita. Se onnistuu edelliskesän vuosikasvaimista, jotka ovat puutuneet. Leikka 15-20 cm:n mittaiset pistokkaat, laita nippuun ja vie viileään paikkaan talveksi. Pistokkaat kannattaa kääräistä muoviin tai peittää hiekalla niin, että latvat ovat näkyvissä. Keväällä pistokkaat istutetaan ulos 10-15 cm:n syvyyteen ja syksyllä juurtuneet pistokkaat harvennetaan.

scion-1427527_1920

Pensaita on mahdollista lisätä myös siemenistä tai marjoista, jotka kerätään vähän ennen kuin ne ovat täysin kypsiä. Osa siemenistä tarvitsee kylmäkäsittelyn; se voidaan suorittaa hiekassa kellarissa tai ulkona penkissä. Kellarissa kylmäkäsitellyt siemenet istutetaan ruukkuun ikkunalaudalle ja keväällä ulos. Annetaan olla vuoden omassa penkissään ja siirretään paikalleen.

Lepotilassa olevia pensaita voi jakaa, siirtää ja istuttaa joko väliaikaiseen penkkiin tai suoraan lopulliselle istutuspaikalleen. Pensaat leviävät myös juurivesoista, joista saa uusia taimia. Syreeni, tyrni ja osa ruusuista ovat tällaisia. Juurivesat katkaistaan parinkymmenen sentin mittaiseksi, jotta niistä tulee tuuheita.

Ryhmäruusut leikataan syksyllä 25 cm:n korkeudelta. Talvisuojaus onnistuu näin paremmin. Talvisuojaus tehdään vähän ennen pakkasia. Ruusun juurille laitetaan 10 cm:n kuiva turve- tai multakerros ja peitetään se muovilla kuitenkin niin, että suojakate on ilmastoitu kosteuden syntymisen estämiseksi. Juuren suojakerros voi olla myös kuivaa öljyntorjuntaturvetta tai hiekkamultaseosta. Versot voi peittää havuilla tai pakkaspeitteellä.

Köynnösruusut suojataan maan pinnalta kuten ryhmäruusut. Versot peitetään havuilla joko seinää vasten tai ne lasketaan maahan ja suojataan.

Myös paksu lumipeite auttaa suojaamaan arkoja kasveja. Kaikista arimmat kasvit kannattaa kaivaa ylös ja talvettaa kellarissa tai muussa viileässä paikassa.

climbing-rose-2689078_1920

Marjapensaat

Marjapensaat leikataan syksyllä heti sadonkorjuun jälkeen tai keväällä ennen silmujen puhkeamista. Syysleikkausta ei siis saa jättää liian pitkälle syksyyn, jotta leikkuuhaavat ehtivät parantua ennen talvea. Leikkaaminen kannattaa aloittaa poistamalla kuivuneet, repeilleet, maahan painuneet sekä liian kauas nousseet versot. Seuraavaksi poistetaan vanhimpia versoja. Ne tunnistaa tummemmasta väristä ja mahdollisesta kuoren hilseilystä ja lohkeilusta.


Lue lisää herukoiden ja karviaisten leikkaamisesta>>
Karhunvatukka, mesivadelma ja vadelma leikataan siten, että satoa tuottaneet versot leikataan maan rajasta poikki. Uudelle kasvustolle (vadelma ja mesivadelma) raivataan tilaa niin, että 12-15 voimakkainta versoa jätetään rivimetrille. Talven jäljiltä vauriot korjataan keväällä. Pensaat lannoitetaan PK-lannoksella 1-4 kg/a tai jos lannoitus on liuoksena 1 l /pensas.

Myös marjapensaita voi istuttaa syksyllä. Maanparannus tehdään ennen istutusta. Leikkaamaan herukoita tai karviaista ei kannata syksyllä alkaa, vaan se kannattaa tehdä vasta keväällä.

blackberries-2683727_1920

Tarvitsetko tietoa eri kasveista ja kasvilajeista?

Puutarha.netin Kasvikortistossa on tietoa ja kuvia jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista!


Tutustu Kasvikortistoon tästä>>