TAKAISIN

Kultaköynnös
(Epipremnum pinnatum)

Päivitetty: 6.3.2023

Luonnonvaraisena Salomonsaarilla kasvava kultaköynnös on monimetrinen köynnös. Kasvutapansa ja helppohoitoisuutensa ansiosta kultaköynnöksestä on tullut monen kodin piristäjä. Kultaköynnös on kasvutavaltaan liaanimainen ja voi kasvattaa jopa 20 metrin pituiset versot.

(Kuva: Adobe Stock)(Kuva: Adobe Stock)

Kultaköynnöstä näkee usein aseteltuna seinälle pitkäksi rakennelmaksi ja kiipeilemässä kaappien päällä. Kultaköynnös onkin upeimmillaan, kun se ohjataan kasvamaan seinää pitkin. Kultaköynnöksen versot voivat roikkua myös vapaana ja kasvi sopiikin hyvin myös amppeleihin.

Kultaköynnös on luontaisesti Kaakkois-Aasian ja Oseanian alueen trooppisissa metsissä puiden rungoilla ja oksistoissa kiipeilevä roteva kasvi. Luonnossa sen lehdet kasvavat hyvinkin kookkaiksi, ja kauniin vihreää väriä koristavat epäsäännölliset, keltaiset juovat ja laikut. Lehtiin kehittyy aikanaan reikiä ja lopulta liuskoittuvat peikonlehden tapaan. Huonekasvina kultaköynnöksen lehdet jäävät suhteellisen pieniksi, alle 10 cm kokoisiksi.

Kultaköynnöksen lajikkeita ovat muun muassa 'Golden Queen', joka on miltei kokonaan keltainen, ja 'Marbel Queen', jonka lehdet ovat kermankeltaiset ja vain osittain vihreäpintaiset ja joka kasvaa hitaasti.
Lajike ja kasvuolosuhteet vaikuttavat kultaköynnöksen lehtien vihreyteen sekä kirjavuuteen. (Kuva: Adobe Stock)Lajike ja kasvuolosuhteet vaikuttavat kultaköynnöksen lehtien vihreyteen sekä kirjavuuteen. (Kuva: Adobe Stock)

Kultaköynnös on helppohoitoinen ja vähään tyytyvä huonekasvi

(kuva: Adobe Stock)(kuva: Adobe Stock)
Kultaköynnös pitää melko lämpimästä ja aika vähävaloisesta paikasta, eli huoneenlämpö ja paikka kauempana ikkunastakin kelpaa sille mainiosti ympäri vuoden. Puolivarjoisa paikka on sille ihanteellisin, mutta melko varjossakin kasvi menestyy. Varjoisammassa paikassa kasvin lehdet jäävät pieniksi ja vähemmän kirjaviksi. Suoraa paahdetta kannattaa myös välttää tai ainakin suojata kasvi päivän kuumimpaan aikaan.

Kastele kultaköynnöstä kohtalaisesti. Pintamullan voi antaa kasteluiden välillä kuivahtaa, mutta kokonaan multaa ei saisi päästää kuivahtamaan. Kasvi pitää tasaisen kastelun lisäksi myös myös sumuttelusta. Mikäli multa pysyy kuitenkin turhan kosteana, ovat kultaköynnöksen juuret alttiita mätänemiselle. Tämä näkyy muun muassa nuutumisena ja lehtien pudotteluna.

Lannoittaa voi kasvuaikana muutaman viikon tai noin kuukauden välein. Myös erilaiset lannoitetikut on kätevä tapa huolehtia kasvin pitempiaikaisesta lannoittamisesta. Talviaikaan lannoittaminen ei ole tarpeen.

Kultaköynnöstä on helppo lisätä:

Kultaköynnöksen lisääminen onnistuu helposti latva- tai varsipistokkaasta. Parhaat pistokkaat saadaan virkeässä kasvuvaiheessa olevasta, hyväkuntoisesta kasvista. Varhainen kevät on aina otollisin aika pistokaslisäykseen. Lepotilan aikana pistokkaita ei kannata ottaa, sillä silloin juurtuminen on hyvin hidasta.
  • Leikkaa kultaköynnöksestä 10–15 sentin pituinen pistokas, jossa on 1–2 täysikokoista lehteä. Pistokas katkaistaan 1–2 senttiä alimman lehden alapuolelta.
  • Pistokkaan voi juurruttaa vesilasissa tai pistää suoraan multaan.
  • Pistokkaasta työnnetään noin kolmasosa mullan alle. Käytä mieluiten laimeasti lannoitettua kylvö- tai taimikasvatusmultaa.
  • Tiivistä multa tyven ympäriltä ja kastele hyvin.
  • Sumuttelu ja peittäminen läpinäkyvällä muovilla lisäävät ilmankosteutta ja edistävät juurtumista multaan.
(Kuva: Adobe Stock)(Kuva: Adobe Stock)

Lue lisää:

Katso Kultaköynnös Kasvikortistossa

Lue, mitä Keskustelupalstan Kultaköynnös-ketjussa puhutaan ja katso kuvat.

Kysymys myrkyllisistä sisäkasveista.

Allergiaa aiheuttavat huonekasvit

Katso KAIKKI Kasvikortiston huonekasvit