• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kultaköynnös voi kasvattaa jopa 20 metrin pituiset versot

(Epipremnum pinnatum)

Tiina Painokallio
Päivitetty 13.06.2025
20233_81053.jpg

Kultaköynnöksen lajikkeita ovat mm. ‘Golden Queen’, jonka lehdet ovat lähes kokonaan keltaiset, sekä ‘Marble Queen’, jonka lehdet ovat kermankeltaiset ja hitaasti kasvavat. (Kuva: Adobe Stock)

Luonnonvaraisena Salomonsaarilla kasvava kultaköynnös on monimetrinen köynnös. Kasvutapansa ja helppohoitoisuutensa ansiosta kultaköynnöksestä on tullut monen kodin piristäjä. Kultaköynnös on kasvutavaltaan liaanimainen ja voi kasvattaa jopa 20 metrin pituiset versot.

Kultaköynnöstä näkee usein aseteltuna seinälle pitkäksi rakennelmaksi ja kiipeilemässä kaappien päällä. Kultaköynnös onkin upeimmillaan, kun se ohjataan kasvamaan seinää pitkin. Kultaköynnöksen versot voivat roikkua myös vapaana ja kasvi sopiikin hyvin myös amppeleihin.

Kultaköynnös on luontaisesti Kaakkois-Aasian ja Oseanian alueen trooppisissa metsissä puiden rungoilla ja oksistoissa kiipeilevä roteva kasvi. Luonnossa sen lehdet kasvavat hyvinkin kookkaiksi, ja kauniin vihreää väriä koristavat epäsäännölliset, keltaiset juovat ja laikut. Lehtiin kehittyy aikanaan reikiä ja lopulta liuskoittuvat peikonlehden tapaan. Huonekasvina kultaköynnöksen lehdet jäävät suhteellisen pieniksi, alle 10 cm kokoisiksi.

<p data-block-key="5djum">Lajike ja kasvuolosuhteet vaikuttavat kultaköynnöksen lehtien vihreyteen sekä kirjavuuteen. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Lajike ja kasvuolosuhteet vaikuttavat kultaköynnöksen lehtien vihreyteen sekä kirjavuuteen. (Kuva: Adobe Stock)
<p data-block-key="sl1h2">Helppohoitoinen kultaköynnös viihtyy puolivarjoisassa paikassa ja tarvitsee säännöllistä kastelua sekä sumuttelua – anna pintamullan kuivahtaa kastelujen välillä. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Helppohoitoinen kultaköynnös viihtyy puolivarjoisassa paikassa ja tarvitsee säännöllistä kastelua sekä sumuttelua – anna pintamullan kuivahtaa kastelujen välillä. (Kuva: Adobe Stock)

Kultaköynnöksen lajikkeita ovat muun muassa 'Golden Queen', joka on miltei kokonaan keltainen, ja 'Marbel Queen', jonka lehdet ovat kermankeltaiset ja vain osittain vihreäpintaiset ja joka kasvaa hitaasti.

Kultaköynnös on helppohoitoinen ja vähään tyytyvä huonekasvi

Kultaköynnös pitää melko lämpimästä ja aika vähävaloisesta paikasta, eli huoneenlämpö ja paikka kauempana ikkunastakin kelpaa sille mainiosti ympäri vuoden. Puolivarjoisa paikka on sille ihanteellisin, mutta melko varjossakin kasvi menestyy. Varjoisammassa paikassa kasvin lehdet jäävät pieniksi ja vähemmän kirjaviksi. Suoraa paahdetta kannattaa myös välttää tai ainakin suojata kasvi päivän kuumimpaan aikaan.

Kastele kultaköynnöstä kohtalaisesti. Pintamullan voi antaa kasteluiden välillä kuivahtaa, mutta kokonaan multaa ei saisi päästää kuivahtamaan. Kasvi pitää tasaisen kastelun lisäksi myös myös sumuttelusta. Mikäli multa pysyy kuitenkin turhan kosteana, ovat kultaköynnöksen juuret alttiita mätänemiselle. Tämä näkyy muun muassa nuutumisena ja lehtien pudotteluna.

Lannoittaavoi kasvuaikana muutaman viikon tai noin kuukauden välein. Myös erilaiset lannoitetikut on kätevä tapa huolehtia kasvin pitempiaikaisesta lannoittamisesta. Talviaikaan lannoittaminen ei ole tarpeen.

Kultaköynnöstä on helppo lisätä:

Kultaköynnöksen lisääminen onnistuu helposti latva- tai varsipistokkaasta. Parhaat pistokkaat saadaan virkeässä kasvuvaiheessa olevasta, hyväkuntoisesta kasvista. Varhainen kevät on aina otollisin aika pistokaslisäykseen. Lepotilan aikana pistokkaita ei kannata ottaa, sillä silloin juurtuminen on hyvin hidasta.

  • Leikkaa kultaköynnöksestä 10–15 sentin pituinen pistokas, jossa on 1–2 täysikokoista lehteä. Pistokas katkaistaan 1–2 senttiä alimman lehden alapuolelta.
  • Pistokkaan voi juurruttaa vesilasissa tai pistää suoraan multaan.
  • Pistokkaasta työnnetään noin kolmasosa mullan alle. Käytä mieluiten laimeasti lannoitettua kylvö- tai taimikasvatusmultaa.
  • Tiivistä multa tyven ympäriltä ja kastele hyvin.
  • Sumuttelu ja peittäminen läpinäkyvällä muovilla lisäävät ilmankosteutta ja edistävät juurtumista multaan.

Katso Kultaköynnös Kasvikortistossa

Lue, mitä Keskustelupalstan Kultaköynnös-ketjussa puhutaan ja katso kuvat.

<p data-block-key="9moan">Kultaköynnöstä on helppo lisätä pistokkaista – juurruta ne vesilasissa tai istuta suoraan multaan, jossa ne saavat sopivan kosteuden ja lämpötilan kehittyäkseen. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Kultaköynnöstä on helppo lisätä pistokkaista – juurruta ne vesilasissa tai istuta suoraan multaan, jossa ne saavat sopivan kosteuden ja lämpötilan kehittyäkseen. (Kuva: Adobe Stock)
Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Ohjeita omenapuun valintaan ja hoitamiseen
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
käsin piirretty pihasuunnitelma
Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
20214_58755.jpg
Perinneperennat tuovat mieleen mummolan
Suomalaisiksi maatiaisperennoiksi kutsutaan sellaisten monivuotisten, ruohovartisten kasvien vanhoja kantoja, joita on kasvatettu meillä kymmenien, jopa satojen vuosien ajan. Osa on aivan puhtaita luonnonkasveja, jotka ovat peräisin mm. Siperiasta ja Pohjois-Amerikasta, ja osa jo varhain jalostettuja lajikkeita. Kukkien koko tai värit eivät ehkä ole niin upeita kuin jalostetuilla lajikkeilla, mutta muut avut, esimerkiksi kukan herkkyys, kukinnan runsaus ja hoidon vaivattomuus ovat sitäkin paremmat.Ensimmäisenä ne ovat löytäneet tiensä pappiloihin, sotilaiden virka-asuntojen ja kartanoiden maille 1800-luvulla. Muun muassa kuolanpioni, päivänlilja, ukonhattu, ruskolilja ja idänunikko ovat kaunistaneet pihoja jo satoja vuosia.
20224_77974.jpg
Suunnittele iso piha viisaasti – vältä pikkupiiperrys ja hahmota kokonaisuus
Pihaa laittaessa tulee usein katsottua vain työn alla olevaa kohtaa. Yksityiskohtiin keskittyminen ja huolellinen työ on toki välttämätöntä, mutta tätä työtä ennen tulee hahmottaa ja suunnitella kokonaisuus. Katso siis maisemaa, suunnittele näkymät ja suuret linjat ennen pienempiin yksityiskohtiin siirtymistä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton