TAKAISIN

Kultaköynnös

Julkaistu: 14.10.2019

(Epipremnum aureum/pinnatum, Araceae)

Köynnösmäisen kasvutapansa ja helppohoitoisuutensa ansiosta kultaköynnöksestä on tullut monen kodin piristäjä. Kultaköynnös on kasvutavaltaan liaanimainen ja voi kasvattaa jopa 20 metrin pituiset versot!
KultaköynnösKultaköynnös
Kultaköynnöstä näkeekin usein aseteltuna seinälle pitkäksi rakennelmaksi ja kiipeilemässä kaappien päällä. Kultaköynnöksen rönsyt voivat roikkua myös vapaana - ja kasvi sopiikin hyvin myös amppeleihin.

Kultaköynnös on luontaisesti Kaakkois-Aasian ja Oseanian alueen trooppisissa metsissä kasvava kasvi. Luonnossa sen lehdet kasvavat hyvinkin kookkaiksi, mutta huonekasvina sen lehdet jäävät suhteellisen pieniksi, alle 10 cm kokoisiksi. Lehdet voivat olla joko vihreitä tai monivärisiä; riippuen lajikkeesta ja kasvuolosuhteista.

VINKKI: Kultaköynnös soveltuu myös ryhmäkasviksi muiden kasvien joukkoon!

Kultaköynnös on lievästi myrkyllinen

Kultaköynnös on erinomainen ilmanpuhdistaja, mutta lievästi myrkyllinen. Kasvin lehden tai varren rikkoutuessa siitä vuotava neste aiheuttaa nieltynä myrkytysoireita - ja mahdollisesti myös ärsytysoireita iholla. Kasvin sijoituksessa kannattaakin ottaa huomioon lapset ja kotieläimet.

Kultaköynnös on helppohoitoinen ja vähään tyytyvä huonekasvi

Kultaköynnös kasvaa ylös- tai alaspäin; minne vain ohjaat!Kultaköynnös kasvaa ylös- tai alaspäin; minne vain ohjaat!
Kultaköynnös pitää melko lämpimästä ja aika vähävaloisesta paikasta, eli huoneenlämpö ja paikka kauempana ikkunastakin kelpaa sille mainiosti ympäri vuoden. Puolivarjoisa paikka on sille ihanteellisin, mutta melko varjossakin kasvi menestyy. Varjoisammassa paikassa kasvin lehdet jäävät pieniksi ja vähemmän vihreiksi. Suoraa paahdetta kannattaa myös välttää - tai ainakin suojata kasvi päivän kuumimpaan aikaan.

Kultaköynnös vaatii melko paljon vettä, joten sitä tulisi kastella säännöllisesti. Pintamullan voi antaa kasteluiden välillä kuivahtaa, mutta kokonaan multaa ei saisi päästää kuivahtamaan. Kasvi pitää tasaisen kastelun lisäksi myös myös sumuttelusta. Mikäli multa pysyy kuitenkin turhan kosteana, niin kultaköynnöksen juuret ovat alttiita mätänemiselle. Tämä näkyy mm. lehtien pudotteluna.

Lannoittaa voi kasvuaikana muutaman viikon tai noin kuukauden välein. Myös erilaiset lannoitetikut on kätevä tapa huolehtia kasvin pitempiaikaisesta lannoittamisesta! Talviaikaan lannoittaminen ei ole tarpeen.

VINKKI: Voit parantaa kultaköynnöksen kasvua rakentamalla sille sen luontaista ympäristöä muistuttavan kasvuympäristön. Luonnossa kultaköynnös kasvaa puiden rungoilla ylöspäin pyrkien. Voit tukea kasvua sammalpaalulla ja ohjata seinille - ja asetella erilaisiksi sisustuselementeiksi! Erilaiset tukirakenteet mahdollistavat kultaköynnöksen asettelemisen halutulla tavalla.

Kultaköynnöstä on helppo lisätä:

Kultaköynnöksen lisääminen onnistuu helposti latva- tai varsipistokkaasta. Parhaat pistokkaat saadaan virkeässä kasvuvaiheessa olevasta, hyväkuntoisesta kasvista. Varhainen kevät on aina otollisin aika pistokaslisäykseen. Lepotilan aikana pistokkaita ei kannata ottaa, sillä silloin juurtuminen on hyvin hidasta.
  • Leikkaa kultaköynnöksestä 10-15 sentin pituinen pistokas, jossa on 1-2 täysikokoista lehteä. Pistokas katkaistaan 1-2 senttiä alimman lehden alapuolelta.
  • Pistokkaan voi juurruttaa vesilasissa tai pistää suoraan multaan.
  • Pistokkaasta työnnetään noin kolmasosa mullan alle. Käytä mieluiten laimeasti lannoitettua kylvö- tai taimikasvatusmultaa.
  • Tiivistä multa tyven ympäriltä ja kastele hyvin.
  • Sumuttelu ja peittäminen läpinäkyvällä muovilla lisäävät ilmankosteutta ja edistävät juurtumista multaan.

Lue lisää:

Katso Kultaköynnös Kasvikortistossa

Lue, mitä Keskustelupalstan Kultaköynnös-ketjussa puhutaan
- ja katso kuvat!

Kysymys myrkyllisistä sisäkasveista.

Allergiaa aiheuttavat huonekasvit

Katso KAIKKI Kasvikortiston huonekasvit