• Etusivu
  • Kasvillisuus

Monipuoliset sipuli- ja mukulakasvit ilahduttavat sisällä ja puutarhassa

Tiina Painokallio
Päivitetty 10.06.2025
muokhand-holding-a-hyacinth-bulb-ready-to-plant-in-gar

Sipuli- ja mukulakasvit tarjoavat keväistä väriä kotiin ja pihaan – oikealla hoidolla ne kukoistavat pitkään. (Kuva: Adobe Stock)

Sipulit ja mukulat ovat kasvien vararavintopaikkoja. Sipulikasvit kasvattavat usein sivusipuleita ja jotkut myös jakaantuvat. Kun sivusipulia lähdetään irrottamaan, täytyy huolehtia että emosipulia ei vahingoiteta. Sipuli- ja mukulakasveihin tulee helposti erilaisia tauteja ja tuholaisia joista mainittakoon mm. punaruostetauti, mätäneminen, lierot ja siirat.

Monivuotiset sipuli- ja mukulakasvit

Monivuotiset sipuli- ja mukulakasvit viihtyvät enimmäkseen asuinhuoneessa. Ne kukkivat kerran, pari vuodessa. Suuret sipulikasvit istutetaan mielellään jokainen omaan ruukkuunsa. Ne viihtyvät valoisassa paikassa. Noudata tarkasti kasvin sipulille annettua istutussyvyyttä (selviää pussista tai paketista). Kastelun tulisi alkuvaiheessa olla tasaista ja niukkaa.

Jotkut sipulikasveista voivat olla hyvinkin pitkäikäisiä, mm. amatsoninlilja ja jaloritarinkukka. Sipuli- ja mukulakasvit viihtyvät ja kukoistavat hyvin kesällä myös hieman varjostetussa kasvihuoneessa.

Sipuli- ja mukulakasvien hoitoon kuuluu myös säännöllinen lannoitus kasvukaudella, jotta ne jaksavat kukkia vuodesta toiseen. Kukinnan jälkeen kuihtuvat lehdet kannattaa jättää rauhassa kuivumaan, sillä ne varastoivat ravinteita sipuliin seuraavaa kasvukautta varten. Talvella kasvit tarvitsevat usein lepojakson viileämmässä ja kuivemmassa paikassa. Lisäksi ruukunvaihto muutaman vuoden välein auttaa pitämään juuriston hyvässä kunnossa ja edistää kasvin hyvinvointia.

Sipulikasveja:

  • amatsoninlilja (Eucharis amazonica)
  • jaloritarinkukka (Hippeastrum Hortorum-ryhmä)
  • vaarinkukka (Cyrtanthus elatus)

Mukulakasveja:

  • mukulabegonia (Begonia Tuberhybrida Multiflora-ryhmä)
  • syklaami (Cyclamen persicum)

Lyhytikäisiä kasveja

Nämä kasvit ovat pihan koristekasveja, mutta niitä voidaan myös hyötää joulun tai pääsiäisen silmäniloksi. Ne eivät ole pitkäikäisiä, mutta ne voidaan kuitenkin vielä istuttaa jatkossa pihamaalle.

Sipulikasveja:

  • hyasintti (Hyacinthus orientalis)
  • narsissit (Narcissus)
  • sinililjat (Scilla)
  • tulppaanit (Tulipa)

Mukulakasveja:

  • kevätsahrami eli krookus (Crocus vernus)

Istuttaminen
Talvella kukkivat sipulit ostetaan ja myöskin istutetaan syksyllä. Sipulit istutetaan saviruukkuihin, pari sipulia per ruukku. Multana käytetään kompostimultaa tai hiekka-turvemultaa.

Hyötäminen
Jos sipulikasvit halutaan talvella kukkaan, ne tulee hyötää. Hyötäminen tarkoittaa niiden juurruttamista viileässä ja pimeässä. Sipuleita pidetään kosteassa mullassa 8-10 viikkoa kunnes ovat juurtuneet. Kun idut ovat noin 10 sentin pituisia, siirretään ruukut ikkunalle. Suositeltava lämpötila olisi noin 15-18 astetta. Hitaalla kasvuvauhdilla saadaan kauniita kukkia.

Jos haluat siirtää sipulit ulos kukinnan loputtua, täytyy kukkavarret leikata ensin pois. Maan on istutettaessa oltava sulanutta.

Kasvillisuus
kasvit
puutarhuri
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Puutarha suunnittelijan silmin
Puutarhassa ovat oikeat kasvit paikoillaan
Ollakseen viihtyisä piha tarvitsee lattian, seinät ja katon, aivan kuten sisätilatkin. Mittakaava ulkotiloissa vain on huomattavasti suurempi. Puut tuovat puutarhaan kaivattua korkeusvaihtelua ja katosmaista tunnelmaa.
20228_79299.jpg
Onko tämä tuholaiskasvi? Asiantuntija vastaa
Puutarhan reunaan ilmestyi kasvi, joka levitäytyy kovasti ympäristöön ja muodostaa yhtenaisen maton maahan. Se valtaa alaa jopa muiden kasvien, esimerkiksi nokkosten alla. Mitä se on ja mitä sille voidaan tehdä?
20228_79316.jpg
Luumupuun muumiotaudin hoito? Asiantuntija vastaa
Mistä johtuu ja miten voi estää luumupuun muumiotautia? Ohessa kuva muumiotaudin näköisistä luumuista. Koska ja millä aineella torjutaan luumuihin pesiytyvät madot?
20228_79297.jpg
Mikä hedelmä/puu tässä on? Asiantuntija vastaa
Mikä kuvan kasvi mahtaa olla kyseessä? Kasvaa erään omakotitalon viereisessä puistikossa. Rungossa kasvaa pitkiä piikkejä.
traktori levittää kasvinsuojeluainetta
Kasvinsuojeluainelainsäädäntö 2025
Vuonna 2025 kasvinsuojeluaineiden käyttöä säätelevä lainsäädäntö korostaa yhä vahvemmin turvallisuutta, ympäristönsuojelua ja käyttäjän osaamista. Kasvinsuojeluaineiden ammattikäyttäjien on tunnettava velvollisuutensa ja noudatettava säädöksiä tarkasti, sillä lainsäädäntö kattaa sekä aineiden käytön, varastoinnin että niiden vaikutusten seuraamisen ja dokumentoinnin. Myös teknologian kehitys ja uudet käyttörajoitukset ovat tuoneet alalle lisää valvontaa ja koulutustarpeita.
Raparperi
Helppoa hyötyviljelyä: monivuotiset vihannekset tuovat sadon aikaisin
Perinteisesti keväisin vihannesmaalla muokataan, kylvetään ja istutetaan taimia. Sitten harvennetaan ja harataan rikkaruohoja, kastellaan, lannoitetaan ja katetaan. Eikä siinä mitään, näin saadaan maukasta ja ravitsevaa satoa ruokapöytään, hyötyliikuntaa, mukavaa puuhaa puutarhassa ja onnistumisen iloa. Nähdään omien kätten työn tulokset ja nautitaan niistä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton