TAKAISIN

Sipuli- ja mukulakasvit

Julkaistu: 17.7.2016
Sipulit ja mukulat ovat kasvien vararavintopaikkoja. Sipulikasvit kasvattavat usein sivusipuleita ja jotkut myös jakaantuvat. Kun sivusipulia lähdetään irrottamaan, täytyy huolehtia että emosipulia ei vahingoiteta. Sipuli- ja mukulakasveihin tulee helposti erilaisia tauteja ja tuholaisia joista mainittakoon mm. punaruostetauti, mätäneminen, lierot ja siirat.
 

Monivuotiset


Monivuotiset sipuli- ja mukulakasvit viihtyvät enimmäkseen asuinhuoneessa. Ne kukkivat kerran, pari vuodessa. Suuret sipulikasvit istutetaan mielellään jokainen omaan ruukkuunsa. Ne viihtyvät valoisassa paikassa. Noudata tarkasti kasvin sipulille annettua istutussyvyyttä (selviää pussista tai paketista). Kastelun tulisi alkuvaiheessa olla tasaista ja niukkaa.

Jotkut sipulikasveista voivat olla hyvinkin pitkäikäisiä, mm. amatsoninlilja ja jaloritarinkukka. Sipuli- ja mukulakasvit viihtyvät ja kukoistavat hyvin kesällä myös hieman varjostetussa kasvihuoneessa.
 
Sipulikasveja: Mukulakasveja:

Lyhytikäisiä

Nämä kasvit ovat pihan koristekasveja, mutta niitä voidaan myös hyötää joulun tai pääsiäisen silmäniloksi. Ne eivät ole pitkäikäisiä, mutta ne voidaan kuitenkin vielä istuttaa jatkossa pihamaalle.

Sipulikasveja:
  • hyasintti (Hyacinthus orientalis)
  • narsissit (Narcissus)
  • sinililjat (Scilla)
  • tulppaanit (Tulipa)
Mukulakasveja:
Istuttaminen
Talvella kukkivat sipulit ostetaan ja myöskin istutetaan syksyllä. Sipulit istutetaan saviruukkuihin, pari sipulia per ruukku. Multana käytetään kompostimultaa tai hiekka-turvemultaa.

Hyötäminen
Jos sipulikasvit halutaan talvella kukkaan, ne tulee hyötää. Hyötäminen tarkoittaa niiden juurruttamista viileässä ja pimeässä. Sipuleita pidetään kosteassa mullassa 8-10 viikkoa kunnes ovat juurtuneet. Kun idut ovat noin 10 sentin pituisia, siirretään ruukut ikkunalle. Suositeltava lämpötila olisi noin 15-18 astetta. Hitaalla kasvuvauhdilla saadaan kauniita kukkia.

Jos haluat siirtää sipulit ulos kukinnan loputtua, täytyy kukkavarret leikata ensin pois. Maan on istutettaessa oltava sulanutta.