• Etusivu
  • Kasvillisuus

Akileija – perinnekasvi puutarhasta toiseen

Tiina Painokallio
Päivitetty 26.02.2025
20217_71469.jpg

Kuva: Pixabay

Perinnekasvi puutarhasta toiseen -artikkelisarjassa esittelemme pihojemme kestäviä kasveja. Yksi niistä on lehtoakileija (Aquilegia vulgaris). Artikkelin lopusta pääset tutustumaan muihin perinnekasveihin ja lukemaan kaikki sarjan osat.

Lehtoakileija (Aquilegia vulgaris)

Herkän kaunis ja siro lehtoakileija on kenties perinteisimpiä koristekasvejamme, sillä sitä löytyy miltei joka puutarhasta. Laji voi myös säilyä hylätyissä puutarhoissa ja vanhojen asumusten sijoilla vielä kauan sen jälkeenkin kun puuosat ovat lahonneet ja kivijalka peittynyt sammaleen alle. Runsaan siemenestä leviämisen ansiosta lehtoakileija voi lisäksi ilmaantua mitä ihmeellisimpiin paikkoihin.

Lehtoakileijan luontaisia kasvupaikkoja ovat valoisat lehtometsät, purolaaksot ja pensaikot. Paikoin se kasvaa Suomessakin niin luonnontilaisen oloisena, että sen voisi ajatella kuuluvan alkuperäiseen lajistoomme. Valtaosa luontomme lehtoakileijoista on kuitenkin viljelykarkulaisia.

Useimmiten akileijat ovat sinikukkaisia, mutta jalostettujen lajikkeiden värikirjo kattaa myös valkoisen, vaalean- ja sinipunaisen eri sävyt lähes mustaan asti.

Ohje

Ohje

Lehtoakileija lyhyesti:

Heimo: Leinikkikasvit – Ranunculaceae

Kasvumuoto: Monivuotinen ruoho. Juurakko lyhyt, pysty.

Korkeus: 30–80 cm. Varsi harvaan karvainen.

Kukka: Kehä säteittäinen, sininen (joskus sini- tai vaaleanpunainen, valkoinen tai kirjava), 3–5,5 cm leveä. Terälehtiä 5, kannuksellisia, Kukat yksittäin tai muutamia yhdessä, riippuvia.

Lehdet: Kierteisesti, päältä vihreitä ja kaljuja, alta sinivihertäviä ja karvaisia.

Hedelmä: Otakärkinen, 1,5–2,5 cm pitkä tuppilo, joita 5 yhdessä.

Kasvupaikka: Koristekasvi, usein villiytynyt pihoilla, tienvarsilla ja asutuksen läheisyydessä metsänreunoissa, purojen ja ojien varsilla. Mahdollisesti myös alkuperäisenä lehdoissa.

Kukinta: Kesä–heinäkuu

<p data-block-key="9l2uz">Kuva: Pixabay</p>
Kuva: Pixabay

Kiinnostavatko perinnekasvit?

Perinnekasvit siirtyvät puutarhasta toiseen ystävän antamina jakopaloina tai hetken mielijohteesta kerättyinä siemeninä. Monia on kasvatettu Suomessa jo vuosisatoja, joskus alun perin jo unohduttuihin tarkoituksiinsa.

Esimerkiksi eräät 1600-luvun lääkkeiden lähteinä arvostetut kasvit jatkavat elämäänsä perinnepihojen kukkapenkeissä ja monet lajit ovat vakiintuneet vanhan asutuksen liepeillä kasvaviksi viljelyjäänteiksi.

Vuosisatojen kuluessa puutarhoissamme on viljelty tuhansia eri kasvilajeja ja -lajikkeita. Sen ansiosta käytössämme on nyt laaja valikoima ilmastoon sopeutuneita kasveja.

Perinnekasvi puutarhasta toiseen -artikkelisarjassakukat ovat:

Tutustu lisää myös muihin kasveihin Puutarha.netin Kasvikortistossa tai keskustele kasveista muiden harrastajien kanssa Puutarha.netin keskustelupalstalla.

Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20116_26849.jpg
Hometta puutarhassa?
Puutarhassani vaivaa outo tauti; kuin hometta olisi kasvien lehdillä? Sitä on niin pensaissa, perennoissa kuin kesäkukissakin. Mitä se on?Puutarhakasveihin voi joskus iskeä harmaahome tai härmä - molemmat ovat sienitauteja. Home ilmaantuu etenkin kosteissa olosuhteissa, härmä kuivissa - ja molemmat mädättävät kasvinosia. Esimerkiksi leimut, mansikka, siperianhernepensas, juhannusruusu ja monet kesäkukat ovat niille alttiita.Joskus näiden sienitautien haitta on niin vähäistä, että kasvi ei ole siitä moksiskaan - ja seuraavana vuonna härmää ei esiinnykään. Toisinaan koko kasvi on sairas ja voi jopa kuolla.Pahoin saastuneet kasvit voi ruiskuttaa kesällä sienentorjunta-aineilla. Saastuneet kasvinosat kerätään syksyllä pois puutarhasta ja hävitetään sekajätteen joukossa.Katso mm. Neudo Vital sienisairauksia vastaanVoit kokeilla sienitautien torjuntaan myös kotikonstia: sekoita litraan vettä 2 tl mäntysuopaa ja 2 tl ruokasoodaa, sekoita ja ruiskuta koko kasvusto hyvin. Uusi käsittely viikon päästä ja jatkossa tarpeen mukaan. Toivottavasti kikka auttaa ja saat nauttia kukistasi vielä pitkään!Lue lisää:Tautien ja tuholaisten torjunta puutarhassa
20091_14715.jpg
Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
20237_82488.jpg
Mikä mato syö lumipalloheiden lehdet? Asiantuntija vastaa
Lumipalloheisi on voin 10 vuotta vanha ja noin 2,5 metriä korkea. Se on kukkinut hienosti pihassamme Tuusulassa, kunnes viime kesänä ja myös tänä kesänä kaikki sen lehdet on syöty niin, että vain lehtirangat on jäljellä. Nyt löytyi syyllinen – armeija noin 5 mm pitkiä mustia matoja. Miten saisin ne tuhottua ennen kuin ne tekevät lopun hienosta taimestamme?
202212_60205.jpg
Kissoille myrkylliset huonekasvit
Synnynnäinen uteliaisuus saa kissan alttiiksi myrkytyksille ja leikkisyys vierasesineiden syömiselle. Koska pienikin annos myrkyllistä ainetta voi johtaa jopa kissan kuolemaan, on varovaisuus kissatalouksissa aina paikallaan. Tyypillisimmin kissa saa myrkytyksen syömällä vahingossa haitallista ainetta, esimerkiksi huonekasvia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton