• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kaunopunahattu – perinnekasvi puutarhasta toiseen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.07.2022
20227_46659.jpg

Kaunopunahattu (Kuva: Shutterstock)

Kaunopunahattu(Echinacea purpurea)

on yksi puutarhojen perinnekasveista.

Kaunopunahattu on näyttävä perhosmagneetti

Näyttävä (kauno)punahattu on kotoisin Pohjois-Amerikan aurinkoisilta preerioilta. Kasvia viljellään nykyisin Euroopassa rohto- ja koristekasvina ja se menestyy hyvin myös Etelä- ja Keski-Suomessa. Noin metrin korkuinen punahattu kukkii pitkään keskikesästä pitkälle syksyyn kukin, jotka muistuttavat lierihattua liilanpunaisine tai valkoisine laitakukkineen. Yksittäinen kukinto myös säilyy pitkään; se pysyy auki keskimäärin 32 vuorokautta.

Erittäin pitkään kukkivat, kauniit ja näyttävät punahatut ovat myös syyskesällä liikkuvien päiväperhosten suuressa suosiossa. Lisäksi kaunis perenna sopii leikko- ja kuivakukaksi. Kukat kestävät maljakossa kauniina jopa kaksi viikkoa, kun varret leikataan kukkien avauduttua täysin. Laitakukkien keskellä kohoavaa oranssinruskeaa, piikkimäistä "kupua" voi hyödyntää myöhemmin kuivakukkakimpuissa.

Vinkki! Sopii erinomaisesti syysleimujen kumppaniksi.

Punahatut talvehtivat leveysasteillamme vain kohtalaisesti, joten kasvupaikkaan on syytä kunnolla satsata. Ne ovat kotoisin Pohjois-Amerikan preerialta; niinpä ne istutetaan myös meillä aurinkoiseen kukkapenkkiin, joka on kalkittu ja lannoitettu perusteellisesti. Alustan tulee olla hyvin vettä läpäisevä (talvimärkyys tuhoaa taimet) ja maan nopeasti lämpenevä. Kylmällä ja jäykällä savimaalla sitä on oikeastaan turha kiusata. Paksu lumipeite ja ainakin talvisuojaus on sille erityisen hyödyllinen.

Punahattu on siis lyhytikäinen ja talvenarka; ja sen vuoksi toisinaan katoaa, vaikka sen eteen olisi tehnyt kaiken mahdollisen. Uusia yksilöitä kannattaakin istuttaa kukinnan varmistamiseksi aina aika ajoin vanhojen lomaan. Sitä voi lisätä säännöllisesti myös siemenistä.

Tiesitkö? Kaunopunahattu (Echinacea purpurea) on komein punahattulaji vajaan metrin korkuisine varsineen ja kukkineen, jotka ovat 10–12 senttiä leveät.

(Kuva: Shutterstock)
(Kuva: Shutterstock)

Punahattu, auringonhattu (Rödrudbeckia, Echinaceae purpurea, Asteraceae)

Korkeus: 80–100 cm

Kasvutapa: Pystyt, hyvin tukevat kukkavarret. Punahattu leviää hillitysti.

Kukinta: heinä–syyskuu. Isot, liilanpunaiset tai valkoiset mykerökukinnot.

Kasvupaikka: Aurinko; kasvualusta kuiva-tuore, hiekkapitoinen ja vettä läpäisevä, keski–runsasravinteinen.

Taimiväli: 35–40 cm

Käyttökohde: perennaryhmään, yksittäiskasviksi, puolivilliin puutarhaan, perhospuutarhaan

Lisätietoja: monivuotinen perenna, leikkokukka, rohdoskasvi, kalkinsuosija

Ohje

Ohje

Kaunopunahatusta lyhyesti:

Punahattu, auringonhattu (Rödrudbeckia, Echinaceae purpurea, Asteraceae)

Korkeus: 80–100 cm

Kasvutapa: Pystyt, hyvin tukevat kukkavarret. Punahattu leviää hillitysti.

Kukinta: heinä–syyskuu. Isot, liilanpunaiset tai valkoiset mykerökukinnot.

Kasvupaikka: Aurinko; kasvualusta kuiva-tuore, hiekkapitoinen ja vettä läpäisevä, keski–runsasravinteinen.

Taimiväli: 35–40 cm

Käyttökohde: perennaryhmään, yksittäiskasviksi, puolivilliin puutarhaan, perhospuutarhaan

Lisätietoja: monivuotinen perenna, leikkokukka, rohdoskasvi, kalkinsuosija

Kiinnostavatko perinnekasvit?

Perinnekasvi puutarhasta toiseen

-artikkelisarjassa esittelemme pihojemme kestäviä kasveja.

Lue kaikki osat tästä

!

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20236_78239.jpg
Anopin ikkunalla: Gloksinia
Gloxinia eli suppilokukka on helppohoitoinen mukulakasvi, joka ilmestyy kauppoihin yleensä keväällä. Siitä on lukuisia jalosteita, joiden kukkien väri vaihtelee valkoisesta siniseen, punaiseen ja purppuraan sekä niiden yhdistelmiiin. Tarjolla on myös lajikkeita, joiden kukat ovat pilkullisia, juovikkaita, kerrannaisia ja hyväntuoksuisia.
200810_13619.jpg
Vuoden porkkana 2008 -tunnustus Päivittäistavarakauppa ry:lle
Kotimaiset Kasvikset ry näkee kaupan roolin merkittävänä, kun kuluttajaa halutaan ohjata terveellisiin valintoihin. Parempi valinta -Sydänmerkki on jo tullut tunnetuksi teollisista elintarvikkeista, jotka omassa tuoteryhmässään ovat kunnostautuneet rasvan määrän ja laadun sekä suolan määrän perusteella. Sydänmerkin asiantuntijaryhmä sisällytti tänä vuonna myös kasvikset merkin piiriin, joten kauppa on voinut viestittää kasviksista luonnon omina sydänmerkkituotteina.PTY toteutti sydänmerkkihankkeen yhteistyössä Sydänliiton, Kotimaiset Kasvikset ry:n ja omien jäsenyritystensä kanssa. Rahoitusta saatiin Sitran elintarvike- ja ravitsemusohjelma ERA:lta. Sydänmerkki tuli viime keväänä käyttöön 2500 päivittäistavarakaupan hedelmä- ja vihannesosastoille. Mukana ovat S-ryhmän kaupat, K-ruokakaupat, Tradekan kaupat, Stockmann, M-ketjun kaupat, Tarmo-kaupat, Tokmanni ja Minimani.
20141_37736.jpg
Säännöllinen ruokinta auttaa lintuja talvella
Suomen runsaasta 240 pesimälajista noin 70 jää sinnittelemään meille talveksi. Kylmyys, lyhyt valoisa aika, lumi ja jää heikentävät lintujen ravinnonsaantimahdollisuuksia. Talvehtiminen pesimäseuduilla voi kuitenkin olla linnuille turvallisempaa kuin raskaalle ja vaaralliselle muuttomatkalle lähteminen.Ihmisen tarjoama talviruokinta auttaa monen talvehtivan linnun selviytymisessä kevääseen. Paljon energiaa sisältävä ruoka auttaa lintuja kestämään koviakin pakkasia.Esimerkiksi sinitiainen joutuu tankkaamaan moninkertaisesti oman painonsa verran ruokaa selvitäkseen hengissä pakkasyön yli. Lisäksi talven aikana hyvin ruokaa saaneet linnut ovat paremmassa kunnossa keväällä pesimäajan kynnyksellä.
20226_78727.jpg
Kesäkuun kasvit pihasyreeni ja kuolanpioni
Pihasyreeni on iso, tuoksuvakukkainen aidanne- ja yksittäispensas. Kuolanpioni on yksi maailman kestävimmistä pionilajeista.
Akkuoksasakset_katkaisu
Akkuoksasakset helpottavat oksien katkaisua
Puiden hoidossa oksien katkaisu saattaa asettaa haasteita – korkealla hankalissa paikoissa sijaitsevat oksat pitäisi pystyä katkaisemaan turvallisesti. Onneksi tähän on tarjolla helppo ratkaisu. Oksien karsinta hoituu nyt vaivattomasti uusilla akkuoksasaksilla. Sähkökäyttöinen tehokas leikkuumekanismi tekee työskentelystä miellyttävää ja hoituu maasta käsin hyvän ulottuman ansiosta.
20239_53887.jpg
Miten puutarhan hoitaminen eroaa kesällä ja syksyllä?
Kesä ja syksy ovat puutarhanhoidon kiireisimpiä ja työntäyteisimpiä kausia. Silloin puutarhasta nautitaan – samaan aikaan hoidetaan kukoistavia kasveja ja valmistaudutaan tulevaan kevääseen ennen talven tuloa. Loppukesän ja syksyn kohokohtia on sadon kypsyminen; ja kaikki luonnon tarjoamat raaka-aineet ja herkut kannattaakin ottaa talteen.Mitä puutarhassa kannattaa tehdä heinäkuussa ja mitä puutarhan hoitoon liittyy loppukesällä sekä syksyn tullessa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton