TAKAISIN

Kaunopunahattu - perinnekasvi puutarhasta toiseen

Julkaistu: 25.2.2018
Perinnekasvit siirtyvät puutarhasta toiseen ystävän antamina jakopaloina tai hetken mielijohteesta kerättyinä siemeninä. Monia on kasvatettu Suomessa jo vuosisatoja, joskus alun perin jo unohduttuihin tarkoituksiinsa. Esimerkiksi eräät 1600 -luvun lääkkeiden lähteinä arvostetut kasvit jatkavat elämäänsä perinnepihojen kukkapenkeissä - ja monet lajit ovat vakiintuneet vanhan asutuksen liepeillä kasvaviksi viljelyjäänteiksi. Vuosisatojen kuluessa puutarhoissamme on viljelty tuhansia eri kasvilajeja ja -lajikkeita. Sen ansiosta käytössämme on nyt laaja valikoima ilmastoon sopeutuneita kasveja!

Perinnekasvi puutarhasta toiseen -artikkelisarjassa esittelemme näitä pihojemme kestäviä kasveja.
Yksi niistä on kaunopunahattu (Echinacea purpurea).

Kaunopunahattu on näyttävä perhosmagneetti

Näyttävä (kauno)punahattu on kotoisin Pohjois-Amerikan aurinkoisilta preerioilta. Kasvia viljellään nykyisin Euroopassa rohto- ja koristekasvina ja se menestyy hyvin myös Etelä- ja Keski-Suomessa. Noin metrin korkuinen punahattu kukkii pitkään keskikesästä pitkälle syksyyn kukin, jotka muistuttavat lierihattua liilanpunaisine tai valkoisine laitakukkineen. Yksittäinen kukinto myös säilyy pitkään; se pysyy auki km. 32 vrk!

Erittäin pitkään kukkivat, kauniit ja näyttävät punahatut ovat myös syyskesällä liikkuvien päiväperhosten suuressa suosiossa. Lisäksi kaunis perenna sopii leikko- ja kuivakukaksi! Kukat kestävät maljakossa kauniina jopa kaksi viikkoa, kun varret leikataan kukkien avauduttua täysin - ja laitakukkien keskellä kohoavaa oranssinruskeaa, piikkimäistä ”kupua” voi hyödyntää myöhemmin kuivakukkakimpuissa.

Vinkki: Sopii erinomaisesti syysleimujen kumppaniksi.

Punahattu Kuva: Arto Alanenpää / Wikimedia commonsPunahattu Kuva: Arto Alanenpää / Wikimedia commons
Punahatut talvehtivat leveysasteillamme vain kohtalaisesti, joten kasvupaikkaan on syytä kunnolla satsata. Ne ovat kotoisin Pohjois-Amerikan preerialta; niinpä ne istutetaan myös meillä aurinkoiseen kukkapenkkiin, joka on kalkittu ja lannoitettu perusteellisesti. Alustan tulee olla hyvin vettä läpäisevä (talvimärkyys tuhoaa taimet) ja maan nopeasti lämpenevä. Kylmällä ja jäykällä savimaalla sitä on oikeastaan turha kiusata. Paksu lumipeite ja ainakin talvisuojaus on sille erityisen hyödyllinen.

Punahattu on siis lyhytikäinen ja talvenarka; ja sen vuoksi toisinaan katoaa, vaikka sen eteen olisi tehnyt kaiken mahdollisen. Uusia yksilöitä kannattaakin istuttaa kukinnan varmistamiseksi aina aika ajoin vanhojen lomaan. Sitä voi lisätä säännöllisesti myös siemenistä.

Kaunopunahatun siemeniä saatavissa Rakentaja.fi verkkokaupassa

Tiesitkö? Kaunopunahattu (Echinacea purpurea) on komein punahattulaji vajaan metrin korkuisine varsineen ja kukkineen, jotka ovat 10-12 senttiä leveät.

Kaunopunahatusta lyhyesti:

Punahattu, auringonhattu (Rödrudbeckia, Echinaceae purpurea, Asteraceae)
Korkeus: 80–100 cm.
Kasvutapa: Pystyt, hyvin tukevat kukkavarret. Punahattu leviää hillitysti.
Kukinta: heinä–syyskuu. Isot, liilanpunaiset tai valkoiset mykerökukinnot.
Kasvupaikka: Aurinko; kasvualusta kuiva-tuore, hiekkapitoinen ja vettä läpäisevä, keski–runsasravinteinen.
Taimiväli: 35–40 cm.
Käyttökohde: perennaryhmään, yksittäiskasviksi, puolivilliin puutarhaan, perhospuutarhaan
Lisätietoja: monivuotinen perenna, leikkokukka, rohdoskasvi, kalkinsuosija

Kiinnostavatko perinnekasvit?

Perinnekasvi puutarhasta toiseen -sarjassa on esitelty jo Lehtoakileija, maariankello, harjaneilikka ja sormustinkukka, ruiskaunokki, ketoneilikka, keltasauramo. Sarja jatkuu...