TAKAISIN

Kaunopunahattu – perinnekasvi puutarhasta toiseen

Päivitetty: 25.7.2022
Kaunopunahattu (Echinacea purpurea) on yksi puutarhojen perinnekasveista.

Kaunopunahattu on näyttävä perhosmagneetti

Näyttävä (kauno)punahattu on kotoisin Pohjois-Amerikan aurinkoisilta preerioilta. Kasvia viljellään nykyisin Euroopassa rohto- ja koristekasvina ja se menestyy hyvin myös Etelä- ja Keski-Suomessa. Noin metrin korkuinen punahattu kukkii pitkään keskikesästä pitkälle syksyyn kukin, jotka muistuttavat lierihattua liilanpunaisine tai valkoisine laitakukkineen. Yksittäinen kukinto myös säilyy pitkään; se pysyy auki keskimäärin 32 vuorokautta.

Erittäin pitkään kukkivat, kauniit ja näyttävät punahatut ovat myös syyskesällä liikkuvien päiväperhosten suuressa suosiossa. Lisäksi kaunis perenna sopii leikko- ja kuivakukaksi. Kukat kestävät maljakossa kauniina jopa kaksi viikkoa, kun varret leikataan kukkien avauduttua täysin. Laitakukkien keskellä kohoavaa oranssinruskeaa, piikkimäistä ”kupua” voi hyödyntää myöhemmin kuivakukkakimpuissa.

Vinkki! Sopii erinomaisesti syysleimujen kumppaniksi.

Kaunopunahattu (Kuva: Shutterstock)Kaunopunahattu (Kuva: Shutterstock)
Punahatut talvehtivat leveysasteillamme vain kohtalaisesti, joten kasvupaikkaan on syytä kunnolla satsata. Ne ovat kotoisin Pohjois-Amerikan preerialta; niinpä ne istutetaan myös meillä aurinkoiseen kukkapenkkiin, joka on kalkittu ja lannoitettu perusteellisesti. Alustan tulee olla hyvin vettä läpäisevä (talvimärkyys tuhoaa taimet) ja maan nopeasti lämpenevä. Kylmällä ja jäykällä savimaalla sitä on oikeastaan turha kiusata. Paksu lumipeite ja ainakin talvisuojaus on sille erityisen hyödyllinen.

Punahattu on siis lyhytikäinen ja talvenarka; ja sen vuoksi toisinaan katoaa, vaikka sen eteen olisi tehnyt kaiken mahdollisen. Uusia yksilöitä kannattaakin istuttaa kukinnan varmistamiseksi aina aika ajoin vanhojen lomaan. Sitä voi lisätä säännöllisesti myös siemenistä.

Tiesitkö? Kaunopunahattu (Echinacea purpurea) on komein punahattulaji vajaan metrin korkuisine varsineen ja kukkineen, jotka ovat 10–12 senttiä leveät.
(Kuva: Shutterstock)(Kuva: Shutterstock)

Kaunopunahatusta lyhyesti:

Punahattu, auringonhattu (Rödrudbeckia, Echinaceae purpurea, Asteraceae)

Korkeus: 80–100 cm

Kasvutapa: Pystyt, hyvin tukevat kukkavarret. Punahattu leviää hillitysti.

Kukinta: heinä–syyskuu. Isot, liilanpunaiset tai valkoiset mykerökukinnot.

Kasvupaikka: Aurinko; kasvualusta kuiva-tuore, hiekkapitoinen ja vettä läpäisevä, keski–runsasravinteinen.

Taimiväli: 35–40 cm

Käyttökohde: perennaryhmään, yksittäiskasviksi, puolivilliin puutarhaan, perhospuutarhaan

Lisätietoja: monivuotinen perenna, leikkokukka, rohdoskasvi, kalkinsuosija

Kiinnostavatko perinnekasvit?

Perinnekasvi puutarhasta toiseen -artikkelisarjassa esittelemme pihojemme kestäviä kasveja. Lue kaikki osat tästä!