• Etusivu
  • Kasvillisuus

Silkkiunikko – perinnekasvi puutarhasta toiseen

Tiina Painokallio
Päivitetty 26.02.2025
20227_78721.jpg

Unikot (Kuva: Shutterstock)

Perinnekasvi puutarhasta toiseen -artikkelisarjassa esittelemme pihojemme kestäviä kasveja. Yksi niistä on silkkiunikko (Papaver rhoeas). Artikkelin lopusta pääset tutustumaan muihin perinnekasveihin ja lukemaan kaikki sarjan osat.

Upean punaisena hehkuva, joskus harvoin valkea tai vaaleanpunainen silkkiunikko osuu varmasti ohikulkijan silmään pientareella kukkiessaan. Vaikka silkkiunikko onkin Suomen luonnossa melko harvinainen satunnaiskasvi, niin joskus sitä saattaa ilmestyä massoittain siemenpankista hiljattain käännetylle maa-alueelle.

Silkkiunikko on pystykasvuinen, yleensä yksivuotinen ruoho. Sen lehdet ovat tummanvihreät ja parijakoiset. Se kukkii heinä-syyskuussa suurin kukin, jotka ovat yksittäin pitkien ja hentojen kukkavarsien latvoissa.

Silkkiunikko nauttii auringosta ja melko niukkaravinteisesta kasvualustasta. Sen siemenet kannattaa kylvää suoraan kasvupaikalleen toukokuussa. Sopivalla paikalla silkkiunikko kylväytyy helposti myös itse. Luonnonvaraisena silkkiunikko kasvaa laajalla alueella Euroopan ja Aasian lauhkeissa osissa. Se tulee toimeen jo Etelä-Skandinaviassakin. Turun seudun kasviluettelossa silkkiunikko on mainittu oopiumunikon ohella jo vuonna 1683 (Elias Tillandz). Silkkiunikon viljelyn arvellaan kuitenkin yleistyneen Suomen puutarhoissa vasta 1800-luvun puolivälin jälkeen.

Tiesitkö? Silkkiunikko muistuttaa sukulaistaan ruisunikkoa (P. dubium), josta sen erottaa kenties parhaiten kotahedelmän muodon perusteella. Pieniä eroja on myös varren karvaisuudessa, teriön koossa ja värityksessä. Näiden kahden ohella Suomessa on pitkään viljelty myös hietaunikkoa (P. argemone). Ruis- ja hietaunikkoa kasvoi ennen rikkakasveina Etelä-Suomen pelloilla sekä myös puutarhoissa ja sopivat siis mainiosti perinnepihojen kesäkukiksi.

<p data-block-key="xckcl">Ruisunikko (Papaver dubium) (Kuva: Shutterstock)</p>
Ruisunikko (Papaver dubium) (Kuva: Shutterstock)
Ohje

Ohje

Silkkiunikko lyhyesti:

Heimo: Unikkokasvit – Papaveraceae

Kasvumuoto: 1-vuotinen ruoho

Korkeus: 30–60 cm. Varsi lehdekäs, siirottavasti jäykkäkarvainen.

Kukka: Säteittäinen, 7–8 cm leveä. Terälehtiä 4, punaisia, tyvellä joskus tumma täplä. Verholehtiä 2, varisevat kukan auetessa. Heteitä paljon. Kukat yksittäin vanan päässä.

Lehdet: Kierteisesti, ruodillisia. Lapa soikea–vastapuikea, parijakoinen; usein alimpien lehtien liuskat leveitä ja tylppiä. Ylimmissä lehdissä pitkä keskiliuska.

Hedelmä: Tynnyrimäinen, 7–19 mm pitkä, kalju kota. Päällä luottilevy, jossa 7–16 luottisädettä.

Kasvupaikka: Satamat, viljapellot, kaatopaikat, tienpientareet, joutomaat ja pihat. Myös koristekasvi.

Kukinta: Kesä–heinäkuu

Tiesitkö? Silkkiunikko on haitallisuusluokitukseltaan tarkkailtava tai paikallisesti haitallinen vieraskasvilaji, niin ihastuttava kuin onkin.

Kiinnostavatko perinnekasvit?

Perinnekasvit siirtyvät puutarhasta toiseen ystävän antamina jakopaloina tai hetken mielijohteesta kerättyinä siemeninä. Monia on kasvatettu Suomessa jo vuosisatoja, joskus alun perin jo unohduttuihin tarkoituksiinsa.

Esimerkiksi eräät 1600-luvun lääkkeiden lähteinä arvostetut kasvit jatkavat elämäänsä perinnepihojen kukkapenkeissä ja monet lajit ovat vakiintuneet vanhan asutuksen liepeillä kasvaviksi viljelyjäänteiksi.

Vuosisatojen kuluessa puutarhoissamme on viljelty tuhansia eri kasvilajeja ja -lajikkeita. Sen ansiosta käytössämme on nyt laaja valikoima ilmastoon sopeutuneita kasveja.

Perinnekasvi puutarhasta toiseen -artikkelisarjassakukat ovat:

Tutustu lisää myös muihin kasveihin Puutarha.netin Kasvikortistossa tai keskustele kasveista muiden harrastajien kanssa Puutarha.netin keskustelupalstalla.

Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20116_26849.jpg
Hometta puutarhassa?
Puutarhassani vaivaa outo tauti; kuin hometta olisi kasvien lehdillä? Sitä on niin pensaissa, perennoissa kuin kesäkukissakin. Mitä se on?Puutarhakasveihin voi joskus iskeä harmaahome tai härmä - molemmat ovat sienitauteja. Home ilmaantuu etenkin kosteissa olosuhteissa, härmä kuivissa - ja molemmat mädättävät kasvinosia. Esimerkiksi leimut, mansikka, siperianhernepensas, juhannusruusu ja monet kesäkukat ovat niille alttiita.Joskus näiden sienitautien haitta on niin vähäistä, että kasvi ei ole siitä moksiskaan - ja seuraavana vuonna härmää ei esiinnykään. Toisinaan koko kasvi on sairas ja voi jopa kuolla.Pahoin saastuneet kasvit voi ruiskuttaa kesällä sienentorjunta-aineilla. Saastuneet kasvinosat kerätään syksyllä pois puutarhasta ja hävitetään sekajätteen joukossa.Katso mm. Neudo Vital sienisairauksia vastaanVoit kokeilla sienitautien torjuntaan myös kotikonstia: sekoita litraan vettä 2 tl mäntysuopaa ja 2 tl ruokasoodaa, sekoita ja ruiskuta koko kasvusto hyvin. Uusi käsittely viikon päästä ja jatkossa tarpeen mukaan. Toivottavasti kikka auttaa ja saat nauttia kukistasi vielä pitkään!Lue lisää:Tautien ja tuholaisten torjunta puutarhassa
20091_14715.jpg
Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
202011_67474.jpg
Parveke syksyn väreissä
Kesäkukat alkavat näyttää rupsahtaneilta ja pian varmasti yöpakkasetkin alkavat niitä nipistellä. Mitä voisi laittaa niiden tilalle parvekkeen kaunistukseksi?Puutarhamyymälöistä löytyy runsaasti kasvivalikoimaa parvekkeen ehostukseksi. Kasveiksi kannattaa valita isohkoja näyttäviä ja kukkansa avanneita kasveja, sillä syksyn viileydessä kasvit kehittyvät ja kukat aukeavat hitaasti. Parvekelaatikoissa ja ruukuissa multaa ei tarvitse välttämättä vaihtaa, vaan kesäkukkien mullan voi hyödyntää.
20237_82510.jpg
Tuijan leikkaus spiraaliksi? Asiantuntija vastaa
Haluisin leikata timanttituijani spiraaleiksi, mihin aikaan se olisi hyvä tehdä ja ennen kaikkea, miten se tapahtuu? Ohjetta olisin vailla. Tuijat ovat n. 1 m korkeita.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton