TAKAISIN

Porkkana

Julkaistu: 6.3.2015

(Daucus carota subsp. sativus)


Porkkana on meillä yleisesti viljelty terveellinen vihannes, joka sisältää A-vitamiinin esiastetta karoteenia. Siinä on myös runsaasti sokeria (4,5%).

Porkkana menestyy hyvin kevyillä hiekkapitoisilla multamailla, joiden pH on 6 - 7. Se kylvetään ulos mahdollisimman aikaisin keväällä (voi kylvää myös syksyllä) maan ollessa vielä kosteaa 0,5 - 2 cm syvään. Harva kylvö. Pienessä puutarhassa kylvä tavalliseen puutarhapenkkiin 4 - 5 riviin. Voit käyttää myös helppokäyttöistä kylvönauhaa, jolloin vältyt harventamiselta.

Liota siemeniä yön yli. Taimettumisaika (siemenet nousevat oraalle) 10 - 20 päivää. Harvenna 5 sentin välein, kun taimet ovat 2 - 4 cm korkeita eli kun niissä on 3 lehteä. Vie harvennetut taimet pois, sillä niiden haju houkuttelee tuholaisia. Kasvuharson käyttö vähentää tuholaisia. Runsas kompostilannoitus.
 
Haraus on tärkeimpiä kasvunaikaisia hoitotoimenpiteitä. Se estää rikkaruohojen kasvun ja kuohkeuttaa maata. Multaa porkkanat esim. harauksen yhteydessä, etteivät kannat viherry. Kasvuaika 75 päivää.
VINKKI: Porkkanat kasvattavat kokoaan vauhdilla loppukesästä, joten poimi makupaloja harventamalla kasvustoa - ja nosta loput vasta pakkasten tullessa!

Sadon säilytys 0 - 1 asteessa kosteassa hiekassa, turpeessa tai koivunlehdissä. Säilytyspaikan ilmankosteus saa olla korkea (98%). Varastointiaika 8 kuukautta.

Menikö joku pieleen viime vuonna porkkanan viljelyssä?

Tässä yleisimmät ongelmat ja miten niitä voisi torjua:

Tuliko porkkanoista lyhyitä ja pyöreäjuurisia, haaroittuneita tai mutkaisia?
Porkkana tarvitsee kasvaakseen syvän kuohkean mullan. Liian matalaan muokatussa maassa tulee juuren kasvaessa tiivis maakerros vastaan ja kasvu tyrehtyy. Haaroittunutta porkkanaa kasvaa kivisessä maassa. Kasvaessaan juuri törmää kiveen ja alkaa haaroittua. Haaroittumisen syynä voi olla myös, rikkakasveja kitkettäessä, haraaminen liian läheltä juurta, jolloin juuri vioittuu.

Haaroittunutta, paljon pientä juurta kasvattavaa porkkanaa kasvaa myös porkkanakempin vioituksen seurauksena. Kempin vioitus näkyy porkkanan lehdissä kitukasvuisuutena, sykeröisinä, joskus lilahtavankin värisinä lehtinä. Erityisen suuri riski saada kemppi porkkanamaalleen on silloin, kun kemppiä on esiintynyt edellisenä vuotena ja kasvimaan lähellä kasvaa esim. kuusiaita, sillä kempin on huomattu talvehtivan kuusen oksilla.

Porkkanoiden halkeilu aiheutuu joko boorin puutteesta, jota voi ehkäistä lannoittamalla kasvimaan booria sisältävällä lannoitteella. Toinen halkeilua aiheuttava seikka on äkilliset kosteusvaihtelut porkkanamaassa. Pitkän kuivan jakson jälkeen porkkanat saavat sataessa tai kasteltaessa vettä ja porkkanan ottaessa juurellaan vettä, paine juuressa äkillisesti kasvaa ja porkkanaa halkeaa.

Porkkanan taudit ja tuholaiset