TAKAISIN

Kesäkukkien talvettaminen ei ole työlästä
Talviunilta heräilevät ruukkukasvit

Julkaistu: 16.1.2018

Useat kesäkukkamme ovat kotimaissaan monivuotisia, joten niitä kannattaa yrittää säilyttää myös talven yli. Kesäkukkien talvehdittaminen ei edes ole niin työlästä, kuin usein luullaan; riittää, että niille on tarjota sopivan viileä tila ja pientä huolenpitoa myös talven aikana. Esimerkiksi pelargonit ja verenpisarat saa talvetettua melko helpostikin.

Kuva: ShutterstockKuva: Shutterstock

Milloin kasvit voi ottaa esille? Miten leikataan?

Talvisäilytyspaikan lämpötilasta ja valoisuudesta riippuen talvetettavat kasvit heräilevät vähän eri aikaan. Lähes huoneenlämmössä talven olleet pelargonit ovat saattaneet kasvattaa vaaleata ja honteloa vartta läpi talven – viileämmässä ja varjoisammassa taas kasvit heräilevät myöhemmin.

Periaatteessa talvehtineiden pelargonien ja verenpisaroiden sekä muiden kasvien kevät alkaa helmi-maaliskuussa. Tällöin niistä poistetaa huonot ja kuolleet lehdet sekä versot – tarvittaessa typistetään liian pitkiksi kasvaneita versoja. Kasvien juuristoa voidaan myös tarvittaessa pienentää uudelleenistutuksen yhteydessä. Uudelleenistutuksen jälkeen kasvit kastellaan hyvin ja tuodaan valoisampaan, lämpimämpään paikkaan.


Kannattaa muistaa että pimeässä ja viileässä talvetettu kasvi rasittuu vähemmän, jos kevätleikkaus suoritetaan eri aikaan kuin uudelleenistutus. Tällaiset kasvit voidaan latvoa myöhemmin, kun kasvu on taas päässyt vauhtiin. Latvonnasta saadut versot voidaan käyttää latvapistokkaina. Latvonta tuuheuttaa kasvia ja sitä voidaan tehdä myös kesän aikana.

pelakat

Entä erikoismuodot?

Jos kyseessä on erikoisemman muotoinen kasvi, niin leikkaustapa on halutun muodon mukainen. Esimerkiksi rungollisten kasvien kasvatuksessa yksi verso sidotaan kiinni tukikeppiin ja kaikki muut mahdolliset versot poistetaan. Versoa kasvatetaan niin kauan, että se on halutun korkuinen – sen jälkeen sivuversojen annetaan kasvaa latvukseksi. Tuuheutta latvukseen saadaan typistämällä sivuversot aluksi toisen lehden yläpuolelta (ja myöhemmin uutta kasvua 2–3 lehden yläpuolelta). Tyviversot poistetaan jatkossakin.
Latvuksen versoja voi syksyllä talvetuspaikkaan siirrettäessä tai kevätleikkauksen yhteydessä typistää melko voimakkaastikin.

Verenpisarasta saa vuosien ja vuosikymmenten aikana hyvinkin kookkaan kasvin, vaikka typistäisi versoja voimakkaastikin.Verenpisarasta saa vuosien ja vuosikymmenten aikana hyvinkin kookkaan kasvin, vaikka typistäisi versoja voimakkaastikin.

Muista myös ulkona talvehtivat

Jos olet talvettanut arempia, monivuotisia kasveja ulkona, niin muista kasata havunoksia ja lunta ruukun/juuriston suojaksi. Keväällä etenkin ainavihannat havut on suojattava auringolta, jotta ne eivät haihduttaisi vettä kasvualustan ollessa vielä jäässä. Suojana ollut suojahuppu, kasvuharso ja säkkikangas sekä muut talvisuojat poistetaan vasta, kun muukin luonto alkaa herätä kevääseen. Kastelu kannattaa kuitenkin aloitella heti kevätauringon myötä. Esimerkiksi talven yli ruukuissa talvehtineet tuijat ja muut havukasvit ovat keväällä vaarassa kuolla kuivuuteen ellei kastelua aloiteta ajoissa.

Lisää talvisuojauksesta