TAKAISIN

Nokkonen on aliarvostettu hyötykasvi

Päivitetty: 21.6.2022

Nokkonen on yrteistä parhaimpia, mutta melko aliarvostettu hyötykasvi. Monille se on maanvaiva ja kiusallinen rikkakasvi, jonka polttavat maanpääliset osat joutavat kompostiin. Kompostin sijasta ravinteikas nokkonen kannattaa kuitenkin hyödyntää keittiössä! Arktiset Aromit ry valitsi vuoden 2018 luonnonyrtiksi nokkosen.

nokkonen

Ravinteikas nokkonen

Nokkonen (Urtica) sisältää erittäin runsaasti kivennäisaineita, vitamiineja ja polyfenoleja. Esimerkiksi pinaattiin verrattuna nokkosessa on kivennäisaineista enemmän muun muassa kalsiumia, magnesiumia, kaliumia, rautaa ja fosforia. Vitamiineista nokkonen sisältää runsaasti A-, C-, E-, K-vitamiineja sekä folaattia.

Nokkonen on hyvä lisä myös kasvisruokavalioon, sillä se sisältää runsaasti kalsiumia; myös urheilijoille kalsiumlisästä on apua. Nokkosta käytetään myös nesteenpoistajana ja ruuansulatuksen edistäjänä; myös allergioihin sen sanotaan olevan avuksi. Nokkosen matala natriumpitoisuus on lisäksi eduksi! 

Parhaimmillaan nokkonen on aurinkoisena aikana, jolloin sen ravintoaineet ovat enimmillään ja nitraatit vähimmillään. Kerää nokkoset mieluummin tuoreina ja pieninä varhain keväällä - ja saat kuukauden päästä poimia niitä uudelleen! Tällöin lehdet ovat taas tuoreita ja hyviä. Jos keräät satoa myöhemmin, käytä varren ylimpiä lehtiä. 

Nokkosen monipuolinen käyttö

Nokkosten käyttökohteita ovat erilaiset vihannespaistokset, kasvislisukkeet, kastikkeet, muhennokset, keitot, piiraat, ohukaiset, pannukakut, leivät ja sämpylät. Se sopii käytettäväksi pinaatin tavoin myös yrttijuomissa ja smootheissa. Kuivattuna nokkonen on hyvä perusaines viherjauheeksi ja yrttijuoma-ainekseksi. Myös nokkosen siemenet sopivat lisukkeeksi lähes minkä ruuan kanssa vain.

Nokkonen suositellaan ryöpättävän ennen käyttöä, jotta mahdolliset nitraatit tuhoutuvat. Ryöppääminen kuitenkin tuhoaa osan ravintoaineista, joten kuivattaminen tai pakastaminen on suositeltavampaa jatkokäyttöä ajatellen.

Nokkonen sisältää jopa 5 kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiini - ja 7 kertaa enemmän rautaa kuin pinaatti!Nokkonen sisältää jopa 5 kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiini - ja 7 kertaa enemmän rautaa kuin pinaatti!

Nokkonen kuuluu kauppayrtteihin ja eri puolilla Suomea monet pienet yritykset valmistavatkin monenlaisia nokkostuotteita.

Tiesitkö, että nokkosta voi käyttää myös ulkoisesti! Nokkosen sanotaan lisäävän pintaverenkiertoa ja parantavan myös hiusten kuntoa, joten se sopii myös ihon- ja hiustenhoitoon - ja nokkospuskaa voisi kokeille jopa saunavihtana. Kansanperinteen mukaan nokkonen auttaa myös reumatismiin, munuaiskiviin ja astmaan. Tämän lisäksi se on diureetti eli lisää virtsan eritystä.


Nokkonen hyödyksi myös puutarhanhoidossa!

Puutarhaihmiset tietävät myös, että nokkosvettä ja -käytettä voi käyttää myös puutarhassa niin lisäravinteena kuin tuholaistorjuntaankin (tehoaa kirvoihin ja muihin ohutihoisiin tuholaisiin). Nokkosvettä varten nokkosia liotetaan kylmässä vedessä (kilo nokkosia ja 10 l vettä). 12-24 tunnin jälkeen nokkosvesi on valmista käytettäväksi torjunta-aineena. Nokkoskäytettä saadaan aikaan, kun veden annetaan seisoa aurinkoisessa paikassa 1-3 viikkoa. Käyte on valmista, kun kuohuminen on loppunut. Käyte siivilöidään ja laimennetaan 1:10 lannoitustarkoituksiin ja ainakin 1:50 tuholaisten torjuntaan. Muista, että käyneen nokkosveden haju on hyvin epämiellyttävä!

Lue lisää luonnonmukaisesta torjunnasta