TAKAISIN

Syötävän hyvä puutarha

Päivitetty: 30.6.2022

Hyötykasveista, esimerkiksi vihanneksista, juureksista, yrteistä, marjoista ja syötävistä kukista saat itsellesi hyödyllisen ja kauniin puutarhan. Tässä muutama esimerkki lajeista, joita yhdistelemällä saat itsellesi mieluisen puutarhan:

Syötäviä kukkia voi käyttää ruokien ja juomien koristeluun.Syötäviä kukkia voi käyttää ruokien ja juomien koristeluun.

Vihanneksia ja juureksia syötävään kukkapenkkiin

 • Salaatit: Nopeakasvuiset salaatit tuovat penkkiin muotoja ja väriyhdistelmiä. Hyviä kasvatettavia ovat esimerkiksi nopea ja helppo lehtisalaatti tai monipuolinen keräsalaatti.
 • Lehtikaali: Voimakkaan makuinen keitoissa, salaateissa ja muhennoksissa käytettävä lehtivihannes. Sisältää runsaasti K-vitamiinia, rautaa, proteiinia ja kalsiumia. Taimet istutetaan n. 20-30cm välein toisistaan, ja sitä kastellaan säännöllisesti. Ruohosipuli sopii kaalin kanssa samaan istutusalustaan, koska kaali saa siitä tarvitsemaansa typpeä.
 • Varsiselleri: Hidaskasvuinen, kaksivuotinen kasvi, jonka makeahko maku sopii esimerkiksi patoihin, keittoihin, salaatteihin ja mausteeksi. Siemenet kylvetään taimikasvatukseen soveltuvalle alustalle helmi-maaliskuussa, istuttaminen kannattaa jättää kesäkuulle, jolloin taimet istutetaan riveihin 30 cm välein.
 • Mangoldi: Pinaatin tapaan käytettävä, kaksivuotinen kasvi, joka epävarman talvehtimisen vuoksi on usein viljelty yksivuotisena. Kasvaa nopeasti ja tiheään kylvettynä tuottaa syötävää jo aikaisessa vaiheessa. Siemenet kylvetään touko-kesäkuussa 20-30 cm taimivälein ja 40cm rivivälein.
 • Porkkana: Kaksivuotinen, Suomessa suosittu kasvi. Porkkanan sanotaan parantavan vastustus- ja näkökykyä, sekä ehkäisevän syöpiä ja vatsahaavaa, sekä lievittävän esimerkiksi tulehduksia ja vatsan ongelmia. Kylvetään varhain keväällä, heti maan lämmettyä noin 0,5-2 cm syvyyteen.
 • Pillisipuli (talvisipuli): Monivuotinen ja helppohoitoinen sipuli, joka istutetaan noin 35 cm taimivälein.

Tutustu tarkemmin vihanneksiin ja juureksiin Puutarha.netin Kasvikortistossa

Yrttejä syötävään kukkapenkkiin

 • Timjami: Sekä yrttinä että lääkkeenä käytetty yksivuotinen kasvi. Timjamin maku säilyy hyvin kuumennusta, minkä vuoksi se sopii ruoanlaittoon hyvin. Timjamin kukat sopivat myös salaatteihin ja ruuan koristeluun. Rohdoskasvina timjamia käytetään kurkunpään ja hengitysoireiden, sekä ruoansulatusvaivojen, haavojen ja tulehdusten hoidossa. Timjamin taimia esikasvatetaan sisätiloissa 5-8 viikkoa ennen ulos istuttamista.
 • Tilli: Loppukesästä kukkiva tilli on yleinen, etenkin perunoiden ja kalan kanssa käytettävä mauste. Tillin siemeniä voidaan käyttää säilykkeiden ja marinadien maustamiseen. Kylvetään aikaisin keväällä 1-2 cm syvyyteen ja sen itämisaika on 14-20 vuorokautta.
 • Laventeli: Voimakastuoksuinen yrtti, joka kukkii heinäkuusta syyskuuhun. Laventeliöljyä voidaan käyttää kylvyissä, tuoksulampuissa tai terveellisissä ja parantavissa iho-öljyissä. Laventeliteen kerrotaan auttavan unettomuuteen, sydämentykytyksiin ja päänsärkyyn. Ennen kukintaa kerättyjä tuoreita lehtiä ja nuoria versoja käytetään lähinnä voimakkaan makuisten liha- ja kalaruokien maustamiseen. Ne sopivat myös kasvispatojen, salaattien ja yrttikastikkeiden sekä erilaisten juomien mausteeksi. Siemenet kylvetään varhain keväällä noin 0,5 cm syvyyteen.
Tuoreet yrtit tuoksuvat taivaallisilta.Tuoreet yrtit tuoksuvat taivaallisilta.
 • Persilja: Kaksivuotinen yrtti sopii kastikkeisiin, keittoihin, sekä lihan, kalan ja linturuokien mausteeksi. Persiljaa käytetään yrttilääkinnässä sen runsaan karoteeni- ja C-vitamiinipitoisuuden vuoksi. Hitaasti itävä persilja kannattaa kylvää hiekkaan sekoitettuna jo syksyllä.
 • Minttu: Monivuotinen ja pitkäikäinen yrtti, jota on helppo viljellä. Minttu itää siemenestä melko huonosti, joten sen suvullinen lisäys (pistokkaat, huurirönsyt ja taivukkaat) on suositeltavampaa. Mintulla on useita, eri tuoksuisia lajikkeita. Eri lajikkeet kannattaa pitää erillään niiden nopean risteytymisen vuoksi.
 • Sitruunamelissa: Kesä-syyskuussa kukkiva yrtti, joka sopii maustamaan niin suolaisia ja makeita ruokia kuin juomiakin. Kansanlääkinnässä sitä on käytetty rauhoittavana ja verenpainetta alentavana rohtona. Sitruunamelissan siemenet kylvetään huhtikuussa (istutus avomaalle vasta kesäkuussa) ja itäminen on hidasta ja epätasaista.
 • Ruohosipuli: Yleinen kotipuutarhojen mausteyrtti, joka viihtyy aurinkoisella kasvupaikalla ja sopii maustamaan monia ruokia. Monivuotinen ja helppohoitoinen kasvi, jonka voi kasvattaa siemenistä tai valmiista taimesta.

Lisää tietoa ja kuvia yrteistä Puutarha.netin Kasvikortistossa

Marjoja syötävään kukkapenkkiin

 • Mesimarja: Hyvin helppo kasvi, jota on istutettava vähintään kahta eri lajiketta yhteen, jotta marjoja saataisiin.
 • Lakka: Helposti viljeltävä kasvi, jonka marjoja käytetään muun muassa hilloissa, mehuissa, likööreissä, marmeladeissa ja leivonnassa.
 • Karpalo: Mielipiteitä jakava superfood, joka on täynnä terveellisiä vitamiineja ja oksidentteja.
 • Karviainen: Hilloissa, hyydykkeissä ja marmeladeissa käytettävä marjapensas, joka voidaan leikata myös puun muotoon.

Hedelmät ja marjat Puutarha.netin Kasvikortistossa
Herkulliset marjat ovat terveellisiä ja aina parempia, jos ovat itse kasvatettuja.Herkulliset marjat ovat terveellisiä ja aina parempia, jos ovat itse kasvatettuja.

Kukkia syötävään kukkapenkkiin

 • Kääpiösamettikukka: Lehdet ja kukka sopivat käytettäväksi salaatteihin ja lämpimiin ruokiin. Kukkii syksyyn saakka. Myös muut samettikukat sopivat syötävään kukkapenkkiin, ja toimivat esimerkiksi lehtikaalin suojelijoina erilaisilta ötököiltä. Siemenet kylvetään huhtikuun alussa esikasvatukseen ja istutetaan ulos kesäkuun alussa.
 • Koristekrassi: Muodostavat pensasmaisia kasvustoja. Lehdet sopivat moniin suolaisiin ruokiin ja salaatteihin. Kukkaa voi käyttää koristeena ruuissa tai mausteena. Yksivuotinen kesäkukka, joka kukkii runsaasti ja kasvaa nopeasti.
 • Kruunusuvikakkara: Kaunis keltavalkoinen korkea ja tukeva kukka, jonka nuoret versot, miedosti kirpeät lehdet ja kukat ovat syötäviä.
 • Kurkkuyrtti: Kaunis sininen kukka sopii syötäväksi. Kurkkuyrtti siementää voimakkaasti ja voi helposti valloittaa aluetta kukkapenkin ulkopuoleltakin.
Myös monet muut kukat, esimerkiksi kehäkukka, sarviorvokki ja ruiskaunokki sopivat puutarhaan ja niiden kukat sopivat käytettäviksi ruuissa ja juomissa. Vain mielikuvitus on rajana!
Vinkki! Jääpaloihin laitetut syötävät kukat tuovat kauniin piristyksen esimerkiksi juhlakattaukseen.Vinkki! Jääpaloihin laitetut syötävät kukat tuovat kauniin piristyksen esimerkiksi juhlakattaukseen.