• Etusivu
  • Kasvillisuus

Narsissi – keväinen ilopilleri

Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.02.2024
20227_63088.jpg

Narsissit ovat varma kevään merkki. (Kuva: Pixabay)

Tarun mukaan kaunis kreikkalaisnuorukainen Narkissos joi vettä vuoristolähteesta ja rakastui niin palavasti kuvajaiseensa, että edes nälkä ja väsymys eivät saaneet häntä poistumaan kuvansa äärestä. Narkissos riutui kuoliaaksi ja hänen ruumiinsa muuttui valkeaksi kukaksi, narsissiksi.

Narsissit (Narcissus) ovat helppohoitoisia sipulikukkia, joiden kasvusto laajenee sivusipuleista. Tuoksuvat kukat ovat valkoisia, keltaisia tai keltavalkoisia ja niissä on torvimainen lisäteriö. Vanhojen lajikkeiden ja kerrannaiskukkaisten muotojen tuoksu on voimakkain. Kapeat lehdet ovat tylpähköt ja tasasoukat. Narsissi sipuleineen on myrkyllinen.

Narsissi sisällä

Kukkivat ruukkunarsissit ovat kevään airueita, joita myydään kaupoissa kevättalvella. Esikäsiteltyjen sipuleiden hyötäminen kukkaan onnistuu helposti kotioloissakin, muut on tarkoitettu ulos avomaalle. Tarjolla on sekä luonnonlajeja että jalostettuja lajikkeita.

Yleisimmät narsissilajit ja -lajikkeet ovat valkonarsissi (N. poëticus), tähtinarsissi (N. x incomparabilis), keltanarsissi eli pääsiäislilja (N. pseudonarcissus) ja tasetti eli sarjanarsissi (N. tazetta).

<p data-block-key="45ejo">Keltanarsissi eli pääsiäislilja (Narcissus pseudonarcissus) (Kuva: Pixabay)</p>
Keltanarsissi eli pääsiäislilja (Narcissus pseudonarcissus) (Kuva: Pixabay)

Istuta 3–5 narsissin sipulia samaan ruukkuun syksyllä hiekansekaiseen multaan. Jätä sipulin kärki multapinnan yläpuolelle ja riittävästi tilaa kasteluvedelle ruukun reunoille. Kukkiakseen narsissi tarvitsee kylmäkäsittelyn; siirrä ruukku 6–10-asteiseen tilaan juurtumaan ja pidä multa niukasti kosteana.

Varhaisimmat erät voi ottaa hyötöön tammikuussa. Viileä ja hidas hyötö saa aikaan kestävimmän kukinnan. Neljästä kuuteen viikkoa kestävän hyödön aikana narsissi tarvitsee runsaasti valoa. Kun lehdet alkavat näkyä, lisää kastelua hiukan. Sipuli sisältää kukinnan vaatimat ravinteet, joten narsissia ei tarvitse lannoittaa.

<p data-block-key="lmu5j">Valkonarsissi (Narcissus poëticus) (Kuva: Pixabay)</p>
Valkonarsissi (Narcissus poëticus) (Kuva: Pixabay)
<p data-block-key="b7en3">(Kuva: Pixabay)</p>
(Kuva: Pixabay)

Tasetit ovat erityisen helppo hyötää kukkaan normaalissa huoneenlämmössä, sillä se ei tarvitse pimeää ja viileää juurrutuskautta. Versoista tulee kuitenkin tanakammat hieman viileämmässä.

Kukinnan jälkeen ruukkunarsissit voi istuttaa keväällä puutarhaan. Aluksi niihin kehittyy hitaasti lehtiä ja juuria, mutta vahvistuttuaan muutaman kasvukauden ajan ne kukkivat ulkona.

<p data-block-key="8qgp7">(Kuva: Pixabay)</p>
(Kuva: Pixabay)

Narsissi puutarhassa

Narsissit kannattaa istuttaa pensaiden tai puiden alle tai nurmikon reunamille. Ne viihtyvät valossa ja puolivarjossa, vettä läpäisevässä multamaassa. Narsissit istutetaan alkusyksystä noin 10 cm syvyyteen ja 5–10 cm välein.

Kukinnan jälkeen lehtien annetaan kellastua rauhassa, jotta sipulit saavat kerättyä voimaa seuraavaa kukintoa varten.

Liian tiheä kasvusto kaivetaan ylös lehtien lakastumisen jälkeen, sipulit lajitellaan koon mukaan ja istutetaan uusiksi ryhmiksi. Ulkoa sipuleita ei juurikaan kannata ottaa hyötöön, sillä yleensä kesän kuiviltaan säilytetyt sipulit nahistuvat melko varmasti ja ovat pilalla ennen syksyn istutusaikaa.

<p data-block-key="y56ys">(Kuva: Pixabay)</p>
(Kuva: Pixabay)
<p data-block-key="lf9be">(Kuva: Pixabay)</p>
(Kuva: Pixabay)
Kasvillisuus
kasvit
sipuli- ja mukulakasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?
20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton