• Etusivu
  • Kasvillisuus

Korvasieni on poikkeuksellinen ja herkullinen

Rakentajan toimitus
Julkaistu 15.05.2020Päivitetty 18.05.2022
20225_78243.jpg

Korvasieni on näöltään, väriltään ja tuoksultaan erikoinen.

Korvasieni (Gyromitra esculenta) on suosittu ruokasieni ja yksi kevätkesän ensimmäisistä sienistä. Korvasienistä valmistetaan maittavia herkkuja, kuten muhennoksia, keittoja tai leivonnaisia. On kuitenkin syytä muistaa, että käsittelemättömänä ja väärin käsiteltynä korvasieni on tappavan myrkyllinen!

Korvasieni on erittäin herkullinen, mutta ryöppäämättömänä myrkyllinen sieni. Useimpiin muihin arvostettuihin ruokasieniin verrattuna se on poikkeuksellinen kasvuaikansa takia. Syksy on tyypillisesti sienestysaikaa, mutta korvasientä kerätään kevätkesällä. Korvasieniä saattaa löytyä leudon talven jälkeen heti kun koivut ovat hiirenkorvilla. Eteläisimmässä Suomessa se voi kasvaa jo huhtikuun puolella ja vastaavasti maamme pohjoisosissa sitä voidaan löytää vielä heinäkuussakin.

Mistä korvasienen tunnistaa?

Sanotaan, että aloitteleva sienestäjä ei helposti löydä korvasieniä, saatikka tunnista niitä, jos korvasienet pääsevät kasvamaan heinikkoisessa maastossa tai käpyjen ympäröimänä. Varmimmin korvasieniä löytyy kuivilta ja harjuisilta alueilta, kuten kangasmetsistä. Korvasienen lempiasuinaluetta ovat kaikki rikkoontuneet maastot, eli paikat joissa maan pinta on kärsinyt, kuten avohakkuualueet.

Korvasieni muistuttaa ehkä eniten tippaleipää ja sen malto on hyvin ohutta ja haurasta.

Korvasieni on näöltään, väriltään ja tuoksultaan vähintäänkin poikkeuksellinen. Korvasieni on poimuinen, sisältä ontto ja sen väri vaihtelee vaaleanruskeasta mustanruskeaan. Korvasienen jalka on harmahtavan valkoinen.

Korvasieniä
Korvasieniä

Miten korvasientä käsitellään oikein?

Käsittelemätön korvasieni sisältää gyromitriinia, joka aiheuttaa akuutin myrkytyksen syöjälleen. Käsittele siis OIKEIN ja HUOLELLISESTI korvasieniä.

1. Puhdista sienet
Puhdista sienet harjaamalla sienisudilla hiekat ja pölyt pois. Sienet kannattaa myös halkaista, jotta mahdolliset ei-toivotut vieraat saadaan pois sienistä, kuten etanat.

2. Keitä korvasienet
Korvasieniä keitetään kaksi kertaa vähintään 5 minuutin ajan runsaassa määrässä vettä, jossa kolme osaa on vettä ja yksi osa on sieniä. Huuhtele sienet huolellisesti molempien keittokertojen jälkeen ja muista vaihtaa vesi toiseen keittokertaan.

3. Kuivatut sienet
Jos olet kuivannut sienet rapeiksi myöhempää käyttöä varten (esim. kasvikuivurilla), kuivatut sienet pitää liottaa vähintään kaksi tuntia ennen käyttöä runsaassa vedessä. Laita kattilaan 2 litraa vettä ja vain 100 g sieniä kerralla. Kun sienet ovat lionneet vedessä vaaditun ajan, ne pitää vielä keittää kahteen kertaan, kuten yllä neuvottiin.

4. Tuuletus kuntoon käsittelyvaiheessa
Kun käsittelet korvasieniä, muista tuulettaa hyvin.

Huomio

Huomio

HUOM!

  • Keitinvettä tai liuotusvettä EI saa käyttää ruuanvalmistukseen!
  • Jos ostat korvasieniä kaupasta, tulee sinun saada sieniä varten käsittelyohjeet ja korvasienien pakkauksessa pitää olla varoitusmerkintä niin myrkyllisyydestä!

Lähde: Ruokavirasto.fi

Kasvillisuus
hyötykasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20227_78632.jpg
Yksivuotisten kesäkukkien hoitoniksejä
Kesäkukat ovat kestäviä ja pitkään kukkivia yksivuotisia kasveja.Niillä voidaan tehdä kukkiva puutarha myös pieneen tilaan. Lisäksi kesäkukat ovat edullisia ja useimmiten helppohoitoisia. Istutusaika alkaa varhain keväällä ja jatkuu aina pitkälle syksyyn; kesäkukilla saadaan siis kukkaloistoa moneksi kuukaudeksi!
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20218_72211.jpg
Nauti oman pihan sadosta ja valmista herkullista omenapannukakkua
Pannari on varmasti jokaisessa perheessä yksi suurimmista herkuista. Mutta kyllästyttääkö perussetti; pannari ja hillo? Mitäpä jos maustaisimme pannarin esimerkiksi kauden hedelmillä? Omenapannukakku on hauska tapa tuunata tavallista pannarireseptiä. Pannari sopii nälästä riippuen korvaamaan ruokaa illalla, tai nälkäiselle nuorisolle välipalaksi sekä tietysti kaikille jälkiruoaksi.
Ämpäri täynnä mustaherukoita
Nyt on oikea aika säilöä musta- ja punaherukoita joko pakastimeen tai hilloiksi ja mehuiksi
Mehun keittäminen on yllättävän helppoa ja sitä voi valmistaa myös pakastetuista marjoista pitkin vuotta. Lisäksi smoothiet, marjasalaatit ja muut jälkiruoat ovat oivia käyttötapoja herukoille.
9_P_83207.jpg
Kasvinsuojeluainelainsäädäntö uudistui!
Kasvinsuojelulainsäädäntö uudistui 2011 ja lain muutokset koskevat ammattimaista kasvinsuojeluaineiden käyttöä. Uuden kasvinsuojeluainelain mukaan kasvinsuojeluaineita koskeva tutkintovelvoite koskee kaikkia kasvinsuojeluaineiden ammattikäyttäjiä. Uusi kasvinsuojeluaineita koskeva tutkinto tulee suorittaa viimeistään 26.11.2015 mennessä ja se uusitaan viiden vuoden välein.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton