TAKAISIN

Korvasieni on poikkeuksellinen ja herkullinen

Julkaistu: 25.5.2020

Korvasieni (Gyromitra esculenta) on suosittu ruokasieni ja yksi kevätkesän ensimmäisistä sienistä. Korvasienistä valmistetaan maittavia herkkuja, kuten muhennoksia, keittoja tai leivonnaisia. On kuitenkin syytä muistaa, että käsittelemättömänä ja väärin käsiteltynä korvasieni on tappavan myrkyllinen!
 

Korvasieni on näöltään, väriltään ja tuoksultaan erikoinen.Korvasieni on näöltään, väriltään ja tuoksultaan erikoinen.

Korvasieni on erittäin herkullinen, mutta ryöppäämättömänä myrkyllinen sieni. Useimpiin muihin arvostettuihin ruokasieniin verrattuna se on poikkeuksellinen kasvuaikansa takia. Syksy on tyypillisesti sienestysaikaa, mutta korvasientä kerätään kevätkesällä. Korvasieniä saattaa löytyä leudon talven jälkeen heti kun koivut ovat hiirenkorvilla. Eteläisimmässä Suomessa se voi kasvaa jo huhtikuun puolella ja vastaavasti maamme pohjoisosissa sitä voidaan löytää vielä heinäkuussakin.

Mistä korvasienen tunnistaa?

Sanotaan, että aloitteleva sienestäjä ei helposti löydä korvasieniä, saatikka tunnista niitä, jos korvasienet pääsevät kasvamaan heinikkoisessa maastossa tai käpyjen ympäröimänä. Varmimmin korvasieniä löytyy kuivilta ja harjuisilta alueilta, kuten kangasmetsistä. Korvasienen lempiasuinaluetta ovat kaikki rikkoontuneet maastot, eli paikat joissa maan pinta on kärsinyt, kuten avohakkuualueet.

Korvasieni muistuttaa ehkä eniten tippaleipää ja sen malto on hyvin ohutta ja haurasta. 

Korvasieni on näöltään, väriltään ja tuoksultaan vähintäänkin poikkeuksellinen. Korvasieni on poimuinen, sisältä ontto ja sen väri vaihtelee vaaleanruskeasta mustanruskeaan. Korvasienen jalka on harmahtavan valkoinen.

Korvasieni

KorvasieniäKorvasieniä

Miten korvasientä käsitellään oikein?

Käsittelemätön korvasieni sisältää gyromitriinia, joka aiheuttaa akuutin myrkytyksen syöjälleen. Käsittele siis OIKEIN ja HUOLELLISESTI korvasieniä.

1. Puhdista sienet
Puhdista sienet harjaamalla sienisudilla hiekat ja pölyt pois. Sienet kannattaa myös halkaista, jotta mahdolliset ei-toivotut vieraat saadaan pois sienistä, kuten etanat.

2. Keitä korvasienet
Korvasieniä keitetään kaksi kertaa vähintään 5 minuutin ajan runsaassa määrässä vettä, jossa kolme osaa on vettä ja yksi osa on sieniä. Huuhtele sienet huolellisesti molempien keittokertojen jälkeen ja muista vaihtaa vesi toiseen keittokertaan.

3. Kuivatut sienet
Jos olet kuivannut sienet rapeiksi myöhempää käyttöä varten (esim. kasvikuivurilla), kuivatut sienet pitää liottaa vähintään kaksi tuntia ennen käyttöä runsaassa vedessä. Laita kattilaan 2 litraa vettä ja vain 100 g sieniä kerralla. Kun sienet ovat lionneet vedessä vaaditun ajan, ne pitää vielä keittää kahteen kertaan, kuten yllä neuvottiin.

4. Tuuletus kuntoon käsittelyvaiheessa
Kun käsittelet korvasieniä, muista tuulettaa hyvin.

HUOM!

  • Keitinvettä tai liuotusvettä EI saa käyttää ruuanvalmistukseen!
  • Jos ostat korvasieniä kaupasta, tulee sinun saada sieniä varten käsittelyohjeet ja korvasienien pakkauksessa pitää olla varoitusmerkintä niin myrkyllisyydestä!

Lähde: Ruokavirasto.fi