• Etusivu
  • Kasvillisuus

Oletko kuullut valkoisesta mansikasta?

Tiina Painokallio
Päivitetty 23.05.2025
Valkoinen mansikka.jpg

Metsämansikanmakuinen valkoinen mansikka.

Kyllä, luit oikein. Valkoisesta mansikasta. Huolimatta kalpeasta ulkonäöstään, on se kypsänä varsin maukas ja muistuttaa maultaan perinteistä metsämansikkaa.

Mielenkiintoinen uusi tuttavuus

Puutarha.netin toimittaja sai muutama vuosi sitten lahjaksi pienen mansikantaimen. Perinteiseen mansikkaan verrattuna sen lehdet ovat malliltaan hieman suipommat ja valkoinen kukinto ei ole aivan yhtä suuri. Valitettavasti mansikasta ei muuta tullut mukana kuin tieto siitä, että sen kypsä marja on valkoinen. Taimi istutettiin pihan aurinkoisimpaan ja suojaisimpaan paikkaan. Odotus alkoi.

Miten ihmeessä voi tietää onko tämä kypsä?

Heti ensimmäisenä kesänä mansikka kukki komeasti ja muutama maistiainenkin herui. Ensiajatuksena oli, että mistä pahuksesta sitä voi tietää, että milloin kyseinen mansikka on kypsä. Säännöllisellä seurannalla kuitenkin oppi huomaamaan sen, mitenkä marja muuttui ajan kanssa.

Vihreä ja kivikova ja pieni raakile kasvoi kokoa ja valkoinen väri alkoi erottua. Siemenet pinnalla pysyivät vaalean vihreinä. Kypsyessä mansikan väri muuttui lämpimämmän sävyiseksi valkoiseksi ja siemenet alkoivat kellertää. Koskettaessa kypsä marja irtosi hipaisusta. Tuntui uskomattomalta napata suuhunsa mansikka, joka perinteisten punaisten mansikoiden kohdalla olisi vielä tarkoittanut umpiraakaa tapausta. Vastassa ei kuitenkaan ollut raa’an mansikan karvas maku, vaan mieleen tulvahti muistot lapsuuden metsämansikoista.

20211_68036.jpg
<p data-block-key="b5j6c">Valkoisen mansikan kypsymisvaiheita.</p>
Valkoisen mansikan kypsymisvaiheita.

Tämä tuli jäädäkseen

Syksyn koittaessa mansikka näytti viihtyvän paikassaan, joten jäätiin odottelemaan seuraavaa kesää. Talvi kului, koitti kevät ja valkoinen mansikka näytti selvinneen pakkasista ja lumesta sekä jäästä. Seuraavan kesän loppupuolella tuo pikkuinen taimi näytti kyntensä… satoa alkoi tulla runsaasti. Ja makeaa marjaa pääsi maistamaan koko perhe useampaan otteeseen.

Mikäli löydät valkoisen mansikan siemeniä tai hyvässä kasvussa olevan taimen, suosittelee tämä toimittaja testaamaan sitä omassa puutarhassa. Yllätyt taatusti positiivisesti.

PS. Tiesitkö, että mansikka ei varsinaisesti ole marja, vaan se kuuluu epähedelmiin.

<p data-block-key="9ompg">Komea sato odotti syöjiä.</p>
Komea sato odotti syöjiä.
Kasvillisuus
hyötykasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20235_59081.jpg
Ohjeita omenapuun valintaan ja hoitamiseen
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
Omenapuun kukka
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuista
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.
20235_81687.jpg
Vadelma (Rubus idaeus) on luonnonvarainen herkku
Vadelma kasvaa maassamme luonnonvaraisena kaikkialla ja vadelmaa voidaan viljellä vielä VI-vyöhykkeelläkin. Vadelma on kaksivuotinen puolipensas ja kasvin maanalaisista osista tulee vuosittain uusia versoja, jotka talvehtivat. Seuraavana vuonna niihin kasvaa sivuversoja, jotka kukkivat ja muodostavat marjoja.
chian siemeniä purkissa ja leikkuulaudalla
Tutustu chia-siemeniin: kuitua, proteiinia ja terveyttä yhdellä lusikallisella
Chian siemenet ovat nousseet suureen suosioon terveystietoisten ruokailijoiden keskuudessa ja syitä on monia. Nämä pienet siemenet sisältävät huomattavan määrän ravintoaineita, jotka tukevat muun muassa sydämen, suoliston ja luuston terveyttä. Lisäksi ne sopivat hyvin monipuoliseen käyttöön niin vanukkaissa kuin leivonnassakin.
202112_73918.jpg
Ensimmäinen suomenkielinen puunhoitoalan työtekniikkaopas on julkaistu
Arboristit, nuo hurjapäät, keikkuvat puussa köyden varassa sahan kanssa, hoitoleikaten puuta tai kaataen sen paloina ahtaassa paikassa. Toisinaan työt hoidetaan nostokorista tai avuksi otetaan nosturi. Työ sisältää riskejä tekijälle ja ympäristölle, ja työtapojen on oltava harkittuja ja turvallisia.
20238_82750.jpg
Ruukkuatsalea on pensasmainen koristekasvi
Ruukkuatsalea (Rhododendron Simsii-ryhmä) on Itä-Aasiasta kotoisin oleva ainavihanta pieni pensas, jonka luonnonvarainen kantamuoto kasvaa viileissä ja kosteissa vuoristometsissä. Eurooppaan atsalea tuotiin 1800-luvun alussa ja se tarjosi muuntautumiskykynsä ansiosta laajan kokeilukentän Englannin, Belgian ja Saksan kukkienjalontajille. Ruukkuatsaleaa onkin jalostettu paljon, joten valikoima koon ja kukkien suhteen on suuri. Markkinoilla on myös bonsaiatsalea (R. x obtosum).

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton