• Etusivu
  • Kasvillisuus

Ihana ja pieni aromien keidas – perusta oma yrttipuutarha

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.04.2024
20233_77285.jpg

Perusta yrttitarha vaikka parvekkeelle. (Kuva: Shutterstock)

Oletko kova ruoanlaittaja? Rakastatko suuria ja syviä makuja? Jos vastauksesi oli molempiin kyllä, niin älä suotta osta yrttejä kaupasta, vaan kasvata ne itse omalla pienellä yrttitarhalla.

Yrttimaa täältä tullaan!

Yrtit itsessään eivät vaadi suuria alueita puutarhapalstalta, vaan yrttitarhan voi perustaa varsin pienellekin alalle. Valikoi yrttien joukosta sellaisia kasveja, jotka ovat mahdollisimman monikäyttöisiä – näin saat rajattua istutettavien eri yrttien määrää vielä lisää.

Miten valita oikeanlainen paikka?

Suojaisa, aurinkoinen ja rauhallinen. Siinä kolme helppoa kriteeriä yrttimaan paikalle. Suurimman osan kasvimaasta tulisi olla auringossa enimmän osan päivästä. Mikäli mahdollista, niin perusta kasvimaasi hienoiseen rinteeseen, näin vesi ei jää makaamaan yrttien juurille.

Parhaimman paikan kuitenkin löydät pihaltasi niin, että vietät siellä aikaa tutkiskellen, miten auringonvalo kulkee pihalla ja miten tuuli mihinkin kulmaukseen puhaltaa. Mikäli maaperä tuntuu turhan kostealta, voit rakentaa sinne pieniä salaojia kivimurskan avulla tai perustaa kohopenkit.

<p data-block-key="9q6fc">Istuta yrtit ruukkuihin, jos et ole varma, minne sijoittaisit ne puutarhassasi. (Kuva: Shutterstock)</p>
Istuta yrtit ruukkuihin, jos et ole varma, minne sijoittaisit ne puutarhassasi. (Kuva: Shutterstock)
<p data-block-key="cmd37">Perusta yrttitarha seinälle...</p>
Perusta yrttitarha seinälle...
<p data-block-key="zn6m0">tai vaikka lasipurkkeihin. (Kuvat: Shutterstock)</p>
tai vaikka lasipurkkeihin. (Kuvat: Shutterstock)

Kun sijainti on valittu

Minkälaisen yrttitarhan itsellesi haluat? Haluatko nauttia luonnonmukaisista muodoista ja nähdä miten istuttamasi yrtit hakevat itse omat kasvupaikkansa, vai haluatko luoda geometrisia muotoja neliöin, timantein ja suorakulmioiden avulla. Onko suunnitelmissa esimerkiksi ympyrän tai vaikka kärrynpyörän muotoinen penkki?

Mieti siis haluatko kurinalaisen ja muodollisen yrttitarhan vai vapaamman ja ehkä istutuksiltaan runsaamman yrttitarhan.

Ideoita, mitä yrttitarhaan voisi istuttaa, löydät täältä.

Suunnittelun havainnollistamisessa käytä apunasi kynää, paperia ja vaikka värikyniä. Hahmottele suunnitelmasi pohja paperille, yritä tehdä suunnitelmasi mittakaavassa esimerkiksi 1 ruutu tai senttimetri vastaa luonnossa 10 senttimetriä.

Kun pohjasi on valmis, ota sen jälkeen avuksesi pala leivinpaperia. Miksi leivinpaperia? Leivinpaperille sinun on helppo hahmotella useita erilaisia vaihtoehtoja ilman, että sinun tarvitsee piirtää suunnittelemasi pohjaa yhä uudelleen ja uudelleen.

20233_77288.jpg

Yrttien poiminta kannattaa ottaa huomioon

Yritä miettiä sijoittelut siten, että yletyt poimia yrttejä helposti ilman, että on vaaraa talloa muuta satoa. Hyvänä mittana voisi pitää vaikka 1,5 metrin levyistä istutuspenkkiä, jolloin yletät helposti yrtteihin molemmilta puolin.

Samalla kun mietit sijoittelua, ota huomioon eri yrttien koot – toiset kasvavat huomattavasti muita korkeammiksi. Samalla voit miettiä myös muita erilaisia tapoja jaotella yrtit keskenään. Sijoitatko esimerkiksi keittiöyrtit yhteen paikkaan ja lähimmäs keittiötä‚ entä tuoksuvat yrtit – kuinka laajalle alueelle toivot niiden tuoksun leviävän?

<p data-block-key="dv83v">Ennen kaikkea pidä hauskaa, suunnittele unelmiesi yrttitarha ja nauti sen perustamisesta sekä yrteistä, kun on niiden poimimisen aika. (Kuva: Shutterstock)</p>
Ennen kaikkea pidä hauskaa, suunnittele unelmiesi yrttitarha ja nauti sen perustamisesta sekä yrteistä, kun on niiden poimimisen aika. (Kuva: Shutterstock)
Ohje

Ohje

Ideoita sekä yrttien viljelyyn että käyttöön:

Lähde:
Monipuoliset Yrtit, Lesley Bremness WSOY

Kasvillisuus
hyötykasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20227_78632.jpg
Yksivuotisten kesäkukkien hoitoniksejä
Kesäkukat ovat kestäviä ja pitkään kukkivia yksivuotisia kasveja.Niillä voidaan tehdä kukkiva puutarha myös pieneen tilaan. Lisäksi kesäkukat ovat edullisia ja useimmiten helppohoitoisia. Istutusaika alkaa varhain keväällä ja jatkuu aina pitkälle syksyyn; kesäkukilla saadaan siis kukkaloistoa moneksi kuukaudeksi.
20218_72211.jpg
Nauti oman pihan sadosta ja valmista herkullista omenapannukakkua
Pannari on varmasti jokaisessa perheessä yksi suurimmista herkuista. Mutta kyllästyttääkö perussetti; pannari ja hillo? Mitäpä jos maustaisimme pannarin esimerkiksi kauden hedelmillä? Omenapannukakku on hauska tapa tuunata tavallista pannarireseptiä. Pannari sopii nälästä riippuen korvaamaan ruokaa illalla, tai nälkäiselle nuorisolle välipalaksi sekä tietysti kaikille jälkiruoaksi.
Ämpäri täynnä mustaherukoita
Nyt on oikea aika säilöä musta- ja punaherukoita joko pakastimeen tai hilloiksi ja mehuiksi
Mehun keittäminen on yllättävän helppoa ja sitä voi valmistaa myös pakastetuista marjoista pitkin vuotta. Lisäksi smoothiet, marjasalaatit ja muut jälkiruoat ovat oivia käyttötapoja herukoille.
202211_80229.jpg
Kenen pesä? Asiantuntija vastaa
Mikä elukka tai lintu on rakentanut pesän korkealle mökin kurkihirren päälle? Pesä on erikoisen näköinen ja ilmeisesti tyypillinen jollekin elukalle tai linnulle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton