TAKAISIN

Ihana ja pieni aromien keidas – perusta oma yrttipuutarha

Päivitetty: 8.3.2023

Oletko kova ruoanlaittaja? Rakastatko suuria ja syviä makuja? Jos vastauksesi oli molempiin kyllä, niin älä suotta osta yrttejä kaupasta, vaan kasvata ne itse omalla pienellä yrttitarhalla. 

Perusta yrttitarha vaikka parvekkeelle. (Kuva: Shutterstock)Perusta yrttitarha vaikka parvekkeelle. (Kuva: Shutterstock)

Yrttimaa täältä tullaan!

Yrtit itsessään eivät vaadi suuria alueita puutarhapalstalta, vaan yrttitarhan voi perustaa varsin pienellekin alalle. Valikoi yrttien joukosta sellaisia kasveja, jotka ovat mahdollisimman monikäyttöisiä – näin saat rajattua istutettavien eri yrttien määrää vielä lisää.

Miten valita oikeanlainen paikka?

Suojaisa, aurinkoinen ja rauhallinen. Siinä kolme helppoa kriteeriä yrttimaan paikalle. Suurimman osan kasvimaasta tulisi olla auringossa enimmän osan päivästä. Mikäli mahdollista, niin perusta kasvimaasi hienoiseen rinteeseen, näin vesi ei jää makaamaan yrttien juurille.

Parhaimman paikan kuitenkin löydät pihaltasi niin, että vietät siellä aikaa tutkiskellen, miten auringonvalo kulkee pihalla ja miten tuuli mihinkin kulmaukseen puhaltaa. Mikäli maaperä tuntuu turhan kostealta, voit rakentaa sinne pieniä salaojia kivimurskan avulla tai perustaa kohopenkit.

Istuta yrtit ruukkuihin, jos et ole varma, minne sijoittaisit ne puutarhassasi. (Kuva: Shutterstock)Istuta yrtit ruukkuihin, jos et ole varma, minne sijoittaisit ne puutarhassasi. (Kuva: Shutterstock)
Perusta yrttitarha vaikka seinälle...Perusta yrttitarha vaikka seinälle...
tai vaikka lasipurkkeihin. (Kuvat: Shutterstock)tai vaikka lasipurkkeihin. (Kuvat: Shutterstock)

Kun sijainti on valittu

Minkälaisen yrttitarhan itsellesi haluat? Haluatko nauttia luonnonmukaisista muodoista ja nähdä miten istuttamasi yrtit hakevat itse omat kasvupaikkansa, vai haluatko luoda geometrisia muotoja neliöin, timantein ja suorakulmioiden avulla. Onko suunnitelmissa esimerkiksi ympyrän tai vaikka kärrynpyörän muotoinen penkki? 

Mieti siis haluatko kurinalaisen ja muodollisen yrttitarhan vai vapaamman ja ehkä istutuksiltaan runsaamman yrttitarhan.

Ideoita, mitä yrttitarhaan voisi istuttaa, löydät täältä.

Suunnittelun havainnollistamisessa käytä apunasi kynää, paperia ja vaikka värikyniä. Hahmottele suunnitelmasi pohja paperille, yritä tehdä suunnitelmasi mittakaavassa esimerkiksi 1 ruutu tai senttimetri vastaa luonnossa 10 senttimetriä.

Kun pohjasi on valmis, ota sen jälkeen avuksesi pala leivinpaperia. Miksi leivinpaperia? Leivinpaperille sinun on helppo hahmotella useita erilaisia vaihtoehtoja ilman, että sinun tarvitsee piirtää suunnittelemasi pohjaa yhä uudelleen ja uudelleen.

Ajattele yrttipenkkisi uusiksi. (Kuva: Shutterstock)Ajattele yrttipenkkisi uusiksi. (Kuva: Shutterstock)

Yrttien poiminta kannattaa ottaa huomioon

Yritä miettiä sijoittelut siten, että yletyt poimia yrttejä helposti ilman, että on vaaraa talloa muuta satoa. Hyvänä mittana voisi pitää vaikka 1,5 metrin levyistä istutuspenkkiä, jolloin yletät helposti yrtteihin molemmilta puolin.

Samalla kun mietit sijoittelua, ota huomioon eri yrttien koot – toiset kasvavat huomattavasti muita korkeammiksi. Samalla voit miettiä myös muita erilaisia tapoja jaotella yrtit keskenään. Sijoitatko esimerkiksi keittiöyrtit yhteen paikkaan ja lähimmäs keittiötä‚ entä tuoksuvat yrtit – kuinka laajalle alueelle toivot niiden tuoksun leviävän?

Ennen kaikkea pidä hauskaa, suunnittele unelmiesi yrttitarha ja nauti sen perustamisesta sekä yrteistä, kun on niiden poimimisen aika. (Kuva: Shutterstock)Ennen kaikkea pidä hauskaa, suunnittele unelmiesi yrttitarha ja nauti sen perustamisesta sekä yrteistä, kun on niiden poimimisen aika. (Kuva: Shutterstock)

Lähde:
Monipuoliset Yrtit, Lesley Bremness WSOY