• Etusivu
  • Hoitotyöt

Syysistutukset ja perennojen jakaminen

Ajatukset jo ensi keväässä?

Tiina Painokallio
Päivitetty 30.09.2024
Syksyn puutarhatoimet.jpg

Syksyn puutarhatoimet ovat ajankohtaisia nyt. (Kuva: Adobe Stock)

Kesän vaihtuessa alkusyksyyn alkavat kotipuutarhurit jo kääntämään ajatuksiaan kohti ensi kevättä ja tulevaa kasvukautta.

Syksy on mitä mainiointa aikaa istuttaa uusia kasveja pihaan. Juurtumiseen tarvittavaa lämpöä ja kosteutta riittää vielä pitkään. Taimet pääsevät keväällä hyvään kasvuun juurruttuaan ja sopeuduttuaan uuteen kasvupaikkaansa jo valmiiksi. Puutarhan ja pihan kasvustojen "aukkopaikat" ovat kesän jälkeen myös tuoreessa muistissa ja kokonaan uusienkin istutusalueiden perustaminen onnistuu siis hyvin.

Syksy on hyvää istutusaikaa

Lehtipuiden ja -pensaiden astiataimia voi istuttaa niin kauan kuin maa on sula. Etelässä maa on sula yleensä marraskuulle asti ja pohjoisemmassa lokakuun puoliväliin.

Havukasveille ja perennoille on hyvä juurtuminen ennen talvea erityisen tärkeätä, joten ne on syytä istuttaa syyskuun puoleenväliin mennessä. Myös arkojen kasvien, menestymisensä äärirajoilla olevien sekä jaloruusujen ja alppiruusujen istuttaminen onnistuu elokuussa vielä mainiosti.

Heikosti haaroittuneet pensaiden taimet voivat tarvita leikkausta haaroittuakseen. Istutusleikkaus syksyllä istutettavilla taimilla jätetään ensi kevääseen.

<p data-block-key="c899x">Astiataimia kannattaa hyödyntää niin kauan kuin maa on sulana. (Kuva: Pixabay)</p>
Astiataimia kannattaa hyödyntää niin kauan kuin maa on sulana. (Kuva: Pixabay)

Kasvualustan parantaminen

Maa kunnostetaan ennen istutusta samalla tavalla kuin keväälläkin. Useimmat puutarhakasvit viihtyvät maassa, jonka pH on 6.0‒6.5.

Puutarhamyymälästä voi kysellä pH-liuskoja, joiden avulla saa selville suuntaa antavan pH-luvun. Syksyllä istutettaessa lannoitetaan vähätyppisillä tai typettömillä lannoitteilla. Voimakas typpilannoitus ylläpitää kasvua ja hidastaa kasvin tuleentumista eli talvilepoon siirtymistä.

Savisella pihamaalla on syytä parantaa maata. Ellei tätä ole mahdollisuutta tehdä koko pihan alueella, voi istutuskuopan ympärillä olevaa maata parantaa. Savista maata voi parantaa sekoittamalla maahan hiekkaa. Maanparannusaineet sekoitetaan isommalle alalle kuin pelkän istutuskuopan alueelle. Vain istutuskuoppaan sekoitettaessa voi käydä niin, että kasvi ei lähdekään kunnolla kasvamaan, vaan juuret pysyttelevät paremmassa maassa istutuskuopan alueella.

Lisää taimimateriaalia perennoja jakamalla

Perennamaata voi uudistaa syksyllä jakamalla perennoja. Syksyllä jaetaan etenkin kevään ja alkukesän kukkijoita, joiden kukinta häiriintyisi keväällä jaettaessa kuten kevätvuohenjuuri (Doronicum orientale) ja lehtosinilatva (Polemonium caeruleum). Myös muun muassa elokuunasteri (Aster amellus), punaväriminttu (Monarda didyma) ja unelmatädyke (Veronica gentianoides) kannattaa jakaa kukinnan jälkeen.

Kuunliljat (Hosta) voidaan jakaa keväällä tai näin alkusyksyllä. Pioni (Paeonia) pitää kasvurauhasta, mutta jos sitä on tarve jakaa tai siirtää, voi sen tehdä syksyllä.

<p data-block-key="7vhfp">Puutarhan syystoimet vauhdissa (Kuva: Adobe Stock)</p>
Puutarhan syystoimet vauhdissa (Kuva: Adobe Stock)

Lisää tietoa kasveista

Puutarha.net on täynnä asiaa erilaisista kasveista ja lajikohtaista tietoa kuvineen ja hoito-ohjeineen löytyy Kasvikortistosta.

Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202312_83343.jpg
Amppeli säästää tilaa
Amppeliin istuttaminen ei poikkea tavalliseen, lattialla seisovaan ruukkuun istuttamisesta. Laita amppelin pohjalle ruukun palasia tai kevytsoraa salaojitukseksi. Lisää multa ja istuta siihen haluamasi kasvit. Kun istutat amppeliin useampia lajeja varmista, että niillä on samat ympäristö- ja kasteluvaatimukset.
20213_68967.jpg
Toiveista totta ja pihasta puutarha
Onko sinulla uusi piha rakenteilla vai päivittäisitkö vanhaa? Mietitkö, miten täsmentäisit tavoitteet ja toiveet, mistä lähtisit pihan suunnittelussa liikkeelle?
Kynäkatajan oksa
Viikon kysymys: Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen?
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton