TAKAISIN

Syysistutukset ja perennojen jakaminen
Ajatukset jo ensi keväässä?

Päivitetty: 22.9.2022

Kesän vaihtuessa alkusyksyyn alkavat kotipuutarhurit jo kääntämään ajatuksiaan kohti ensi kevättä ja tulevaa kasvukautta.

taimet1920
Syksy on mitä mainiointa aikaa istuttaa uusia kasveja pihaan. Juurtumiseen tarvittavaa lämpöä ja kosteutta riittää vielä pitkään - ja taimet pääsevät ensi keväänä hyvään kasvuun juurruttuaan ja sopeuduttuaan uuteen kasvupaikkaansa jo valmiiksi. Puutarhan ja pihan kasvustojen "aukkopaikat" ovat kesän jälkeen myös tuoreessa muistissa ja kokonaan uusienkin istutusalueiden perustaminen onnistuu siis hyvin.

Lehtipuut ja pensaat sekä havukasvit ja perennat

Lehtipuiden ja -pensaiden astiataimia voi istuttaa niin kauan kuin maa on sula. Etelässä maa on sula yleensä marraskuulle asti ja pohjoisemmassa lokakuun puoliväliin.

Havukasveille ja perennoille on hyvä juurtuminen ennen talvea erityisen tärkeätä, joten ne on syytä istuttaa syyskuun puoleenväliin mennessä. Myös arkojen kasvien, menestymisensä äärirajoilla olevien sekä jaloruusujen ja alppiruusujen istuttaminen onnistuu elokuussa vielä mainiosti.

Maa kunnostetaan ennen istutusta samalla tavalla kuin keväälläkin. Useimmat puutarhakasvit viihtyvät maassa, jonka pH on 6.0-6.5.

Kasvualustan parantaminen

Puutarhamyymälästä voi kysellä pH-liuskoja, joiden avulla saa selville suuntaa antavan pH-luvun. Syksyllä istutettaessa lannoitetaan vähätyppisillä tai typettömillä lannoitteilla. Voimakas typpilannoitus ylläpitää kasvua ja hidastaa kasvin tuleentumista eli talvilepoon siirtymistä.

Savisella pihamaalla on syytä parantaa maata. Ellei tätä ole mahdollisuutta tehdä koko pihan alueella, voi istutuskuopan ympärillä olevaa maata parantaa.

Savista maata voi parantaa sekoittamalla maahan hiekkaa. Maanparannusaineet sekoitetaan isommalle alalle, kuin pelkän istutuskuopan alueelle. Vain istutuskuoppaan sekoitettaessa voi käydä niin, että kasvi ei lähdekään kunnolla kasvamaan, vaan juuret pysyttelevät paremmassa maassa istutuskuopan alueella.

Heikosti haaroittuneet pensaiden taimet voivat tarvita leikkausta haaroittuakseen. Istutusleikkaus syksyllä istutettavilla taimilla jätetään ensi kevääseen.

Lisää maanparannuksesta.

Lisää taimimateriaalia perennoja jakamalla

Perennamaata voi uudistaa syksyllä jakamalla perennoja. Syksyllä jaetaan etenkin kevään ja alkukesän kukkijoita, joiden kukinta häiriintyisi keväällä jaettaessa kuten kevätvuohenjuuri (Doronicum orientale) ja lehtosinilatva (Polemonium caeruleum). Myös muun muassa elokuunasteri (Aster amellus), punaväriminttu (Monarda didyma) ja unelmatädyke (Veronica gentianoides) kannattaa jakaa kukinnan jälkeen.

Kuunliljat (Hosta) voidaan jakaa keväällä tai näin alkusyksyllä. Pioni (Paeonia) pitää kasvurauhasta, mutta jos sitä on tarve jakaa tai siirtää, voi sen tehdä syksyllä.

Jakamista kaipaava kuunlilja-kasvusto.Jakamista kaipaava kuunlilja-kasvusto.

Lisää tietoa kasveista

Puutarha.net on täynnä asiaa erilaisista kasveista - ja lajikohtaista tietoa kuvineen ja hoito-ohjeineen löytyy Kasvikortistosta. Myös Keskustelupalstalla löytyy runsaasti viestiketjuja eri kasveista ja aiheista.