• Etusivu
  • Kasvillisuus

Herkkusieni

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.02.2024
Herkkusieni

Herkkusienilajeja on Suomessa kaksi; kuusi- ja peltoherkkusieni.

Esiintyminen

Sientä löytää parhaiten kuusia kasvavista metsistä. Pihoista ja nurmikoiltakin tätä saattaa löytyä, mutta niitä ei saa sieltä kerätä. Sienet tulee kerätä vähintään 50 m:n päästä tiestä ja kaupungin ulkopuolelta.
Herkkusienen kasvualustana on kuusesta tippuneet neulaset. Jopa marraskuussa tätä herkullista sientä voi löytää. Runsain satoaika on elo-lokakuussa, mutta vielä lokakuussakin niitä voi löytyä. Herkkusienessä on se huono puoli, että ne kehittyvät kaikki samaan aikaan. Herkkusieni on laumasieni, niitä löytyy kerralla enemminkin.

Tunnistaminen

Valkoinen kärpässieni ja herkkusieni muistuttavat toisiaan vaarallisen paljon. Valkokärpässienellä on suomuinen jalka, herkkusienellä on vanhemmiten säikeinen jalka. Kärpässienen jalan väri on täysin valkoinen tai siinä on häivähdys harmaata tai keltaista. Herkkusienen jalka saattaa olla punertava ja vanhempana siinä voi olla lilan sävyä. Herkkusienen jalka levenee alaspäin. Yläosassa jalkaa saattaa olla suojus tai osa siitä. Jalan koko on 10:stä 15 cm:n ja hoikka.
Lakki on kymmenen sentin molemmin puolin. Sienen syntyessä lakki on melko valkea, keltaista kajoa siinä voi silti olla. Vanhempi sieni on harmahtava ja reunoilta tumma. Lakki muuttuu sienen vanhetessa munamaisesta kuperan kautta laakeaksi. Rikkoutunut herkkusienen pinta on keltainen.
Helttoja ei ensin edes näe, ne ovat piiloutuneina lakin sisälle. Kun lakki on muuttunut munamaisesta kuperaan muotoon, heltat ovat väriltään vaaleanpunaiset. Sittemmin väri muuttuu lilan kautta mustaksi.

Käyttö

Loppujen lopuksi herkkusienisaalis jää yleensä laihaksi. Joten sienet tulee käytetyksi heti. Jos suuremman saaliin saa, niitä voi pakastaa rasvattomalla pannulla ensin käyttäen tai kuivata. Huom! Nuoret herkkusiente käytetään kokonaan, vanhoista herkkusienistä vain jalka. Sienen voi valmistaa vaikkapa seuraavalla herkullisella tavalla:

Halloumi-pestolla täytettyjä herkkusienen lakkeja

1 dl halloumijuustokuutioita
100 g herkkusieniä
basilikaa
persiljaa
ruohosipulia
oliiviöljyä
maustepippuria
hitunen parmesan-raastetta

Yrteistä ja öljystä tehdään tehosekoittimella paksuhko seos , maustetaan pippurilla ja juustolla. Sekoitetaan juustokuutiot joukkoon ja täytetään herkkusienet, joista kanta on otettu pois. Laitetaan uuniin 200 asteeseen noin kahdeksaksi minuutiksi.

Kasvillisuus
sienet
reseptit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20078_5987.jpg
Mustatorvisieni
Sekametsissä piileskelevä sieniTätä helposti tunnistettavaa sientä löytyy yleisesti koko Suomesta, mutta pohjoisessa niitä on harvemmassa. Vaikka heinäkuussakin saattaa näitä sieniä löytää, niin etenkin elo-syyskuu on torvisienten aikaa. Toki löytöjä voi tehdä lokakuussakin. Yleensä, kun yhden on bongannut, muut löytyvät helposti. Tarkkuutta etsimisessä tarvitaan, sillä mustatorvisieni on sen verran taitava piiloutumaan.Sekametsät ovat varmimpia löytöpaikkoja. Metsän on kuitenkin oltava kostea ja rehevä. Sieni on paikkauskollinen, joten vuosi toisensa jälkeen voi hyvin suunnata askeleensa samoille apajille!
Punainen isohapero metsässä
Isohapero
EsiintyminenKaikkialla maassamme voi törmätä isohaperoon. Sieni viihtyy soisessa ja havupuisessa maastossa. Hapero kasvaa äkäiseen tahtiin. Senpä vuoksi siitä saadaan vuosittain runsas sato. Isohapero on maastossa yksinään, mutta voi kasvaa myös useamman sienen ryppäässä. Isohaperon ohi ei juuri voi kulkea, sillä on se verran huomiota herättävä väritys lakissaan. Isohaperolla ja tulipunahaperolla on molemmilla punaiset lakit. Isohaperolla lakki on kellertävän punainen ja tulipunahaperon lakki on sinertävänpunainen. Jos sienet sekoittaa toisiinsa, ei hätää, sillä kumpikaan ei ole myrkyllinen.
Kaksi sientä sammalmättäällä
Haaparouskua hakemaan
Arvostettu sienikaunotarHaaparouskua löytyy koko maasta; esiintymät harvenevat kuitenkin pohjoiseen mennessä. Heinäkuusta lokakuulle voi tämän kaunottaren bongata seka-, mänty- ja kuusimetsistä sekä nevoilta, joilla kasvaa joko koivuja tai kuusia.Haaparouskuja löytyy kohtalaisen helposti, ilman suurempaa etsimistä. Esiintymät voivat olla joko yksittäisiä sieniä siellä täällä tai isompi rypäs. Haaparouskukin on kauppasieni ja näin ollen arvostettu sieni, joten se kannattaa napata metsästä mukaan, jo sellaisen löytää.
20236_82450.jpg
Hortensia <i>(Hydrangea)</i>
Muhkeina, vaaleanpunaiseen vivahtavina kukkivat hortensiat hurmaavat loppukesällä niin kasvattajansa kuin ohi kulkevat ihmisetkin. Hortensiat ovat happamassa maassa viihtyviä, upeita ja näyttäviä koristepensaita. Myös köynnöshortensiat viehtättävät vahvalla kasvullaan ja kauniilla kukinnallaan.
20226_78653.jpg
Herneen ja pavun taudit ja tuholaiset
Herneillä ja pavuilla on useita kasvitauteja, joten viljelykierron tärkeyttä ei voi liikaa korostaa. Myös useat tuholaiset kiusaavat pitkin satokautta.
20124_30315.jpg
Näin perustat kukkaniityn - OSA 5/5
OSA 5: Kukkaniityn hoitoVaikka kauniina kukkiva niitty onkin helppohoitoinen esimerkiksi leikattavaan murmikkoon verrattuna, niin kyllä sekin kaipaa säännöllistä huolenpitoa. Niittyä tulee niittää ja niittojäte kerätä pois. Näin se käy:

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton