TAKAISIN

Herkkusieni

Julkaistu: 6.8.2012
Herkkusienilajeja on Suomessa kaksi; kuusi- ja peltoherkkusieni.
Esiintyminen

Sientä löytää parhaiten kuusia kasvavista metsistä. Pihoista ja nurmikoiltakin tätä saattaa löytyä, mutta niitä ei saa sieltä kerätä. Sienet tulee kerätä vähintään 50 m:n päästä tiestä ja kaupungin ulkopuolelta.
Herkkusienen kasvualustana on kuusesta tippuneet neulaset. Jopa marraskuussa tätä herkullista sientä voi löytää. Runsain satoaika on elo-lokakuussa, mutta vielä lokakuussakin niitä voi löytyä. Herkkusienessä on se huono puoli, että ne kehittyvät kaikki samaan aikaan. Herkkusieni on laumasieni, niitä löytyy kerralla enemminkin.
Tunnistaminen

Valkoinen kärpässieni ja herkkusieni muistuttavat toisiaan vaarallisen paljon. Valkokärpässienellä on suomuinen jalka, herkkusienellä on vanhemmiten säikeinen jalka. Kärpässienen jalan väri on täysin valkoinen tai siinä on häivähdys harmaata tai keltaista. Herkkusienen jalka saattaa olla punertava ja vanhempana siinä voi olla lilan sävyä. Herkkusienen jalka levenee alaspäin. Yläosassa jalkaa saattaa olla suojus tai osa siitä. Jalan koko on 10:stä 15 cm:n ja hoikka.
Lakki on kymmenen sentin molemmin puolin. Sienen syntyessä lakki on melko valkea, keltaista kajoa siinä voi silti olla. Vanhempi sieni on harmahtava ja reunoilta tumma. Lakki muuttuu sienen vanhetessa munamaisesta kuperan kautta laakeaksi. Rikkoutunut herkkusienen pinta on keltainen.
Helttoja ei ensin edes näe, ne ovat piiloutuneina lakin sisälle. Kun lakki on muuttunut munamaisesta kuperaan muotoon, heltat ovat väriltään vaaleanpunaiset. Sittemmin väri muuttuu lilan kautta mustaksi.
Käyttö

Loppujen lopuksi herkkusienisaalis jää yleensä laihaksi. Joten sienet tulee käytetyksi heti. Jos suuremman saaliin saa, niitä voi pakastaa rasvattomalla pannulla ensin käyttäen tai kuivata. Huom! Nuoret herkkusiente käytetään kokonaan, vanhoista herkkusienistä vain jalka. Sienen voi valmistaa vaikkapa seuraavalla herkullisella tavalla:

Halloumi-pestolla täytettyjä herkkusienen lakkeja

1 dl halloumijuustokuutioita
100 g herkkusieniä
basilikaa
persiljaa
ruohosipulia
oliiviöljyä
maustepippuria
hitunen parmesan-raastetta

Yrteistä ja öljystä tehdään tehosekoittimella paksuhko seos , maustetaan pippurilla ja juustolla. Sekoitetaan juustokuutiot joukkoon ja täytetään herkkusienet, joista kanta on otettu pois. Laitetaan uuniin 200 asteeseen noin kahdeksaksi minuutiksi.

Lue lisää sienistä!

Puutarha.netin valikosta löytyy lisää tietoa luonnon antimista - ja lisätietoa erilaisista sienistä. Tunnistatko rouskut, haperot... muistatko jokamiehenoikeudet? Tästä pääset tiedon pariin!