• Etusivu
  • Kasvillisuus

Ilmoita heti, jos kohtaat perunan taimessa tämän ötökän – koloradonkuoriaista havaittu Suomessa

Rakentajan toimitus
Julkaistu 20.07.2021
20217_71641.jpg

Koloradonkuoriainen (Leptinotarsa decemlineata) on yksi pahimmista perunantuhoojista. Sen toukat syövät tehokkaasti perunan lehtiä ja varsia. Suomessa löydettiin tänä vuonna koloradonkuoriaista ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen. Koloradonkuoriaisen havainnoista ja epäilyistä tulee heti ilmoittaa Ruokavirastolle, sillä kaikki esiintymät hävitetään. Kuoriainen ei saa päästä leviämään.

Kaikkien perunanviljelijöiden ja palstaviljelijöiden on nyt syytä tarkkailla perunakasvustojaan koloradonkuoriaisen varalta.

"Torjunta on sitä helpompaa, mitä aikaisemmin esiintymä todetaan. Jos kuoriainen pääsee vakiintumaan alueellemme, siitä on vaikea päästä eroon. Omatoimiseen torjuntaan ei kuitenkaan pidä ryhtyä, koska se vaikeuttaa torjuntatoimien onnistumista", sanoo ylitarkastaja Atro Virtanen Ruokaviraston kasvinterveysyksiköstä.

Ensimmäinen havainto Hämeessä

Ruokavirasto sai sunnuntaina 18. heinäkuuta 2021 perunanviljelijältä kuvaviestin koloradonkuoriaisen toukkapesäkkeestä. Maanantaina 19. heinäkuuta epäily varmistettiin ja torjunta aloitettiin.

Kuoriaisesiintymä on ensimmäinen sitten kesän 2016. Kuoriaisia on voinut kulkeutua ilmavirtausten mukana niin etelästä kuin idästäkin, jossa niitä esiintyy yleisesti. Yksittäisiä koloradonkuoriaisia on todettu aina silloin tällöin kulkeutuneen erilaisten kasvituotteiden ja muidenkin tuotteiden, tai kuljetusvälineiden mukana koloradonkuoriaisen esiintymäalueilta Keski-Euroopasta, Baltiasta tai Venäjältä.

20217_71642.jpg

Epäilyistä ilmoitettava Ruokavirastolle

Ruokavirasto kehottaa ilmoittamaan kaikista koloradonkuoriaisepäilyistä. Ilmoituksen voi tehdä puhelimella numeroon 0408014407 (varmimmin virka-aikana klo 10 – 16). Ilmoituksen voi tehdä myös kuvan kera multimediaviestinä tai WhatsApp-viestinä.

Ruokavirasto antaa ohjeet jatkotoimista ja järjestää tarvittavat varmistustarkastukset. Epäilystä voi myös ilmoittaa sähköpostilla osoitteeseen kasvinterveys@ruokavirasto.fi.

Tarkastuksista ja torjunnasta vastaavat Ruokaviraston ja elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten (ELY) tarkastajat. Omatoimiseen torjuntaan ei pidä ryhtyä, koska se vaikeuttaa torjuntatoimien onnistumista.

Näin tunnistat koloradonkuoriaisen

Perunakasvustosta voi löytyä aikuisia koloradonkuoriaisia ja toukkia. Aikuinen kuoriainen on noin senttimetrin mittainen. Keltaisessa selässä on 10 mustaa pitkittäisraitaa, etuselkä on oranssi ja siinä on mustia pilkkuja.

Toukan kupera selkäosa on oranssinpunertava. Toukan pää on musta ja kylkien alaosassa on kaksi riviä mustia pilkkuja. Täysikasvuinen toukka on hieman yli senttimetrin mittainen. Vastakuoriutuneet toukat ovat tummahkoja, 1-2 millimetrin pituisia, mutta kehittyvät nopeasti normaalikokoisiksi. Leppäpirkon kotelovaihe muistuttaa väritykseltään ja muodoltaan koloradonkuoriaisen toukkavaihetta.

Toukan kyljessä on mustia pilkkuja rivissä.
Toukan kyljessä on mustia pilkkuja rivissä.

Aikuiset kuoriaiset ja toukat syövät aluksi perunan lehdet reikäisiksi. Varsinaisen tuhotyön tekevät toukat, jotka massoittain esiintyessään syövät lehdet lähes kokonaan. Syödyt perunavarsistot muodostavat kasvustoon helposti havaittavia pesäkkeitä.

Lisätietoa ja kuvia koloradonkuoriaisesta sekä toimintaohjeet kuoriaisen esiintymistä epäiltäessä saa Ruokaviraston sivuilta.

Lähde ja kuvat: Ruokavirasto

Kasvillisuus
hyötykasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20227_78632.jpg
Yksivuotisten kesäkukkien hoitoniksejä
Kesäkukat ovat kestäviä ja pitkään kukkivia yksivuotisia kasveja.Niillä voidaan tehdä kukkiva puutarha myös pieneen tilaan. Lisäksi kesäkukat ovat edullisia ja useimmiten helppohoitoisia. Istutusaika alkaa varhain keväällä ja jatkuu aina pitkälle syksyyn; kesäkukilla saadaan siis kukkaloistoa moneksi kuukaudeksi.
20218_72211.jpg
Nauti oman pihan sadosta ja valmista herkullista omenapannukakkua
Pannari on varmasti jokaisessa perheessä yksi suurimmista herkuista. Mutta kyllästyttääkö perussetti; pannari ja hillo? Mitäpä jos maustaisimme pannarin esimerkiksi kauden hedelmillä? Omenapannukakku on hauska tapa tuunata tavallista pannarireseptiä. Pannari sopii nälästä riippuen korvaamaan ruokaa illalla, tai nälkäiselle nuorisolle välipalaksi sekä tietysti kaikille jälkiruoaksi.
Ämpäri täynnä mustaherukoita
Nyt on oikea aika säilöä musta- ja punaherukoita joko pakastimeen tai hilloiksi ja mehuiksi
Mehun keittäminen on yllättävän helppoa ja sitä voi valmistaa myös pakastetuista marjoista pitkin vuotta. Lisäksi smoothiet, marjasalaatit ja muut jälkiruoat ovat oivia käyttötapoja herukoille.
20224_77674.jpg
Mikä tämä marjapensaan viholainen on? Asiantuntija vastaa
Mustaviinimarjapensaassa on ollut kahtena vuotena vaaleanvihreä toukka. Pensaat voivat hyvin, kunnes tulee raakileet ja toukat ilmestyvät. Sen jälkeen ei tule marjoja, pensaiden lehdet käpristyvät ja kuivuvat. Toukkia on paljon lehtien pinnoilla.Miten saan ne hävitettyä?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton