TAKAISIN

Ilmoita heti, jos kohtaat perunan taimessa tämän ötökän – koloradonkuoriaista havaittu Suomessa

Päivitetty: 20.7.2021

Koloradonkuoriainen (Leptinotarsa decemlineata) on yksi pahimmista perunantuhoojista. Sen toukat syövät tehokkaasti perunan lehtiä ja varsia. Suomessa löydettiin tänä vuonna koloradonkuoriaista ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen. Koloradonkuoriaisen havainnoista ja epäilyistä tulee heti ilmoittaa Ruokavirastolle, sillä kaikki esiintymät hävitetään. Kuoriainen ei saa päästä leviämään.
 

koloradoaikuinen_ruokavirasto

Kaikkien perunanviljelijöiden ja palstaviljelijöiden on nyt syytä tarkkailla perunakasvustojaan koloradonkuoriaisen varalta.

”Torjunta on sitä helpompaa, mitä aikaisemmin esiintymä todetaan. Jos kuoriainen pääsee vakiintumaan alueellemme, siitä on vaikea päästä eroon. Omatoimiseen torjuntaan ei kuitenkaan pidä ryhtyä, koska se vaikeuttaa torjuntatoimien onnistumista”, sanoo ylitarkastaja Atro Virtanen Ruokaviraston kasvinterveysyksiköstä.
 

Ensimmäinen havainto Hämeessä

Ruokavirasto sai sunnuntaina 18. heinäkuuta 2021 perunanviljelijältä kuvaviestin koloradonkuoriaisen toukkapesäkkeestä. Maanantaina 19. heinäkuuta epäily varmistettiin ja torjunta aloitettiin.

Kuoriaisesiintymä on ensimmäinen sitten kesän 2016. Kuoriaisia on voinut kulkeutua ilmavirtausten mukana niin etelästä kuin idästäkin, jossa niitä esiintyy yleisesti. Yksittäisiä koloradonkuoriaisia on todettu aina silloin tällöin kulkeutuneen erilaisten kasvituotteiden ja muidenkin tuotteiden, tai kuljetusvälineiden mukana koloradonkuoriaisen esiintymäalueilta Keski-Euroopasta, Baltiasta tai Venäjältä.
 

munaryhma_lehdella_koloradonkuoriainen_ruokavirasto

Epäilyistä ilmoitettava Ruokavirastolle

Ruokavirasto kehottaa ilmoittamaan kaikista koloradonkuoriaisepäilyistä. Ilmoituksen voi tehdä puhelimella numeroon 0408014407 (varmimmin virka-aikana klo 10 – 16). Ilmoituksen voi tehdä myös kuvan kera multimediaviestinä tai WhatsApp-viestinä.

Ruokavirasto antaa ohjeet jatkotoimista ja järjestää tarvittavat varmistustarkastukset. Epäilystä voi myös ilmoittaa sähköpostilla osoitteeseen kasvinterveys@ruokavirasto.fi.

Tarkastuksista ja torjunnasta vastaavat Ruokaviraston ja elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten (ELY) tarkastajat. Omatoimiseen torjuntaan ei pidä ryhtyä, koska se vaikeuttaa torjuntatoimien onnistumista.
 

Näin tunnistat koloradonkuoriaisen

Perunakasvustosta voi löytyä aikuisia koloradonkuoriaisia ja toukkia. Aikuinen kuoriainen on noin senttimetrin mittainen. Keltaisessa selässä on 10 mustaa pitkittäisraitaa, etuselkä on oranssi ja siinä on mustia pilkkuja.

Toukan kupera selkäosa on oranssinpunertava. Toukan pää on musta ja kylkien alaosassa on kaksi riviä mustia pilkkuja. Täysikasvuinen toukka on hieman yli senttimetrin mittainen. Vastakuoriutuneet toukat ovat tummahkoja, 1-2 millimetrin pituisia, mutta kehittyvät nopeasti normaalikokoisiksi. Leppäpirkon kotelovaihe muistuttaa väritykseltään ja muodoltaan koloradonkuoriaisen toukkavaihetta.

 

Toukan kyljessä on mustia pilkkuja rivissä.Toukan kyljessä on mustia pilkkuja rivissä.

Aikuiset kuoriaiset ja toukat syövät aluksi perunan lehdet reikäisiksi. Varsinaisen tuhotyön tekevät toukat, jotka massoittain esiintyessään syövät lehdet lähes kokonaan. Syödyt perunavarsistot muodostavat kasvustoon helposti havaittavia pesäkkeitä.

Lisätietoa ja kuvia koloradonkuoriaisesta sekä toimintaohjeet kuoriaisen esiintymistä epäiltäessä saa Ruokaviraston sivuilta.

Lähde ja kuvat: Ruokavirasto