• Etusivu
  • Kasvillisuus

Pidä huonekasvit terveinä ja hyvinvoivina läpi pimeän kauden

Nappaa vinkit talteen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.02.2024
202110_73340.jpg

Kun vuosi kääntyy pimeimmälle neljännekselle, kasvitkin kaipaavat lepoa. Kun ne hidastavat kasvuaan, pitää hoitokin muuttaa vastaamaan kasvien tarvetta.

Puutarhakasvit ovat tottuneet vuodenaikojen vaihteluun ja osaavat itse sopeutua kasvukauden loppumiseen. Huonekasvien olosuhteista pitää niiden hoitajan huolehtia säännöstelemällä oikea määrä lämpöä, valoa, ravinteita ja vettä.

Listasimme yleiset ohjeet huonekasvien talvihoitoon. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kasvit ovat yksilöitä ja lajien hoito-ohjeet vaihtelevat myös talviaikaan.

Hillitse kastelua

Kasvit hidastavat kasvuaan talvikuukausien ajaksi, joten niiden vedentarvekaan ei ole sama kuin kesän kasvukaudella. Liiallinen kastelu voi johtaa kasvin mädäntymiseen. On kasvikohtaista, paljonko vettä ne tarvitsevat. Yleensä kasvit, joilla on suuret ja ohuet lehdet, tarvitsevat enemmän vettä kuin pieni- ja paksulehtiset sekä vahapintaiset kasvit.

Miten sitten tarkistaa, tarvitseeko kasvi vettä? Työnnä sormesi parin sentin syvyyteen multaan tai kokeile paljonko ruukku painaa. Talvella useimpien kasvien multa saa kuivahtaa kunnolla ennen seuraavaa kastelua. Hyvä muistisääntö on tarkistaa aina mullan kosteus ennen kastelua. Kun kastelet, kastele kunnolla, sillä juuret tarvitsevat vettä. Tasaista kastelua vaativat kasvit kannattaa kastelun helpottamiseksi istuttaa altakasteluruukkuun.

Kellastuvat tai kuihtuvat lehdet ovat yleensä merkki siitä, että huonekasvia on kasteltu liikaa. On kuitenkin huomioitava, että lehtien kuivuminen voi olla merkki myös siitä, että ruukkuun on kertynyt liikaa vettä. Käytä siis kukkaruukkuja, josta liika vesi pääsee pois esimerkiksi pohjassa olevan reiän kautta.

202110_73342.jpg

Lannoitus talviaikaan?

Koska talvinen aikaa ei ole huonekasvien kasvukausi, ruukun mullan lannoitus lopetetaan. Juuriston lannoittaminen saattaa jopa aiheuttaa ongelmia. Pimeänä ajanjaksona huonekasvi ei hyödynnä sille annettua lannoitetta välttämättä kokonaan. Se saattaa johtaa suolojen kertymiseen sekä palovammoihin kasvien juuristossa. Lisäksi kasvin luonnollinen kasvukierto häiriintyy. Kasvukauden jatkaminen keinotekoisesti johtaa yleensä kitumiseen ja jopa menehtymiseen.

Poikkeuksen tekevät talvella kukkivat kasvit, kuten syklaamit ja joulukaktukset, joiden lannoitusta jatketaan kukinnan ajan.

Anna valoa sitä tarvitsevalle

Kukapa ei kaipaisi kesäaikaa ja valoa – niin myös huonekasvit. Koska valon määrä vähenee, tulisi kasvit siirtää paikkaan, jossa ne saavat mahdollisimman paljon luonnonvaloa.

Älä kuitenkaan käännä kasvia turhaan, sillä lehdet kääntyvät valoa kohden ja se vaatii kasvilta energiaa. Seuraamalla aktiivisesti huonekasvien vointia löydät oikean sijoituspaikan nopeasti.

Säätele lämpötilaa sekä ilmankosteutta

Useat huonekasvit viihtyvät viileämmässä ja kosteissa olosuhteissa. Vaikka kasvit pitävätkin viileämmästä ilmasta, ne eivät silti siedä vetoa. Yritä siis saada huonekasveillesi mahdollisimman tasainen lämpötila. Kotien sisäilma on huonekasveille usein turhan kuiva ja lämmin. Erityisesti talviaikainen lämmittäminen kuivattaa sisäilmaa entisestään. Lisäksi kuiva ja lämmin ilma saa lehdenkärjet ruskettumaan sekä kehrääjäpunkit ja ripsiäiset lisääntymään.

Kerää kasveistasi ryhmiä, jolloin saat helposti luotua niille oman, sopivan kostean, pienilmaston kasvien luovuttaessa vesihöyryä. Vesihöyry jää jälleen kasvien lehtien "vangiksi", jolloin ilma kasvien ympärillä säilyy sopivan kosteana.

202110_73344.jpg

Vaihtoehto on käyttää ilmankosteuttajaa tai säilyttää vesiastiaa kasvien läheisyydessä. Ideana on lisätä kosteutta ilmaan – älä siis laita kasvejasi suoraan vesialtaaseen.

Puhdista säännöllisesti pölystä

Muistathan pyyhkiä pölyt myös huonekasveistasi, sillä lehden pinnalla olevat huokoset tukkeutuvat helposti. Puhdista kasvit käyttäen pehmeää liinaa tai harjaa sekä suihkuttamalla lehdille vettä. Nukkapintaisia lehtiä sekä kaktuksia voi puhdistaa pehmeällä sudilla varovasti harjaamalla.

Poista vahingoittuneet sekä selkeästi sairaat lehdet, koska myös ne voivat sisältää kasvisairauksia tai tuholaisia. Hyönteiset viihtyvät pölyisellä pinnalla ja rungon uurteissa, mikä tekee niiden havaitsemisen hieman hankalammaksi. Talvella huonekasvisi on alttiimpi tuhoille lepotilansa takia. Kasvukauden aikana huonekasvit pystyvät korjaamaan tuholaisten aiheuttamia vahinkoja helpommin.

202110_73341.jpg
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20237_82484.jpg
Huolehdi kastelusta
Kesä ja aurinko, kuivuus ja helle sekä tuivertava tuuli nopeuttavat aineenvaihduntaa ja saavat niin ihmiset, eläimet kuin kasvitkin janoisiksi. Kotipuutarhurin tulee kiinnittää erityishuomiota kesän kasteluun etenkin lämpimänä ja tuulisena aikana – sekä loma-aikoina. Kasvit tulevat toimeen ilman lisälannoitustakin, mutta ilman vettä ne kuolevat nopeasti janoon. Kaikille meille parasta janojuomaa on huoneenlämpöinen vesi.
20232_80867.jpg
Nyt on aika huolehtia syyslannoituksesta
Heinä-syyskuu on oikea aika antaa monivuotisille kasveille syyslannoitus. Syyslannoitus parantaa kasvien talvenkestävyyttä ja lisää seuraavan vuoden kukintaa ja satoa.
202110_73159.jpg
Luonnonsuojeluliitto vaatii ympäristövaikutusten arviointia
Uudenkaupungin Kalantiin suunnitellaan maamme suurinta aurikovoimalan tuotantoaluetta. Luonnonsuojeluliitto kannattaa aurinkovoimaa, mutta on esittänyt Varsinais-Suomen ely-keskukselle ympäristövaikutusten arvioinnin tekemistä Kalannin-hankkeesta. Liitto katsoo, että hankkeen vaikutusten arviointi ja kansalaisten kuuleminen on nyt ollut riittämätöntä.
202211_80245.jpg
Omenassa kuoppia? Asiantuntija vastaa
Omenat ovat kuoppaisia ja sisältä täynnä ruskeita laikkuja. Mikä tauti niitä vaivaa vai onko kyseessä jokin puutos?
20164_46051.jpg
Paratiisi pienellekin pihalle
Nykyaikainen kaupunkipuutarha on kuin kodikas vihreä olohuone ulkona. Sen lattiana ovat kivet, maanpeittokasvit tai nurmikko, seininä pensaat ja rakenteet ja kattona pergolat, paviljongit ja pikkupuut. Kaupunkipiha on paikka, jossa viihdytään, rentoudutaan ja puuhastellaan vaikkapa yrttejä kasvatellen.
202312_83334.jpg
Viikon kysymys: Menestyykö suomalainen mansikka Espanjassa?
Vuosi sitten toin tänne Espanjaan mansikan rönsyjä, joista talven aikana saimme mansikoita ihan mukavasti. Ystävällinen naapuri on kesän aikana kastellut niitä ja ne ovat hyvinvoivia ja vihreitä. Nyt kysymys kuuluu, mitä pitäisi tehdä, jotta tänäkin talvena saisimme mansikoita? Eli miten alan kukittamaan? Puutarhoissa täällä en ole nähnyt mansikan taimia, mutta keväällä kyllä mansikoita tulee myyntiin. Toki paikallinen puutarhuri osaisi neuvoa, mutta kieli ei taivu espanjaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton