• Etusivu
  • Hoitotyöt

Paikkauskylvö

Nurmikon talvivauriot

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.02.2023
20232_80943.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Talvivauriot ovat nurmikon pahimpia tuhonaiheuttajia. Parhaiten talvesta selviävät huolellisesti ja hyvällä siemenseoksella perustetut nurmikot. Tasapainoinen ja oikein ajoitettu lannoitus parantaa talvenkestävyyttä.

Talvituhosienet iskevät helpoimmin paksun lumikerroksen alla pitkäksi jätettyyn nurmikkoon routaantumattomassa maassa.

  • Lumihomeen tunnistaa vaaleanpunaisesta väristä ja pumpulimaisesta rihmastosta lumensulamisen aikaan keväällä. Lumihometta torjutaan myrkyillä. Paras torjunta on kuitenkin monilajiset siemenseokset: jos yksi laji sortuu, toiset korvaavat sen.
  • Jääpolte syntyy, kun tiivistyneen maan pinnalla seisova vesi tukahduttaa kasvillisuuden ja jäätyy talvella yhtenäiseksi jääpeitteeksi. Kasvit kuolevat kylmään ja hapenpuutteeseen.
  • Pakkasvauriot iskevät lumettomilla paikoilla arkoihin heinälajeihin.
  • Keväällä yöpakkaset ja rouste yhdessä tuulen kanssa vahingoittavat nurmikkoa kuivattamalla sitä.

Paikkaus

Paikkauksia joudutaan tekemään muistakin syistä: tallaus, maan kuluminen, liian lyhyeksi leikkaus, rikkakasvit, varjoisuus. Aukkopaikat eli kuolleet nurmikonosat pitää paikata, muuten rikkakasvit tai sammal täyttävät ne. Paikkaus tehdään vain niinä aikoina, jolloin maa pysyy kosteana koko itämisen ajan.


Paikkauksen yhteydessä poistetaan myös paikkaustarpeen aiheuttaja: heikko vesi- tai ravinnetalous ja painanteet. Siementä tavallisessa paikkauksessa käytetään 1,5-2 kiloa/aari.


  • Tavanomainen paikkaustapa: riko rautaharavalla paikattavan alueen pinta, kylvä siemen, peitä turve-hiekkaseoksella ja jyrää. Käytä samaa siementä kuin alkuperäisessä nurmikossa.
  • Toinen paikkaustapa: tee turvehiekkaseos ja sekoita siihen siemen. Käytä samaa siemenseosta kuin alkuperäisessä nurmikossa. Kylvä laikut ja pienet kuopat ja jyrää.
  • Kolmas paikkaustapa: hanki siirtonurmea. Tiivistä kuollut nurmikonpohja ja aseta siirtonurmi samaan tasoon vanhan nurmikon kanssa. Juurtuminen kestää muutaman viikon. Jos siirtonurmen heinät eivät ole samaa lajia kuin vanhan nurmikon, se näkyy nurmikolla erilaisena kasvuna.

Työkalut: rautaharava, kottikärryt, jyrä.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
Nurmikon kestävyys on suorassa suhteessa sen kasvukuntoon. Mitä voimakkaammin nurmikko kasvaa, sitä enemmän se kestää kaikenlaista rasitusta.
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

Tuurenpihlaja syysväreissä
Viikon kysymys: Tuurenpihlajan katkaiseminen?
Rusakon rungon ympäriinsä syömä tuurenpihlaja ei siitä toivu, mutta minkälainen siitä kasvaa, jos rungon poikkaisee syödyn kohdan alapuolelta, jolloin runkoa jäisi vajaa metri? Kasvaako pensasmaiseksi vai heittääkö henkensä? Ja jos tätä haluaa kokeilla, niin mikä olisi paras hetki, vai onko väliä, jos latva kuivuu kuitenkin. Vaatiiko sahauskohta suoja-ainetta? Kyseessä nuori, noin kaksimetrinen puu.
20078_6290.jpg
Koululaisten ruokarytmi ja välipalat kuntoon
Rytmitä päivä kasviksillaKoululaisen on hyvä nauttia aamupala, koululounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Säännöllisellä syömisellä jaksaa keskittyä koulun käyntiin, harrastuksiin, läksyjen lukuun ja kavereiden kanssa puuhasteluun. Selkeä ateriarytmi vähentää turhaa, usein epäterveellistä napostelua.Hyvällä aamupalalla jaksaa aamupäivän tunnit koululounaaseen saakka. Jotta lounaan ja päivällisen väli ei veny liian pitkäksi on tarpeen syödä kunnollinen välipala. Näin jaksaa pääaterialta toiselle ja siinä välissä käydä vaikka harrastuksissa. Iltapala on loistava hetki kokoontua päivän päätteeksi perheen kanssa saman pöydän ääreen ja rupatella päivän tapahtumista.
20228_79410.jpg
Voiko tuijia istuttaa kohopenkkiin? Asiantuntija vastaa
Tavoitteena on saada näkösuojaa pihan reunaan. Onko teoriassa mahdollista istuttaa tuijia pienistä muurikivistä rakennettuun kohopenkkiin onnistuneesti? Tonttimme reunassa kulkee valokuitukaapeli melko pinnassa (kaapelin tarkasta sijainnista ei valitettavasti ole merkittyä karttaa, joten sitä täytyy vain varoa) siinä, mihin olisi toiveissa istuttaa kaksi riviä tuijia näkösuojaa tuomaan.Alueet ovat kooltaan noin 1,6 x 1,7 m sekä 2,5 x 3,8 m – korkeuseroa pienemmällä alueella on 0,2 m ja isommalla alueella 0,5 m. Tämä on tontin raja-aidan ja talon välinen tila. Tuijat ovat ostohetkellä noin 1,8 m. Koska maata ei voi kaivaa auki, vaihtoehtona on vain pihamuurikivistä rakennetut istutuspenkit. Kuinka korkean "muurinreunan" tulee olla, jotta tuijat pärjäävät, ja olisiko istutuskehikko pohjaton / minkälaisella pohjalla? Ja onko tuijien toteutus näillä reunaehdoilla mahdollista ylipäänsä? Mikäli tuijat eivät pärjää näissä olosuhteissa, mikä olisi vaihtoehtoinen istutettava ratkaisu (mielellään ikivihreä)?
Kynäkatajan oksa
Viikon kysymys: Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen?
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202312_79766.jpg
Joulun jätteet kiertoon
Joulun ja joulupyhien aikana sekä sen jälkeen meiltä itsekultakin löytyy runsaasti hävitettävää materiaalia. Muistetaan kuitenkin, että suurin osa niistä on kierrätyskelpoista ja niille löytyvät omat kierrätyspaikkansa.Käydäänpä asioita vähän kertauksena läpi. Mietitään samalla, voisimmeko kierrättää, uusiokäyttää tai toimia jotenkin ekologisemmin.
20237_82642.jpg
Tuholaisen munia? Asiantuntija vastaa
Onkohan nämä karviaispistiäisen munia? Lehtiä on syöty karviaisista ja viereisistä punaherukoista. Kuvassa kauniit munat herukanlehden alapinnalla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton