TAKAISIN

Perennat puutarhassa – perennaryhmien suunnittelu uuden kodin puutarhaan

Päivitetty: 2.6.2023

Monivuotiset ruohovartiset kasvit eli perennat muodostavat puutarhan perustan. Perennoiden suosio perustuu loisteliaaseen, usein pitkään jatkuvaan kukintaan. Useimmiten niillä lisätäänkin pihaan kauneutta, värikkyyttä ja viihtyisyyttä, mutta ne voivat toimia myös tilanjakajina, rajapintojen häivyttäjinä, maanpinnan peitteinä sekä kasvualustan sitojina.

Yksiväriset perennat ovat kauniita erilaisten muotojen ja kokonsa johdosta. (Kuva: Shuttersrtock)Yksiväriset perennat ovat kauniita erilaisten muotojen ja kokonsa johdosta. (Kuva: Shuttersrtock)

Perennapenkin suunnittelu

Perennapenkin suunnittelussa perustana voi olla esimerkiksi väri, tietty laji tai kukinta-aika. Paikka, johon perennapenkki perustetaan, määrittää lajivalintoja. Kasvuoloihin voi vaikuttaa jonkin verran; esimerkiksi valon määrää säätelee etäisyys varjostaviin puihin ja pensaisiin ja kasvualustan voi parantaa lajivaatimusten mukaiseksi. Tärkeintä on kuitenkin löytää kyseisellä paikalla viihtyvät lajit.

Pääasiassa perennapenkin reunalle istutetaan matalat kasvit ja korkeammat sijoitetaan keskelle tai takaosaan, mutta isommissa ryhmissä tätä voi rikkoa käyttämällä matalien lajien laajoja osaryhmiä. Näin istutuksesta saa mielenkiintoisemman.

Ryhmän suunnittelussa monipuolisuus on valttia. Lajeja ei silti tarvitse hillitöntä määrää, kun ne valitsee huolella. Monet perennat kukkivat samaan aikaan, joten väriloisto jää lyhyeksi, ellei kukinta-aikoja huomioi. Kukkivien lajien oheen kannattaa harkita lehtiperennoja sekä koristeheiniä, jotka ilahduttavat vielä kukkaloiston jälkeenkin.

Sipulikasveillakin on oma paikkansa perennapenkissä, sillä ne kukkivat juuri silloin, kun muut aloittavat kasvuaan tai lopettavat kukintansa.

Perennoissa riittää valinnanvaraa. Pelkästään kokovaihtelua on alle 10 sentin kokoisista jopa kolmeen metriin. Kasvivalintoja tehdessä tulee huomioida, että jokaiselle jää suunniteltuun ryhmään riittävästi kasvutilaa. Suurien ryhmien istutus ja hoitotoimet helpottuvat, jos niihin on suunniteltu hoitokäytävät.

Perennat kukkivat parhaimmillaan aikaisesta keväästä pitkälle syksyyn. (Kuva: Shutterstock)Perennat kukkivat parhaimmillaan aikaisesta keväästä pitkälle syksyyn. (Kuva: Shutterstock)

Yleistä perennoista

Matalat maanpeiteperennat ovat usein ainavihantia ja kaunistavat puutarhaa keväästä syksyyn. Ne ovat monikäyttöisiä, peittäviä ja usein nopeakasvuisiakin vaihtoehtoja puiden, pensaiden ja köynnösten alustoille, istutuksia reunustamaan ja maanpintaa kattamaan. Lue lisää maata peittävistä perennoista.

Suurperennoita voi kasvattaa omina ryhminään. Niille on varattava tarpeeksi tilaa, sillä ne leviävät nopeasti suuriksi kasvustoiksi.

Kellokukat kukkivat kesäkuusta syyskuulle, joten eri lajeja yhdistelemällä saa koko kesän kukkivan penkin. Kukat ovat valkoisia tai sinisen ja lilan eri sävyisiä.

Helppohoitoisia perennoja ovat muun muassa kultakärsämö, tarhaukonhattu, töyhtöangervo, jaloangervo, vuorenkilvet, mooseksenpalavapensas, vuohenjuuri, kultatyräkki, päivänliljat, kuunliljat, siperiankurjenmiekka, punatähkä, nauhukset, palavarakkaus, rantakukka, mirrinminttu, pionit, kullerot, syysleimu, valeangervot, piiskut.

Perennaryhmässä viihtyvät myös monivuotiset niittykasvit. Niittykukat puutarhassa

Viihtyisikö jokin näistä uuden kotisi puutarhassa?

Kokosimme pienen kuvagallerian erilaisista perennoista. Klikkaa kuvaa, niin pääset tutustumaan kyseisen kasvin ominaisuuksiin Kasvikortistossa.

Siperiankurjenmiekka kukkii tiiviinä ja suurina mättäinä.  (Kuva: Shutterstock)Siperiankurjenmiekka kukkii tiiviinä ja suurina mättäinä. (Kuva: Shutterstock)
Rönsytiarellaa kutsutaan myös nimellä pitsimyssy. (Kuva: Shutterstock)Rönsytiarellaa kutsutaan myös nimellä pitsimyssy. (Kuva: Shutterstock)
Elokuunasterin kukat ovat päivänkakkaramaisia, melko suuria ja huiskilomaisia, väriltään sinililahtavia, sinisiä tai ruusunpunaisia. (Kuva: Shutterstock)Elokuunasterin kukat ovat päivänkakkaramaisia, melko suuria ja huiskilomaisia, väriltään sinililahtavia, sinisiä tai ruusunpunaisia. (Kuva: Shutterstock)
Kielo on myrkyllinen, mutta pienen määrän syöminen ei yleensä aiheuta oireita. 1-5 kukkaa tai marjaa syönyt ei vaadi hoitotoimenpiteitä.Kielo on myrkyllinen, mutta pienen määrän syöminen ei yleensä aiheuta oireita. 1-5 kukkaa tai marjaa syönyt ei vaadi hoitotoimenpiteitä.
Sammalleimu peittää koko kasvuston runsailla kukilla ja kukkii pitkään valkoisin, sinertävin, violetein, vaalean- tai ruusunpunaisin, tähtimäisin kukin, jotka tuoksuvat. (Kuva: Shutterstock)Sammalleimu peittää koko kasvuston runsailla kukilla ja kukkii pitkään valkoisin, sinertävin, violetein, vaalean- tai ruusunpunaisin, tähtimäisin kukin, jotka tuoksuvat. (Kuva: Shutterstock)
Verikurjenpolvi kukkii runsaasti ja pitkään. (Kuva: Shutterstock)Verikurjenpolvi kukkii runsaasti ja pitkään. (Kuva: Shutterstock)
Ketoneilikan lehdistö on ruohomainen ja se muodostaa löyhää mattoa. (Kuva: Shutterstock)Ketoneilikan lehdistö on ruohomainen ja se muodostaa löyhää mattoa. (Kuva: Shutterstock)
Ketohanhikki on voimakaskasvuinen, matala ja rento kasvi. Se levittäytyy mattokasvustoksi rönsymäisillä ja juurtuvilla varsillaan. (Kuva: Shutterstock)Ketohanhikki on voimakaskasvuinen, matala ja rento kasvi. Se levittäytyy mattokasvustoksi rönsymäisillä ja juurtuvilla varsillaan. (Kuva: Shutterstock)
Jättililjalla on sydämen muotoiset terälehdet. (Kuva: Shutterstock)Jättililjalla on sydämen muotoiset terälehdet. (Kuva: Shutterstock)
Maariankämmekkä on luonnonvaraisena hyvin yleinen ja kasvaa rehevissä metsissä, lehtoniityillä ja soilla. (Kuva: Shutterstock)Maariankämmekkä on luonnonvaraisena hyvin yleinen ja kasvaa rehevissä metsissä, lehtoniityillä ja soilla. (Kuva: Shutterstock)
Keltavuokko kukkii keltaisin kukin. Yleensä varressa on yksi kukka, joskus kaksi. (Kuva: Shutterstock)Keltavuokko kukkii keltaisin kukin. Yleensä varressa on yksi kukka, joskus kaksi. (Kuva: Shutterstock)
Hopeatäpläpeippi leviää voimakkaasti. Sillä on ruusunpunaiset tai valkoiset huulimaiset kukat. (Kuva: Shutterstock)Hopeatäpläpeippi leviää voimakkaasti. Sillä on ruusunpunaiset tai valkoiset huulimaiset kukat. (Kuva: Shutterstock)
Kuolanpioni on pensasmainen ja sen lehdet ovat melko suuret, kapealiuskaiset. (Kuva: Shutterstock)Kuolanpioni on pensasmainen ja sen lehdet ovat melko suuret, kapealiuskaiset. (Kuva: Shutterstock)
Tuoksupasuuna on alkuperältään runkopuu. Sen varsi voi kasvaa jopa ranteen paksuiseksi. (Kuva: Shutterstock)Tuoksupasuuna on alkuperältään runkopuu. Sen varsi voi kasvaa jopa ranteen paksuiseksi. (Kuva: Shutterstock)
Ruskoliljan kukinnot ovat suuria punaruskeita kelloja, joiden sisäpuoli on pienten nystyjen ja tummien täplien kirjavoima. (Kuva: Shutterstock)Ruskoliljan kukinnot ovat suuria punaruskeita kelloja, joiden sisäpuoli on pienten nystyjen ja tummien täplien kirjavoima. (Kuva: Shutterstock)
Lyhtykukan lehdet ovat nahkeat, suuret ja soikeat. (Kuva: Shutterstock)Lyhtykukan lehdet ovat nahkeat, suuret ja soikeat. (Kuva: Shutterstock)
Kalliokielolla on kellomaiset, valkoiset, nuokkuvat kukat ja sillä on sinimustat marjat. (Kuva: Shutterstock)Kalliokielolla on kellomaiset, valkoiset, nuokkuvat kukat ja sillä on sinimustat marjat. (Kuva: Shutterstock)
Kevätlinnunherne kukkii runsaasti. Sen teriöt ovat aluksi punaiset, pian sinertävät. (Kuva: Shutterstock)Kevätlinnunherne kukkii runsaasti. Sen teriöt ovat aluksi punaiset, pian sinertävät. (Kuva: Shutterstock)
Syysmyrkkylilja eli tutummin alastonimpi on myöhäinen kukkija ja sen siemenet ovat erityisen myrkylliset. (Kuva: Shutterstock)Syysmyrkkylilja eli tutummin alastonimpi on myöhäinen kukkija ja sen siemenet ovat erityisen myrkylliset. (Kuva: Shutterstock)

Kastellin talomallit sopivat kaikenlaisille tonteille

Oletko sinäkin jo siinä pisteessä talohaaveidesi kanssa, että kuva unelmakodista loistaa jo kirkkaana mielessä ja on aika käydä läpi erilaisia talopakettivaihtoehtoja? Talotehtaita ja mieluisia talomalleja löytyy lukematon määrä. Nyt olisi aika löytää omia tarpeita ja unelmia vastaava talo, jota voi täydestä sydämestä kutsua kodiksi.

Kastelli on ollut ylivoimaisesti ostetuin talomerkki Suomessa, pitäen kärkisijaa valtakunnallisissa rakentajatutkimuksissa (Rakennustieto RTS Oy, Omakotirakentajatutkimus 2020/21 RV), jo vuodesta 1994. Kastelli-kotien arvostus kertoo rakentajien pitkäaikaisesta luottamuksesta sekä kestävästä tyytyväisyydestä Kastellin tuotteisiin ja palveluun.

kuori115_1100x600

Menestyksen takana on jokaiselle asiakkaalle soveltuva toimituslaajuus, talomalliston muokattavuus asiakkaiden tarpeiden mukaan ja jatkuvasti kehittyvä ja laaja talomallisto. Haluaisitko sinäkin liittyä tuhansien tyytyväisten Kastelli-talon omistajien joukkoon?

Tutustu Kastellin talomallistoihin

Onko sinulla jo Kastellin talokirja? Tilaa kirja ja inspiroidu! Pian voit rakentaa oman unelmapuutarhasi