Monivuotiset, ruohovartiset kasvit eli perennat muodostavat puutarhan perustan. Muiden monivuotisten kasvien tavoin nekin vaativat hoitoa ja lannoitusta säännöllisin väliajoin, jotta kasvu ja kukinta pysyisivät voimakkaana vuodesta toiseen.
Perennaryhmien suunnittelussa kannattaa miettiä kasvien korkeuseroja ja kukinta-aikoja sekä värejä – myös erilaiset kasvupaikkavaatimukset pitää huomioida. Muista myös, että perennaryhmässä viihtyvät myös monivuotiset niittykasvit.
Helppohoitoisia perennoja ovat mm. kultakärsämö, tarhaukonhattu, töyhtöangervo, jaloangervo, vuorenkilvet, mooseksenpalavapensas, vuohenjuuri, kultatyräkki, päivänliljat, kuunliljat, siperiankurjenmiekka, punatähkä, nauhukset, palavarakkaus, rantakukka, mirrinminttu, pionit, kullerot, syysleimu, valeangervot, piiskut.
Kukinta-ajat kiinnostavat monia puutarhureita. Jos haluat perennojen kukkivan keväästä pitkälle syksyyn, valitse oikeat kasvit oikeille paikoilleen kukinta-aikojen perusteella.
Kasvupaikka on tärkeä määrittää perennoja varten.
Lue lisää mitkä perennat viihtyvät missäkin olosuhteissa
Pioni on puutarhan kuningatar. Pionit istutetaan lähelle mullan pintaa. Juurakon päällä saa olla vain pari senttiä multaa. Poikkeuksen tekevät jalopionit, sillä niihin kehittyy helposti silmuja myös maan alla. Multakerroksen paksuus saa kuitenkin olla niilläkin vain 3–5 senttimetriä. Puupionit voi istuttaa hiukan syvempään; juurenniskan päälle voi laittaa 5–10 senttimetriä multaa. Onko haaveissasi pionipenkki? Katso vinkit kukkapenkin perustamiseen
Kellokukat kukkivat kesäkuusta syyskuulle, joten eri lajeja yhdistelemällä saa koko kesän kukkivan penkin. Kukat ovat valkoisia tai sinisen ja liilan eri sävyisiä.
Niittykukat puutarhassa
Matalat, monivuotiset perennakasvit ovat monikäyttöisiä, peittäviä ja usein nopeakasvuisiakin vaihtoehtoja puiden, pensaiden ja köynnösten alustoille, istutuksia reunustamaan ja maanpintaa kattamaan tai vaikkapa ruukkuihin kukoistamaan!
Lue lisää maata peittävistä perennoista
Lisää tietoa perennoista löydät Puutarha.netin Kasvikortistosta. Mikäli tarvitset vielä tarkempaa tietoa tai neuvoa, niin esitä kysymyksesi Puutarha.netin Kysy, niin vastaamme -palstalle.