• Etusivu
  • Kasvillisuus

Poimi sesongin herukoista terveyttä

Rakentajan toimitus
Julkaistu 02.08.2022Päivitetty 02.08.2023
20237_79163.jpg

Poimi terveyspommit talteen: Herukkasato on nyt parhaimmillaan. (Kuva: Adobe Stock)

Kotimainen herukkasato alkaa olla jo kypsää. Käsin poimittuja marjoja on ollut myynnissä jo heinäkuun lopusta asti ja koneelliset poiminnat ovat alkamassa. Kerää nyt talveksi varastoon flavonoideja ja vitamiineja sisältävät viinimarjat.

Herukoiden satonäkymissä on tänä vuonna paljon vaihtelua, sillä viileät säät heikensivät paikoitellen pöylytystulosta kukinnan aikana. Valtakunnallisesti satonäkymät ovat kuitenkin kohtalaiset ja herukoita alkaa olla saatavilla koko maassa. Parhaimmillaan kausi on elokuussa.

Herukat ovat erityisen terveellisiä

Herukat sisältävät runsaasti kivennäisaineita ja vitamiineja. Mustaherukassa on C-vitamiinia noin 128 mg, punaherukassa ja karviaisessa noin 30 mg (100 g tuorepainoa kohti). Päivän C-vitamiinitarpeen täyttämiseksi tarvitset vain vajaan desilitran mustaviinimarjoja. Mustaherukka sisältää jonkin verran myös E-vitamiinia sekä kaliumia, kalsiumia ja kuitua.

Herukoissa on varsin vähän energiaa ja marjojen sisältämä vesi sekä kuidut pitävät yllä kylläisyyden tunneta.

Etenkin mustaherukassa, mutta myös muissa herukoissa on runsaasti flavonoideja, jotka voivat suojata useilta sairauksilta. Herukoiden siementen rasvahappokoostumus on todettu terveyttä edistäväksi. Mustaherukan tumma väri tulee antosyaaneista, joilla on runsaasti terveysvaikutuksia.

Herukoita käytetään tuore- ja pakastemarjoina, mehuina, leivoksissa sekä hilloina. Kotimaiset viinit pohjautuvat myös pitkälti herukoihin. Herukoiden lehtiä voidaan käyttää myös teehen. Happamuuden takia punaherukkamehua ei kannata valmistaa alumiiniastiassa, sillä hapot saattavat liuottaa astiasta haitallista alumiinia.

  • C-vitamiini edistää solujen kasvua.
  • E-vitamiini pitää yllä solukalvon rakennetta.
  • A-vitamiinin esiasteet, karotenoidit, suojaavat muun muassa ihoa ja limakalvoja.
  • Kalium edistää suolan eritystä ja alentaa siten verenpainetta.
  • Antosyaanit edistävät silmien, verisuonten ja aivojen terveyttä.
  • Siemenet sisältävät välttämättömiä rasvahappoja.

(Lähde: Hyväterveys)

Ohje

Ohje

Vitamiinien terveysvaikutuksia:

  • C-vitamiini edistää solujen kasvua.
  • E-vitamiini pitää yllä solukalvon rakennetta.
  • A-vitamiinin esiasteet, karotenoidit, suojaavat muun muassa ihoa ja limakalvoja.
  • Kalium edistää suolan eritystä ja alentaa siten verenpainetta.
  • Antosyaanit edistävät silmien, verisuonten ja aivojen terveyttä.
  • Siemenet sisältävät välttämättömiä rasvahappoja.

(Lähde: Hyväterveys)

Suomessa viljeltäviä herukkalajikkeita

Mustaherukan yleisimmät lajikkeet ovat vanha ruotsalaisperäinen ’Öjebyn’ sekä skotlantilainen ’Ben Tron’. Myös Suomessa jalostetut ’Mikael’, ’Mortti’ ja ’Marski’ ovat varsin yleisiä lajikkeita suomalaisilla herukkaa viljelevillä tiloilla.

Punaherukalla valtalajike on ’Punainen Hollantilainen’. 'Rotes Wunder' on muunnos 'Punaisesta Hollantilaisesta'. Lisäksi viljellään hollantilaista 'Jonkheer van Teets' -lajiketta.

'Valkoinen Hollantilainen' on vanha eurooppalainen valkoherukan lajike, jota on viljelty Suomessa kauan. Siitä on lukuisia muunnoksia, kuten 'Valkoinen Suomalainen' ja 'Piikkiön Helmi'.

Viherherukan lajikkeita ovat 'Vertti' ja suomalainen 'Venny'.

Mustaherukan pinta-alat nousussa

Valtaosa Suomen herukanviljelyalasta on mustaherukkaa, kaikkiaan sitä on yli 1700 hehtaaria. Mustaherukan viljelyalasta 400 hehtaaria on luomutuotannossa. Puna- ja valkoherukkaa kasvatetaan pääosin teollisuuden raaka-aineeksi. Viimeisimpien tilastotietojen mukaan punaherukan viljelyala oli noin 160 hehtaaria ja valkoherukan 43 hehtaaria.

Herukoiden sukuun kuuluva karviainen mielletään usein kotipuutarhakasviksi. Sitä viljellään myös ammattimaisesti 33 hehtaarin alalla. Osa sadosta päätyy tuoremarjana torikauppaan.

Puna- ja valkoherukan sekä karviaiset pinta-alat ovat säilyneet tasaisina kuluneen vuosikymmenen aikana. Mustaherukan viljelyala on sen sijaan noussut viimeisen viiden vuoden aikana selvästi. Kuluttajien kasvava kiinnostus terveellisiä elämäntapoja sekä kotimaista ruoantuotantoa ja lähiruokaa kohtaan ovat lisänneet kotimaisen mustaherukan kysyntää.

Kasvillisuus
hyötykasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20227_78632.jpg
Yksivuotisten kesäkukkien hoitoniksejä
Kesäkukat ovat kestäviä ja pitkään kukkivia yksivuotisia kasveja.Niillä voidaan tehdä kukkiva puutarha myös pieneen tilaan. Lisäksi kesäkukat ovat edullisia ja useimmiten helppohoitoisia. Istutusaika alkaa varhain keväällä ja jatkuu aina pitkälle syksyyn; kesäkukilla saadaan siis kukkaloistoa moneksi kuukaudeksi!
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20218_72211.jpg
Nauti oman pihan sadosta ja valmista herkullista omenapannukakkua
Pannari on varmasti jokaisessa perheessä yksi suurimmista herkuista. Mutta kyllästyttääkö perussetti; pannari ja hillo? Mitäpä jos maustaisimme pannarin esimerkiksi kauden hedelmillä? Omenapannukakku on hauska tapa tuunata tavallista pannarireseptiä. Pannari sopii nälästä riippuen korvaamaan ruokaa illalla, tai nälkäiselle nuorisolle välipalaksi sekä tietysti kaikille jälkiruoaksi.
Ämpäri täynnä mustaherukoita
Nyt on oikea aika säilöä musta- ja punaherukoita joko pakastimeen tai hilloiksi ja mehuiksi
Mehun keittäminen on yllättävän helppoa ja sitä voi valmistaa myös pakastetuista marjoista pitkin vuotta. Lisäksi smoothiet, marjasalaatit ja muut jälkiruoat ovat oivia käyttötapoja herukoille.
20163_45896.jpg
Katse puihin - miltä pihasi puut näyttävät?
Uudet kiinteistön omistajat - ja jotkut jo pidempäänkin sillä asuneet - kaipaavat helposti konkreettisia neuvoja pihapiirinsä kunnostamiseen. Tähän tarpeeseen vastaa Piha kuntoon -artikkelisarja, jonka ensimmäisessä osassa pidämme nenännipukan ylpeästi ylöspäin ja kiinnitämme katseemme puihin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton