• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kasvata parvekkeella hyötykasvit ja yrtit

Tiina Painokallio
Päivitetty 19.06.2025
20233_81190.jpg

Kodin parvekkeesta voi kehittää yllättävän tuottoisan hyötykasvitarhan. (Kuva: Adobe Stock)

Parvekkeella menestyvät mainiosti lukuisat hyötykasvit, kuten amppelimansikka, marjatomaatit, pienihedelmäinen kurkku, kurpitsa, meloni, paprika, salaatit sekä tietysti yrtit ja vihanneskrassi. Isompaan laatikkoon tai sankoon voi perustaa vaikka pienen peruna- tai porkkanamaan.

Amppelitomaatti tuo satoa ja silmäniloa

Amppelitomaatti vaatii kasvupaikan, jossa sen versot pääsevät kasvamaan alaspäin.

Lannoitteeksi sopivat kasteluveteen täysin liukenevat moniravinteiset jauhemaiset lannoitteet. Voit sekoittaa lannoitetta kasteluveteen joka kastelukerralla (hyvin mieto liuos) tai kastella vahvemmalla kasteluliuoksella kerran viikossa.

Tomaatin lannoitus saa olla kaliumvoittoista eli kaliumia enemmän suhteessa typpeen. Ravinnesuhteet löytyvät lannoiteastian tai -säkin kyljestä. Kanankakkarakeet ja muut orgaaniset lannoitteet sopivat amppelitomaatin peruslannoitteiksi siinä vaiheessa, kun taimet istutetaan amppeleihin.

<p data-block-key="v4htb">Aurinkoinen paikka ja säännöllinen kastelu ovat tomaatin sadon edellytys. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Aurinkoinen paikka ja säännöllinen kastelu ovat tomaatin sadon edellytys. (Kuva: Adobe Stock)

Perunat parvekkeella – helppo juhannusherkku

Miltä maistuisivat uudet perunat juhannukseksi omalta parvekkeelta? Onnistuu itse asiassa kohtuullisen helposti. Tilavaan sankoon tai laatikkoon tarvitaan vähintään 20 cm kuohkeaa turvemultaa pohjalle. Sisällä valossa huhti-toukokuussa 2–3 viikkoa idätetty peruna laitetaan laatikkoon multaseoksen päälle ja peitetään hyvin sekä kastellaan kevyesti. Kahdessa kuukaudessa pienet perunat ovat valmiita, kolmessa kuukaudessa peruna pääsee lopulliseen sadonkorjuukokoonsa.

Pidä parvekeastia koko ajan lämpimässä. Jos haluat isomman sadon, voit laittaa useampia mukuloita itämään 30–40 cm välein. Älä kastele multaa liikaa! Peittele varsia pari kertaa kasvukauden aikana mullalla. Muoviämpärin kokoinen (5–10 l) astia mahdollistaa 1–2 kilon perunasadon.

Lue myös: Varhaisperunoita astiassa

<p data-block-key="sfb1o">Peruna vaatii syvyyttä, mutta ei puutarhapalstaa. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Peruna vaatii syvyyttä, mutta ei puutarhapalstaa. (Kuva: Adobe Stock)

Yrtit viihtyvät ruukuissa ja rasioissa

Perinteisten maustekasvien eli mm. mäkimeiramin, maustekirvelin, kesäkyntelin ja päivittäiseen ruoanlaittoon suositeltavan persiljan siemenet voit kylvää ruukkuihin jo huhtikuussa. Parvekkeelle ne siirretään touko-kesäkuun vaihteessa.

Kannattaa tutustua myös erikoisuuksiin: intiansitrusheinä eli sitruunaruoho, punahierakka eli viinisuolaheinä sekä erilaiset basilikat ja timjamit ovat kokeilemisen arvoisia ja menestyvät mainiosti aurinkoisella parvekkeella.

Satoa yrteistä voit korjata muutaman viikon kuluttua taimettumisesta. Leikkaaminen kiihdyttää niiden kasvua ja tekee niihin uusia haaroja eli tuottaa vielä runsaamman sadon. Kun yrtit pääsevät kukkimisvaiheeseen, niiden paras aromiaika on ohi.

<p data-block-key="z0o4h">Leikkaaminen saa yrtit tuuhenemaan ja tuottamaan lisää satoa. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Leikkaaminen saa yrtit tuuhenemaan ja tuottamaan lisää satoa. (Kuva: Adobe Stock)
Kasvillisuus
hyötykasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20235_59081.jpg
Ohjeita omenapuun valintaan ja hoitamiseen
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
Omenapuun kukka
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuista
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.
20235_81687.jpg
Vadelma (Rubus idaeus) on luonnonvarainen herkku
Vadelma kasvaa maassamme luonnonvaraisena kaikkialla ja vadelmaa voidaan viljellä vielä VI-vyöhykkeelläkin. Vadelma on kaksivuotinen puolipensas ja kasvin maanalaisista osista tulee vuosittain uusia versoja, jotka talvehtivat. Seuraavana vuonna niihin kasvaa sivuversoja, jotka kukkivat ja muodostavat marjoja.
chian siemeniä purkissa ja leikkuulaudalla
Tutustu chia-siemeniin: kuitua, proteiinia ja terveyttä yhdellä lusikallisella
Chian siemenet ovat nousseet suureen suosioon terveystietoisten ruokailijoiden keskuudessa ja syitä on monia. Nämä pienet siemenet sisältävät huomattavan määrän ravintoaineita, jotka tukevat muun muassa sydämen, suoliston ja luuston terveyttä. Lisäksi ne sopivat hyvin monipuoliseen käyttöön niin vanukkaissa kuin leivonnassakin.
20147_40151.jpg
Norjanangervo - suosituin koristepensaamme?
Kaunis, kaareva kasvutapa ja runsas kukinta lienee norjanangervon (Spiraea ´Grefsheim´) suosion salaisuus. Muiden pensasangervojen tavoin myös norjanangervo on erittäin terve, kestävä ja helppohoitoinen koristepensas, joka viihtyy miltei missä vain.Norjanangervo on monikäyttöinen pensas. Se sopii niin yksittäin, ryhmässä kuin aitana kasvatettavaksi. Se ei kaipaa leikkaamista - mutta kestää tarvittaessa jopa alasleikkaamisen. Jänisten herkkua, joten etenkin nuorten taimien suojaaminen kannattaa. Kauneimmillaan norjanangervo on kasvaessaan ja kukkiessaan vapaasti, mutta näkee niitä muotoonkin leikattuina (kukinta tällöin vähäistä).Tutustu pensasangervoihin Kasvikortistossa...
20241_83390.jpg
Miksi keltainen vadelma marjoo lokakuussa? Asiantuntija vastaa
Miksi keltainen vadelma tekee marjoja tässä vaiheessa vuotta, 14.10.? Ei ole marjonut aikaisemmin. Vaikuttaako, että viime vuonna peurat söivät kaikki uudet versot? Nyt viljelmä on aidattu.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton